IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Југоносталгичар сум...признавам
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Југоносталгичар сум...признавам

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 208209210211212 213>
Автор
Порака
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 14:44
Originally posted by FLooK FLooK напиша:

Нема што да се сборува. Jугославиа си беше No1. Ни Унгариа, ни Чешка, ни коя да е друга земjа от источниот блок  можеше да се мери со Jугославиа.  Па нормално е да има носталгиа по таа.

Да те питам... што остави зад себе си Jугославиjа?
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 14:59
mnooogu.
a sto ostavi bugarija?
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 15:06
Темава е за Jугославиjа. А Бугариjа постои. Не е минато.
Кон врв
FLooK Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FLooK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 15:38
Originally posted by pagane pagane напиша:

Originally posted by FLooK FLooK напиша:

Нема што да се сборува. Jугославиа си беше No1. Ни Унгариа, ни Чешка, ни коя да е друга земjа от источниот блок  можеше да се мери со Jугославиа.  Па нормално е да има носталгиа по таа.

Да те питам... што остави зад себе си Jугославиjа?

Реално гледано ништо убаво. Мислата ми е друга - разбирам ги лугето што са югоносталгичари. Прво - са били по-млади (на младите години е наj убавиа живот, дури во сиромашиа), второ - не само што са били по-млади, ами са били и по задоволени, шетали са де сакат без визи и т.н. Оваа не значи што не ги разбирам и овие кои са недоволни от истата. 

Ова е исто како при нас. Jaс не сум комунист ни социалист, ама ги разбирам старите луге кои са носталгичари по комунизмот. Виж младите социалисти не сакам да ги видам. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 17:10
Zosto?ako nie znaeme za Bugarija,Albanija,Romanija....
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 23:52

Не треба да живееш некаде да си упатен. Него да имаш добар и чист извор на информациjа.

Од сите постови овој ми падна во очи како „бисер“. (Додуша имаше и други, но на нив веќе се дадоа коментари и не сакам да се повторувам)

Значи со овој твој пост сакаш да кажеш дека ти, иако си многу по млада од мене, поради твоите „добри и чисти извори на информации“, многу си по упатена од мене за тоа како јас сум живеел 30 години во СФРЈ, и како сега во последниве 17 години живеам во Македонија? Навистина незнам не%20знамдали да се смеам смеење или да плачам? плачење
Добро, одејќи по таа твоја логика, јас (од моите „добри и чисти извори наинформации“) знам како си живеела ти во твојата земја. Или тој принцип на „чист извор“ сега во овој случај не важи, а?ма%20ајде смеење
смеење Добри сте! Навистина ме засмејувате.смеење

btw. добро е што ме потсетивте за уште еден аргумент во корист на југоносталгијата. Како студенти (1981-1985) со цимерите одевме на одмор во БГ (Поморие, Несебр и Сончев Брег) Цел одмор од 14 дена го миневме со продавање на 3-4 пара фармерки (д’нки) 1-2 кутии гума за џвакање (д’вки) и 15-20 дигитални саати (претходно шверцувани од Италија). Ние тројцата цимери со девојките бугарки (значи 6 лица) за добра вечера во отмен ресторан плаќавме 15-20 лева. А девојкиве  ... пресреќни ... па после тоа ....љубов
Мореееее, ај де не претерам за да не ме прогласат за „бугароносталгичар“!плазење

Изменето од Zlatnik - 31.Март.2009 во 23:53
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 10:04
голема%20насмевка,me potseti na edni ubaj vreminja....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 18:10
КоА се б’рчкавме в море’то ... плазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 18:14
Привиден стандарт.
Видовме го наследството.

А, изворот си е живел во jугото откаj се родил. При тоа во земjа , коjа носеше на грбот си близо 90 по сто од т.нар. икономика на СФРj.
И, да. затврди ми се мисленето дека чоже од Бугариjа и бугарите да се имаат само убави спомени.среќа

Изменето од pagane - 01.Април.2009 во 18:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 19:06

Привиден стандарт....

Е па не би рекол дека сето тоа што го проживеав(ме) во БГ било од нашиот тогашен привиден стандард! плазење  големо%20гушкање
Кон врв
Boho Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 30.Март.2009
Поени: 32
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 12:43
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Привиден стандарт....
Е па не би рекол дека сето тоа што го проживеав(ме) во БГ било од нашиот тогашен привиден стандард! плазење  големо%20гушкање

Имам питанье, ако може некоj поинформиран од мене да рече. Големиот надворешен дулг коj го имаше СФРJ на краj на 80-те години имаше ли врска со добриот животен стандарт или беше причинен од лоши проекти во индустриjата например?
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 12:55

Привиден стандарт.
Видовме го наследството.

А, изворот си е живел во jугото откаj се родил. При тоа во земjа , коjа носеше на грбот си близо 90 по сто од т.нар. икономика на СФРj.
И, да. затврди ми се мисленето дека чоже од Бугариjа и бугарите да се имаат само убави спомени.среќа

moze li da pojasnis sto vsusnost se obiduvas da kazes ? ......... ocigledno deka nesto sakas da kazes ama ne si sigurna ni samata sto збунетост

a za spomenite , nesomneno e deka se vzaemni .......... na bugarkite i JUGOSLOVENITE трепкањетрепкањетрепкање ...... i povekje od  siguren sum deka taa stara slava vazi i denes bez ogled na toa sto JUGOSLAVIJA povekje ne postoi голема%20насмевка ......... ima nostalgija kon JUGOSLOVENITE ama od strana na nostalgicnite bugarki голема%20насмевка
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Март.2009
Поени: 237
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да     бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 14:43
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

Привиден стандарт.
Видовме го наследството.

moze li da pojasnis sto vsusnost se obiduvas da kazes ? ......... ocigledno deka nesto sakas da kazes ama ne si sigurna ni samata sto збунетост

a za spomenite , nesomneno e deka se vzaemni .......... na bugarkite i JUGOSLOVENITE трепкањетрепкањетрепкање ...... i povekje od  siguren sum deka taa stara slava vazi i denes bez ogled na toa sto JUGOSLAVIJA povekje ne postoi голема%20насмевка ......... ima nostalgija kon JUGOSLOVENITE ama od strana na nostalgicnite bugarki голема%20насмевка

не се коси за бугарките. Купи си Playboyголема%20насмевка

Втора българка на корицата на американския Playboy
Лили от Big Brother 3 ще бъде едва втората българка след Соня Васи, удостоена с вниманието на световноизвестното мъжко списание
От щаб квартирата на Playboy официално поискаха от българската редакция фотосесията на Лили от Big Brother 3, която беше на корицата на мартенския брой на списанието, за да я публикуват в американското издание.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2009 во 16:09
Originally posted by Boho Boho напиша:

... Големиот надворешен дулг коj го имаше СФРJ на краj на 80-те години имаше ли врска со добриот животен стандарт или беше причинен од лоши проекти во индустриjата например?

Тој долг беше направен затоа што СФРЈ земаше кредити и ја развиваше индустријата, од каде нас ни’ даваа плата од (тогашни) 1000 DM. Тие пари беа реални бидејќи со нив одевме на одмор во БГ и за вас бевме цареви (овака барем ни’ велеа бугарските пријатели), па затоа ги имавме (речиси) сите девојки кои ќе ни’ се допаднеа и со нив ги трошевме нашите реални пари.

Btw. Има ли некој од форумџииве кои по потекло се од Бугарија, а кои се родени во периодот од 1981 до 1985 година?намигнување 
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 208209210211212 213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.