|
Господ или Дарвин |
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Автор | |
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
site veruvaat vo Gospod na svoj nacin....ako ti veruvas poinaku od drugite togas site veruvaat vo nego poinaku od ostanatite |
|
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|
The1
Нов член Регистриран: 13.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a be topicov e mnogu jak ama za zal ne mojme da zborvime mnogu poso mikogas nemat da dojme do odgovor na prasanjeto Gospod ili darvin. A tipot so go izmislil topicov e mnogu jak filozov i sigurno bi mi bilo da go zapoznam i da mu ja kazam mojata teorija za nastanuvanjeto na svetot i ljugeto.
|
|
joki
Сениор Регистриран: 28.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 2548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
има многу нелогичности во онаа возвишената теорија...али дека не сме создадени случајно, не сме...а за дарвин...па не знам ...вистина човекот еволуирал...меѓутоа иљадници години пред нас имало цивилизации за кои не можиме ни чулчето да им го цицаме...вистина е малку тешко да се рече дека оваа или онаа теорија е точна...јас сум за балансот на овие две...
|
|
Точачиња.
|
|
krale
Сениор Регистриран: 18.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 923 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дури и да се прифати дарвиновата теорија, тоа не значи дека не постои Господ. Дарвиновата теорија не објаснува како настанала материја... Некои други теории (Биг Бенг) објаснуваат како настанал универзумот, ама ПАК почетна точка им е дека имало материја. Значи или материјата е вечна (со други зборови материјата=бог) или некој ја создал материјата. Нема трето!
Изменето од krale |
|
Чорбаџија
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1065 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Католичката црква се подготвува да ги соедини црковните ставови и мисли за настанокот на човекот со оние на Дарвина. Иако досега немам видено некој мајмун да роди човек или постани човек не му бранам на било кој да си верува дека е директен потомок на шимпанзо, љиљак, тапир или пустински стаор. Тоа е негова воља, но мислам дека двете учења се премногу различни и единствен начин да се “соединат“ е едното да се прогласи за погрешно .... но кое?
|
|
mikus
Сениор Регистриран: 05.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 49802 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da taka e DARVIN golem covek
znaete koga kje se poglednam vo ogledaloto pa i za toa toa sluzi kje vidam deka sum poblisku do majmun nego do bitieto sto gospod go stvoril prema likot svoj |
|
krale
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Единствен начин да се направи соединување е црквата да толкува дека 1 Мојсеева зборува (твојот омилен термин Чорбаџија) алегорично
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
У ствари крале, прво Бог ја створи алегоријата па после се друго, за да можи да не зеза со неа како сака и кога сака. Дарвин и Мојсијсије се премногу далеку дури и за суперкрале. Тие се надвор и од неговиде необични и чудни моќќи со кои претвара едно во друго само со поглед. |
|
krale
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Види, кога го читаш создавањето на светот во 1 Мојсеева, тој текст не претендира да биде научен текст, туку религиозен. Затоа мислам дека не е невозможно научниот контекст да се толкува алегорично, односно не алегорично, туку фигуративно...
mikus, Чорбаџијата разбра, тоа и беше поентата. |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Види крале... вака, во Библијата (Стариот и Нов завет и сите свети книги) “текстот“ у ствари речта Божја која ни зборува за Настанокот на светот, за чудата божији, раѓањето на синот Божји неговото дело, смртта и воскресението можи да ја гледаш како религиозен текст како на пример би го гледал еден марксист-ленинист или да ја прифатиш како Вистина - (наука) како љубат некои да ја наречат. А ако жонглираш негде на средина па некогаш те влечи Речта Божја а некогаш “религиозниот текст“ тоа е само знак дека уште не си духовно зрел во потполност да ја прифатиш или отфрили Божјата реч. Тоа ни се случи на сите во почетокот.
|
|
krale
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не би се сложил. Целта на 1 Мојсеева е да објасни дека Господ е Створителот, тека тој управува со Месечината и Сонцетео и ѕвездите (сите овие се сметале за богови во античките религии) итн. Значи има за цел да отстрани секакво идолопоклонство. Не да се верува во созданијата, туку во створителот. Тоа значи да се прифати Божјата Реч како вистинита. А сега, ако почнеш ти да запињаш за тоа па дали биле 6 дена, или 6000 години, и научно да тврдиш дека биле 6 дена, запаѓаш во опасна замка. Затоа што тоа не е поентата на текстот. Самото Писмо вели дека за Бог еден ден е како илјада години (и обратно), значи за Него концептот време и неважен. Едноставно човечкиот јазик (на кој е напишана Божјата реч) така функционира. Перспективно! Сонцето не изгрева, а сепак велиме дека изгрева. Не седиш во место, туку се движиш во вселената, ама велиш дека седиш... Значи јазикот е тој којшто означува некои работи кои не се „научно“ точни, но сепак се знае на што се мисли...
Читај го Витгенштајн, пропушташ многу... имаш уште да растеш тука за да ја разбереше воопшто било која филозофија или религија. |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи има и математичка формула за ... раздвојување на црвеното море, Физичка константа за безгрешното зачнување, Хемиски процес на воскресението, Атомска спектрална анализа на страшниот суд? Можеби ќе измислат и апарат на струја за бришење на гревовите (притискаш DELETE - одбираш YES or NO), него крале, од што се состои Душата, има ли своја специфична атомска тежина или се движи по законите на квантната механика? и дали ќе можи со Шатлови да се оди во рајот... а мобилки во задгробен живот? Ако е се алегорија и има свое “човечко едноставно значение“ значи има и едноставно и практично решение? |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова ме потсети како ги лажат малите деца - новата генерација: “ Програмите кои ги деинсталираш на компјутерот, одат на небото и се инсталираат на гооолем сервер и таму среќно си работат и никогаш не паѓаат и заглавуваат...“ |
|
mikus
Сениор Регистриран: 05.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 49802 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e joj ti ocigledno ne si sfatil ako sakas nesto na corbadzijata da kazes a drrugi da nerazbrat i toa da e poenta pisi mu LP brate mili |
|
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |