|
Колку е стара Земјата ?? |
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Автор | |
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Milo Tetratce... ova sto pati do sega sme go videle na temava (golem del od tie postovi ni izbrisaa ) ama na tvojot post ke go oskoristam postot na Marko sk koj ti odgovori na Veroispoved na istava tema
znam deka ke se fatis za toa kako metodot na C14 ne e tocen i deka tuka za nego ne se komentira, ama so taa metoda ne se odreduva Starosta na Zemjata... i poradi taa pricina nema ni potreba da se komentira na ovaa tema Znam deka nekoj ocajno saka da pokaze nesto ama ne izmisluvajte novi fiziki sega, ili nesto od fizikata ke kazeme a nesto ke prekutime |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
милијарди и милијарди години
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne znam kako ama ovoj del od postot nekako mi izmakna, sega go primetiv i ne mozev, a da ne odgovoram ... kolku sto jas znam magnetnoto pole nema vlijanie na brzinata na radiaktiven raspad. Nikogas ne sum sretnala takov podatok. I pokraj toa razmisluvav dali i kako bi mozelo da vlijae magnetnoto pole, ama ne najdov nekoja silna logika vo taa vrska. Na prv pogled mozebi nekoj moze da kaze deka poradi toa sto vo jadroto na atomot ima naelektrizirani cesticki (protoni), magnetnoto pole bi trebalo da vlijae na uslovite vo jadroto. Arno ama, jadroto mozes da go zamislis slicno na rastvor na nekoja sol vo voda. Solta disocira vo vodata i imas pozitiven metal (na primer Cu++) i drug negativen jon (SO4--). Molekulata e disocirana, ama vo rastvorot cello vreme imas spojuvanje na molekulata CuSO4 I nejzino disociranje, sto ke kaze istovremeno ja imas i molekulata I jonite I tie se vo ramnoteza. Taka e i vo jadroto. Elementarnite cesticki cello vreme se raspagjaat na drugi cesticki, no I se spojuvaat. Toa znaci deka vo jadroto e vladee dinamicka ramnoteza od raspadnati protoni (na neutroni, pozitroni I plussss) I raspadnati neutroni (na protoni, elektroni I plussss). Magnetnoto pole moze da vlijae na finiot spektar na energii na cestickite vo jadroto, osobeno ako toa pole e promenlivo, so radio frekvencii. Na toj nacin vsusnost raboti I Nuklearnata Magnetna Rezonanca. Ne znam kolku I sto imate poznavanje od atomska I nukelarna fizika I ne znam
dali gi znaete praviilata za premini na cestickite od edno energetsko nivo vo
drugo, ama... toa lesno se proveruva Изменето од Sunny - 26.Март.2009 во 10:46 |
|
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...nedovolno go razbra Ev....
..padot ili promenta na silata magnetnoto pole se dolzi
poradi promenata na strukturata na elementite(citaj jadro)znaci na atomot,na negoviot period na poluraspaganje ,sto doaga pak do promena na rasporedot na atomite vo orbitite na elektronskite(energetskite)nivoa,a so toa i do promena polozbite vo kristalnata resetka...!!...jasno e sega? Изменето од zagor - 26.Март.2009 во 11:02 |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
да бе
Сениор Регистриран: 18.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 237 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
демек констаната на полуразпад (decay constant) не била константа
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...ne be...!....e!!!!
Изменето од zagor - 26.Март.2009 во 11:08 |
|
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не не ... Ев тврди дека промената на магнетното поле влијае на распадот ... а не дека промените на јадрото влијаат на маг. поле
Изменето од Sunny - 26.Март.2009 во 11:11 |
|
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...eve kako bilo toa...
...so raspaganje odnosno preminuvanje na elektronite koj se nositeli na energija na atomot,od edno energetsko nivo vo drugo (pomalo)se osloboduva energija koja moze ,i bila tolku golema sto vo eden period od postanokot na zemjata izgorela cela.....a potoa se krenal dim tolku golem sto ja prekrila celata povrsina na zemjata i go sokrila sonceto ....i nastanalo ledeno doba(ova mora da odi na srpski ).....i izumrele site zivotni...duri i vistinskiot covek...ovoj denesniov nema blage veze so toj od togas...!jasno ti e...?
|
|
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Загор ... е сега јас и ти сме, ептен, на различна фреквенција ...
Во постот на Ев ... тој тврди дека методот на радиоактивно распагање, со кој се докажува староста на земјата ... не е точен токму поради тоа што има промени на магнетното поле на земјата и демек радиоактивниот распад сње менува во зависност од земјиното магнетно поле... јас со прост пример сакав да објаснам дека нема тоа врска ама очигледно не ме разбра ти... како и да е јас твојов претходен пост не можам да го поврзам со староста на земјата барем не со тоа каква врска има тоа со мојот претходен пост ... |
|
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Загор ... е сега јас и ти сме, ептен, на различна фреквенција ...
...konstatacijata mislam deka ne ti e na mesto!....eve zosto!!...Stom elaborirame vo ista tema ,mora da sme na isto (energetsko)nivo..!
|
|
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ама не .. не те разбирам како тоа јас не сум го разбрала Ев... во тоа што тој тврди дека радиоактивниот распад се менува во зависност на маг. поле на земјата... и ти после ми објаснуваш за премин во енергетските нивоа (што и јас го спомнав на крајот од мојот пост... ама после честичките се вракаат на своите места ... што се обидов да го објаснам со прост пример со солите )
и сега јас тебе ќе те замолам ти да ми објасниш како магнетното поле на Земјата влијае на распадот |
|
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...dejstvoto vo posilno magnetno pole,i preminot od povisoko vo ponisko energetsko nivo e ocigledno..!..IDIVIDI!
Изменето од zagor - 26.Март.2009 во 11:43 |
|
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,.... назад на тема.....
|
|
Sunny
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Загор која е зависноста на распадот со магнетното поле... тебе ти е очигледна мене не, објасни ми те молам
Модераторке ептен е на тема ова, сега се дискутира околу методот, ептен е на темата... |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 56789 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |