IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 453454455456457 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 01:11
Originally posted by Каснаковски Каснаковски напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Имав прилика да разговарам со Стојко Стојков. Човекот ми ја објасни целокупната состојба во која се наоѓа ОМО Илинден, а и бугарската политичка реалност.

Сите се Бугари! Ќе испаднете најчисти, дури почисти и од Грците.

Јас одамна сум сватил дека со вас за исотрија неможе да се зборува.

Значи се` пак си во Австралија.
Па зошто да не може да се разговара за историја со нас? Разговара се, само немате аргументи со кои да непобедите во разговорот.
Пример ти Радуле. Напишал човекот нешто и дури ти го постираше тука. Кога го прочитав подетајлно разбрав дека нема дури 5% вистина во напишаното.

Немој да бидеш и ти како Танас, јасновид и гатара, молчи подобро.

Познати ми се бугарските аргументи. Си земам право да го цитирам Димитар Благоев: “ Која историја кои аргумент (ЗМ)? Таа ли, која вие ја фалсификувавте? Таква историја ние не признаваме.....

Значи 90тина години подоцна се дебатира околу истите “аргументи“.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
tanas__ Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 30.Март.2009
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 08:16

Познати ми се бугарските аргументи. Си земам право да го цитирам Димитар Благоев: “ Која историја кои аргумент (ЗМ)? Таа ли, која вие ја фалсификувавте? Таква историја ние не признаваме.....

Сериозно сметам дека твойте познания по история са на ниво публицистика и най страшното е че сам на себе си верваш! За югоносталгичар не сметам че е навреда а факт! Ако това те обижда се извинявам!
Моите аргументи са черпени от извора- прадедо ми е от ВМРО в пиринско! Тепал се е с четите на Стамболийски по времето когато Пиринска Македония е била под властта на ВМРО!
Човека почина на 95 години и разказваше интересни факти от онова време! И затова щото помня нема как да ми затворите устата!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 08:38
Originally posted by tanas__ tanas__ напиша:

Сериозно сметам дека твойте познания по история са на ниво публицистика и най страшното е че сам на себе си верваш! За югоносталгичар не сметам че е навреда а факт! Ако това те обижда се извинявам!
Моите аргументи са черпени от извора- прадедо ми е от ВМРО в пиринско! Тепал се е с четите на Стамболийски по времето когато Пиринска Македония е била под властта на ВМРО!
Човека почина на 95 години и разказваше интересни факти от онова време! И затова щото помня нема как да ми затворите устата!

Ти реков, треба да најдеш некоја друга навреда или “факти“ кои би можеле да ме вознемират. Досегашново клише со србокомунизмот, титоизмот и југонсталгијата не палат. Излитени ти се историските постулати.

Така е, вербалната исоторија е најмеродвната, но имам една мала забелешка, може да биде многу субјективна.

Имало доста Македонци кои верувале во ВМРО и се бореле, ама и во онаа врховистичката, подржна од бугарската влада. Е таквите не работеле за интересот на Македонија, туку за Бугарија.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 08:56
И защо работели тия върховисти за Бугария ! Да не би да са бугарско самосъзнание!??
Кон врв
Каснаковски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 130
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснаковски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 10:40
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

macedon_alex
пак нешто не си разбрал. Реков ти Библијата си е Библија. Зборував за разбирањето на преродбениците дека Македонци=Бугари. Јас нема да ти се изнасмејам, тажно е дека не сфаќаш.

Одлично разбирам јас, не мисли ти за мене.
Не е важно преродбениците што и како разбирале, важни се документите а не мислењата на некои луѓе ( во овој случај Библијата е документот ).
Викаш аргументите ти биле јаки. Каде се аргументите дека Егејските Македонци се префрлани со сила од НР Бугарија во НР Македонија? Ги нема никаде. Ако беа јаки немаше да одбегнувате да одговорите на прашањата што ги поставив. Барем мене не можете приказни за Егејските Македонци да ми кажувате.

Едноставно ти си селектираш што ти одговара и тоа си го прифаќаш, па на тоа си градиш теории. Независно кои докази и да ти ги понудиме кај тебе има АМА ( така беше и во случајот со Библијата, па и со Егејските Македонци е исто), за Паисиј имаше АМА, за што и да понудиме џабе ќе е за тебе, кога однапред си имаш зацртано некои работи.
А да не зборувам за теориите за Евреите и нивното замешување во македонското прашање...

Za evreite pro;itaj u[te edna[, stanuva zbor za evrei romanioti (vo romanija se narekuvaat Machedoni) za koi jas li;no za prv pat ;itam.

Za egejskite Makedonci ne znam dali uspeja da pro;ita[, sega mi go nema postot.

Za Paisij nikako ne si vo pravo.

Za Biblijata ne[to ne si razbral ili ne saka[ da razbere[ [to sakam da ti ka'am, ;im mi povtoruva[ i potretuva[ deka osporuvam Biblijata.

Vo slu;ajot ne e va'no [to pi[uva Biblijata, tuku napi[anoto od prerodbenicite, jas sakam da ti go poka'am nivnoto mislenje, koe tebe ne ti odgovara i sega ja vrti[ rabotata i se pravi[ deka ne razbira[.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 11:10
Originally posted by tanas__ tanas__ напиша:

И защо работели тия върховисти за Бугария ! Да не би да са бугарско самосъзнание!??

Врховистите да не работеле за Македонија?!

Таквите го користат своето македонско потекло да се испикаат во оргнизијата, а работат за нивниот спонзор.

Ние не сме имале проблеми од Бугарите туку од бугароманите.

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 11:30

... Ние не сме имале проблеми од Бугарите туку од бугароманите.

Па тоа од секогаш е најдобрата тактика, не само кај нас.
„Петоколонаши“ или „Квислинзи“ или како сакаш наречи ги, тие се нај опасни. За јаничарите и би нашол некакво оправдување зошто биле против својот народ. Тие уште од многу мали биле грабани и потурчувани, воспитувани како турски војници, и не биле свесни за своето потекло. Но, за овие другиве, кои како возрасни личности свесно го негираат своето потекло и прифаќаат друго, туѓо ... не ми е јасно!збунетостне%20знам
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 13:02

Врховистите да не работеле за Македонија?!

Таквите го користат своето македонско потекло да се испикаат во оргнизијата, а работат за нивниот спонзор.

Ние не сме имале проблеми од Бугарите туку од бугароманите.

Е там ти е проблема не мож да преглътнеш че в Македония е имало българи! Що да се прави фактите са такива!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 13:11
koi Vulgari????
na turkomongoli mislis?????
ili na vas koi ne znaete sto ste????
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 14:03
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... Ние не сме имале проблеми од Бугарите туку од бугароманите.
Па тоа од секогаш е најдобрата тактика, не само кај нас. „Петоколонаши“ или „Квислинзи“ или како сакаш наречи ги, тие се нај опасни. За јаничарите и би нашол некакво оправдување зошто биле против својот народ. Тие уште од многу мали биле грабани и потурчувани, воспитувани како турски војници, и не биле свесни за своето потекло. Но, за овие другиве, кои како возрасни личности свесно го негираат своето потекло и прифаќаат друго, туѓо ... не ми е јасно!збунетостне%20знам

Сите до еден од овие кои се јавуваат на форумов се потомци на бугаромани. Со оглед дека се родени таму за нив може да се каже дека се јаничари од своето раѓање.

Од однароден што може да се изроди, само уште повеќе однароден. Уловите за нив биле поповолни за непречено да станат Бугари.

Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 14:20

Сите до еден од овие кои се јавуваат на форумов се потомци на бугаромани. Со оглед дека се родени таму за нив може да се каже дека се јаничари од своето раѓање.

Од однароден што може да се изроди, само уште повеќе однароден. Уловите за нив биле поповолни за непречено да станат Бугари.

Май античността си взима своето!
Кон врв
Boho Кликни и види ги опциите
Група
Група

Поени: 32
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 14:24
Be toj na sebe si ne si verva, a saka nie da mu vervame. No way!
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 16:03
Ќе одам чекор по чекор, бидејќи како што вели Платеникот многу зборуваш, ама малку кажуваш, па скоро и да нема поента во тоа што го кажуваш.

И бидејќи милуваш на другите да им кажуваш да пишуваат на кирилица и јас ти кажувам да пишуваш на кирилица, да не се латинизираш, па да треба ние да те бугаризираме после.

Za evreite pro;itaj u[te edna[, stanuva zbor za evrei romanioti (vo romanija se narekuvaat Machedoni) za koi jas li;no za prv pat ;itam.

Ти имаше констатација дека и Евреите се замешани во македонското прашање, како што биле замешани секаде, јас на тоа и реагирав. Значи мојот одговор на тоа и се однесуваше.

Za egejskite Makedonci ne znam dali uspeja da pro;ita[, sega mi go nema postot.

Почитав само дека некаде нешто си прочитал, па и дека некој Грк ти кажувал нешто. Јас пак на тоа ќе ти одговорам со фактот дека сите Македонци од Егејска Македонија кои живееја во Источна Европа и СССР се одзваа на повикот на Тито и се вратија дома ( како што и самит велат за Македонија-ДОМА ). Додека ти се потпираш на рекла-кажала јас се потпирам на фактот дека десетици илјади Македонци се вратија во Македонија, а за тоа дома поседувам и документи, односно излезни визи од СССР.

Za Paisij nikako ne si vo pravo.

Докажи ми со факти дека не сум во право. Досега се што барав говори така, дека МНОГУМИНА си е многумина, а не неколкумина.

Za Biblijata ne[to ne si razbral ili ne saka[ da razbere[ [to sakam da ti ka'am, ;im mi povtoruva[ i potretuva[ deka osporuvam Biblijata.

Vo slu;ajot ne e va'no [to pi[uva Biblijata, tuku napi[anoto od prerodbenicite, jas sakam da ti go poka'am nivnoto mislenje, koe tebe ne ti odgovara i sega ja vrti[ rabotata i se pravi[ deka ne razbira.

Како што и самиот имаш обичај да кажуваш, не е важно што некој мисли, важно е што викаат документите. Во овој случај што е веродостоен документ за Македонците во тој период? Мислењето на преродбениците или Светото Писмо? Мислењето на преродбениците е само мислење, кој иако е документ , не соодветствува со реалноста во периодот на првиот век од новата ера.
Кон врв
Каснаковски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 130
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснаковски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2009 во 16:42
Пишував со латински букви зошто на работа немам инсталирано македонски и мислев дека ќе биде подобро со латински одколку со „руски код“

Само за Љубка Рондова дали виде да прашам и сега чекам одговор за Зографската историја, Дукљанскиот поп и Иван Геометар дали ФАКТИТЕ се факти или лаги на Радуле? (темата за бугарските фалсификатите, а нели Радуле е бугарски историчар од македонско потекло)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 453454455456457 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,594 секунди.