Испечати | Затвори го прозорот

Господ или Дарвин

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2830
Датум на принтање: 10.Јануари.2025 во 18:32
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Господ или Дарвин
Постирано од: Carnation
Наслов: Господ или Дарвин
Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 22:29

koj teorija od ovie dve postojni ja prifakjate?ili mozda niedna?

-------------
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана

Коментари:
Постирано од: Alekta
Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 22:31

pa Gospod ama ne onaka kako so e prikazano - za Adam i Eva....

veruvam vo visa sila so ne sozdala......

mozebi i teorijata na Darvin e tocna......ama ..... so znam....

povekje veruvam deka sepak se e rezultat na visha sila....

-------------
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....

Постирано од: kasiopea
Датум на внесување: 29.Јануари.2006 во 22:32

Hmm...jas licno darvinovata, poarno mi se gleda deka sum nastanala od majmun otkolku od rebroto na maz

hahaha...feministka demek

Постирано од: Supernatural
Датум на внесување: 30.Јануари.2006 во 02:54

OD REBRO GARANT NE ... ALI OD MOZOK OOOFFFKORSSSSS!!!!

Постирано од: krale
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 23:11
Темава ме потсети на еден виц за Адам и Ева.

Си бил Адам сам во рајот, и не му било интересно. Го увидел тоа Господ и му рекол „сакаш ли да ти направам придружник?“ Адам одговорил дека сака, ама да му каже прво каква ќе биде.
 Господ одговорил: „Ќе те сака без приговор, ќе те слуша за се, никогаш нема да ти приговара, никогаш нема да ти вели не, секогаш ќе биде тука за те*е и ќе ти биде прекрасно со неа.“

Адам: „Стварно? Можеш тоа да го направиш?“
Господ: „Можам, ама ќе те кошта нешто“
Адам: „Што?“
Господ: „Една рака, една нога и едно уво“
Адам: „Хммм, аха... А што можеш ти да ми дадеш за едно ребро?“

Датум на внесување: 10.Февруари.2006 во 23:39
Не, сериозно, мислам дека можеби прашањево е погрешно поставено. Зошто би било невозможно И Господ И Дарвин??? Можда двајцата се во право!

Постирано од: Carnation
Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 11:47

da be da,ako gospod e darvin togas mozit,sala na strana,interesno razmisluvanje,ama sepak objasni malku pojke za da te sfatime so tocno sakas da kazis.

-------------
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана

Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 17:43
Па Дарвин има теорија која го опишува животот како настанал преку пат на еволуција, но не дава теоретско објаснување за тоа како настанала материјата. Зошто не би бвило возможно да се верува дека Господ ја создал материјата и го започнал процесот на еволуција, а после тоа си течело како што објаснува Дарвин?

Постирано од: Pharaoh
Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 20:07
  abe mnogu e glupavo ako gospod e semokjen da ostavi milijardi godini evolucija za do negoviot sovrsen proizvod covekot

-------------
Fortune favores the bold - Среќата ги прати храбрите

Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 21:15
Originally posted by Pharaoh Pharaoh напиша:

abe mnogu e glupavo ako gospod e semokjen da ostavi milijardi godini evolucija za do negoviot sovrsen proizvod covekot

Само што пропушти една работа: Бог не е само семоќен, туку и вечен, т.е. не е нетрпелив. Милијарда години, или еден ден, му е потполно сеедно. Тоа е барем одлика на божественото, надвременско постоење...

Постирано од: Dime_Struga
Датум на внесување: 11.Февруари.2006 во 21:46
Originally posted by Carnation Carnation напиша:

koj teorija od ovie dve postojni ja prifakjate?ili mozda niedna?

Како која па се знае која господ не создал а за Дарвин учев само за да имам 5-ка по биологија во основно и во средно.Дарви да бе да утре

-------------
Шетај не ми сметај

Постирано од: Maro
Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 00:33

Darvinovata.... ne veruvam vo gospod na toj nacin na koj skoro site veruvaat. Veruvam na eden drug nacin za koj imam dosta debatirano i mislam deka ne bi go narekle vie toa veruvanje. darvinovata.... Darvin e eden od lugjeto na koj im se divam, a drugi takvi se Tesla, Onore de Balzak, Isaak Njutn.... i mnogu drugi od razlicni ili slicni sferi

-------------

Постирано од: YODA
Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:00

ЈАС СУМ ПОДДРЖУВАЧ НА ДВЕТЕ ТЕОРИИ ОТИ МИСЛАМ ДЕКА НИ ЕДНАТА НИ ДРУГАТА НЕ МОЖЕ АПСОЛУТНО ДА СЕ СФАТИ. ЗАТО ПО НЕШТО ОД ДВЕТЕ И WE HIT THE SPOT. АМА И ЈАС НЕ ГО СФАЌАМ ГОСПО КАКО ПОШИРОКАТА ПОПУЛАЦИЈА ПА ЗАТО Е МАЛКУ ПОКОМПЛИЦИРАНО ДА СЕ ОБЈАСНИ.

PEACE Y'ALL

-------------
и то...

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:03
Е како тоа вие го сфаќате Господ што е поразлично од другата популација? Баш би сакал да чујам.

Мислам Господ, како термин, како ознака, означува некој кој е Семоќен, Сезнаен, Сеприсутен, Неограничен, Вечен, итн. Ако не е една од овие работи, тогаш не е Господ... Стварно не ми е јасно какво е тоа „поинакво“ сфаќање...

Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 23:31
Originally posted by Maro Maro напиша:

Darvinovata.... ne veruvam vo gospod na toj nacin na koj skoro site veruvaat. Veruvam na eden drug nacin za koj imam dosta debatirano i mislam deka ne bi go narekle vie toa veruvanje. darvinovata.... Darvin e eden od lugjeto na koj im se divam, a drugi takvi se Tesla, Onore de Balzak, Isaak Njutn.... i mnogu drugi od razlicni ili slicni sferi

site veruvaat vo Gospod na svoj nacin....ako ti veruvas poinaku od drugite togas site veruvaat vo nego poinaku od ostanatite  

-------------

Постирано од: The1
Датум на внесување: 14.Февруари.2006 во 01:32
a be topicov e mnogu jak ama za zal ne mojme da zborvime mnogu poso mikogas nemat da dojme do  odgovor na prasanjeto Gospod ili darvin. A tipot so go izmislil topicov e mnogu jak filozov i sigurno bi mi bilo da go zapoznam i da mu ja kazam mojata teorija za nastanuvanjeto na svetot i ljugeto.

Постирано од: joki
Датум на внесување: 14.Февруари.2006 во 19:58
има многу нелогичности во онаа возвишената теорија...али дека не сме создадени случајно, не сме...а за дарвин...па не знам ...вистина човекот еволуирал...меѓутоа иљадници години пред нас имало цивилизации за кои не можиме ни чулчето да им го цицаме...вистина е малку тешко да се рече дека оваа или онаа теорија е точна...јас сум за балансот на овие две...

-------------
Точачиња.

Датум на внесување: 14.Февруари.2006 во 21:30
Дури и да се прифати дарвиновата теорија, тоа не значи дека не постои Господ. Дарвиновата теорија не објаснува како настанала материја... Некои други теории (Биг Бенг) објаснуваат како настанал универзумот, ама ПАК почетна точка им е дека имало материја. Значи или материјата е вечна (со други зборови материјата=бог) или некој ја создал материјата. Нема трето!

Постирано од: Чорбаџија
Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 01:31
Католичката црква се подготвува да ги соедини црковните ставови и мисли за настанокот на човекот со оние на Дарвина. Иако досега немам видено некој мајмун да роди човек или постани човек не му бранам на било кој да си верува дека е директен потомок на шимпанзо, љиљак, тапир или пустински стаор. Тоа е негова воља, но мислам дека двете учења се премногу различни и единствен начин да се “соединат“ е едното да се прогласи за погрешно .... но кое?

-------------

Постирано од: mikus
Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 09:41
da taka e DARVIN golem covek
znaete koga kje se poglednam vo ogledaloto pa i za toa toa sluzi
kje vidam deka sum poblisku do majmun nego do bitieto sto gospod go stvoril prema likot svoj

-------------
Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 10:08
Единствен начин да се направи соединување е црквата да толкува дека 1 Мојсеева зборува (твојот омилен термин Чорбаџија) алегорично 

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 10:29

У ствари крале, прво Бог ја створи алегоријата па после се друго, за да можи да не зеза со неа како сака и кога сака. Дарвин и Мојсијсије се премногу далеку дури и за суперкрале. Тие се надвор и од неговиде необични и чудни моќќи со кои претвара едно во друго само со поглед. 

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 12:06
Види, кога го читаш создавањето на светот во 1 Мојсеева, тој текст не претендира да биде научен текст, туку религиозен. Затоа мислам дека не е невозможно научниот контекст да се толкува алегорично, односно не алегорично, туку фигуративно...

mikus, Чорбаџијата разбра, тоа и беше поентата.

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 12:17
Види крале... вака, во Библијата (Стариот и Нов завет и сите свети книги) “текстот“ у ствари речта Божја која ни зборува за Настанокот на светот, за чудата божији, раѓањето на синот Божји неговото дело, смртта и воскресението можи да ја гледаш како религиозен текст како на пример би го гледал еден марксист-ленинист или да ја прифатиш како Вистина - (наука) како љубат некои да ја наречат. А ако жонглираш негде на средина па некогаш те влечи Речта Божја а некогаш “религиозниот текст“ тоа е само знак дека уште не си духовно зрел во потполност да ја прифатиш или отфрили Божјата реч. Тоа ни се случи на сите во почетокот. 

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 12:55
Не би се сложил. Целта на 1 Мојсеева е да објасни дека Господ е Створителот, тека тој управува со Месечината и Сонцетео и ѕвездите (сите овие се сметале за богови во античките религии) итн. Значи има за цел да отстрани секакво идолопоклонство. Не да се верува во созданијата, туку во створителот. Тоа значи да се прифати Божјата Реч како вистинита. А сега, ако почнеш ти да запињаш за тоа па дали биле 6 дена, или 6000 години, и научно да тврдиш дека биле 6 дена, запаѓаш во опасна замка. Затоа што тоа не е поентата на текстот. Самото Писмо вели дека за Бог еден ден е како илјада години (и обратно), значи за Него концептот време и неважен. Едноставно човечкиот јазик (на кој е напишана Божјата реч) така функционира. Перспективно! Сонцето не изгрева, а сепак велиме дека изгрева. Не седиш во место, туку се движиш во вселената, ама велиш дека седиш... Значи јазикот е тој којшто означува некои работи кои не се „научно“ точни, но сепак се знае на што се мисли...

Читај го Витгенштајн, пропушташ многу... имаш уште да растеш тука за да ја разбереше воопшто било која филозофија или религија.

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 13:10

Значи има и математичка формула за ... раздвојување на црвеното море, Физичка константа за безгрешното зачнување, Хемиски процес на воскресението, Атомска спектрална анализа на страшниот суд? Можеби ќе измислат и апарат на струја за бришење на гревовите (притискаш DELETE - одбираш YES or NO), него крале, од што се состои Душата, има ли своја специфична атомска тежина или се движи по законите на квантната механика? и дали ќе можи со Шатлови да се оди во рајот... а мобилки во задгробен живот? Ако е се алегорија и има свое “човечко едноставно значение“ значи има и едноставно и практично решение? 

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 13:13

Ова ме потсети како ги лажат малите деца - новата генерација:

“ Програмите кои ги деинсталираш на компјутерот, одат на небото и се инсталираат на гооолем сервер и таму среќно си работат и никогаш не паѓаат и заглавуваат...“

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 13:16
Originally posted by krale krale напиша:

Види, кога го читаш создавањето на светот во 1 Мојсеева, тој текст не претендира да биде научен текст, туку религиозен. Затоа мислам дека не е невозможно научниот контекст да се толкува алегорично, односно не алегорично, туку фигуративно...mikus, Чорбаџијата разбра, тоа и беше поентата.

e joj ti ocigledno ne si sfatil ako sakas nesto na corbadzijata da kazes a drrugi da nerazbrat i toa da e poenta pisi mu LP brate mili

-------------
Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas

Датум на внесување: 15.Февруари.2006 во 13:55
Ne znam so e ovde misteriozno osven po nekoj zbor koj jas i krale "si go imame" ali bitnoto mislam deka e jasno -Darvin i Bog.... JES ili NOU

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 09:47
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

Значи има и математичка формула за ... раздвојување на црвеното море, Физичка константа за безгрешното зачнување, Хемиски процес на воскресението, Атомска спектрална анализа на страшниот суд? Можеби ќе измислат и апарат на струја за бришење на гревовите (притискаш DELETE - одбираш YES or NO), него крале, од што се состои Душата, има ли своја специфична атомска тежина или се движи по законите на квантната механика? и дали ќе можи со Шатлови да се оди во рајот... а мобилки во задгробен живот? Ако е се алегорија и има свое “човечко едноставно значение“ значи има и едноставно и практично решение? 

Абе кај забега ти човеку?

Баш поентата е во тоа. Ти сам си противречиш на се*е, бидејќи ти сакаш научно да ги објаснуваш погоре наведените појави, а тоа е далеку од разумот на секој кој што чита религиозен текст...

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 16:38

Јас само сакам да ми се каже на кој ден и година е роден Исус. Зарем тоа е толку “научно“. Јас не велам дека Бог ја создал на почетокот амебата, па од нив евалуирал повеќеклеточни организми па од неа еволуирал некои амбфибии, па ги евалуирал  во не знам некои влечуги.... и така да дојди до човека.  Во целата таа еволуција уште не можат “Дарвинистите“ и комунистите да го најдат тој преоден створ, тоа суштество кое го поврзува човекот и мајмунот, уште не можат да објаснат како исчезнале диносаурсите (ѓо некој метееор удрил па се покренал прав па изумреле) синкир сите други животни врсти биле отпорни на условите кои ги истребиле диносаурсите. Значи тоа се случува кога човек сака да си ги објасни Божјите дела со помош на микроскоп и лупа... . Ако е се физика и хемија, па дај нека најпознатите хирурзи на светот состават човек од делови. Нека ги клат сите органи и нека живее. шо е толку проблем. Една овца сакаја да клонираат па се претвори во некое краткотрајно дегенско чудо со краток век и полно со недостатоци. И тоа што само се обидоа да се замешаат во процесот Божји.  Тоа што на пример некој стаор од праисторијата има особина како современ човек исто е како да ги поврзеш корката од лубеница и младата месечина оти имале ист облик. Остајте се од овие глупости, единствено Дарвин, може да се прифати во религијата ако се каже дека не е точна неговата теорија.

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 21:39
Кажи ми ти на кој датум е роден и умрел Аристотел? Или Сократ? Или Хомер? Или Мохамед? Или Цезар? Или било кој друг лик од антиката? Едноставно таквите податоци не се сметале за толку важни тогаш... Не треба со тоа да се замараш.

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 22:59

Раѓањето на горенаведените џентлемени не ги славиме ниту се еден од важните датуми на некое светско движење или пак државни празници во многу земји. Али на Исус званично се слават некои датуми како и се славеа порано некои други датуми. Јас не го воведов тоа, само сакам да знам. Ако не знаиш - тоа е друго, не е до те*е проблемот.

Плус цело ова вртење од темата и префрлање на топката не оддалечува од битната тема Господ и Дарвин, дали можат да се состават овие две учења. Дали ако црквата прифати дека еволуцијата имала улога во развитокот на животинските видови, од друга страна научниците би ги прифатиле црковните учења за Адам и Ева, големиот потоп и Ноевата арка, Раздвојувањето на морето, безгрешното зачнување страшниот суд или воопшто дека зад секој природен закон стои речта Божја.

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 23:02
Пак ќе речам, ти се занимаваш со неважни детали, а ја пропушташ суштината на теологијата... Среќно по таквиот пат, ама ако бараш ситници, ситници и наоѓаш, за жал.

За Исус славењето не е предмет на верување дека „баш тогаш“ се родил. Туку еден ден кој се обележува како негово раѓање и толку...

Него, ти си ми многу збунет некако. Бог не ти чини. Дарвин не ти чини. Алах, така-така... Што станува со те*е??? Имаш своја теорија?

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 23:12

Тоа што си убеден дека претците ти биле тапироидни а Исус умрел за твоите гревови е доста... неспоиво, значи Исус умрел и за гревовите на неандраталците, аустралопитекусите, хомохобилисите, поа се до оној пустински стаор од кој тргна “создавањето“ човечко. Докаде оди назад границата на човекот... кај кој мајмун ќе застаните и ќе речите е довде е наше, ова е граница. треба да одите до амебите и да се запрашате - шо рекол бог за амебата, дал таа има место во рајот?

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2006 во 23:29
Пак забегуваш. Ништо такво не сум рекол...

Зошто ти избегаваш да се дефинираш во што веруваш? толку имаш страв дека системот на верување ќе ти го растуриме?

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 00:37

Не бе крале страв туку паника бе крале, паника ... што ако стварно ми ги растурите верувањата, крале во очајање сум... лесно ти е те*е малку верваш во оваа малце во онаа, ако тре*е ќе прешалташ од свети Василиј до кај Ајнштајн, од Маркс на кај свети Јован, од Дарвина до Мојсеја, не ти е проблем, таква ти е конституцијата бе крале те бива... не може секој така. Него темата е ГОСПОД ИЛИ ДАРВИН.... па ти ...  види си

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 00:42
darvin rekol se se sluci poradi nekakva evolucija
a zasto gospod stvoril 1 covek a 50000000000 insekti?
a za bakterii da neprasuvam

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 01:06

и не прашувај

Бог ја создал (покрај се што постои) земјата, и сите животни (комплет со се инсекти) А потоа го создал човека (Адам) по својот лик и му дал разум.

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 08:02
da neprasuvam a?
mozebi si vo pravo
koj pameten bi mozel da odgovori
5000000 vidovi insekti eeeeeeeeeej

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 08:52

Чудесија бе микус чудесија. Некогаш најубо чоек да не прашва некои работи. ... Чудни се.... Мистериозни... кијзнај шо се можи да произлези. Него шо велиш за овие со тутунот, ќе им дат пари или ги мафкаат само заради изборите

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 08:54
tutun?
da parite od tutunot gi sobraa nekoi darvinisti
pa so evolucija zemjodelcite da se pretforat vo burzui
vikat se bilo vo vozduhot

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 09:47
ОК, Чорбаџија, нема фрка... Верувај си ти во турли-тава вера, никој не ти брани... Само како не те пече совеста што немаш грам логика во тој систем на верување???

Датум на внесување: 17.Февруари.2006 во 09:48

Еј крале... од поручек си на школо?

Него дур си тука, пошто веруваш дека Исус умрел за човечките гревови и не ослободи од нив... од кој степен почнува по дефиниција човек? Астралопикус ? или има и порано. Дефинитивно тука би требало да влези Кромањонецот... или не... тој мислам дека работел и во сабота, вршел прељуба, убивал, првел идоли и не го почитувал Бога а пошто тогај било старозаветно време.... ко качат сите параграфи и амандмани на законо на Мојсие - шо велиш? Или со смртта на Дарвин тие се ослободуваат од гревовите.... да знаиш дека е така.... ми текна Дарвин е Исус на неандарталците.... ехееј ете се се вклопува... ги споивме Црквата и Дравинизмот!

-------------

Постирано од: bomboni
Датум на внесување: 22.Февруари.2006 во 11:57
A  zosto  go mesate  bog(kako kreatorna zivotot) so isus i  nekakvi  mojsei  i slicni  gluposti  izmisleni  od crkvata  da  gi kontrolira  vasite  mozoci?  ako  postoi  bog  (nezavisno od darvin i isus)  toj gi  sozdal  site raboti,  znaci  i  kromanjonci i  insekti  i  amebi  i  muslimani  i  taka  nataka. i ne mesajte nastanok na covek so isus i slicni gluposti. temata e kako nastanal covekot. jas licno mislam nekoj(viso bitie) ne stvoril za da ne nabljuduva, kaj da e treba da mu zdosadi od nas pa ke ni udri nekoj meteor kako na dinosaurite. a posle ke naseli nekoi novi vrsti i pak od pocetok...

Датум на внесување: 25.Февруари.2006 во 01:14

Originally posted by bomboni bomboni напиша:

A  zosto  go mesate  bog(kako kreatorna zivotot) so isus i  nekakvi  mojsei  i slicni  gluposti  izmisleni  od crkvata  da  gi kontrolira  vasite  mozoci?  ako  postoi  bog  (nezavisno od darvin i isus)  toj gi  sozdal  site raboti,  znaci  i  kromanjonci i  insekti  i  amebi  i  muslimani  i  taka  nataka. i ne mesajte nastanok na covek so isus i slicni gluposti. temata e kako nastanal covekot. jas licno mislam nekoj(viso bitie) ne stvoril za da ne nabljuduva, kaj da e treba da mu zdosadi od nas pa ke ni udri nekoj meteor kako na dinosaurite. a posle ke naseli nekoi novi vrsti i pak od pocetok...

Ихаааа еве еден скапоцен камен, тооо мајсторе, Мојсије - Којсије, Исус Мисус... Пази сега ова можи ќе те збуни..... затоа полека ќе го напишам ... спремен??... Исус е Бог. А ? Шокантно, пребледна и во напад на вртоглавица се фати грчевито за масата. Е сега тоа ти е црковен официјален став али офф д рекордс (Што би рекле французите) тоа е дискутабилно. Него тоа више битије кое не созда и можи да не уништи сите ако посака обично се вика Бог или господ., мислам пократко е отколку да викаме “жити вишото битие“ или “више битие на помош“ “со вишото битие напред“...... замисли само компликација да си речиш “Еххх боже боже, штоп ли направиф“... (Еххх више битие, више битие , што направиф“ стварно не е практично. А пази и ова... Мојсеј беше пратен од Бога. И тој мора да го вметниме тука во прикаската.  

-------------

Датум на внесување: 25.Февруари.2006 во 01:49

a  zosto  tolkavi  zabludi  se  pravat  za  olku  ednostavna rabota  ?..............

Можеби затоа што не е еноставна?

-------------

Постирано од: bomboni
Датум на внесување: 27.Февруари.2006 во 02:55
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

Ихаааа еве еден скапоцен камен, тооо мајсторе, Мојсије - Којсије, Исус Мисус... Пази сега ова можи ќе те збуни..... затоа полека ќе го напишам ... спремен??... Исус е Бог. А ? Шокантно, пребледна и во напад на вртоглавица се фати грчевито за масата. Е сега тоа ти е црковен официјален став али офф д рекордс (Што би рекле французите) тоа е дискутабилно. Него тоа више битије кое не созда и можи да не уништи сите ако посака обично се вика Бог или господ., мислам пократко е отколку да викаме “жити вишото битие“ или “више битие на помош“ “со вишото битие напред“...... замисли само компликација да си речиш “Еххх боже боже, штоп ли направиф“... (Еххх више битие, више битие , што направиф“ стварно не е практично. А пази и ова... Мојсеј беше пратен од Бога. И тој мора да го вметниме тука во прикаската.  

Dobro nema da se mesam vo tvoi veruvanja za isus i ostanato, samo ako moze da mi pratis ti (ili isus-tvoj bog) pari za nova masa, od grcevi ja iskrisv starava

Постирано од: The_Grim
Датум на внесување: 06.Март.2006 во 17:50
Ni Gospod ni Darvin.....zatoa sto...mnogu luge gi smetaat za edno isto..mislam go obozavaat darvin kako bog zaradi negovata teza...a be gluposti...ne veruvam deka covekot nastanal od majmun ni pak deka e sozdaden od Gospod...GLUPOSTI!!

-------------
Two muffins bake in an oven:
"Isn't it hot here?"-says the one.
"Aaaahhhhh.....A talking muffin!!!"-says the other.

Датум на внесување: 06.Март.2006 во 17:52

da a toa viso bitie se vika....PRIRODA...najvozvisenoto bitie sto postoi....nema nesto sto moze da i protivreci na prirodata...taa e glavna na se...taa go diktira zivotot...taa odlucuva za se...

-------------

Датум на внесување: 07.Март.2006 во 21:47

Originally posted by The_Grim The_Grim напиша:

da a toa viso bitie se vika....PRIRODA...najvozvisenoto bitie sto postoi....nema nesto sto moze da i protivreci na prirodata...taa e glavna na se...taa go diktira zivotot...taa odlucuva za se...

sakas da kazes deka sme nastanale od majmuni???? toa e nevozmozno......pa cekaj prvo Kambrium - gabi i bakterii, pa Ordovik - nekakvi zivotincinja minijaturni......Silur - polzavi, rakcinja i ne znam ti so.....pa Devon - pocnale od vodata da ileguvaat na kopnoto, Karbon - se pojavile zivotincinja so krilca, ppa Perm - gusteri i sekakvi predci na dinosaurusite.....Trijas - pak nekakvi predci na dinosaurusite, pa Jura - dinosaurusite.....

i aj da ne raskazvam se nataka....ama kako e mozno od gabi i mikroorganizmi da nastanat Dinosaurusi, pa so tek na vreme da izumrat....pa aj na majmuni pa lugje......No Way......Nikoj ne moze nikogas da tvrdi tocno......za zal ova mislam deka zasekogas kje ostane misterija......se nadevam deka ko kje ummrime togas kje razbereme so e kako e.......

ali sepak sum povekje ZA toa deka Nekoj ne sozdal......

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 07.Март.2006 во 23:40
Ne se sekiraj,chovekot ne nastanal od majmunite!Poprvo ke da e obratno!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 12.Март.2006 во 03:07
Originally posted by Alekta Alekta напиша:

sakas da kazes deka sme nastanale od majmuni???? toa e nevozmozno......pa cekaj prvo Kambrium - gabi i bakterii, pa Ordovik - nekakvi zivotincinja minijaturni......Silur - polzavi, rakcinja i ne znam ti so.....pa Devon - pocnale od vodata da ileguvaat na kopnoto, Karbon - se pojavile zivotincinja so krilca, ppa Perm - gusteri i sekakvi predci na dinosaurusite.....Trijas - pak nekakvi predci na dinosaurusite, pa Jura - dinosaurusite.....

i aj da ne raskazvam se nataka....ama kako e mozno od gabi i mikroorganizmi da nastanat Dinosaurusi, pa so tek na vreme da izumrat....pa aj na majmuni pa lugje......No Way......Nikoj ne moze nikogas da tvrdi tocno......za zal ova mislam deka zasekogas kje ostane misterija......se nadevam deka ko kje ummrime togas kje razbereme so e kako e.......

ali sepak sum povekje ZA toa deka Nekoj ne sozdal......

Nigde ne rekov deka veruvam deka sme nastanale od majmuni...naprotiv..ali ne velam ni deka NEKOJ ne sozdal.....ne sozdala prirodata i toa e toa sto e vazno..sea kako i zosto toa ona si znae.....

-------------

Датум на внесување: 27.Март.2006 во 12:55

Природата била битие... Е ова прв пат го слушам. Ти братче имаш поголема вера папата (шо би рекле)...

Ај чим е природата битие, прашај ја дали ќе врне утре, или да не се предомисли па утре да ни пушти цијанид место кислород.

Постирано од: kokolo
Датум на внесување: 27.Март.2006 во 13:30

a koj go sozdal Darvin?

-------------
ONLY GOD CAN JUDGE ME NOW

Датум на внесување: 27.Март.2006 во 22:32
abe Darvin ne znael koj go sozdal zatoa baral dokazi - naucni.... ok e ... sekoj si ima pravo na slobodna misla...isto i toj.....pa postavil i teorija....e sega nase si e vo so kje veruvame....sepak za nisto nikoj nema dokazi deka e 100% taka....znaci ostanuva da veruvame i da se nadevame deka e taka kako sto veruvame...

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 27.Март.2006 во 23:47
Jas sum vernik i poveke veruvam deka gospod go sozdal covekot i celata priroda i celiot kosmos e pod vlijanie na pozitivna i negativna energija.

Постирано од: Queen Bitch
Датум на внесување: 07.Април.2006 во 19:42

Originally posted by krale krale напиша:

Природата била битие... Е ова прв пат го слушам. Ти братче имаш поголема вера папата (шо би рекле)...

Ај чим е природата битие, прашај ја дали ќе врне утре, или да не се предомисли па утре да ни пушти цијанид место кислород.
Grim, jas mislam deka si vo pravo. Ne velam deka Gospod ne postoi

(iako site bi trebalo da znaet deka BOGOVITE se sozdadeni od LUGETO za da si gi objasnat prirodnite pojavi)ili pak nekakva visa sila, nitu pak deka  teorijata na Darvin ne e tocna

ama sepak mislam deka prirodata e taa sto kontrolira se, a ako nie

bi se obidele da ja kontrolirame nea, togas to bi bilo fatalno.

(i prilicno nefer)

-------------
Don't wory be happy :)

Постирано од: Flix
Датум на внесување: 12.Април.2006 во 21:18
Ни без едното ни без другото немози но е сосема трето.

-------------
http://flixter.deviantart.com/">

Датум на внесување: 12.Април.2006 во 21:50
sto?

-------------

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 17.Април.2006 во 16:08
gospod e energija , gospod e vo srceto na nindzata .... energijata e vo srceto na nindzata ..... ne e vazno od kade poteknuvas ..... vazen e patot po koj se stremis da patuvash ...nindzata e patnik zatoa e nindza 

-------------
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata

Датум на внесување: 18.Април.2006 во 10:22
Kako nindza go objasnuva nastanokot na zivotot?

-------------

Датум на внесување: 24.Април.2006 во 23:11

Originally posted by nindza nindza напиша:

gospod e energija , gospod e vo srceto na nindzata .... energijata e vo srceto na nindzata ..... ne e vazno od kade poteknuvas ..... vazen e patot po koj se stremis da patuvash ...nindzata e patnik zatoa e nindza 

gospod = energija

gospod e samo vo srceto na nindzata?????a drugite??? nie so ne sme nindzi???? nas godpod ne ignorira????  

-------------

Постирано од: Stefanos_M
Датум на внесување: 01.Јуни.2006 во 20:17
Дарвин е господ !!!

-------------
Per aspera ad astra

Постирано од: White Eagle
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:04
Ni edniot ni drugiot

-------------
Ако ти е лошо ич не се грижи,утре ќе биде полошо.

Ако си среќен ич не се сеќирај,ќе помине.

Постирано од: kokolo
Датум на внесување: 09.Јуни.2006 во 13:11
jajceto ili kokoshkataLOL

-------------
ONLY GOD CAN JUDGE ME NOW

Постирано од: luj6
Датум на внесување: 10.Јуни.2006 во 22:23
    Ako se bazirame cisto na fakti, poveke veruvam na Darwin koi postavil teorija koja moze da bide obnovena i doterana so drugi novi fakti. Prirodata e sovrsentstvo koe postojano se smenuva i obnovuva. Gi ima svoite zakoni i taka mora da bide. Ako ne e taka po prirodni zakoni nema ni da opstane cisto zatoa sto ke propadne. Pojakite opstanuvaat, poslabite dobivaat svoi shansi i taka ke bide. Se mora da bide vo odredeni granici ne zaradi Bog ili darwin tuku cisto zatoa sto taka najdobro funkcionira. Sigurno ima i drugi nacini na koi nestata funkcioniraat samo sto dosega ne sme imale prilika da gi vidime.
Od druga strana imame Bog koj e izmislen od nekoj sexualno isfrustriran pop (onoj koj prv ja pocnal da ja pisuva biblijata), koj nemal popametna rabota nego da izmisluva prikazni.
Darwin pak i zatoa sto ima logika i kakvi takvi dokazi. Bog nema dokazi nekoj rekol nesto nekoj drug prifatil nekoj ne, nesto se zapisalo nesto ne se zapisalo vo biblijata i sea nie treba da veruvame vo nesto sto bilo izmeneto 200 pati za 2000 godini od isto taka isfrustrirani papi. A i na kraj kraeva a koj go sozdal Bog?                                                                                           

-------------
I am nobody; nobody is perfect, therefore I'm perfect

Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 16.Јуни.2006 во 11:53
Abre Luj 6-ka, dobro si pocna, no zaglavi i da ne recam "se tresna" koga zborese za Gospod i Biblijata. Pisuvanjeto vo posledniot pasus ima vrednost kako i onoj na nindzata prethodno. Ne mi se luti, ne sakam da te navredam. Pozdrav.

Постирано од: pinakolada
Датум на внесување: 19.Јуни.2006 во 16:23
    Вие изгледа заборавате дека и во овој и во оној случај се работи за теории - сепак теории - недокажани, можеби вистинити, можеби не, ама сепак се теории. Само времето ќе покаже која од нив е вистинита - а вечните дискусии дали кокошката или јајцето или Дарвин или Господ - тоа како што реков, засега е на ниво `ВЕЧНО`.
Сепак, греота е самото име `теорија` религијата да го има симнато и деградирано на такво ниво да звучи како нешто што се добива во сон после пијана ноќ...

Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 20.Јуни.2006 во 13:20
Ne se zalazuvaj Pinakolada. Naprotiv, mislam oti covestvoto e budno iljadnici godini. Mislam deka me razbiras. Pozdrav

Постирано од: Јас стигнав
Датум на внесување: 18.Јули.2006 во 03:28

Porado na Darvin negoli na "od rebroto na mazot" od toa mi se losiAngry

Постирано од: Queen Bitch
Датум на внесување: 18.Септември.2006 во 10:15
Abe rebroto od mazot ako veruvas vo Bog kako covece so sedi na neboto.
Jas licno ne veruvam vo Gospod i poveke bi se potprela na Darvinovata teorija ama veruvam vo sila sto go dvizi Univerzmot (sega na toa bi mu dala ime Bog).

-------------
Don't wory be happy :)

Постирано од: uriel
Датум на внесување: 19.Септември.2006 во 05:25
Isus vo biblijata zboruva za toa kakov ke bide rajot. Se ke bide ubavo, site srekni, ulicite ke bidat pozlateni, za sekoj ke ima izobilie. Pa neli se ova zelbi na sekoj covek? So sto se dokazuva deka sepak bog e izmislen za da se komanduva so nesreknoto naselenie i da se nosi vo iluzijata na podobro utre. A dodeka kaj darvin toj donesuva odluka deka se e sozdadeno od evolucijata so patuvajne okolu svetot i gledajne na razlicnosta na setot. Negovoto razmisluvajne ni izgleda tocno zasto rasteme vo ova vreme. za nekoi 1000 god ova ke im bide smesno na togasnite luge, kako sto ni e nas veruvajneto vo bogovi na antickite narodi.

Постирано од: Protestant
Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 19:05
Pa vaka:

Darvinovata teorija ne e tocna voopsto.Ako covek nastanal od majmun togas od kade nastanal majmunot.

Koj iskreno veruva vo Boga ja doznava vistinata
a isus vika

Jovan 14:6 "Jas sum patot vistinata i zivotot i nikoj ne doagja pri otecot osven preku mene"

I kako dokaz i vodic ni go ostava Sv.Duh koj e so nas i den denes koj ne stiti,krepi,ni dava mudrost itn...

Vera vo Boga spasuva a vera vo darvinovata teorija vodi do smrt.

RAZMISLETE!!!
Bog da ve blagoslovi site koi go barate.

-------------
"Koj so srce veruva i so usta ispoveda kje bide spasen". Amin

Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 20:43
Gospod

-------------

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 20:43
A zasto pak ne nastane nekoj coek od majmun ?

Eve sto mu fali neka odglrduvaat majmuni i ni za miljon godini enma da nastane pak covek...

I sute edna rabota... od mrtva priroda ne moze nikoj da stane ziv... od toa plazmata jebem li ga... naucno... sto nekoj naucnik od mrtva materija... ne sozdade zivot ?

Bilo kakov makar komarec , ajde naucnici sozdadete zivot od sto sakate nezivo...neli taka nastanala zemjata... se ladelo k*rac palac... i na kraj pocnale darvinosuvanje...

Eve napredni sme so tehnologii neka nastaen zivot de ... ajde najmal makar mravchule neka sozdadat

Toa moze samo Kreatorot ( energijata ) ziviot organizam koj nie ne moze da go razbereme...

Pojma nemate Wink

-------------
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata

Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 23:56
Gospod go stvoril Darwin so odredena cel
mu uspealo

-------------

Постирано од: overture
Датум на внесување: 27.Септември.2006 во 12:05
Jas mislam ni edniot ni drugiot, tuku nesto treto, nesco suptilno, da nereca,

ALIANSCry

Постирано од: uriel
Датум на внесување: 28.Септември.2006 во 21:57
[QUOTE=nindza]A zasto pak ne nastane nekoj coek od majmun ?

Eve sto mu fali neka odglrduvaat majmuni i ni za miljon godini enma da nastane pak covek...

I sute edna rabota... od mrtva priroda ne moze nikoj da stane ziv... od toa plazmata jebem li ga... naucno... sto nekoj naucnik od mrtva materija... ne sozdade zivot ?

Bilo kakov makar komarec , ajde naucnici sozdadete zivot od sto sakate nezivo...neli taka nastanala zemjata... se ladelo k*rac palac... i na kraj pocnale darvinosuvanje...

Eve napredni sme so tehnologii neka nastaen zivot de ... ajde najmal makar mravchule neka sozdadat

Toa moze samo Kreatorot ( energijata ) ziviot organizam koj nie ne moze da go razbereme...

Pojma nemate Wink

pa zosto majmunite da nastanuvaat luge , koga ima dosta koi gi vikaat luge a se majmuni , i bas citav za toa kako fizicarite go smetaat nastanuvajneto, veruvajte smeniv mnogu mislejna

Постирано од: overture
Датум на внесување: 29.Септември.2006 во 10:49
Procitajte ja Kratka istorija na vremeto od Steaven Hocking, pa ke vidite

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 01:23
DA NE STORIL GOSPOD NE BI BILE TAKVI
A VSUSNOST NE SME NI EVOLUIRALE MAJMUN OSTANAL MAJMUNLOL

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 01:25
теоријата на Дарвин не
дека сме создадени од Некој да
ама ако напишам детали ке ме сметаат за чудакCry

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 01:29
AJDE MOLIM TE DAJ DETALI

MISLAM DEKA KJE BIDAT I POUVERLIVI OD TIE STO GI DALE MONTY PYTON
letecki cirkus

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 10:35
Teorijata na Darvin vo novo vreme se poveke e pod somnenie

-------------

Постирано од: irena
Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 13:50
GOSPOD BOG 

-------------
TI I JAS VECEN POVIK I ODGOVOR

Постирано од: mara
Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 14:33

Spored mene I jas mislam deka bog e silata sto ne sozdae, a samiot e covekot koj ke se unisti.

Teorijata na darvin za mene nema smisla, deka sme postanale od revolucijata na majmunite. Zosto sega majmunite ne postanat luge?

No mozi otkako bog go sozgal covekot toj bil zgrbaen i so vlakna no kako sto se proucuval covekot samiot sebe so mnogu godini, naucil ispraveno da odi i da gi otstranuva vlaknata itakanatamu, ama ne bil majmun, sepak bil covek. 

So tek na vremeto coveka od den na del uci i sega od generacija do generacija,  posovremen i porazlicn i posovrsen izgleda covekot  nego pred iljadnici godini, a kako sto gledate sega uste poveke se menuva covek so pomos na plasticni operacii itn. taka da i porano od koleno na koleno se menuvase samiot covek a ne majmunot vo covek.

-------------
Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!

Постирано од: Buki
Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 22:25
абе зш сиве ови е глупости Господ си е Господ верувај во него а не дека сме мајмуни кои еволуирале како можеш да кажеш така?

-------------
abe vidi vamu...

Датум на внесување: 30.Јануари.2007 во 22:37
mozam
i sakam
da veruvam deka
nie sme se napravile
nie sme gospod

-------------

Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 02:28
zatoa sto sme jaki
silni
no i glupi
mozeme da go unistime blagoslovot
nie sme edinstveni sto sonuvame
i sonistata gi pretvarame vo realnost

-------------

Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 02:33
sum videl
planini
more
vulkan
sonce
se postaro od nas najsilnite i najmladite
milioni godini postaro
sum gi videl
gi gledam
kje gi gledam
veruvam vo toa sto gledam
custvuvam, ma sekoj cekor

menoram da objsnuvam sto se gleda
no ti skas da objasnis sto ne se gleda
iskrenosta i silata vo sebe si e pojaka od verata vo sebe si
ne veruvaj vo nesto nego bori se za toa nesto

-------------

Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 23.Февруари.2007 во 12:20
иам бајаги пропусти во теоријата на Дарвин
уште не сум видел некој мајмун да еволуира во човек???
или запрела еволуцијата со нас?
а библискиот запис за настанокот е хмммм, па за неверниците е чуден
а за оние кои имаат вера е ок.

Постирано од: angelmk
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 04:55
ја верувам у еволуција,оти не верувам ѕ господ и сличните на него..сеа еволуција дали од мајмуни или од нешто друго,тоа не знам ,али секако луѓето господ не ги создадел,оти луѓето го создаделе господ.без имаѓинацијата на луѓето не би постојала и визијата за господ.

-------------
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."

Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 12:36
па што била целта на еволуцијата-да се стигне до човек и точка?
јок, мене не ми држи вода еволуцијата...

Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 12:49
pa mene povise mi se veruva deka od voda sme iskocile amam aj da ne se mesam:)
abre delfincinja sme bile

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 13:29
" Величието  на човекот е во свестността за неговата ништожност. Дрвото не е свестно за ништожността си . Сите тие маки докажуват величието му: тоа се маките на блогородник, на детрониран крал. Вистинската религиjа би требало да ни покажува величието и ништожността ни , да провоцира почтуване и презреност, лjубов и омраза кон самите нас."           
                                                  Блез Паскал

Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 14:18
DARVIN DEFINITIVNO
pa jas sum ziv dokaz na negovata teorija

-------------

Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 14:27
Духовното е она во кое можеме да веруваме но и не е така силно докажано како дарвиновата теорија која е светски призната

-------------
http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com

http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 24.Февруари.2007 во 14:30
  Има резон. Дарвин  докажува, дека емоциите се своjствени не само на лугето, но и на човекоподобните маjмуни. А освен дека е има мисла , дека е свестно суштество , човекот има и ко одликувашта црта своjата емоционалност. Но во истото време еден теолог би кажал : Ако има поjма за Бог , значи тоj задолжително постои. Ако има критериуми за красота , добро , срекjа и лjубов, а во поjмот за Бог ние сме ставили сето тоа , значи тоj постои. Но се пак науката е во пати напред од религиjата во доказите, затоа што не чека  само на логиката.

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 26.Февруари.2007 во 20:44
Едно прашање до сите кои ја бранат теоријата на Дарвин
Зошто и сега мајмуните не еволуираат зошто однив сека не настане човек

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 02.Март.2007 во 22:51
ЗА промашената теорија на еволуција на Дарвин можам до сабајле да постирам Tongue...ама има книгулчиња па читкајте
битно...не држи теоријата, воопшто!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk