IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 499500501502503 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 13:46
Originally posted by cercetator cercetator напиша:

Зошто бе, Мисирков се` си кажал. Само да има некој да го прочита.

Некој кој тврди дека го прочитал, нормално е да се очекува и дека го разбрал.

Сум се излажал или многу сум очекувал! За жал не си го разбрал Мисирков.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:09
Ти си го разбрал? Ајде објасни ми тоа како да го разбирам

!Можит по
ослободуаiн'ето ке се мислеше и за соединуаiн'е со Бугариiа. Но таiа година ни
покажа, оти историiцките. прилики никоi пат не ке дозвол'ат да се
соiединит цела Македониiа со Бугариiа; сега за македонците и
бугарите, остаат iедно од двете: или делеiн'е на Македониiа мег'у
Балканцките држаици и со тоа изгубуаiн'е за бугарите и македонците
2/3 од Македониiа, или полно пресечуаiн'е врските со бугарите и
постауаiн/е на македонцкото прашаiн'е на совршено неутрална, чисто
македонцка осноа.“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:23
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

aman bre ludje bugari .... sto tolku vi preci toa sto sme Makedonci ? ...... ostavete ne da si ziveeme kako sto sakame i da bideme ona sto sme ... a vie , povelete .... sekogas vi se otvoreni portite .... mislam , za onie koi se pokajuvaat pa sakaat da se vratat na izvornite koreni голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка задоволство задоволство задоволство  ........ sega zasega pasosot ne e bas nesto naj naj , ama kje bide ... a do togas , cuvajte si go toj sto imate  намигнување

Мирославе,

Мислам кога ги ословуваш овие луѓе како Бугари тие навистина вообразуваат дека се нависитна Бугари и дека Бугарите биле Словени. Со тоа што вообразуваат дека се Бугари тие мислат дека и македонскиот дијалект кој го зборуваат дека е бугарски јазик.

Со оглед на тоа дека на овај форум не сретнав ниеден Бугарин кој зборува на тур(к)ски јазик ја предлагам да се постигне консензус на форумов и овие луѓе да се именуваат како:

Бугарофони,
Одродени,
Политички бугаризирани
Јаничари,
Бугарофили или
Бугаромани

Со цел да се избегнат било какви недоразбирања и некој да се чувствува навреден доколку е именуван како Татар или Туркомонголин, јас предлагам овие лојални бугарски државјани да се нарекуваат азијати или азиски Бугари.

Сметам дека на тој начин нема да имаме дискриминаторски и пртекционистички став кон било која од постоечките теории и хипотези за потеклото на душегрижниците на бугарштината и соодветно на тоа на бугарофилството, бугаромаството и бугарофонијата.

По основа на јазикот, би предложил јазикот на Бугарофоните да несмее да се нарекува Бугарски од причина што Бугарскиот е тур(к)ски јазик. Јазикот на кој тие комуницираат и го имаат издигнато на стандарден литературен јазик исклучиво да се нарекува ИСТОЧНО МАКЕДОНСКИ ДИЈАЛЕКТ.

Во услови на демократско живеење, користењето на политички коректен речник е неопходно.

Ова е нацрт предлог кој доколку биде усвоен би било пожелно да резултира со официјална резолиција.

Промените и допонувањата на нацр предлогот се добродојдени.

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:34
Една корекција од мене, Платеник.

Не ти е точен терминот БУГАРОФОН, зошто според тебе бугарскиот е тур(к)ски јазик, а јас таков јазик не зборувам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:35

Ти си го разбрал? Ајде објасни ми тоа како да го разбирам

!Можит по
ослободуаiн'ето ке се мислеше и за соединуаiн'е со Бугариiа. Но таiа година ни
покажа, оти историiцките. прилики никоi пат не ке дозвол'ат да се
соiединит цела Македониiа со Бугариiа; сега за македонците и
бугарите, остаат iедно од двете: или делеiн'е на Македониiа мег'у
Балканцките држаици и со тоа изгубуаiн'е за бугарите и македонците
2/3 од Македониiа, или полно пресечуаiн'е врските со бугарите и
постауаiн/е на македонцкото прашаiн'е на совршено неутрална, чисто
македонцка осноа.“

Крсте Мисирков - за Македонските Работи

“Може Бугарите и се прави кога мислат оти Русија без Бугарија не може да саштествува, ни политички ни економски, но тоа е бугарска политика, а јас не сум намерен да политикантствувам бугарски. Јас сум Македонец и интересите на мојата татковина ми се претставуваат така: не Русија и Австро-Унгарија се непријателите на Македонија, а Бугарија, Грција и Србија. Само енергичната борба со тие три држави ќе ја избави од погубување нашата татковина.
Борбата со трите балкански држави не им противречи на нашите интереси, кои се достигаат и со револуција и со еволуција2, или постепено развивање на нашиот народ во морално-религиозен правец. Револуцијата стана и иако има најужасни последици за нас, пак даде некои благодатни резултати со коишто можат да бидат задоволени нашите борци за национална слободија: тоа се Мирцштегските реформи3, кои ќе бидат раширени спроти нуждите што ќе се покажат со време. Идеите за полно отцепување на нашиот народ од другите балкански народи не се противречје на досегашното работење на нашиот народ за слобода, а само продолжение на неговото досегашно работење, врз еволуциона почва. Досега нашиот народ се интересуваше повеќе само за полна политичка автономија, а во националните наши интереси допушташе башибозучки да му се набркуваат разни неканети гости, како: Бугари, Грци и Срби. По политичката борба иде значи националната4. Но борбата со пропагандите во Македонија не е чекор назад, туку напред, зашто и тука имаме работа со борба за слобода, со борба со мрачните сили што не и’ дозволуваат на нашата татковина сама со свои очи да ги гледа своите интереси, ами и’ наврзуваат очила што ја замрачуваат вистината и и’ придаваат бугарска, српска и грчка боја. Време е да ги отфрлиме од очите наши мрежите што ни ги кладоа националните и верските пропаганди во Македонија.“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:38
Контрацитат и јас можам да ти најдам, ајде прво ми објасни што сакал да каже Мисирков со тоа што јас го цитирав. Пробај со свои зборови.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:44

Не ти е точен терминот БУГАРОФОН, зошто според тебе бугарскиот е тур(к)ски јазик, а јас таков јазик не зборувам.

Точно ти не зборуваш Бугарски јазик туку ти користиш Источно македонски дијалект.

Забелешката е прифатена. Доколку овај предлог резултира во РЕЗОЛУЦИЈА, превидот ќе биде корегиран.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:49
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Точно ти не зборуваш Бугарски јазик туку ти користиш Источно македонски дијалект.

Забелешката е прифатена. Доколку овај предлог резултира во РЕЗОЛУЦИЈА, превидот ќе биде корегиран.

Само ти е еретична тезата. И јас мислам дека јазикот е еден, но модераторите нешто не ми дозволуваат да си ја развијам тезата.

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 14:50
"До 1878 год. сите, па и руското праителство, велеа, оти Македонците сет бугари."

КПМисирков, За Македонцките работи

се сложувате со Мисирков или ке го интерпретирате оперативно?

Изменето од да бе - 10.Мај.2009 во 14:52
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 15:00
Се чудам кога ние мора да го знаеме jазикот на Аспарух, дали вие го знаете jазикот на Филип и Александар, кога се сметате за нивни потомци?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 15:04

Контрацитат и јас можам да ти најдам, ајде прво ми објасни што сакал да каже Мисирков со тоа што јас го цитирав. Пробај со свои зборови.

Самиот Мисирков ти одговара. Со сегменти од параграфи и зборови како МОЖЕБИ, АКО ДОЈДЕ ДО ОБЕДИНУВАЊЕ, ИСТОРИСКИТЕ ПРИЛИКИ НЕ ГО ДОЗВОЛУВААТ.... СЕ САМО ПРЕТПОСТАВКИ кои едноставно остануваат на тоа, да се само претпоставки. Низ целата книга Мисирков јасно и децидно прави разлика маѓу Срби, Бугари, Грци и Македонци. Во еден дел од книгата и јасно пишува за етничкото потекло на Бугарите.

Мисирков ќе го напише и следново:

Но во Владиното соопштение има уште едно многу важно место: револуционерните комитети, според изразувањето на руската влада, сакаат да создадат "Бугарска Македонија", а Русија, за којашто се блиски и интересите на другите христијански народности во Македонија, не може да ги жртвува нивните интереси за Бугарите.
Разбраа ли во Бугарија што означуваат тие зборови? Разбраа ли во Македонија? Разбравме ли, најпосле, ние?
Русија отворено ни кажува зошто таа не работи и не може да работи инаку. Дали е права Русија во своите тврдења? Дали може таа да постапи инаку?
Ако се поставевме во положбата на руската влада, и ние не ќе можевме да постапиме инаку.
До 1878 год. сите, па и руската влада, велеа оти Македонците се Бугари. По Берлинскпот договор истапија со своите претензии на Македонија Србите. 18 Прави ли се тие или не, не е важно за дипломатите. Србите во текот на 25 години, особено во последниве 20 години успеаја, ако не да ги направат Македонците Срби, тогаш барем да создадат во европското јавно мислење убедување оти во Македонија има и Срби. Ако селското население и сега си зборува како што си зборувало и понапред и зборува одред низ цела Македонија само на еден словенски јазик, - во градовите, редум со бугарските машки и женски гимназии и основни училишта; насекаде ќе најдеме и српски. Едни села имаат српски, други бугарски училишта. Едни селани со нивните учители и попови ја признаваат Патријаршијата и се под покровителството на српски или грчки конзули, а други го признаваат бугарскиот егзарх и ги слушаат бугарските трговски агенти. 19 Сe тоа се факти за дипломатијата, којашто има да се сообразува со дејствителноста, а не со теоријата за народноста на Македонците. Политиката нема работа со науката. Па и да има работа, зар е докажано, како два и два се четири, оти се Македонците Бугари? До Руско-турската војна20 имаше само една теорија за нашата народност. Сега се две. Кон нив се придодава и трета - оти Македонците се нешто средно меѓу Србите и Бугарите21* Приврзаниците на таа теорија пак се подразделуваат: 1. на коишто кажуваат оти тоа средно е еднакво далеку и од Србите и од Бугарите; 2. оти тоа е поблиско до Србите; 3. оти е поблиско до Бугарите; 4. оти дел е поблиско до Бугарите, дел - до Србите. Не е важно за дипломатите каде е вистината. Важен е фактот оти во македонското прашање се заинтересирани етнографски, редум со Бугарите и Грците, уште и Србите. Освен тоа, и политички Србија е не помалку заинтересирана за судбините на Македонија. Последнава за Србија има поголемо значење, отколку за Бугарија, оти Бугарија може да излезе на Егејското Море и преку Кавала и Деде-Агач.
Ако е така, зар можеме да се чудиме на поведението на Руската влада по македонското прашање и на нејзината изјава оти Русија нема да му помогне на комитетот да се создаде "Бугарска Македонија"?
Некој од нас може наивно ќе забележи: "Комитетот22 не сака да ја направи Македонија бугарска; тој сака правина за сите Македонци, без разлика на вера и народност".

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 15:06

Се питат: коi iазик ке бидит официiален? - Одговараат - iазикот на „болшинството". - На коiе болшинство? - Тогаi ке се видит.

Не се запитуваат по тамо: како ке узнаiат, коiе iет болшинството. Да си предстаиме ниiе сега, оти iа каде Митровден идит мег'ународен отред и окупират страната. Од мег'у другото, ке требит да решит и прашаiн'ето за официiалниiо iазик, а пак да остаиме официiалниiо, прашаiн'ето за iазико во сколиiите.

За некоiи тоа прашаiн'е iет многу лесно: нека се признаiат неколку официални iазици т. е. и турцки, и бугарцки, и србцки, и грцки, и влашки, и албанцки, според населеiн'ето на областа.

КПМисирков, За Македонските...

Зашто Мисирков негира македонскиот?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 15:38
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

"До 1878 год. сите,
                    па и руското праителство, велеа, оти Македонците сет бугари."КПМисирков, За Македонцките работисе сложувате со Мисирков или ке го интерпретирате оперативно?

Па интересите на Руската влада биле насочени во тој правец со цел да го зацврсти сопственото влијание на Балканот.

Баш за тоа Мисирков и зборува. Прочитај го мојот предходен пост, цитат од книгата на Мисирков каде зборува за соопштението на Руската влада и нејзиното влијание над Комитетот.

За врбувањето на млади луѓе кои ќе се образуваат во Русија и кои за возврат ќе ја сервираат Руската политика по однос на Македонија и Македонците излишно е да се зборува.

Како сакаш да го интепретирам Мисирков, оперативно или стратешки, тој повеќе од јасно ги покажува приликите на Балканот, пропагандите и аспирациите на ново форираните Балкански држави. За жал Македонија е единствената кој сеуште останува по турско ропство, а тоа е доволен предуслов соседите на Македонија да ги демонстрираат своите “историски права“.

Мисирков ќе го напише и следново:

Задачата на македонската интелигенција отсега натаму ќе треба да биде да се одделат нагледно за сите: за самите Македонци, и за Турција, и за балканските држави и за големите сили, интересите на Македонците од интересите на другите балкански држави и народи и да се изучат подробно сите прашања сврзани со избавувањето на нашиот народ и нашата татковина од сегашната голема несреќа и со процветот на нашиот народ во духовен и во материјален однос.
Таа задача е многу тешка и бара големи заеднички усилби. Затоа изучувањето на таа задача и исполнувањето нејзино бараат учество на сите Македонски Словени во неа, без разлика на верска и национална боја. Затоа македонската интелигенција треба да престане да се однесува меѓу себе со недоверба. Од пропагандите во кои служи ќе треба да бара слобода да се наоѓа во постојано општење со интелигенцијата и општеството од другите пропаганди. Во слободните балкански државици, одвреме-навреме, македонската интелигенција, без разлика на пропагандите, треба да организира свои македонски собири, на кои ќе се разгледуваат и ќе се решаваат прашања за духовниот и националниот расцвет на Македонците. Македонската интелигенција секогаш кога е надвор од своите официјални работи треба да зборува меѓу себе на централното македонско наречје /велешко-прилепско-битолско-охридско/, кое ќе треба да се воведе во сите религиозни и национални пропагандни и турски училишта како задолжителен предмет. Тоа наречје има да биде литературен јазик на Македонците.
Ако религиозните и националните пропаганди не посакаат да го воведат нашиот јазик во своите училишта, се разбира дека само таму каде што живеат Словени, и ако им забрануваат на своите учители и попови да другаруваат со македонската интелигенција и општество од другите пропаганди, тогаш македонската интелигенција и народот, без разлика на пропагандите, треба да изнајдат пат со којшто ќе може да се казни таа пропаганда. Ако таа пропаганда се восползува со сплеткарења против нејзините непријатели, тогаш интелигенцијата треба да му го објасни на народот недостојниот образ на работењето на таа пропаганда и да го повика самиот да си ги брани животните свои интереси. Ако народниот протест во верските и училишните работи, во кои општините треба да се признаат слободни, се покаже од заинтересираната пропаганда како бунт со државна боја и се бараат државни мерки против бунтовниците, тогаш народот и интелигенцијата треба да се обрнат кон конзулите, како кон арбитражни судии.
Ако неколку или сите пропаганди се спротистават на тие наши барања и настојуваат во училиштата и црквите да се изучуваат и поминуваат само јазиците на пропагандите, тогаш да се преземат општи и енергични мерки против сите и религиозни и национални пропаганди во Македонија.

Изменето од Platenik - 10.Мај.2009 во 15:48

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 16:03

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Само ти е еретична тезата. И јас мислам дека јазикот е еден, но модераторите нешто не ми дозволуваат да си ја развијам тезата

Правилата на форумов ти се познати, придржувај се кон нив и нема да имаш никакви проблеми.

Слободно развивај си ја ти тезата за јазикот, можеби од тоа нешто и ќе научиме.

Јазикот можеби е еден, но тој јазик кој вие го нарекувате Бугарски нема врска со Бугарскиот. Тој едноставно е источно македонски дијалект издигната на ниво на литературен јазик.

Проблемот е во тоа што го нарекувате Бугарски, а не е!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 499500501502503 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.