|
Укината веронауката во училиштата |
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Автор | ||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не им е забрането да држат настава по попологија во црква. Можат ако сакаат и на 3 месеци да почнат со предавања.
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a,zoshto ti e versko osnovno?,..neli si imaat poseben bogoslovski fakultet?,..a do togash ,..ke si odat kako i site,...vo javno osnovno ,..i sredno,..
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
popologija,a?,...ova ti e dobro,...
|
||
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne e tochno. Verskite organizacii, spored svojata jurisdikcija, se odvoeni od drzhavata. Zatoa imame sekularna, vmesto teistichka drzhava: Македонската православна црква, како и Исламската верска заедница во Македонија, Католичката црква, Евангелско-Методистичката црква, Еврејската заедница и другите верски заедници и религиозни групи се одвоени од државата и се еднакви пред закон. Drzhavata ne e uslovena od verskite organizacii po nikoja osnova, dodeka ovie definitivno se od drzhavata. Drzhavata ima polno i neprecheno pravo od bilo kogo da otvara bilo kakvi shkoli dokolku najde za potrebno da go stori toa. Navedenite zakoni gi limitiraat verskite organizacii vo odnos na drzhavata. Изменето од Messenger - 09.Мај.2009 во 01:53 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Грешка си. Одвоеноста значи лимитирање на дејството на власта во областа од религијата.
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pravoslaven, meshash nekoi raboti.
Od pravna gledna tochka, chlenot gi tretira religijskite organizacii i sostaven e taka da go limitira nivnoto deluvanje, a ne stava nikakvi ogranichuvanja za drzhavata. Chitaj vnimatelno kako e napishan toj chlen. Toa sto ti si go pretpostavuvash so tvojata interpretacija na toj chlen, voopshto ne stoi taka zapishano. Vo pravnite raboti mnogu e vazhno kako e sostaven tekstot, pa duri i kade i kakva interpukcija e koristena vo nego. Drzhavata ne se mesha vo vnatreshnata rabota na verskite organizacii, no sebe si, kako praven subjekt, ne se limitira po nikoja osnova za planiranje, organiziranje i realizacija na shkolskiot sistem. Otvaranje uchilishta, kako i voveduvanje shkolski predmeti vo nastavniot plan e potpolno i celosno vo domenot na drzhavnite prava i ne e vo nikakva koalizija so vnareshnite raboti na religijskite organizacii. So drugi zborovi, drzhavata nikade ne veli deka taa se odreknuva od nejzina celosna obvrska i grizha za shkolstvoto, no im dozvoluva na religijskite organizacii limitirani prava na otvaranje nivni verski uchilishta, dokolku tie imaat zhelba ili potreba za neshto takvo. Bidejki drzhavata e sekularna, so pravo gi stava site verskli organizacii vo podredena situacija. Изменето од Messenger - 09.Мај.2009 во 06:07 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
во поглед на тоа кој го донел решението, во овој случај Уставниот суд, едно
прашање, кај беше бе машко уставниот суд кога се донесуваа закони за
приватизација на државната економија, кога се осакати цела држава, кога
се отпуштаа сите тие стечајци, технолошки вишоци, кога се ограби
државата? Спиеја?
е па требало тогаш да се разбудат, а не сега да претаат и да се тегнат, како да од верското образование некој ќе настрада, до толкава мерка, што ете мораат они да реагираат. кој е суштинскиот проблем кажи ми ти мене? нивните предрасуди или нивната наклонетост кон атеизмот? дали се они верници? или не се? тоа ќе одговори на многу прашања кои ќе не доведат до вистинскиот одговор. |
||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Измеша се` И баби и жаби и слонови и мравки......... Каде сте бе машко на веропоука (или попологија што некој овде го нарече) во верските храмови????? Празни се (освен џамиите кои се посетени), никој не се загрижува зошто таму нема верници да посетуваат веропоука. |
||
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,....i toa ,..crkvi ima na sekoj chekor,...a, i da gi nema,...i da ima besplaten prevoz do niv,..pak teshko deka ke ima povekje od,.."nekolku".
dosega sum bil indiferenten sprema popovite i crkvata,..ama ,so ova nasilno insistiranje site da se krstat,..ke pochnat da mi bidat i ,..antipatichni,... |
||
||
skalica
Група Регистриран: 16.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 64 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно, а мене, пак, многу ми наликува на пасторо-ѓаволологија! |
||
Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
|
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не знам дали ги следиш постовите од пред некоја страна, каде што можеш да погледнеш дека верското образование кое се одвива во црквите е забрането за основците, а зошто би било? кога во уставот убаво пишува Член 44 Секој има право на образование. Образованието е достапно на секого под еднакви услови. Основното образование е задолжително и бесплатно. друг проблем е кој што сака да учи, а му се забранува. значи заклучок: - учениците кои се во основно образование немаат никаков начин, верски да се подучуваат, онака како што треба, треба или да крадат од некаде, од книги, летоци од јеховини сведоци, од телевизија, од видео игри со ѓаволи и чуда, така? - државата им го скрати тоа право, барем дел од државниот апарат. и што правиме сега? |
||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
КАДЕ ТОА ПРОЧИТА ДЕКА ВЕРОПОУКА ВО ВЕРСКИ ОБЈЕКТИ Е ЗАБРАНЕТА?????? Немој да шириш дезинформации. Со која тоа Одлука е забранета во верските објекти Изменето од Ateist - 10.Мај.2009 во 20:55 |
||
|
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ова е од ЗАКОН ЗА ПРАВНАТА ПОЛОЖБА НА ЦРКВА,
ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА И РЕЛИГИОЗНА ГРУПА Член 22 (1) Црква, верска заедница и религиозна група имаат право да основаат верски образовни установи од сите степени на образование, освен од основното образование, за школување на свештени лица и верски службеници, како и ученички и студентски домови за сместување на лицата кои се школуваат во тие установи. (2) Верските образовни установи се изедначени со другите образовни установи и нивните ученици и студенти ги имаат истите права и обврски. истово го имаш неколку постови поназад, во темава. само разгледај. а тоа што го мешаш ти, литургијата не е образование, тоа е само литургија, секојдневна, најчесто посетувана од луѓето во недела. |
||
Јас сум мајстор!
||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мешаш образовна установа (веројатно не знаеш што е тоа) и веропоука а и литургија
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 34567 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |