IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Идолопоклонички однос кон Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Идолопоклонички однос кон Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 13>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:35
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

А што е тоа "идол" според вас?

Идол во случајот е “АВТОРИТЕТ“!

Бидејќе е невозможно да се одрекува она пред и она после библијата.
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:39
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Идол во случајот е “АВТОРИТЕТ“!

Па зарем за православните Божјиот Збор (Библијата) не е авторитет? изненадување

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:41
Идолот во денешниот современ паднат свет е робување на страстите. Та заради тие страсти, постои самоволие, и „себецрквие“, односно ЈАС, ЈАС, ЈАААААААААС, ЈАААААААААААААААААААС.

Во таквата погибелна суета е и мислата дека сме просветлени, и дека ЈААААААААААААС знам се`, дека ЈААААААААС сум најпаметен и дека ЈАААААААААС го знам Светото Писмо највистински.

Свето Предание, Црква, светители, маченици, маченичка крв, вистинско, а не декларативно живеење и сведочење? Ма што е тоа? ЈААААААААААС и само ЈАААААААААС сум доволен.

Но, отецот тоа многу убаво го објаснува. Мислам дека тој дел го расчистивме, сега ќе следуваат малце историски податоци (не се бугарски, не се секирајте).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:41
па едно е „АВТОРИТЕТ„,  а друго е „АВТОРИТЕТ ИДОЛ„

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:47

Сега си ми малку нејасен. Па ти рече дека идол е авторитет. Како сега велиш дека едно е авторитет, а друго е авторитет идол? размислување
Што е ова, игри на зборови? Ако е тоа, барем вметни повеќе зборови со различно значење, за да имаме поголема можност за маневрирање среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:53
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Сега си ми малку нејасен. Па ти рече дека идол е авторитет. Како сега велиш дека едно е авторитет, а друго е авторитет идол? размислување
Што е ова, игри на зборови? Ако е тоа, барем вметни повеќе зборови со различно значење, за да имаме поголема можност за маневрирање среќа

црвенеењеголема%20насмевкацрвенеење

Мислам дека треба да ја разбереш играта на зборови - не секогаш 2+2=4...

тоа е старо правило, тоа го има и во БИБЛИЈАТА...
треб малку мистицизам ...

а за идолите има многу теми

црвенеење

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 01:57

Па зарем оваа тема не е за идолите? Па и самиот наслов го содржи зборот "идолопоклонички"... но ок, ако не ти се дискутира те разбирам, битно нели 2+2 не е секогаш 4. среќа

Добра ноќ пријателе големо%20гушкање

п.с. Ако уште еднаш те гушнам, те частам кафе намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2009 во 02:03
па мислам дека сме разбрани луѓе...
добра ноќголемо%20гушкање

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2009 во 21:35
Idolopoklonichki odnos kon Biblijata !
Dosta interesantana tema !
I fariseite bile posveteni na zakonot na Mojsej pa sporele so Hristos. Nishto chudno i segashnive vernici koi se posveteni na Biblijata, vo nekoja hipotetichka situacija, ako Bog lichnio im se pojavi, i tie da sporat so Nego?

Chovek koj e posveten na Biblijata t.e.veruva vo svetoto pismo kako edinstveno izdrzhano e typichen idolopoklonichki odnos- koj se manifestira so misticizam i zabrana na istrazhuvanje na samiot zhivot, od prichina deka toa se sakrementi i sakralni raboti, i nema tuka shto da se istrazhuva i da se postavuvaat logichki prashanja !
Ok, neka bide taka , eve da pojdeme od pretpostavkata deka Bog ni go dal zhivotot.   I shto so taa pretpostavka, eve neka bide definirana i kako fakt. I shto so toa, shto mozheme od toj fakt - naveden vo Biblijta da nauchime za nas, za nashata priroda, za zhivotot, za smrtta, za toa kako se manifestira fizichkoto pole ( 1. Gravitacijata, vo Biblijata nikade ne se spomenuva kako edna od elementarnite sili shto e direkta determinanta vrz sitot materijalen, i nematreijalen svet na zemjata, 2. Elektro Magnetni branovi, 3.Jaki nuklearni sili, 4.Slabi nuklearni sili)
No zatoa se naveduva deka vo prviot den - vidi Bitie, e sozdaden denot i nokjta a posle tri dena e sozdadeno sonceto, samo ne e jasno kako se merel denot pred da se sozdade sonceto.
No sepak , iako vo samiot uvod na Biblijtata gi ima ovie nelogichki raboti, sepak toa ne im smeta na vernicive da veruvaat i da ja idologiziraat.

A tek koga kje prochitam kako so kamenja odozgora gi gagjal Kaanancite, zarem Onoj koj ja sozdal anomalijata kaj vodata, fotosintezata, spektakularni neshta, da ne zboram za zhivotot, zarem istiot Toj so kamnja kje frla kalo posleden primitivec…ili pak onaa sluchka koga vodata ja pretvoril vo vino, ili pak izjavata kade se odobruva opshtestvena – ROBOVSKA - nepravda- Na Cezar Carevoto , na Boga Bozhjoto, kako da e Cezar nekoj so posbeni potrebi i od Boga mu e dadeno toa pravo - da mu pripagja "neshto" i da bide servisiran na spec. nachin. Izjavata jasno ukazhuva na soodvetno odobruvanje na takvata sostojba ( ovaa izjava ednashka ja napishav, sepak ja doobjasniv povolno za vernicive – objasnuvanjeto beshe deka taa izjava znachela sugestija kon vlastodrshcite da ne se positovetuvaat so Boga. No i vo ova objasnuvanje se gleda deka sepak nepravdata e tolerirana...).

Kakava poraka i logikata ni prezentira Biblijata - koja e polna so moralni poraki za POVEDENIETO na lugjeto, no za zhal ne spomenuva, nitu sugerira, nitu pak ja nagovestuva idejata - Chovekovoto POVEDENIE da bide usmereno kon organiziranje na podostoinstven zhivot (od prichina sto chovekot pred se e subjekt - lichnost so chuvstva i potrebi, i na koj mu se neotugjivi elementarnite prava, a ne da se propagira deka treba da se pochituvaat zemnite zakoni na elitite, krajno nep[ravedni prema pogolemiot del od narodot). Pa neli Bog ne stvoril kako lugje a ne kako zhivotni !
Pa celata smisla i logika e za podostoinstven zhivot i popravichen svet, ama za zhal, za takov "luksuz" ovde na zemjata malku morgen od relig. pisania...

A da ne komentiram za greshno rodeni, zamislete, koga eden mlad barchen par pravi planovi za svojata prinova, koja sesuhte ne e ni zachnata no postoi vo mislite i zhelbite, sepak taa e greshna, ushte ne zachnata, ushte kako idea e osudena da bide greshna ....ama toa e :)))
Koja e logikata da bidesh posveten na Biblijata, osven za nekoi etichki kodeksi koi sega, vekje zavisat od meterijalniot progress i opshtestveniot moral i ureduvanje…..taka da mnogu e izvesno deka onie koi se posveteni na Biblijata, ne se nishto drugo tuku edna 'kopija' na istite onie koi bea posveteni na Mojseeviot zakon ! od prichina shto bea ednostavno zgazeni od vremeto i progresot, od nemokj da se razbere i da se bide vo tek so novnastanatata sostojba i dadeniot opshtestven mig...toa e rezultat na bilo koe idolopoklonstvo !

Vekje napishav, sekoja naredna veroispovest so pravo ja obvinuva prethodnata za idolopoklonstvo !

Ova e logichki zakljuchok od prichina shto iako vernicite smetaat deka toa e slovoto Bozhje, sepak zhivotot e posilen znak od sekoe pisanie, pa taka iskustvata imaat i te kakva uloga.
Porano bogovite zhiveele tamu - pokraj lugjeto, bile manifestirani preku nekavi formi na zhivotni - totemski klanovi, pa kako se razvivale civilizaciski taka i bogovite moralo da se distanciraat podaluku - vo shumite, planinite, morinjata, pa na neboto....i t.n.
Analogno na ovie fakti prezentirani od antropologijata, istorijata i sl. mozheme sobodno da potenciramne deka vo zavisnost na stepenot na razvoj na materijal. sili i naukata, kako i na moralnite kodeksi, razumot, logikata, svesta za sebesi i okolinata, kako i nivoto na oraganiziraniot opshtestven zivot, site zaedno ja determiniraat i ja definiraat 'religiskata komponenta na chovekoviot zhivot', kako i obratno, ...i da zavrsham so nesomneniot zakljuchok deka samo istrazhuvanjata - soznanieto so koe ja otkrivame nashata priroda od site mozhni aspekti treba da ni bide neprikosnovenata vodilka....seto drugo e samo zachin ....

Изменето од Marko sk - 10.Мај.2009 во 15:15
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2009 во 12:03
PS. Bonus post kako prilog na prethodniot:

КРИТИКА НА РЕЛИГИОЗНИОТ УМ
Малку познато писмо потпишано од Алберт Ајнштајн, открива дека овој генијалец, вербата во Бога ја сметал за ништо повеќе од обично “детско суеверие”. Бонус: Не верувал дека Евреите се некаков посебно избран народ.

Коментарите во писмото од 1954-та година, кое наскоро ќе биде дадено на продажба во Лондон, всушност се одговори испратени до филозофот Ерик Гуткинд.    

”За мене, зборот Господ е само обичен израз и продукт на човековата слабост а Библијата е збирка од достојни за почит, но сепак примитивни легенди кои ми звучат детски”, му напишал Ајнштајн.

Таткото на теоријата на релативитетот, кој и самиот е Евреин, ја отфрлил и идејата дека еврејскиот народ е избран од Бога.

”Сметам дека религијата на Евреите е иста како и сите други, поточно инкарнација на нај детските суеверија. Еврејскиот народ, на кој со гордост му припаѓам и кон чиј менталитет имам длабоки афинитети, немаат различен квалитет од останатите луѓе. Како што ми покажува моето искуство, тие не се воопшто подобри од другите човечки групи”, пишува во писмото.

Често се случува атеистите и верниците, погрешно да ги толкуваат ставовите на Ајнштајн кон религијата. Неговиот познат афоризам: “Науката без религијата е осакатена, религијата без науката е слепа” е извор на бескрајни дебати помеѓу нив.

izvor: http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=813AC5EBF0A36D46B167DEC8EFDF0FB7

Изменето од Marko sk - 09.Мај.2009 во 12:12
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2009 во 23:52
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

... Gravitacijata, vo Biblijata nikade ne se spomenuva kako edna od elementarnite sili ...

Маре, само затоа што не ги познаваме доволно Светите Писма и Моќта БОЖЈА и сме направиле од нешто (на пример од книгите, сознанието, институциите, технологијата, парите и тн.) идол, тоа незначи дека навистина во Библијата никаде не е спомената гравитацијата ... и дека нема да се исполни сё што БОГ го предскажал преку Св. Пророци и Апостоли!

Изменето од spiros - 09.Мај.2009 во 23:53
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 15:22
Spire, od Marko - Mare ne odi, ...ok, da se vratime na diskusijava.

I fariseite bea posveteni iskljuchivo na svetite knigi, i tie se povikuvaa na niv..., slichno sega mi replicirash - ne sme gi razbrale Svetite Knigi. Ja gledash li slichnosta ....a za kakva gravitacija zborish 'crni spirose'? Do Galileo nemale pojma, a duri so Njutn rabotite pochnaa da stanuvaat pojasni ...taka da, vo deneshni uslovi da bidesh posveten na Biblijta i so nejzina pomosh i logika da go objasnuvash svetot, ne e nishto drugu tuku eden REFRESH na slikata shto ja ostavija onie koi sporea ...

Изменето од Marko sk - 10.Мај.2009 во 19:36
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 23:26
Марко - Маренко - Маре, со    Тој што ... ја закачил земјата на ништо    и за кого сведочи Писмото од својата прва до последна страна, не е убаво да се шегуваме и да понижуваме, бидејќи Писмото и Моќта НЕГОВА недоволно ја познаваме.

Оној истиот татко на теоријата на релативитетот (од еврејско потекло) што го спомена ти во предходните постови а јас го ценам како научник - чие што човештво кон својата жена и татковство во однос на своите родени деца, било навистина релативно - од добра причина воопшто не му пишувал на г-ин Гуткинд (името во превод значи: Добро-дете) за истото.

Што сакам со ова да кажам?

Ништо маре несакам повеќе да кажам од она што е запишано во Библијата на следново место :1 Коринтјаните 13:2
Без разлика дали е некој теолог, астролог, биолог, археолог, ... без ЉУБОВТА, што е тој?
Што сум - посебно - јас?

Изменето од spiros - 10.Мај.2009 во 23:36
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2009 во 23:40
Spire, dobro e, muabetov ni odi...:)) vo toj kontekst, na zadovolstvo na site hr. vernici, a Bogami i za onie koi ne se :)), kako prilog kon diskusijava i obostarano razbiranje kje go akcentiram sl.:

Vo knigata na Sozdavanjeto se veli deka "svetot bil sozdaden od Slovoto Bozhjo“.
Evangelieto spored Jovan zapochnuva so rechenicata: „Vo pochetokot beshe Slovoto, i Slovoto beshe vo Boga, i Bog beshe vo Slovoto“.
Nishto vo svetot nemashe da se sluchi, kje otpadnea site civilizaciski i kulturni vrednosti
dokolku izostaneshe zborot….

Neshtoto go nema ako zborot ne prisustvuva. Zborot ja daruva prisutnosta. Ovie zborovi (prepishani od Hajdeger) bukvalno sozdavaat edna granica ( pomedju govorot i nishtoto, prisustvoto i otsustvoto) istopvremeno svedokjejkji i za nivniot odnos: Onamu kade shto prestanuva govorot ( prisustvoto) zapochnuva nishtoto( otsustvoto).

Изменето од Marko sk - 11.Мај.2009 во 10:29
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.