Испечати | Затвори го прозорот

Предрасудите за религиозноста

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18734
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 03:10
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Предрасудите за религиозноста
Постирано од: polzavce
Наслов: Предрасудите за религиозноста
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 23:56
Мојот професор на факултет пред некој ден во неформален муабет ми рече дека мојата религиозност понатаму ќе ми пречи во научната работа...демек немало да бидам доволно објективна во проучувањето на општествените појави (што ми е струката)....

На ова јас прилично бурно реагирав, по што настана една долга аргументирана дискусија за постоењето на предрасуди кон религиозните луѓе и религиозноста воопшто, во нашето општество.

Ме интересира што мислите вие за ова прашање????

-------------
МИР со сите

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 00:25
Chovekot e vo pravo dokollku mislel deka toa kje vlijae vo izvesna mera vo tvojata rabota, osobeno ako se raboti za prouchuivanje na individualni i opshtestveni pojavi (prvo sto mi pagja na um e psihilogijata).

Istoto kje vazheshe i ako beshe ateista.

Nie site sme kondicionirani od nash*te roditeli, uchilishta, vera, lichni ubeduvanja, filozofii, stradicii, obichai i sopstveni iskustva. Da se bide potpolno neutralen, objektiven i so otvoren um znachi da se bide - prosvetlen.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 10:21
Апсолутно не смеел така да ти се обрати.

Ниеден човек на земјата не е апсолутно неутрален (објективен). Верникот, не е во ништо полоша ситуација од неверникот, бидејќи како и верата, така и неверата претставува субјективност, која „може“ да пречи при научната работа.

Мене ми личи дека тој професор е стара марксистичка школа, и мисли дека атеизмот е врв на мудроста. Со тоа само покажал дека и самиот тој е многу субјективен.

Впрочем, мнозинството на научници во светот низ историјата, биле верници, така да ако гледаме чисто од тој аспект, неговото мислење паѓа во вода.

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 18:53

Polzavce, sigurno toj profesor ne veruva vo Boga, pa zatoa taka misli.

Jas citav deka vo NASA , kako i vo drugi poznati naucno-obrazovni institucii vo svetot ima mnogu religiozni naucnici, koi se megju najvrvnite eksperti, a ja citaat Biblijata i se verni Hristijani.

Verata e tvoja licna rabota, dobar vernik moze da bide samo podobar i posovesen rabotnik, porealen, i so pogolemi moralni vrednosti od nekoj sto misli deka e najpameten i deka Nikoj ne go gleda sto pravi i sto misli...koga e sam.

Bidi maksimalno angazirana na tvojot fakultet, veruvaj vo Boga, i ke imas uspeh vo zivotot . Pozdrav!

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 11:13
Полжавче, дозволи ми да ги заменам местата на пасусите од твојот прв пост, па овој втор пасус да оди прво:
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

... На ова јас прилично бурно реагирав, по што настана една долга аргументирана дискусија за постоењето на предрасуди кон религиозните луѓе и религиозноста воопшто, во нашето општество...

Од ова може да се заклучи дека тој професор има предрасуда кон религиозните луѓе! Не верувам дека тоа му била поентата на човекот. Впрочем и самата ти, во твојот воведен пасус велиш:

...
... мојата религиозност понатаму ќе ми пречи во научната работа...демек немало да бидам доволно објективна во проучувањето на општествените појави (што ми е струката)....

Од ова и самата можеш да вочиш дека предмет на предрасуди не си ти како индивидуа, како религиозен човек, туку тој професор сакал да ти обрне внимание на „опасноста“ од необјективно согледување на нештата, доколку твојот став, твоите мерила, критериуми се засноваат исклучиво (или во голема мера) врз база на твоите верски гледишта*. Чувствителноста на ова прашање посебно доаѓа до израз од фактот што се работи за општествена дејност - работа со луѓе. Меси претпостави дека се работи за психологија, јас би додал дека можеби се работи за социјален работник ... во секој случај, се работи со луѓе. Можеби подруга ќе беше ситуацијата ако беше на пр. на електро, на машински, на земјоделски факултет ... таму струјата си тече, деловите си работат, травата си расте... без оглед на твојата верска определеност и степенот со кој си завлезена во религијата. Но овде, како што велиш ти дека си во општествена дејност, малку е подруг случајот.
Во секој случај, добро е што овој твој „проблем“ го изнесуваш овде на форумов. Со тоа докажуваш дека сепак реално размислуваш, дека си објективна. Овој твој чин е резултат односно првичен ефект од предупредувањето на професорот. Мислам дека професорот убаво постапил што те предупредил. Сега, имајќи го во предвид воочувањето на професорот за потенцијалната опасност, од тебе зависи колку невистина ќе можеш да бидеш објективна во понатамошната твоја работа.големо%20гушкање

* - пример за абортусот.

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 14:10
Premnogu e opsto kazano. Zavisi sto studiras, po koj predmet bil profesorot, okolu koja situacija/problematika nastanal sporot...

Nekogas i religioznite ludje imaat predrasudi kon drugite religiozni ludje, makar od ista vera. Osobeno koga e vo sudir tradicijata so teologijata(vo pravoslavieto na pr.). Na pr. vernicite sakaat da pravat k*rban, a svestenikot ubavo im objasnuva deka toa ne e vo sklad so pravoslavnata vera i tie mu velart deka e zabegan i sl...

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 18:38
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Од ова и самата можеш да вочиш дека предмет на предрасуди не си ти како индивидуа, како религиозен човек, туку тој професор сакал да ти обрне внимание на „опасноста“ од необјективно согледување на нештата, доколку твојот став, твоите мерила, критериуми се засноваат исклучиво (или во голема мера) врз база на твоите верски гледишта*. Чувствителноста на ова прашање посебно доаѓа до израз од фактот што се работи за општествена дејност - работа со луѓе. Меси претпостави дека се работи за психологија, јас би додал дека можеби се работи за социјален работник ... во секој случај, се работи со луѓе. Можеби подруга ќе беше ситуацијата ако беше на пр. на електро, на машински, на земјоделски факултет ... таму струјата си тече, деловите си работат, травата си расте... без оглед на твојата верска определеност и степенот со кој си завлезена во религијата. Но овде, како што велиш ти дека си во општествена дејност, малку е подруг случајот.
Во секој случај, добро е што овој твој „проблем“ го изнесуваш овде на форумов. Со тоа докажуваш дека сепак реално размислуваш, дека си објективна. Овој твој чин е резултат односно првичен ефект од предупредувањето на професорот. Мислам дека професорот убаво постапил што те предупредил. Сега, имајќи го во предвид воочувањето на професорот за потенцијалната опасност, од тебе зависи колку невистина ќе можеш да бидеш објективна во понатамошната твоја работа.големо%20гушкање

* - пример за абортусот.

Ова е класичен пример на имање на верски предрасуди.

Не само во природните науки, туку и во општествените, верата може да биде само од корист, а никако од штета.

Какво однесување има еден верник, кој вистински го љуби својот ближен, и еден безбожник кој се љуби само самиот себе како краен продукт на една сосема случајна и бесцелна хемиска реакција?

Не е за чудење што најголемиот дел од социјалните и хуманитарни дејности ги светот ги извршуваат верници. Луѓе кои се ослободиле од себичните кариеристички амбиции и себичности.

Мој совет, продолжи на патот на кој си, и дај се од себе во секоја област да бидеш пример за христијанка.

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 19:03
Ne znachi deka ateistite se ljubat samo sebe si, kako sto ne znachi deka site vernici gi ljubat site drugi lugje povekje od sebe si, deka se oslobodeni od sebichni karieristichki ambicii, deka ne se sebichni i deka najgolemiot broj na humanitarni rabotnici se tokmu vernicite (za ova poslednovo do sega nemam videno oficijalna statistika)... Toa e navistina mnogu grubo generaliziranje.

Dali verskite ubeduvanjea imaat SAMO POZITIVNO vlijanie na bilo koja prirodna ili opshtesvena disciplina mozhe da bide legitimna tema za diskusija.

Jas ne mislam deka bilo kakvo versko ubeduvanje ima bilo kakvo vlijanie vrz, na primer, matematikata. Od druga strana, mislam deka ima mnogu vlijanie vrz opshtestvenite nauki. Veruvam deka opshtoto poznavanje na raznite veri i obichai mozhe da se pokazhi kako pozitivno vo toj aspekt, dodeka fundamentalistichkiot verski stav - negativno. Dodeka prvoto e znaenje so koe mozhe da se dojde do razbiranje, a so toa i do razreshuvanje na nekoi pojavi vo opshtetvoto, vtoroto bi dovelo samo do presuduvanje na istite pojavi od aspekt na usvoenata dogma na fundamentalistot. Za toa barem imame brojni primeri denes niz svetot.

Ako ste tolku ubedeni deka verata e SAMO OD KORIST vo prirodnite i opshtestvenite nauki , kako i vo socijalniot zhivot, togash zoshto postojano se raspravame tuka za razlichnite verski ubeduvanja i zoshto ima sekularni opshtestveni ureduvanja?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 19:10
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Ова е класичен пример на имање на верски предрасуди...
Какво однесување има еден верник, кој вистински го љуби својот ближен, и еден безбожник кој се љуби само самиот себе како краен продукт на една сосема случајна и бесцелна хемиска реакција? секоја област да бидеш пример за христијанка.

Зарем не е верска предрасуда ставот дека ако не го љубиш бога, се друго мразиш и се’ сакаш само себе си? Каква дрскост, да се поистоветува нељубењето на бог со мразење на се друго и љубење исклучиво на самиот себе. Се прашувам и се чудам, каков ментален склоп ова може да го измисли?изненадување
Самиот твој пост говори дека стварноста е сосема подруга, односно ти, ако го сакаше бог, немаше да пишуваш пост со оваква навредлива содржина, т.е. ќе го сакаше тој на кого му се обраќаш.намигнување

А дали си се запрашал, зошто како пример го ставив абортусот?
Да претпоставиме дека Полжавчето утре ќе биде социјален работник. Кај нејзе доаѓа млада девојка која е бремена и која не сака да ја заврши бременоста, односно сака да абортира. Каков совет ќе и’ даде? Ако е верник, сигурен сум дека нема да и’ одобри абортус, ќе гледа да го роди тоа дете. Секако, освен медицинските проблеми кои објективно постојат, таа, како верник, секако (свесно или не) ќе и нафрли и теолошко објаснување зошто не за абортусот. Ете, тоа се тие верски предрасуди.

-------------

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 19:15
Нема тука никаква предрасуда. Човекот без Бога едноставно нема мотив, инспирација, причина, зошто не би работел СЕ ВО ЖИВОТОТ ЗА СЕБЕ?

Тоа не значи дека нема такви и „верници“ како што спомена месинџер. Но затоа и кажав за каков вид на верници станува збор и за каков вид на безбожници станува збор.

Не знам што не ви е јасно?

п.с. според секој верник, подобро е на младата трудница да и се помогне да го роди тоа бебе, отколку да го убие. тоа што за тебе е незамислива друга опција, само зборува колку си полн со предрасуди.

-------------

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 19:26
смеење Баш ме насмеа!

Нема тука никаква предрасуда. Човекот без Бога едноставно нема мотив, инспирација, причина, зошто не би работел СЕ ВО ЖИВОТОТ ЗА СЕБЕ?

Ако ова горново (болдираното) не е предрасуда, тогаш навистина сум згрешил во поимањето на соодветниот термин. Затоа најдлабоко се извинувам.големо%20гушкање

... Не знам што не ви е јасно?...

Не бе, (веќе) се ми е јасно!големо%20гушкање

...п.с. според секој верник, подобро е на младата трудница да и се помогне да го роди тоа бебе, отколку да го убие. тоа што за тебе е незамислива друга опција, само зборува колку си полн со предрасуди.

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не. Пред тоа би и’ ги кажал медицинските последици при евентуални компликации. Во никој случај нема да спомнам верска причина. Но да, секако, ова за тебе секако е атеистичка предрасуда!плазењенамигнување

-------------

Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 19:36
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

...Od druga strana, mislam deka ima mnogu vlijanie vrz opshtestvenite nauki. Veruvam deka opshtoto poznavanje na raznite veri i obichai mozhe da se pokazhi kako pozitivno vo toj aspekt,   

Da dopolnam, t.e. da pojasnam:
Vo izuchuvanjeto na opshtestvenite nauki, t.e. pri navleguvanjeto vo nivnata sushtina, neminovno se srekjavame so suboblastite koi ja izuchuvaat i gi detektiraat kauzalnostite na religijata, t.e. nejzinoto psiho i sociogenetichko poteklo ! Znachi, razbrano vo najshirok kontekst, religijata e samo eden del od korpusot na opsht. nauki.

PS. Sekako, da ne zaboravam, pokraj socio i psihogenetichkoto, ima ushte dve a toa se: mitoloshko i transcendentalnoto poteklo na religiite !
Messenger, eve ti nekolku dobri idei za topici :)
PPS. Bonus obajasnuvanje: komentarov nema nikakva intencija za bilo kakva negaicija na Bog-a...

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 20:40
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

... Vo izuchuvanjeto na opshtestvenite nauki, t.e. pri navleguvanjeto vo nivnata sushtina, neminovno se srekjavame so suboblastite koi ja izuchuvaat i gi detektiraat kauzalnostite na religijata, t.e. nejzinoto psiho i sociogenetichko poteklo !...

Апсолутно се согласувам со ова.

-------------

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 23:14
Ako se soglasovash so tie dva "izvori", togash logichno e da se slozhish i so tretiot - mitoloshkiot. Ovie tri se isprepletuvaat i vo naukata se smetaat za 'imanentni', naspram chetvrtiot aspekt- transcendentalnoto poteklo na religiite.   

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 23:19
Нема никаква предрасуда. Гледам дека некои тука многу слабо читаат. ЌЕ ви препорачам Читанка од Просветно Дело ја има за 20 денари.

Јас не реков дека безбожниците се неморални. Реков дека немаат мотивација за несебично однесување. Ниту еден безбожен/атеистички идеолошки модел не бара себеодрекување - а и како би можел да бара, бидејќи ќе оди контра своите основни постулати - имено дека нема ништо друго освен овој живот и видливите нешта во него.

-------------

Датум на внесување: 19.Април.2009 во 23:23

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не.

газење%20од%20смеење Колку благородно!

А верникот претпоставувам би одлучил во нејзино име, па можда дури тој и би се породил наместо неа ? голема%20насмевка

Уште еднаш покажуваш ниско ниво на толернација и високо ниво на предрасуди за верата.

-------------

Датум на внесување: 20.Април.2009 во 22:35

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не.

газење%20од%20смеење Колку благородно!
А верникот претпоставувам би одлучил во нејзино име, па можда дури тој и би се породил наместо неа ? голема%20насмевка
Уште еднаш покажуваш ниско ниво на толернација и високо ниво на предрасуди за верата.

Ако цитираш, цитирај го целосниот пасус за да има смисла пишаното. А, овака како што ти ја вадиш само таа реченица од контекстот, ќе помислам дека тоа го правиш тенденциозно, со некаква предрасуда.намигнување
Колку да не дојде до забуна, еве го целосниот пасус:

Јас би оставил на трудницата сама да одлучи за своето дете дали ќе го роди или не. Пред тоа би и’ ги кажал медицинските последици при евентуални компликации. Во никој случај нема да спомнам верска причина. Но да, секако, ова за тебе секако е атеистичка предрасуда!плазењенамигнување

Значи, доколку сум некој социјален работник, ќе дадам медицински совет за опасноста од можните компликации. Во никој случај нема да и’ спомнувам библија (или други свети книги). Секако, тоа нема да биде случај со некој социјален работник кој е далдисан по верата. Тој (намерно или не) сигурно кон нејзе ќе настапува со верска предрасуда и има да ја „отече“ со читање стихови од библијата, за тоа како бог не сака да се убиваат децата ...

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 10:11

Секако, тоа нема да биде случај со некој социјален работник кој е далдисан по верата. Тој (намерно или не) сигурно кон нејзе ќе настапува со верска предрасуда и има да ја „отече“ со читање стихови од библијата, за тоа како бог не сака да се убиваат децата ...

Со секој пост покажуваш само колку плитко размислуваш. Тонеш само подлабоко во верски предрасуди, а може да се каже и отворено верска омраза.

Затоа мојот цитат беше сосема соодветен. Ти демек благородно би и дал прилика сама да одлучи, а верникот пак ќе ја терал насила да роди. Каква глупост! Класичен пример на имање предрасуди. Да му се придружиш на Ахмединеџад слободно со вакво размислување.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 10:31

...Да му се придружиш на Ахмединеџад слободно со вакво размислување.

Што, и тој е атеист и има такви атеистички предрасуди?збунетостхи,%20хи...

Од пусти напади не најде за сходно да одговориш на хипотетичното прашање, дали социјален работник кој е верник (во вистинска смисла на зборот), нема да ја искористи сопствената вера за да ја разубеди жената да не абортира?чекање

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 11:21
Ахмединеџад може да ти прави друштво по фундаментализмот и нетолеранцијата. Самиот извор на радикализмот воопшто не е битен.

Хипотетичкото прашање е навистина хипотетичко - односно поаѓаш со веќе поставена премиса дека ако се сподели искуството на вера, дека тоа е некое зло.

Јас да ти кажам, кога би се соочил со некоја тешка одлука во животот, би сакал да ги имам в предвид СИТЕ МОЖНИ ГЛЕДИШТА, за да донесам разумна одлука. Во таа смисла, искуството на верникот може само да помогне да се согледа уште една перспектива за која атеистот е слеп.

Така социјалниот работник кој е верник, всушност доаѓа со побогато знаење и искуство, што секаке не може да одмогне туку само да помогне при донесувањето на одлуката.

Но се разбира, има и такви луѓе што повеќе сакаат да носат одлуки на слепо. Некако добивам чувство дека си во таа група.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 15:56
Аууууу.....ме нема неколку дена и се развила интересна дебата.......

Баш ми е мило....

Вака сега....

Примеров со професорот го наведов за да посочам на една состојба која постои во нашево општество, а тоа е постоењето на ПРЕДРАСУДИ кон РЕЛИГИОЗНИТЕ ЛУЃЕ..

Ке покажам со пример на што мислам...

Запознавам дечко кој е супер човек. Шегаџија невиден, има неодолива смисла за хумор, се обелекува во склад со последните трендови, но сепак скромно. Добар е и помага колку што може, никогаш не се жали за ништо, како се да му е полно и рамно, како се гладко да му оди во животот...И после 10 дена интензивно дружење ми кажува дека завршил теологија...

Е сега...заклучувам дека и самата сум имала предрасуди кон религиозните луѓе: дека се облекуваат во црно, дека носат брада и долга коса, дека се многу сериозни, дека не се шегуваат, дека постојано зборуваат за Бог и религијата и друг муабет не прават...итн, итн.....

Колку повеќе религиозни луѓе запознавам, толку повеќе овие предубедувања ми застануваат на климави нозе....Заклучувам дека сум била во заблуда...

-------------
МИР со сите

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 16:04
Инаку станува збор на науката СОЦИОЛОГИЈА и апсолутно се согласувам дека има и ќе има ситуации кога религиските и социолошките погледи ќе се разидуваат.....
Професорот ме упати на тоа дека религијата апсолутно треба да ја избришам од мојот домен на интересирања и јас затоа бурно реагирав. Да беше неговиот став дека религијата би можела да пречи во објективноста и толку, би можела да го прифатам како добронамерен совет, но вака даден звучеше или остави ја религијата настрана или не се занимавај со социологија воопшто....

Полжавче има доволен IQ за да оцени до каде може да и дозволи на религијата да и се меша во научните истражувања, а до каде може да и дозволи на социологијата да и се меша во религиските погледи.....By the way... социологијата е атеистичка наука ДО ДАСКА.. ...

Квалитетна синтеза на овие два пристапи....и нема да има никаков проблем..

-------------
МИР со сите

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 21.Април.2009 во 17:17
Полжавче... се согласувам со тебе.
Религиозните погледи понекогаш ќе ти бидат во конфликт со проектите кои ќе ги работиш. Но исто толку често во конфликт ќе бидат и личните погледи кои се изградени заради домашно воспитание, социјални предрасуди, морални предрасуди итн итн итн...
Затоа, како што велиш самата - мора да бидеш во состојба да ги контролираш тие влијанија врз својата работа, но во никој случај не значи дека треба да се откажеш од нив.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 17:21

... да посочам на една состојба која постои во нашево општество, а тоа е постоењето на ПРЕДРАСУДИ кон РЕЛИГИОЗНИТЕ ЛУЃЕ...

Da, toa e tochno kako sto e tochno i obratnoto, deka ima predrasudi i kon ateisti, neshto so sto se srekjavame postojano na nashiov forum.

Квалитетна синтеза на овие два пристапи....и нема да има никаков проблем..     

Sigurno! Ako se ima senzibilitet mozhe mnogu ednostavno da se vidi deka ednoto so drugoto mozhat samo da se nadopolnuvaat.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2009 во 17:57

Инаку станува збор на науката СОЦИОЛОГИЈА .....
Професорот ме упати на тоа дека религијата апсолутно треба да ја избришам од мојот домен на интересирања и јас затоа бурно реагирав. ...
Pa dobro, slusnal li toj profesor za predmetot/oblasta SOCIOLOGIJA NA RELIGII?

Запознавам дечко кој е супер човек. Шегаџија невиден, има неодолива смисла за хумор, се обелекува во склад со последните трендови, но сепак скромно. Добар е и помага колку што може, никогаш не се жали за ништо, како се да му е полно и рамно, како се гладко да му оди во животот...И после 10 дена интензивно дружење ми кажува дека завршил теологија...

Е сега...заклучувам дека и самата сум имала предрасуди кон религиозните луѓе: дека се облекуваат во црно, дека носат брада и долга коса, дека се многу сериозни, дека не се шегуваат, дека постојано зборуваат за Бог и религијата и друг муабет не прават...итн, итн.....
Ne se samo pravoslavnite ludje religiozni ludje... toa mozat da bidat i muslimani, hindusi, budisti i tn... i dokolku se drzat do nadvoresnata forma ce imaat razlicnni obelezja. Hindusite i Budistite ne retko ce gi vidis so izbriceni glavi, no ima i takvi koi ne polagaat tolkavo znacenje na nadvoresniot izgled pa ce bidat obleceni vo sako.

Jas poznavam pravoslaven teolog po diploma koj vece so decenii raboti kako biznismen i voopsto ne se zanimava so teologijata.

Predrasudi postojat i vo sprotivna nasoka. Na pr. koga mislime deka univerzitetski profesor mora da bide mudar i pameten bidejki ima akademski tituli, no pod okolnosti toa sto go kazuva moze da bide glupost ili destruktivno. Sè zavisi do negoviot karakter i nameri.

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 22.Април.2009 во 12:31
Да дадам неколку и мои размислувања во врска со темава која ја потегна Полжавче.
Една работа која и на мене лично едно време ми беше тешко да ја прифатам, е дека да се биде христијанин(во мојов случај)е дека треба да се биде христијанин 24/7 и 365 дена во годината без исклучок.Мислам дека многу шизофрено би делувало да сум христијанин од тоа како ми се одговара ситуацијата.
На пример кога би бил благајник би си бил по "старо" а у недела на црква ќе си бидам христијан. И со таквото лицемерие т.с "неделен христијанин" да си бидам до крајот на животот.Послем неверниците ќе кажат, и тоа со право,дека не гледаат никави духовни плодови од тоа наше неделно христијанство,па зашто би ни се придружиле и они во тоа наше шизофрено однесување?!
Зашто ако веќе се лажеме самите себе,барем да не мислиме дека ги лажеме и другите.
Е сега тоа да се биде верник СЕКОГАШ И СЕКАДЕ И СО СИТЕ знае да донесе многу непријатности,конфликти не по наша желба,стравови од како ќе не перцепираат другите, но сепак вистината мора да биде пред се!
И секогаш треба да имаме во предвид дека Бог е секогаш со нас,освен кога ние доброволно му речеме дека не е добродојден во нашиот живот.
Зидарски имаше јака поента дека освен и религиозноста како пречка во односите со другите луѓе може да биде и на меѓу другото и нашето семејно (не)воспитување,оклоностите во кои сме раснеле и примерите кои сме ги имале од луѓете околу нас.
Сега ми текнува како еднаш прочитав од покојниот архиепископот Михаил една мисла дека нас не ни треба теократска држава ниту некаква си христијанска партија туку верници политичари,верници адвокати,бизнисмени,вработени во најразновидни дејности СЕКАДЕ И КАЈ СИТЕ(освен нели некои 2-3 професии што не се долични за христијани).
А кажи полжавче нели е доста интересно кога на некој човек ќе му кажеш дека воопшто не си го замислувала каков што е нели само зашто е верник.(како само слатко се насмеав за стереотипот за тоа како изгледаат верниците, кој навистина постои меѓу народов)

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 14:26
Да, да, баш е интересно Ахмар...

Верникот веднаш реагира со смеење и одговара вака: Не си прв/а што ми рекла дека не изгледам како религиозен човек....

Ова покажува дека имаме идеја, став, кој може да оди и до прдрасуда за тоа како изгледаат религиозните луѓе, како се однесуваат, како размислуваат, како живеат.....

-------------
МИР со сите

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 16:54

ahmar1, napravi mnogu dobar osvrt na toa sto znachi da se bide vernik 24/7. Vsushnost, za mene toa e edinstvenata definicija za vernik. Ako nekoj se definira kako pripadnik na nekoja vera, togahs treba da zhivee so dogmite, zakonite i pravilata na taa vera sekoj moment na svojot zhivot.

Dokolku toa ne go pravi togash toj ne e vernik. Mozhebi simpatizer na nekoja vera, praktikant na nekoi verski normi ... ili neshto treto. Odenjeto v nedela vo crkva, palenjeto svekji, krstenjeto i pozdravuvanjeto so ostanati lugje koi se naogjaat tamu ne go pravi chovekot vernik. Ubavo ti go nareche toa "nedelen hristijanin". Duri i toa e mnogi, bidejki za takviot chovek povekje bi odgovaeal terminot "crkoven hristijanin" bidejki toj e hristijanin dodeka stoi vo crkvata, a koga kje izleze vo nea, so sekoj chekor na oddalechuvanje od hramot, stanuva se pomalu i pomalu hristijanin i se vrakja vo negoviot sekojdneven nachin na zhiveenje koj ponekogash nema mnogu slichnosti so onoa sto go narechuvame hristijanski zhivot.

Sega, koga go definiravme ova, doagjame do prashanja pottiknati od tvojot komentar:

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Е сега тоа да се биде верник СЕКОГАШ И СЕКАДЕ И СО СИТЕ знае да донесе многу непријатности,конфликти не по наша желба,стравови од како ќе не перцепираат другите, но сепак вистината мора да биде пред се!

1. Dali e vozmozhno vo deneshniov svet, so deneshniot nachin na zhiveenje, chovek da bide vo komuna so obichni lugje, vo sekojdnevna komunikacija so niv, so normite i vrednostite koi se prifateni kako nachin na zhiveenje i opshtenje megju lugjeto, da se opstoi, zhivee i deluva kako vistinski vernik? I ne bi rekol deka se raboti za strav kako kje go percepiraat drugite, bidejki za vistinski vernik ne postoi takov strav, tuku dali takvoto odnesuvanje bi bilo kompatibilno so prifatenite odnesuvanja vo opshtestvoto? Dali takvoto odnesuvanje kje korespondira so nachinot na odnesuvanje na drugite lugje, normite postaveni na rabotnite mesta, opisot na rabotnite mesta, tolerancijata vo megjuchovechkite relacii i t.n?

Kako neminovno nadovrzuvanje na ova e tvojata zabeleshka koja sledi potoa:

... нас не ни треба теократска држава ниту некаква си христијанска партија туку верници политичари,верници адвокати,бизнисмени,вработени во најразновидни дејности СЕКАДЕ И КАЈ СИТЕ

Ova na nekoj nachin doagja kako eden impliciten odgovor na postavenoto prashanje: sigurno deka ako SITE lugje stanat vernici nema da ima konflikti megju niv i opshtestvoto i vo toj sluchaj nema da ima potreba od formalno teokratska drzhava. Koga SITE lugje bi bile vernici tie bezdrugo bi se odnesuvale spored verskite zakoni i taka praktichno bi sozdale teokratsko opshtestvo.

Vakvoto razmisluvanje, povrzano so onoa prethodnoto, neminovno naveduva do prashanjeto:

2. Ako za blagosostojbata vo zaednicata vernikot treba da zhive 24/7 kako vernik, ako vo drzhavata treba SITE da bidat vernici, togash KAKVI VERNICI treba da bidat?

Koga vernici razmisluvaat na nachinot koj go razgleduvame sega, sekogash mislat na SVOJATA VERA. Za niv samo taa e vistinskata, site drugi se lazhni, pa spored toa smetaat deka ako site stanata VERNICI NA NIVNATA VERA, togash svetov kje stane Raj na zemjata. Mislejki na ovoj nachin, vernicite ne se svesni deka postavuvaat nepremostiva linija razdelnichka megju niv i drugite, megju onoa sto tie go smetaat za "visitina" i "pravdina", i noa sto po avtomatizam stanuva "laga" i "greshnost". Ne se svesni deka vo toj moment tie stanuvaat krajno netolerantni i antagonistichki sprotivstaveni kon site onie koi spored nivnata definicija se "nevernici".

Razmisluvanjeto koe ti go iznesuvash ne e eksluzivnost za hristijanite. Toa megju lugjeto e staro kolku i prvopojavenata religija . Taka zboruvale i paganite, taka zboruvaat i hindusite, taka postojano velat muslimanite.

Spored seto kazhano, dokolku sme dosledni na nash*te ubeduvanja, treba da najdeme odgovor na prashanjeto koe se isprechuva pred nas kako nepremostiv zid:

- Ako kako uslov za blagosostojba na vernicite i opshtestvoto e prifakjanjeto na verata od strana na site lugje, togash KOJA VERA kje bide taa? Dali neshto takvo e mozhno ili nie tuka zboruvame samo za nekakva religijska utopija?

-------------

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 17:19
Messenger, mnogu dobro pochna so komentarov i analizata. Pomisliv deka kje otidesh chekor podaleku vo hipotetichkite pretpostavki....no vred, eve jas kje se nadovrzam:
Ok e prashanjeto za toa koja e taa - najispravnata vera, hristijaninot smeta deka toa e hristijanstvoto, muslimanot smeta deka toa e islamot i t.n.
Da pretpostavime deka i ova prashanje kje se razreshi, eve da recheme deka pravoslvieto e najispravniot pat, ili pak islamot, ili pak judaizmot ( ne e toa problemot) tuku zamisli go svetot koga site bi bile vernici na edna ista vera, i toa vernici po site normi, da nema ateisti...na shto kje lichi svetov ? Fizikata ne uchi mnogu ubavo : Ako nema "trienje" nema nishto ( mislam deka sum jasen so ova fizichkiov "zakon").... Ova, po mene e sushtinskoto prashnaje ?

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 18:21
Бев воодушевен од начинот на кој Полжавчето и Ахмар во своите пораки пријдоа на овој проблем.не%20вреден Додека ги читав, си мислев: „леееле, кој сега ќе пишува за пофалбите и за сето она што по тие пораки сакав да коментирам“! Но, тука во помош (ми) дојде Месинџер и ме спаси од пишувањеплазење. Тој веќе го напишал тоа што јас сакав да го речам. аплауз големо%20гушкање
Ова навистина беше убаво.

За разлика од овие прекрасни зборови, следниве ме доведуваат до разочарување :

Ахмединеџад може да ти прави друштво по фундаментализмот и нетолеранцијата...
... искуството на верникот може само да помогне да се согледа уште една перспектива за која атеистот е слеп...
...
има и такви луѓе што повеќе сакаат да носат одлуки на слепо. Некако добивам чувство дека си во таа група....

Ова разочарување не е поради личните напади (навреди) кон мене, туку од фактот што тие излегуваат од устата на еден „православен“ верник!тага Овакви зборови да бидат кажани од мене, грешен безбожник и атеистглупчо - и да не се чуди човек! Но, од верник?!збунетост

Доколку јас би ја имал таа предрасуда и начин на однесување својствена на погоре цитираниот верник, можеби на неговиов цитат би го дал следниов коментар: :

... кога би се соочил со некоја тешка одлука во животот, би сакал да ги имам в предвид СИТЕ МОЖНИ ГЛЕДИШТА (овде секако подразбираш и верски), за да донесам разумна одлука.

Хм, ...размислување верско - разумно?
Но, добро е што ги немам ваквите квалификации како некои верници. За среќа, има читатели кои ги пратат нашите пишувања и врз основа на нив лесно можат да заклучат кој може да прави друштво на Ахмединнеџад по однос на (не)толеранцијата!

-------------

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 18:34
Не се разочарувај големо%20гушкање За секоја депресија има лек.

Жал ми е што не ги разбираш аргументите. Нема ништо нелогично во тоа дека атеистот е слеп за верата. Зар ти мислиш поинаку?

Класичниот аргумент „вие треба да се подобри од нас“, го толкувам како и секогаш, како еден вешт сарказам за избегнување на морална одговорност во вашето однесување. Ниту еден човек, верник/неверник не е ослободен од одговорноста кон морално однесување, ма колку и да сакате со атеизмот да се скриете од одговорност.

И за крај мораше уште еднаш да ја истакнеш својата нетолерантност и навреди кон религиозните луѓе. Спротивно на твоето убедување, верата не е неразумско нешто. Впрочем верата е врв на разумното, на мудрото, на доблесното - секако не очекувам атеист да ги разбере овие вистини, да не речам повторно заради својата слепост во оваа област.

-------------

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 18:51

... Впрочем верата е врв на разумното, на мудрото, на доблесното ...

Да, се согласувам дека е врв на нешто. Е сега, дали е баш на сето тоа што го наброја или на нешто друго ... останува секој сам да просуди!

Би те замолил, за да не забегаме од темава и за да не биде сфатено како наше лично препукување, да завршиме со меѓусебните (ај да ги речам) обвинувања! Може?

-------------

Датум на внесување: 22.Април.2009 во 18:55

... Впрочем верата е врв на разумното, на мудрото, на доблесното ...

Да, се согласувам дека е врв на нешто. Е сега, дали е баш на сето тоа што го наброја или на нешто друго ... останува секој сам да просуди!

Би те замолил, за да не забегаме од темава и за да не биде сфатено како наше лично препукување, да завршиме со меѓусебните (ај да ги речам) обвинувања! Може?

Не знам зошто си ја сфатил оваа дискусија како личносна. Ние овде дебатираме за ставови (атеизам - вера), кои ние како личности само ги претставуваме.

Се разбира, ако ни е потребен мир - од верникот секогаш треба да дојде - како што вели Св. Писмо „колку што е до вас, трудете се со сите да живеете во мир“. Значи, апсолутно прифаќам, да престанеме со (како што ти си ги разбрал иако според мене не се тоа) личните препукувања.

Пријатна вечер!

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 11:45
Доста теми потегнуваш со твоите размислувања Месинџер,но еве по ред(поточно одоздола нагоре)

- Ako kako uslov za blagosostojba na vernicite i opshtestvoto e prifakjanjeto na verata od strana na site lugje, togash KOJA VERA kje bide taa? Dali neshto takvo e mozhno ili nie tuka zboruvame samo za nekakva religijska utopija?

А зошто мислиш дека благосостојбата на верниците и на општестово е цел сама по себе на верниците?!
Сепак не треба да заборавиме дека овој свет каков што е сега е во грев,т.с не е како што требало да биде,поради нашиот избор.Така да желбата за земен мир и самодоволна благосостојба на телото повеќе му прилега на комунизмот како идеологија отколку на Христијанството.
Еднаш некаде прочитав,разликата меѓу христијанството и сите овоземни идеолошко-политички учења е дека првото вели дека рајот е на небесата додека второто сака да не убеди дека може рајот да го направи тука на земјава.

Koga vernici razmisluvaat na nachinot koj go razgleduvame sega, sekogash mislat na SVOJATA VERA. Za niv samo taa e vistinskata, site drugi se lazhni, pa spored toa smetaat deka ako site stanata VERNICI NA NIVNATA VERA, togash svetov kje stane Raj na zemjata. Mislejki na ovoj nachin, vernicite ne se svesni deka postavuvaat nepremostiva linija razdelnichka megju niv i drugite, megju onoa sto tie go smetaat za "visitina" i "pravdina", i noa sto po avtomatizam stanuva "laga" i "greshnost". Ne se svesni deka vo toj moment tie stanuvaat krajno netolerantni i antagonistichki sprotivstaveni kon site onie koi spored nivnata definicija se "nevernici".

Да,би било неискрено од мене сега да се правдам дека абе сите вери се добри,зашто како припадник на Христовата Црква верувам во Апсолутна вистина и тоа дека вистината и спасението е само во Христовата Црква чија глава е Богочовекот Христос.Така да ништо не гледам лошо во оваа моја изјава.Но како што погоре реков НЕ НИ Е ПОЕНТАТА ДА НАПРАВИМЕ РАЈ НА ЗЕМЈАТА(скраја да е!! ),како ни тоа сите до еден да ги направиме верници од нашата вера.Бидејќи и самиот Бог знае дека не сите ќе Го прифатат, па затоа на тајната вечера Христос вели за телото и крвта која се прекршува за МНОЗИНА,(не вели за сите).
Или пак кога Христос вели мнозина се повикани но малкумина се избрани,тоа треба да се сфати дека сите се повикани да станат Христови ученици но дека малкумина(во однос на мнозинството) ќе го прифатат и примат Христос со целото свое битие и душа.А и тие што декларативно ќе го направат тоа не значи секогаш дека и суштински го имаат Христос во себе си.
Да треба да мисионариме со дела меѓу ближните но преобраќањата не ги правиме ние туку Бог!ние треба само да ја проповедаме радосната вест и сите луѓе да ја чујат.А тоа дали тие што слушаат ќе прифатат или не е нивно право и личен избор.
Додека не би гледал јас така на тоа дека сега верниците по дефол се нетолерантни.Тоа ја би го споредил со тоа кој какво кафе сака, некој со млеко некој без млеко,е сега имали логика да се пројави антагонизмот од моја страна спрема оној кој не сака млеко во кафето? мислам не.
А колку повеќе за луѓето кои се створени по образ Божји.
Он ги створил и многу подобро знае зашто и кога го направил тоа и со која цел( за секој од нас лично),така да кој сум јас да се ставам пред Творецот и Седржителот и да се дрзнувам да ги напаѓам творенијата Негови?!
Он ги љуби бескрајно и се грижи за нив и покрај нивното офрлање на Него,затоа и страдаше Христос за нас.И покрај што го плукаа и го исмеваа,и на крст дури го распнаа како најдолен криминалец, Он се застапуваше за нив!
Тоа и ни го остави на нас,сегашните негови следбеници да го правиме до крајот на светот "Имајте мир помеѓу себе и по љубовта ќе ве познаат дека сте мои ученици".

1. Dali e vozmozhno vo deneshniov svet, so deneshniot nachin na zhiveenje, chovek da bide vo komuna so obichni lugje,..... Dali takvoto odnesuvanje kje korespondira so nachinot na odnesuvanje na drugite lugje, normite postaveni na rabotnite mesta, opisot na rabotnite mesta, tolerancijata vo megjuchovechkite relacii i t.n?

Возможно е без разлика дали светот околу нас не подржува во нашата вера или го прави спротивното.Сега се враќаме на тоа 24/7 како најголем репер за тоа како треба да се живее.СЕКАДЕ,СЕКОГАШ и со СИТЕ!Евагелското однесување бара да се однесуваме кон другите секогаш исто   т.с љубовно,без разлика дали ни се враќа или не ни се враќа во иста мерка т.с се однесуваме КАКО ТРЕБА А НЕ РЕЦИПРОТИТЕТНО.
Конфликтите(дали креативни дали деструктивни) се неизбежни во светот повреден од гревот и сега треба да се прилагодиме на тоа.За секојдневните работи и нештата кои не го засегаат нашето спасение може да се договориме(на пример на која страна треба да се пружаат алиштат или во која боја да се офарбаат клупите пред зграда) но за вистината нема место за компромис.
Сепак историјата покажала дека христијаните може да "виреаат" во сите услови и околности: прогонувани,фалени,кудени,јавни и скриени,во царски палати и во гулазите

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 23.Април.2009 во 15:41

Но како што погоре реков НЕ НИ Е ПОЕНТАТА ДА НАПРАВИМЕ РАЈ НА ЗЕМЈАТА(скраја да е!! ),
Зошто тогаш христијаните во Оче Наш која ни ја даруваше Исус Христос, молат со зборовите: „Нека дојде царствтото Твое, нека се врши волјата Твоја, како на Небесата така и на земјата...„ ???

Конфликтите(дали креативни дали деструктивни) се неизбежни во светот повреден од гревот и сега треба да се прилагодиме на тоа.
Но до кога сакаме светот да остане во гревот? Светот го правиме ние, луѓето. Во Оче Наш молиме „да се врши волјата Твоја„!!! Дали е волјата на Отецот Небесен гревот? Сакам да речам дека не мораме да чмаеме во гревот, туку можеме да почнеме кај себе си за да еден ден навистина може да настане цартството на Мирот.

Датум на внесување: 23.Април.2009 во 16:28
Далеку отидовте од темата.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk