IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 444445446447448 824>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 16:05
Originally posted by _tanas__ _tanas__ напиша:

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

А дали ти си сигурен дека ниту еден од твоите предци никогаш не се велел Грк?

И зошто мислиш дека некој морал да се вели Бугарин?
Што е со Патријаршистите?! Во мојата фамилија имало многумина Патријаршисти, поточно сите предци и роднини од Егејска Македонија биле Патријаршисти. Сакаш да кажеш дека и Патријаршистите биле Бугари и со гордост се велеле Бугари?!?!

Има една лека подробност дето не я кажуваш!
Преди некой бугарин патриаршист да се вели грък, татко му и дедо му или прадедо са се велили бугари!
А когато на Кръсте татко му и дедо му и прадедо му са се велели за бугари пред това не са били македонци!

Пред некој Бугарин Патријаршист да се нарекува Грк, се нарекувал Ромеј. Дури и по распадот на Византија и потпаѓањето под турска власт, сите простори на Балканот се познати под името Рум Милет. Мислам дека самото име кажува се.

Со доаѓањето на Турците , моќта на Патријархот драстично се зголемува. Патријархот веднаш издава наредба и ги тргнува сите бугарски свештеници од позициите, а ги заменува со Грци, кои истотака поради милетскиот систем имаат и административна власт.

Мислам дека овие податоци се доволни, за да видиме дали си ти во право или јас.
Кон врв
_tanas__ Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Март.2009
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај _tanas__ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 16:07
Е па ако никогаш не са се велили за бугари значи не са бугари бре !
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 16:15

Е па ако никогаш не са се велили за бугари значи не са бугари бре !

Е гледаш и тука не се сложуваме.
Во периодот на Византија и почетокот на владението на Отоманците најважно било да си Христијанин. Тоа и ги обединувало сите луѓе на Балканот.
Во Византија сите викале дека се Ромеи, поданици на царот, верни на Бога и Црквата. Тоа бил нивниот поим за нација. Тие не ја гледале нацијата во денешна смисла на зборот, па да делат кој е Македонец, Бугарин,Србин и слично. Внатре во нивното царство сите биле Ромеи.

Инаку и во Алексијадата на Ана Комнена се спомнуваат и Македонци истотатака ( мислам дека и други се споменуваат ). Меѓутоа да се говори во тогашно време за консолидирани нации, независно дали станува збор за македонска,српска,грчка ,бугаркса или некоја друга, од денешен аспект на зборот е апсурдно.

Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 16:19

О помна го прадедо ми се викаше че мрази московците!!! Бил е помощник воевода във ВМРО на четата на Тодор Хаджикостадинов в Пиринска Македония. ! Почина на 95 години!

Ете видиш со твоите деца (ако ги имаш)тоа се веќе 5 поколенија. Тоа се најмалку 100 години.

Не ми кажа како ти стана Бугарин? Во кое ВМРО прадедоти бил помошник војвода?
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Каснаковски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 130
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснаковски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 16:50
Македон Алекс, како се велеле христијаните од Охридската архиепископија кои по нејзиното уништување станале патриаршисти?

Платеник, една хипотеза.
Ти си го знаеш родот најмалку од пред 400 години. Сигурен си дека немало Бугари во твојот род.
Благородниците си ги знаат сите предци.
Потписот ти е со цитат од гроф.
Грофот е Игнатиев, авторот на руската творба.
Ти си шпец по руски творби и бугаризација, само ти ги разбираш.
100% си потомок на грофот Игнатиев, емигрирал на 12000км.

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 17:01
Јас си го знам родот по име и презиме од 15 век - тогаш за прв пат се спомнува моето денешно презиме,а тоа е и запишано во црквата Св. Ѓорѓи Победоносец за која се смета дека е од 15 век.

Инаку ако гледаме по кажувања,патопишувања и сл. речи кажи податоци селото Мл.Нагоричани и Механджијското маало постојат уште од Античко време,имено низ Механджијската маала и ден денес поминува дел од виа Игнацијанамигнување

Така да секое ТуркоМонголче може да се натпреварува колку поголемо ко..ле станало додека да дојде на денешната земја да живееголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 17:04
Originally posted by Каснаковски Каснаковски напиша:

Македон Алекс, како се велеле христијаните од Охридската архиепископија кои по нејзиното уништување станале патриаршисти?

Платеник, една хипотеза.
Ти си го знаеш родот најмалку од пред 400 години. Сигурен си дека немало Бугари во твојот род.

Се велеле исто како и вашите патријаршисти во времето на грчката пропаганда. А тоа значи не се нарекувале Бугари. Гледаш како и сам си знаеш ти дека не се нарекувале сите Бугари во Македонија, а посебно не ПАтријаршистите.

А инаку како што реков дел од мојата фамилија била патријаршистичка, меѓутоа во еден документ кој го најдов ипокрај грчкото име ( крстен во Патријаршиска Црква ) на мојот прадедо стои МАКЕДОНСКО презиме. Значи дека тој не станал Грк и немал грчка национална свест.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 17:05

Платеник, една хипотеза.

Ќе те молам протолкувај што скаш да кажеш? Не си ми баш многу јасен! Шпец каква дума е тоа и што значи? Мора да е скратеница од специјалист, нели?

Со оглед дека знаеш од каде потекнувам, би требело да знаеш дека има и голема веројатност дака сум со благородничка, сина крв.

За руски творби не сум експерт, ама за една одредена руска творба полека ама сигурно, со секој еден изминат ден, станувам се постручен.

За бугаризацијата како процес кој директно влијае на формирањето на современата бугарска нација (претежно составена од однародени Македонци), можеби ќе треба да спремам докторат. Досега таа теорија никој ја нема разработено.

Нека тоа биде мој мал допринос при потрагата за вашето потекло. Нека тоа биде само уште една тема за размислување. Според мене, нетреба да одите дури до Сибир, почнете тука, со себе и околу себе.
Немој да се лажете со името што го носите, тоа ви е наметнато, од Бугарите ама и од Грците. Не си го заборавил она Вулгарос (по византиската тема), нели?

Изменето од Platenik - 27.Март.2009 во 17:27
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснаковски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 17:08
Boogie, јас си го знам родот од пра1пра2пра3пра4дедо ми.
А инаку моето презиме е познато од 1век, кога апостол Павле ги посетил нашите земји.
Не си ли слушнал УЧЕНИК ХРИСТОВ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 17:39

Boogie, јас си го знам родот од пра1пра2пра3пра4дедо ми.
А инаку моето презиме е познато од 1век, кога апостол Павле ги посетил нашите земји.
Не си ли слушнал УЧЕНИК ХРИСТОВ?

Знаев дека и ти имаш некое важно потекло.
Христов, значи дека си син на некој Христо(с).
Штом си од колено да не имаш некоја еврејска жичка?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснаковски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 17:59
Платеник, то не бев Влав, Туркомонгол, Татар, па сега и Евреин.
Не бе, Христос бил Бугарин, за важното потекло може и да си во право.

Изменето од Каснаковски - 27.Март.2009 во 18:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 18:09

Дали има тука нешто чудно. Изборот е голем во Бугарија, можам да бирам од 53 етнички групи.

Кажи ми каде е Каснаково, неможам да го најдам на карта?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснаковски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 18:12
Пиши на ГООГЛЕ

Каснаково

и се што е на НЕТ ќе ти се појави.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2009 во 18:14

Христос е грчки збор за Месија.Не го поврзувај твоето презиме со тоа што Свети Апостол Павле напишал ученик Христов.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 444445446447448 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.