IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 379380381382383 824>
Автор
Порака
Kasnakoski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 14:36
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by Kasnakoski Kasnakoski напиша:

Или можеби ти, Платеник не сакаш да ја признаеш историската вистина.

Во случај да не си пропуштил да го прочиташ мојот поредходен пост и што Чувашите и Гагаузите кажуваат за самите себе.

За индоктринацијата исто така.

Како и да е Платеник. Прабугарите од повеќе од 1000 години ги нема. Тие создале една мошна држава, која се спротивставувала на Византија. Сите поданици на државата го прифатиле нејзиното име и се нарекувале Бугари,
вклучувајќи ги и твојте предци. Види ми го потписот.

Прабугарите и цигани да били и ескимоси и папуаси да се били не е важно. 1000 години и вие ја носевте таа маска Бугари.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 14:40
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Пак дојдовме на моето. Тоа значи дека АКО во Бугарија не започнала, немало кој да ја води и луѓето биле под големо духовно влијание на Патријаршијата, се сметале за дел од неа и немало зошто да прават преродба. Ете гледаш пак дојде на моето мислење. Сам си се заплеткуваш во своите доктрини.

И кое е твоето. Прапрапрадедо ми се сметал за Грк и дома зборел грчки?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 14:40

Во случај да не си пропуштил да го прочиташ мојот поредходен пост и што Чувашите и Гагаузите кажуваат за самите себе.

Сите поданици на државата го прифатиле нејзиното име и се нарекувале Бугари,

Прабугарите и цигани да били и ескимоси и папуаси да се били не е важно. 1000 години и вие ја носевте таа маска Бугари.

Дали е ова твое признание дека користениот термин Бугари бил само политички, како што бил и терминот Ромеи?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 14:41

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Пак дојдовме на моето. Тоа значи дека АКО во Бугарија не започнала, немало кој да ја води и луѓето биле под големо духовно влијание на Патријаршијата, се сметале за дел од неа и немало зошто да прават преродба. Ете гледаш пак дојде на моето мислење. Сам си се заплеткуваш во своите доктрини.

И кое е твоето. Прапрапрадедо ми се сметал за Грк и дома зборел грчки?

Немам намера да коментирам за личности кои ниту ги знам ниту познавам. Воспитувањето и културата не ми го дозволуваат тоа.
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 15:45

Како и да е Платеник. Прабугарите од повеќе од 1000 години ги нема. Тие создале една мошна држава, која се спротивставувала на Византија. Сите поданици на државата го прифатиле нејзиното име и се нарекувале Бугари,

Се сложувам со твојата констатација дека е време да си ја симнете маската, 1300 години е долг временски период. Додуша се 130 години, ама ете нека ти бидат 1300. Исто така и со потписот, ако некој бил изманипулиран и во заблуда незначи дека и треба да бидеш. Барем во 21 век многу лесно се доаѓа до информациите кои некогаш биле недостапни или скриени. Се разбира потребни се одредени способност тие информации да се обработат и анализираат, по можност без влијание на пропагандата и индоктринацијата како крајна цел.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:01

Исто така и со потписот, ако некој бил изманипулиран и во заблуда незначи дека и треба да бидеш. Барем во 21 век многу лесно се доаѓа до информациите кои некогаш биле недостапни или скриени. Се разбира потребни се одредени способност тие информации да се обработат и анализираат, по можност без влијание на пропагандата и индоктринацијата како крајна цел.

Србите нас манипулировали:

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:13

Исто така и со потписот, ако некој бил изманипулиран и во заблуда незначи дека и треба да бидеш. Барем во 21 век многу лесно се доаѓа до информациите кои некогаш биле недостапни или скриени. Се разбира потребни се одредени способност тие информации да се обработат и анализираат, по можност без влијание на пропагандата и индоктринацијата како крајна цел.

Браво бе Платеник. Денес изгледа размислуваме ЕДНАКВО. (Ако не е така на македонски, како е?)

Значи тука е Историја. Дај нешто историско, надвор од пропаганда, нешто изворно и да го искоментираме.
Ама те молам уште еднаш, кога пишуваш нека биде покусо да можам да ти одговопрам.

Дали знаеш кои се опорите на тјуркската хипотеза за прабугарското потекло?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:17
Originally posted by чоли чоли напиша:

Бугарски крал носи словенско име Владимир?!
Панонски и Бугарски словени?!

Значи ли тоа дека државата се викала Бугарија, а народот не му припаѓал на бугарскиот етнос?!

Па тоа го пишувавме пред некои си 200-300 страници. Тоа дека вие сте бугаризирани и го носите своето политичко име, а не етничкото!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:21

Originally posted by чоли чоли напиша:

Бугарски крал носи словенско име Владимир?!
Панонски и Бугарски словени?!

Значи ли тоа дека државата се викала Бугарија, а народот не му припаѓал на бугарскиот етнос?!

Па тоа го пишувавме пред некои си 200-300 страници. Тоа дека вие сте бугаризирани и го носите своето политичко име, а не етничкото!

И преди Владимир имше еден со словенско име Маламир:
Кана субиги Маламир е владетел, кој ja управувал Бугарија од 831 до 836 година. Маламир бил третиот и најмалиот син на кана субиги Омуртаг.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:23
А братот на Маламир се казвал Звиница
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:32

Тоа дека вие сте бугаризирани и го носите своето политичко име, а не етничкото!

Политичко било во 9 век, по тоа станало етничко.

Што сакаш да кажеш - Французите се Германци, зошто го носат името на германското племе франки.

ПО ТВОЈАТА ТЕРМИНОЛОГИЈА СЕ ГЕРМАНИЗИРАНИ.

КАКО ТВРДИШ ДЕКА НИЕ СМЕ БУГАРИЗИРАНИ, ДАЛИ БИ ТВРДЕЛ ДЕКА ФРАНЦУЗИТЕ СЕ ФРАНКИЗИРАНИ, ОДНОСНО ГЕРМАНИЗИРАНИ.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:34

Браво бе Платеник. Денес изгледа размислуваме ЕДНАКВО. (Ако не е така на македонски, како е?)

Значи тука е Историја. Дај нешто историско, надвор од пропаганда, нешто изворно и да го искоментираме.
Ама те молам уште еднаш, кога пишуваш нека биде покусо да можам да ти одговопрам.

Дали знаеш кои се опорите на тјуркската хипотеза за прабугарското потекло?

Така е, размислуваме подеднакво, исто, истоветно.... еднакво јас не би го употребил!

Немој ќе те молам,не би сакал да дискутираме за историјата со бугарски толкувања! Независните не ти одговараат, па према тоа ќе продолжам со разнишувањето на бугарските историски небулози. На крајот на краиштата Платеник сум, тоа ми е работата, нели?!

Ајде изненадиме, кои се спротивставените ставови за туското потекло на Бугарите!

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 16:50
Едноставно нема и нивните историчари и етнолози тоа го потврдуваатголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 17:05

Тоа дека вие сте бугаризирани и го носите своето политичко име, а не етничкото!

Политичко било во 9 век, по тоа станало етничко.

Што сакаш да кажеш - Французите се Германци, зошто го носат името на германското племе франки.

ПО ТВОЈАТА ТЕРМИНОЛОГИЈА СЕ ГЕРМАНИЗИРАНИ.

КАКО ТВРДИШ ДЕКА НИЕ СМЕ БУГАРИЗИРАНИ, ДАЛИ БИ ТВРДЕЛ ДЕКА ФРАНЦУЗИТЕ СЕ ФРАНКИЗИРАНИ, ОДНОСНО ГЕРМАНИЗИРАНИ.

Неспоредливо! Французите можеби имаат алеманско потекло, но тие имаат сопствен јазик и сопствена култура што се сосема различни од германските. Хипотетички, споредено со вашиот случај, тоа би било кога Франузите би зборувале за скршен германски, би практикувале германска култура, а на Германците би им викале дека се Французи.

....изираните обично, тоа е докажано во практиката, ја прифаќаат културата, јазикот, религијата на нацијата према која чувствуваат блискост, “филство“. Пример за тоа се Гркоманите, тие се хеленизираат, го забораваат својот јазик, култура и едноставно стануваат Грци. Друг пример за тоа се Лужичките Срби, кои се комплетно германизирани.

Во вашиот случај, вие не го имате прифатено јазикот или културата на Бугарите, туку само името. Затоа велиме дека вие го носите своето политичко име, а не етничкото. Затоа толку многу гравитирате према Македонија, а не према азијатските корени! Политичкото име неисчезнало во 9 век, туку напротив тоа е предмет на дискусија и расправии до ден денес.

Меѓутоа има уште една необјаслива загатка, можеби сте пак стварно азијати кои културолошки се словенизирале односно македонизирале. Според мое мислење оваа варијанта нема толкава тежина како првата.

Како и да е, и двете објаснувања се парадоксални и уникатни во светот кога станува збор за процесот на ...изацијата.

Изборот е ваш која варијанта ќе ја изберете, но и двете недржат вода дека Македонците биле Бугари!

Изменето од Platenik - 28.Февруари.2009 во 17:10

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 379380381382383 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.