IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Системски LUPUS
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Системски LUPUS

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 21>
Автор
Порака
bir Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 17:12
dali pieneto prirodni sokovi ivnesuvaneto na vitamini vo organizmot e vo red.Zasto mene lekarite kade sto odam na kontrola mi velat deka vnesuvaneto na vitamini vo organizmot bilo stetno bidejki mozelo namesto pozitiven efekt da se dobie negativen t.e.da se aktivira lupusot.I jas od taa pricina ne vnesuvam nikakvi vitamini.
Кон врв
makvuk Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Април.2009
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makvuk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 18:44
iako nemam uste dijagnoza imam dosta procitano za lupusot i znam deka ne treba da se vnesuvat vitamini dopolnitelno bidejki so toa se pojacuva imunitetot,a stom se pojaca imunitetot znaci deka antitelata poveke ke gi napagaat zdravite kletki(toa e samo vo slucaj na avtoimuno zaboluvanje sto e vsusnost i lupusot.zatoa treba da se vnesuva vo organizamot se sto se vika zdrava hrana vo normalni kolicini.naprotiv kromidot e toj koj se preporacuva da se upotrebuva kaj bolnite od lupus.mnogu korisni informacii ke najdete na WWW.LUPUS FOUNDATION OF AMERIKA.COM

Кон врв
bir Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Април.2009
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2009 во 16:32
dali nekoj ima bilo kakvi informacii vo vrska so pecurkata sitake nekoi velat deka e mnogu dobra za avto imuni zaboluvana
Кон врв
tijanam Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 04.Мај.2009
Поени: 8
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tijanam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 01:41
Zdravo na site, mnogu mi e milo sto najdov vakva tema na nasite forumi, megutoa mnogu mi e zal sto na temata pisuvate od vaso licno iskustvo. Dosega odev na forum.hr i tamu navistina se iznacitav mnogu raboti povrzani za Lupusot. Jas boleduvam od Lupus veke 6 gdini, i na pocetokot ne ni znaev za sto stanuva zbor, se optovaruvav na internet sekoja vecer da najdam sto e mozno poveke raboti, megutoa na kraj svativ, deka na eden forum citam edno, na drug citam drugo, i na kraj neznam sto e pravilnoto. Jas za sreka go otkriv Lupusot vo mnogu rana faza,i pocnav so terapija vo vistinsko vreme. Simptomite bea sledni: temperatura 37.2 konstantno bez prestan eden mesec, crvenilo na liceto vo oblik na peperutka, neizdrzlivi bolki vo gradite, bolki vo site mozni zglobovi, i premnogu umor. Megutoa od celoto moe iskustvo sto sum go imala so doktorite, citajki na net, prasuvajki sekogo, sum svatila deka samite na sebe mozeme najubavo da si pomogneme. Nie ne sme poinakvi od drugite, i jas licno ne se pomiruvam so toa deka jas sum "bolna"....znaci nie ne sme bolni, pojaki sme od volkot, i nema da dozvolime toj nas da ne pobedi. Sto znaci deka jas veke 4 godini ziveam kako da sum potpolno zdrava, psihata ja nasocuvam na drugi poveseli raboti( sto e mnogu bitno za ovaa bolest), izbegavam stresovi, vnimavam samo na sonceto, i ishodot kaj mene e sleden: Sega se custvuvam super, kako da sum potpolno zdrava, od togas nemam veke bolki vo zglobovite, moze da custvuvam samo umor, megutoa i za toa sum si sama kriva koa sedam na net do sabajle, Pijam Decortin 10mg sekoj vtor den, Rezohinot e mnogu steten za ocite, go piev tri godini pa pocnav so Planquenil nekolku meseci i go prekinav skroz..... Volkot e veke tuka, i morame da se soocime so toa,da bideme silni i jaki, ni ostanuvaat mnogu drugi ubavi raboti vo zivotot na koi treba da se raduvame....Za prv den mnogu izbamborev i zatoa tuka prekinuvam.....vi posakuvam sve najubavo.....

Кон врв
Ane09 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2009
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 08:58
A

Изменето од Ane09 - 23.Јули.2009 во 13:50
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tijanam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 16:43
Spored mene ne e potrebno joga i meditacii za da razmisluvas pozitivno, ednostavno e dovolno da pravis ubavi raboti, da se druzis so pozitivni luge, da pravis sve sto bi te odalecilo od razmisluvanje na bolesta, i psihata da ja nasocis kon ubavi raboti, mislam deka toa e dovolno. A sto se odnesuva do vitaminite, jas gi pijam slednive:
Koenzim Q10 - koj e za mnogu raboti i isklucivo dobar za sekoj organizam bez ogled na toa dali boleduva od nesto ili ne
Oligogal Selen - organski vrzan selen so A, B, C, koj sluzi kako antioksidans

A + D3- go zbogatuva organizmot so vitamin D, koj kaqj nas e mnogu potrebno poradi toa sto nemozeme da primame vitamin D od Sonceto, i zatoa go zimam preku tablet

Vitamin E 200IU radi cirkulacija

Ovaa kombinacija na vitamini mene mnogu mi pomogna
I uste edna bitna rabota koja sto mnogu mi pomogna e Jogurtot so AB kultura, probiotik, za stabiliziranje na imunitetot, zastita na crevnata flora.....Obicniot jogurt go zameniv so probiotik, mnogu mi pomaga a i poveke mi se dopaga....
Кон врв
anchiii Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Март.2009
Локација: Macau
Поени: 51
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anchiii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 20:05
Da,sekako pozitivno razmisluvanje toa e najbitnoto ,da se pomiris so faktot deka ja imas bolesta i da ja prifatis kako del od sebe,se dodeka se prasuvas zosto bas jas organizmot reagira negativno.Veruvajte mi jas sum mnogu pozitivna osoba i ne se predavam taka lesno samo kakvi bilki imam,so kakvi otoci odam na rabota a i dezuram taka da zivotot odi natamu,kolku i da sakam da zaboravam na bolesta bolkite se tie sto sekojdnevno me potsetuvaat.Draga tijanam si imala ogromna sreka sto bolesta ti e vo remisija i sto sega se cuvstvuvas dobro,daj boze sekogas i da ostane taka.Medjutoa sekoj organizam reagira razlicito taka da nekade ni kovencionalni llekovi ne pomagaat kako kaj ane09.sepak ane mislam deka ne od vitaminite,treba da se konsultiras so DR.za drug vid na imunosupresiv.Jas zemav mnogu vitamini[od homeopat]kako sto spomnav prethodno i tretmani i dieti no samite mozeme da bideme najdobri doktori i da si odredime sto e dobro a sto loso.NE POSTOI PISANO PRAVILO,zatoa vaka ke si gi kazuvame makite i iskustvata,ke se obideme da si pomogneme i da se nadevame deka ke bide,vsusnost,MORA da bide
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 09:21
A

Изменето од Ane09 - 23.Јули.2009 во 13:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 10:42
•     Marry the right person. This one decision will determine 90% of your happiness or misery.
•     Work at something you enjoy and that's worthy of your time and talent.
•     Give people more than they expect and do it cheerfully.
•     Become the most positive and enthusiastic person you know.
•     Be forgiving of yourself and others.
•     Treat everyone you meet like you want to be treated.
•     Stop blaming others. Take responsibility for every area of your life.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anchiii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 15:29
ne znam ane no jas imam poinakvo iskustvo,koga mi ja otkrija bolesta zaglaviv 1mesec na reumatologija,padnav vo teska depresija prasuvajki se zosto se mene mi se slucuva,kerkickata mi e rodena so srceva mana morase da se izvrsi operacija,ete ti od tamu stres,pa postojano po bolnici,na denot na nejzinata operacija mi otide tiroidnata zlezda,i koga veke se se sredi so nea,koga malku se opustiv eve ti go volkot,veruvaj mi mu bev luta na BOGA,no razgovor so dr.Mimoza-reum.koja bese dezurna edna vecer,taa duri mi raskaza i za svoite maki,i blagodarenie na toj razgovor i soveti jas se spasiv od psihijatrija,site me nerviraa duri ne sakav ni doma da si odam.Zatoa se pomiriv so faktot deka ja imam bolesta i prodolziv ponatamu,isto kako sovet go ima i vo knigata na Endru Vejl "spontano isceljenje"i zatoa obidi se da ja najdes i procitas.A za otoci toa ti e od vreme,ne deka stresot nema udel no mislam deka vakvoto vreme e pricina za tegobite.A za gubenje rabota maz mi treba da dobie medal,dosega neznam kolku rabotni mesta ima smeneto,i iako sega e
'vraboten"on pak bara druga rabota jas voopsto ne se opteretuvam,mozebi naviknav,medjutoa zdrav,prav kako i da e ke najde rabota pa makar i privremena,ke se snajde. Eve kako ne moze da funkcionira sovetot od tijanam za pozitivno razmisluvanje,bidejki ziveem vo takvo opstestvo,kakvo sto e,kolku i da sakas da bides pozitiven sekogas ke ima nekoj problem sto nema da ti dava mir.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tijanam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 03:35
Postojat raboti i problemi koi nemozeme da gi ignorirame, osobeno koga se raboti za nasite najbliski. Megutoa pozitivnata misla moze samo da pomogne, a negativnata da napravi obraten efekt. Site ziveeme vo stresno opstestvo. Jas imam Sle od mojata 16ta godina a sega imam 23, pred da mi dijagnoziraat Sle imav teska sobrakajka od koja odvaj ziva ostanav, imav sipki vo nozete i mnogu teska operacija na glavata. I pretpostavuvam deka od toj stres na organizmot se aktivira kaj mene Sle. Znaci stresot e hrana za volkot. Mene me interesira na kolku vreme odite na kontroli, i dali site odite na klinika na reumatologija ili pak ima i nekoe drugo mesto moze privatno kade sto izvrsuvaat takvi ispituvanja? Mene licno dr. Dubravka na reumatologija mi vika da odam sekoi dva meseca na kontroli...ama me interesira vie na kolku vreme odite?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 09:25
A

Изменето од Ane09 - 23.Јули.2009 во 13:51
Кон врв
makvuk Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 12.Април.2009
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makvuk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 12:36
ane09,ako si gi procitala moite postovi ke ti bide jasno so se slucuva so mene.ete i sega dodeka pisuvam se cuvsvuvam tolku izmoreno sto i sama ne mozam da si objasnam.odam niz kukata kako zombi,a posle nekoe vreme se e vo red.nikoj od domasnite ne mi veruva.imam problem so osiguruvanjeto,pa nemozam da otidam na kontrola.se uste nemam dijagnoza i ne e deka sakam da ja imam,ama jas samata nemam objasnuvanja za moite tegobi,a kamo li domasnite.mnogu mi e tesko.kakvi bea vasite iskusva dodeka da vi ja vospostavat dijagnozata.jas stalno imam granicni vrednosti.ve molam odgovorete mi i sto mislite za prof.nada marina.ima li nekoj sto e nejzin pacient.
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anchiii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 12:42
Porano odev sekoj mesec na kontrola,koga so analizi,koga samo taka da se vidime i ako treba da se namali th.Medjutoa otkako rabotam na klinika imam moznosti koga sakam da se bockam i da si napravam analizi pa taka i spored rezultati odam kaj reumatolog,sega imam problem so pokaceni trombociti i dosta mi se namaleni C3 i C4.Jas odam kaj Bozinovski no napraviv i konsultacija so Grlickov,i toa e toa site se drzat do istoto.Isto taka pravam i eho na srce zaradi perikarditot,eho na pluka za plevritot,eho na bubrezi i zolcka zaradi kamcinja sto gi imam. imam problem i so alergii dosta mi e pokacen JGE pa taka imam cesanje na ocite i ke mi se rastece nosot pa na svoja raka zemam fleksonaze,po potreba.Mislam deka treba redovni kontroli i pravenje analizi bidejki kaj nas sostojbata moze mnogu brgu da se smeni
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.