IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Предрасудите за религиозноста
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Предрасудите за религиозноста

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2009 во 16:04
Инаку станува збор на науката СОЦИОЛОГИЈА и апсолутно се согласувам дека има и ќе има ситуации кога религиските и социолошките погледи ќе се разидуваат.....
Професорот ме упати на тоа дека религијата апсолутно треба да ја избришам од мојот домен на интересирања и јас затоа бурно реагирав. Да беше неговиот став дека религијата би можела да пречи во објективноста и толку, би можела да го прифатам како добронамерен совет, но вака даден звучеше или остави ја религијата настрана или не се занимавај со социологија воопшто....

Полжавче има доволен IQ за да оцени до каде може да и дозволи на религијата да и се меша во научните истражувања, а до каде може да и дозволи на социологијата да и се меша во религиските погледи.....By the way... социологијата е атеистичка наука ДО ДАСКА.. ...

Квалитетна синтеза на овие два пристапи....и нема да има никаков проблем..
МИР со сите
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2009 во 15:56
Аууууу.....ме нема неколку дена и се развила интересна дебата.......

Баш ми е мило....

Вака сега....

Примеров со професорот го наведов за да посочам на една состојба која постои во нашево општество, а тоа е постоењето на ПРЕДРАСУДИ кон РЕЛИГИОЗНИТЕ ЛУЃЕ..

Ке покажам со пример на што мислам...

Запознавам дечко кој е супер човек. Шегаџија невиден, има неодолива смисла за хумор, се обелекува во склад со последните трендови, но сепак скромно. Добар е и помага колку што може, никогаш не се жали за ништо, како се да му е полно и рамно, како се гладко да му оди во животот...И после 10 дена интензивно дружење ми кажува дека завршил теологија...

Е сега...заклучувам дека и самата сум имала предрасуди кон религиозните луѓе: дека се облекуваат во црно, дека носат брада и долга коса, дека се многу сериозни, дека не се шегуваат, дека постојано зборуваат за Бог и религијата и друг муабет не прават...итн, итн.....

Колку повеќе религиозни луѓе запознавам, толку повеќе овие предубедувања ми застануваат на климави нозе....Заклучувам дека сум била во заблуда...

Изменето од polzavce - 21.Април.2009 во 16:05
МИР со сите
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2009 во 11:21
Ахмединеџад може да ти прави друштво по фундаментализмот и нетолеранцијата. Самиот извор на радикализмот воопшто не е битен.

Хипотетичкото прашање е навистина хипотетичко - односно поаѓаш со веќе поставена премиса дека ако се сподели искуството на вера, дека тоа е некое зло.

Јас да ти кажам, кога би се соочил со некоја тешка одлука во животот, би сакал да ги имам в предвид СИТЕ МОЖНИ ГЛЕДИШТА, за да донесам разумна одлука. Во таа смисла, искуството на верникот може само да помогне да се согледа уште една перспектива за која атеистот е слеп.

Така социјалниот работник кој е верник, всушност доаѓа со побогато знаење и искуство, што секаке не може да одмогне туку само да помогне при донесувањето на одлуката.

Но се разбира, има и такви луѓе што повеќе сакаат да носат одлуки на слепо. Некако добивам чувство дека си во таа група.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2009 во 10:31
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

...Да му се придружиш на Ахмединеџад слободно со вакво размислување.

Што, и тој е атеист и има такви атеистички предрасуди?збунетостхи,%20хи...

Од пусти напади не најде за сходно да одговориш на хипотетичното прашање, дали социјален работник кој е верник (во вистинска смисла на зборот), нема да ја искористи сопствената вера за да ја разубеди жената да не абортира?чекање
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2009 во 10:11
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Секако, тоа нема да биде случај со некој социјален работник кој е далдисан по верата. Тој (намерно или не) сигурно кон нејзе ќе настапува со верска предрасуда и има да ја „отече“ со читање стихови од библијата, за тоа како бог не сака да се убиваат децата ...

Со секој пост покажуваш само колку плитко размислуваш. Тонеш само подлабоко во верски предрасуди, а може да се каже и отворено верска омраза.

Затоа мојот цитат беше сосема соодветен. Ти демек благородно би и дал прилика сама да одлучи, а верникот пак ќе ја терал насила да роди. Каква глупост! Класичен пример на имање предрасуди. Да му се придружиш на Ахмединеџад слободно со вакво размислување.

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2009 во 22:35

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не.

газење%20од%20смеење Колку благородно!
А верникот претпоставувам би одлучил во нејзино име, па можда дури тој и би се породил наместо неа ? голема%20насмевка
Уште еднаш покажуваш ниско ниво на толернација и високо ниво на предрасуди за верата.

Ако цитираш, цитирај го целосниот пасус за да има смисла пишаното. А, овака како што ти ја вадиш само таа реченица од контекстот, ќе помислам дека тоа го правиш тенденциозно, со некаква предрасуда.намигнување
Колку да не дојде до забуна, еве го целосниот пасус:

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не. Пред тоа би и’ ги кажал медицинските последици при евентуални компликации. Во никој случај нема да спомнам верска причина. Но да, секако, ова за тебе секако е атеистичка предрасуда!плазењенамигнување

Значи, доколку сум некој социјален работник, ќе дадам медицински совет за опасноста од можните компликации. Во никој случај нема да и’ спомнувам библија (или други свети книги). Секако, тоа нема да биде случај со некој социјален работник кој е далдисан по верата. Тој (намерно или не) сигурно кон нејзе ќе настапува со верска предрасуда и има да ја „отече“ со читање стихови од библијата, за тоа како бог не сака да се убиваат децата ...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 23:23

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не.

газење%20од%20смеење Колку благородно!

А верникот претпоставувам би одлучил во нејзино име, па можда дури тој и би се породил наместо неа ? голема%20насмевка

Уште еднаш покажуваш ниско ниво на толернација и високо ниво на предрасуди за верата.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 23:19
Нема никаква предрасуда. Гледам дека некои тука многу слабо читаат. ЌЕ ви препорачам Читанка од Просветно Дело ја има за 20 денари.

Јас не реков дека безбожниците се неморални. Реков дека немаат мотивација за несебично однесување. Ниту еден безбожен/атеистички идеолошки модел не бара себеодрекување - а и како би можел да бара, бидејќи ќе оди контра своите основни постулати - имено дека нема ништо друго освен овој живот и видливите нешта во него.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 23:14
Ako se soglasovash so tie dva "izvori", togash logichno e da se slozhish i so tretiot - mitoloshkiot. Ovie tri se isprepletuvaat i vo naukata se smetaat za 'imanentni', naspram chetvrtiot aspekt- transcendentalnoto poteklo na religiite.   
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 20:40
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

... Vo izuchuvanjeto na opshtestvenite nauki, t.e. pri navleguvanjeto vo nivnata sushtina, neminovno se srekjavame so suboblastite koi ja izuchuvaat i gi detektiraat kauzalnostite na religijata, t.e. nejzinoto psiho i sociogenetichko poteklo !...

Апсолутно се согласувам со ова.

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 19:36
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

...Od druga strana, mislam deka ima mnogu vlijanie vrz opshtestvenite nauki. Veruvam deka opshtoto poznavanje na raznite veri i obichai mozhe da se pokazhi kako pozitivno vo toj aspekt,   

Da dopolnam, t.e. da pojasnam:
Vo izuchuvanjeto na opshtestvenite nauki, t.e. pri navleguvanjeto vo nivnata sushtina, neminovno se srekjavame so suboblastite koi ja izuchuvaat i gi detektiraat kauzalnostite na religijata, t.e. nejzinoto psiho i sociogenetichko poteklo ! Znachi, razbrano vo najshirok kontekst, religijata e samo eden del od korpusot na opsht. nauki.

PS. Sekako, da ne zaboravam, pokraj socio i psihogenetichkoto, ima ushte dve a toa se: mitoloshko i transcendentalnoto poteklo na religiite !
Messenger, eve ti nekolku dobri idei za topici :)
PPS. Bonus obajasnuvanje: komentarov nema nikakva intencija za bilo kakva negaicija na Bog-a...

Изменето од Marko sk - 19.Април.2009 во 21:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 19:26
смеење Баш ме насмеа!

Нема тука никаква предрасуда. Човекот без Бога едноставно нема мотив, инспирација, причина, зошто не би работел СЕ ВО ЖИВОТОТ ЗА СЕБЕ?

Ако ова горново (болдираното) не е предрасуда, тогаш навистина сум згрешил во поимањето на соодветниот термин. Затоа најдлабоко се извинувам.големо%20гушкање

... Не знам што не ви е јасно?...

Не бе, (веќе) се ми е јасно!големо%20гушкање

...п.с. според секој верник, подобро е на младата трудница да и се помогне да го роди тоа бебе, отколку да го убие. тоа што за тебе е незамислива друга опција, само зборува колку си полн со предрасуди.

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не. Пред тоа би и’ ги кажал медицинските последици при евентуални компликации. Во никој случај нема да спомнам верска причина. Но да, секако, ова за тебе секако е атеистичка предрасуда!плазењенамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 19:15
Нема тука никаква предрасуда. Човекот без Бога едноставно нема мотив, инспирација, причина, зошто не би работел СЕ ВО ЖИВОТОТ ЗА СЕБЕ?

Тоа не значи дека нема такви и „верници“ како што спомена месинџер. Но затоа и кажав за каков вид на верници станува збор и за каков вид на безбожници станува збор.

Не знам што не ви е јасно?

п.с. според секој верник, подобро е на младата трудница да и се помогне да го роди тоа бебе, отколку да го убие. тоа што за тебе е незамислива друга опција, само зборува колку си полн со предрасуди.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2009 во 19:10

Ова е класичен пример на имање на верски предрасуди...
Какво однесување има еден верник, кој вистински го љуби својот ближен, и еден безбожник кој се љуби само самиот себе како краен продукт на една сосема случајна и бесцелна хемиска реакција? секоја област да бидеш пример за христијанка.

Зарем не е верска предрасуда ставот дека ако не го љубиш бога, се друго мразиш и се’ сакаш само себе си? Каква дрскост, да се поистоветува нељубењето на бог со мразење на се друго и љубење исклучиво на самиот себе. Се прашувам и се чудам, каков ментален склоп ова може да го измисли?изненадување
Самиот твој пост говори дека стварноста е сосема подруга, односно ти, ако го сакаше бог, немаше да пишуваш пост со оваква навредлива содржина, т.е. ќе го сакаше тој на кого му се обраќаш.намигнување

А дали си се запрашал, зошто како пример го ставив абортусот?
Да претпоставиме дека Полжавчето утре ќе биде социјален работник. Кај нејзе доаѓа млада девојка која е бремена и која не сака да ја заврши бременоста, односно сака да абортира. Каков совет ќе и’ даде? Ако е верник, сигурен сум дека нема да и’ одобри абортус, ќе гледа да го роди тоа дете. Секако, освен медицинските проблеми кои објективно постојат, таа, како верник, секако (свесно или не) ќе и нафрли и теолошко објаснување зошто не за абортусот. Ете, тоа се тие верски предрасуди.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.