|
Опозиција во нок-даун - каква опозиција ни треба? |
Внеси реплика | страница 123 21> |
Автор | |
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 07.Април.2009 во 15:24 |
Иако резултатите на овие избори беа неповолни за опозицијата, од
СДСМ не се согласуваат дека доживеале пораз во изборниот циклус. Владо Бучковски
вели дека власта ќе ја загуби поддршката од граѓаните доколку се
усвојат измените на изборниот закон со кои ќе има загарантирани мандати
за помалите етнички заедници. Во периодот што следува опозицијата мора
да ги промени приоритетите за кои досега говореше, вели Бучковски:
„Со враќањето на Црвенковски ќе дојде до возобновување. Македонија е мала држава. СДСМ во изминатите три години се обиде со новите млади лица да направи возобновување на рејтингот. Се гледа дека тоа не е доволно и ќе треба да биде направен микс и со промоција на нови политики и со нова стратегија да се добие поддршката на неопределените." Во недостигот на кадровска екипираност, немањето идеи и агресивната употреба на владината моќ во изборната кампања, политиколозите ги гледаат причините за пасивното дејствување на опозицијата и нејзините слаби изборни резултати. „Не покажуваше доволно живост во изминатите години, да нуди проекти, идеи. Некако беше збунета, дезорганизирана за да нуди проекти, без оглед на тоа што тие не би можеле да се реализираат, но јавноста требаше да знае дека има идеи и иницијативи" - вели проф. Живко Андревски од Европскиот Универзитет. За универзитетскиот професор Јетон Шасивари, пак, опозицијата мора да го промени концептот во дејствувањето и кадровската екипираност. Треба да се постават соодветните кадри на соодветните места, вели Шасивари и додава дека враќањето на Бранко Црвенковски како лидер на СДСМ може да има две страни: „Може да биде и добра, но и лоша страна, во смисла на хендикеп, бидејќи тоа е нужно решение. Опозицијата за сега нема друго решение." Експертите предупредуваат дека опозицијата мора да се консолидира и да претставува коректор на власта, оти според нив владеењето на една партија подолго време може да биде опасно за развојот на една демократија. --------------------------------------------------------------------------------------------- Веќе подолго време сме сведоци на тонење на опозицијата, пред се на (барем досега) најголемата опозициона партија СДСМ. На последниве избори, нејзината позиција се зацементира на самото дно. Оттука подолу не верувам дека можат да одат, освен да се расформираат. И најголемиот пораз кој досега го имаат претрпено на избори, тие не го гледаат како пораз?!! Наместо коректор на власта, односот власт-опозиција повеќе личи на закарани комшики кои сеирџиски се расправаат затскриени зад удобноста на нивните прозорци (партиски штабови). Дали враќањето на Бранко Црвенковски ќе ја воскресне партијата или ќе ја дозакопа? Треба ли СДСМ да помине низ она низ што (барем делумно) помина и ВМРО-ДПМНЕ: партиска чистка од се она што е корумпирано, криминализирано, компромитирано во нивните редови и расчистување со старите преамбициозни кадри, чија единствена цел во политиката е власт и фотелја? Крајно време е СДСМ да ги извадат од глувчешки дупки кадрите со кои несомнено располагаат, а не се доволно експонирани или искористени во политиката. Крајно време е да го променат својот начин на дејствување, преку нова програма и концепција да преминат од бледа и пасивна во активна опозиција, која и на дело ќе биде коректор на власта. |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
imame nie opozicija koja i ako nevladee ide postojano dole i dole
toa bre vo niedna dezava ne se slucuva da ne vladees i da ti pagja rejtingot, debakl do debakl takva opozicija ne e ni za onakvata rabota, poarno da ja nema, mislam deka e najdobro sama da se raspusti |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nema saglam opozicija . vreme e za ednopartiski sistem
|
|
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
momentno e vo klinicka smrt ........ opozicijata ...........
|
|
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobro kje pomineme samo so klinicka smrt kaj opozicijata . povekje me plasi od ona sto sleduva so drzavata ...........
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Opozicijata nabrgu kje se reanimira so dobar lider zad nea,ama za ona shto sleduva dolgo kje se preraskazuva...
|
|
ВАЖНА
Сениор Оптимист Регистриран: 09.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
opozicijata e mrtva
|
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
od koja pesna na gvujo e tvojot citat? |
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
ВАЖНА
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne toa e od mojata usta
ke povtoram: opozicijata e mrtvaa hahaha |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Цццц... па добро луѓе го читате ли насловот на темата?!
Дајте по некој конструктивен коментар, наместо да се препукувате по сите теми - овци вакви, овци онакви... Сите офтопици ќе бидат избришани и продолжете за промена да дискутирате на темата: Опозиција во нок-даун - каква опозиција ни треба? |
|
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
JAKA
|
|
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|
ВАЖНА
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa anastea komu mu e gajle kakva treba da bide opozicijata a?
mene me interesira kakva e pozicijataustvari se znae kakva e...najispravni odluki ima vladata! |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВАЖНА, мене ми е гајле, а верувам и на многу други. Власт без активна опозиција е исто што и село без куче
Темата не е за владата, ако сакате да дискутирате за владата, има многу теми на подфорумов. И не е тема “смртта на опозицијата“. Опозицијата сеуште не е мртва (се надевам нема наскоро да ја погребаме), туку е во длабока кома. Предмет на дискусија тука е нејзиното обновување и реконструирање, како, со кои кадри... и то... |
|
OUST
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6653 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
за да нема двојни аршини, мислам дека е фер да се избрише и мислењето на важна затоа што е надвор од темата! Многу добро ни се познати нејзините ставови за владата, па затоа не мора да стојат со секоја тема!
Секако можеш да го избришеш и овој пост |
|
Внеси реплика | страница 123 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |