IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 377378379380381 824>
Автор
Порака
oho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 142
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 17:11
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеТи како се осеќашгазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

Осечам се дебел.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 17:24
Битно го осеќаш
Кон врв
oho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2008
Поени: 142
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 17:34
Што значи "битно"? Тоа май го имате на заем од србиве.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 19:28

И ти навистина веруваш дека во едно такво време , со огромно влијание на бугарските простори на Цариградската Патријаршија и грчкиот клер, тоа "некои" означува многу малку луѓе? И зар за тие малку луѓе Отец Паисиј би си ја ризикувал положбата во Црквата и би ризикувал да го навлече на себе гневот на надлежниот митрополит, а со тоада ја влоши севкупната положба на својот народ во таа митрополија?!

А тоа што си ми го потцртал не сакам да го коментирам, сепак Отец Паисиј немал можност како нас да располага со мноштво на информации, туку само да ја користи литературата која ја имала Црквата во тоа време.

P.S. Постирај го делот каде монахот ги прашува Бугарите зошто се деклариаат како Грци и нивниот одговор. Истотака каде вели дека МНОГУ Бугари се однесуваат така мислејќи на декларирањето на етничката припадност.

Изменето од Boogie - 27.Февруари.2009 во 21:26
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 19:31
Originally posted by oho oho напиша:

Ами кой както сака да го чете евангелието.

Не може Евангелието да се чита кому како ќе му текне доколку се има желба правилно да се разбере.

Изменето од macedon_alex - 27.Февруари.2009 во 19:31
Кон врв
Kasnakoski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Декември.2008
Поени: 147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 20:26
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

P.S. Постирај го делот каде монахот ги прашува Бугарите зошто се деклариаат како Грци и нивниот одговор. Истотака каде вели дека МНОГУ Бугари се однесуваат така мислејќи на декларирањето на етничката припадност.

Ајде постирај го ти, јас таков дел не знам.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 20:36
O, you unreasonable man, why are you ashamed of your race and why are you dragging after a foreign language? But, you would say, the Greeks are wiser and more cultivated, whereas the Bulgarians are simple-minded and stupid and have no refined words. That is why, you would say, it would be better if we side with them. But look here, you, who are bereft of reason, there are many peoples that are wiser and greater than the Greeks. Does any Greek forsake his tongue and his people like you, witless one, forsake them, gaining nothing from the Greek wisdom and refinement? Do not let yourself, Bulgarian, be deceived, know your people and language and acquire knowledge in your own tongue! I would rather have the Bulgarian simple-mind-edness and gentleness. The simple-minded Bulgarians welcome ev-eryone to their home and treat him, they give alms to those who come to beg of them. Whereas the wise and cultured (Greeks) never do such things, but take from the simple-minded and rob them so that they commit more sins than benefit of their wisdom and culture. Or may be you feel ashamed of your people and of your language before the learned and the merchants and the famed ones on this earth, because the Bulgarians are simple of mind and there are not many merchants and literate among them or such that are skilled and famous on this earth today because the majority of them are ordinary ploughmen, diggers, shepherds and simple artisans? I shall be brief in answering this. From Adam to David and to Joachim the Righteous One, to Joseph the Betrothed (to the Holy Virgin), whatever righteous and holy prophets and patriarchs there were, named great both on this earth and before God, no one had ever been a merchant or a very sly - and proud man like these slyboots whom you treat with respect and marvel at and are after their language and customs. All those pious forefathers were farmers and shepherds, rich in livestock and the fruits of the earth, of simple mind and gentle. And Christ Himself descended to earth and went to live in the home of the simple-minded and poor Joseph. You see how God loves the simple-minded and gentle shepherds and ploughmen more and how it was them that he first got to love and praise on this earth, yet you feel ashamed because the Bulgarians are simple-minded and unskilled, because they are shepherds and ploughmen, and you forsake your people and your language, praise the foreign language and are after foreign customs.

I saw many Bulgarians behaving like this, keen on the foreign lan-guage and custom, abusing their own. That is why I have written here about those who abuse their fathers and do not love their own people and language; but for those of you who want to know and to hear about your people and language I have written for you to know and remember that our Bulgarian kings, patriarchs and prelates had their annals and codices. For many years they reigned and ruled on earth and had royal chronicles and codices of the prelates, they had knowl-edge of everything and of the life-stories of many Bulgarian saints and of religious service. But at that time there were no Slav printing-shops and the people, owing to carelessness, did not copy books. Such books were to be found at very few places. And when the Turks sud-denly invaded the Bulgarian lands they showed no tolerance and put to fire churches, monasteries, palaces of tsars and prelates. At that time the people scared of the Turkish horrors, ran for their lives and it was in those hard times that the royal histories and the codicies of the Bulgarian patriarchs and prelates and the life-stories of many saints were destroyed. And today we do not possess the annals, relat-ing extensively about our people and about the Bulgarian tsars.

Еве ти го на англиски тој дел а еве ти ја и страната па прочитај:

http://members.tripod.com/~zlatnite/Paisiy.htm

Види дека станува збор за many што во англискиот значи многумина, повеќемина.

Ете ти доказ дека не зборувам на памет кога зборувам за грчкото чувство кај Бугарите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 21:24

Ете ти доказ дека не зборувам на памет кога зборувам за грчкото чувство кај Бугарите.

Добро, ама Паисиј не пишал на англиски, а и не го видов тоа many во линкот кој ми го даде. Дај нешто оригинално.

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 21:28
НЕ пишува Пасиј ниту на ТуркоМонголскиот јазик на АСпарухголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kasnakoski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 21:39

Ти пак од каде знаеш дека јазикот на ИСПЕРИХ бил туркомонголски, дај нешто од него! Омуртраговиот јзик вели КаНАС ЈУ БиГИ, НА ГРЧКИ О ЕК ТЕОН АРХОН, што значи „ОД БОГА ВЛАДЕТЕЛ (или владар, ако не ја разбираш изворната терминологија)

К`НЕЗ ОД БОГА??????
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 02:29
Originally posted by Kasnakoski Kasnakoski напиша:

Добро, ама Паисиј не пишал на англиски, а и не го видов тоа many во линкот кој ми го даде. Дај нешто оригинално.

Aко не гледаш убаво не е мој проблем, а ако не разбираш англиски уште помалку.
Кон врв
Aminta2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Март.2008
Поени: 361
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aminta2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 03:33

Ти пак од каде знаеш дека јазикот на ИСПЕРИХ бил туркомонголски, дај нешто од него! Омуртраговиот јзик вели КаНАС ЈУ БиГИ, НА ГРЧКИ О ЕК ТЕОН АРХОН, што значи „ОД БОГА ВЛАДЕТЕЛ (или владар, ако не ја разбираш изворната терминологија)

К`НЕЗ ОД БОГА??????

Знам затоа што јазикот на директните наследници на Бугарите -- Чувашите -- е туркски.

Исто така знам бидејќи со научни методи е установено дека бугарскиот јазик е првиот кој се одвоил од заедничкиот пратуркски јазик.

http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=chv
Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 07:54
Канас у Биги
Кнез од Бога

бе много ми е сличен античко бугарскиот со денешниот бугарскиизненадување

Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2009 во 09:14
Originally posted by Aminta2 Aminta2 напиша:

К`НЕЗ ОД БОГА??????

Знам затоа што јазикот на директните наследници на Бугарите -- Чувашите -- е туркски.

Исто така знам бидејќи со научни методи е установено дека бугарскиот јазик е првиот кој се одвоил од заедничкиот пратуркски јазик.

http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=chv

"The next few centuries are pretty straight forward, especially after the founding of the Chuvash written language in the 1800's. The Chuvash Autonomous Region was established in 1920 until 1925 when it was changed to Chuvash ASSR. The name stayed the same until the 1990's when the name was changed again to The Republic of Chuvashia. The Republic of Chuvashia is still running good today in the Russian Federation; the Republic has the lowest ratio of Russians to ethnic groups of all the Republics. The ratio solely proves how much the Chuvash people dislike the oversee of Russia; between the 1930's and 1990's the Chuvash people wanted to change their name to Bulgaria to show their Bulgarian influence and heritage."

Пошироко за Чувашите односо Бугарите

И таму Русите ги заштитувале Бугарите, односно Чувашите.

Изменето од Platenik - 28.Февруари.2009 во 09:16
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 377378379380381 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.