IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Макробиотика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Макробиотика

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2009 во 09:24
Poznato li vi e, mleko kofer ( ili slicno) 0,9 maslenost, koe moze da se najde vo prodavnicite za zdrava hrana?

Изменето од Kali - 27.Февруари.2009 во 09:25
Кон врв
Zelenikovo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 16.Јуни.2018
Статус: Офлајн
Поени: 809
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zelenikovo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2018 во 10:21

за миг можеби елитистички егзотично искушение е овој начин на Исхрана за нашето поднебје, но за Скопјани е повеќе од добредојдена прилика за поздраво секојдневие, кое можат да си го дозволат сега и во Сендвичарата на Тања екс-ресторан Хармонија во т.ц.Скопјанка денес зад Порта Буњаковец ...

имав прилика месец дена да вкусувам од тоа Мени и што да кажам Прсти да изедеш Душа да пее, хм веројатно оти Македонка Молитвено ги приготвува јадењата ... и велам како не им текна на властите на Крстовар да ја замолат да приготвува субвенционирани макробиотски ланчпакети и сендвчи, чунки за едно евро Народ да има мотивација плус за на Врв Водно што повеќе да врви, но тнка работа дека некој има акал Здраво за Скопјани да дума, чунки аберов некого би мотивирал ...

инаку еден оброк воопшто не е скап, Оброк или Чорба и Десерт 250 денари ко ланч пакет за сите возрасти, а може да се комбинира и далеку поефтино ... простете ако делува ова на маркетинг, но ако имате болен Чоек дома со достава за 300 денари никогаш другде ваква макробиотска понуда не да добиете ... до душа јас сам организирав тогај ситибајк за достава, додека сега чинам Сендвичарата има друг свој доставувач нели кој би гарантирал за испораката така речи осигурна достава до врата ...

Originally posted by <a href=http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=199503#199503 target=_blank rel=nofollow><u>Max</u></a> Max напиша:



добра ем вкусна алтернатива на класичната кујна е Макробиотската сепак кај нас лесно не прешалтуваме кон неа иако имаме и макробитска сендвичара в Скопје [1] што би било доволно за да се аклиматизира човек на идејата за брза здрава исхрана, воопшто како изгледа таквата храна, нормално сендвичарата порано беше ресторан Хармонија но со оглед дека истиот не беше на ул.МКД не ни бидна некоја особена атракција, можеби една ваква сендвичара треба да има горе на врв Водно дури субвенционирана од државна каса апропо здравите кампањи кои ги тера власта, а комотно ваквата еко-амбиција можат да ја врзат и за ипард ко туристички екоресторани [2][3

[1] http://souen.net/macrobiotics.html

едино им фали трет принцип освен балансот, ко Молитва ~ песна ~ мантра, кому што му чини [1]

http://www.macrobiotics.co.uk/articles/beinghonest.htm


Цитирај In 1997, Denny founded The Strengthening Health Institute in Philadelphia. Since 2002, SHI continues to be an independent, non-profit school that integrates my teaching with the work of other like-minded macrobiotic instructors.

Do you have a company related to Macrobiotics?


The Strengthening Health Institute is a 501 c3 non-profit educational center based in Philadelphia, Pennsylvania. At the SHI, we offer educational courses for both personal study and professional training with our unique approach to Macrobiotics. I also have a personal counseling practice in both Philadelphia and New York City, and recently online via Skype. My ability is to do what medicine can’t and I help many people with serious illnesses recover and create lasting health. I also counsel healthy people to live long, productive, healthy lives.

What made you live by the rules of Macrobiotics?


I do not really consider Macrobiotic practice to be a set of rules to follow. Rather, we do have guidelines that we can use to create an orderly approach to life. These guidelines help us make healthy choices in diet, activity, and lifestyle practices. When I was younger, George Ohsawa’s message about personally creating the health and life that you want started me on the Macrobiotic path. His message was dramatically different from trying to fit yourself into a mold.

How is your way of life different now than it used to be?


Before I became Macrobiotic, I was not a happy camper. I found no satisfaction from food or life. Now I wake up each day wondering about what I can do, what I can learn, what I can discover; how I can live more and more fully each day.

Have you changed a lot about the way you live?


I have been practicing for forty-five years now. My life is now more about making conscious choices about how I want to live and being more aware of how my choices impact my family, society, and the environment.

What part of Macrobiotics do you find the hardest?


There are certain changes in lifestyle that may be perceived of as difficult, such as buying food and finding somewhere for dining out, which requires a bit more forethought. These considerations are a deterrent for some. But overall, I find many peoples’ attitude towards macrobiotics and lack of acceptance (or the unwillingness to give the practice a chance) to be the most challenging thing as a practitioner. Even though Macrobiotics is the longest-standing way of eating and lifestyle practice, it is also still the most progressive at the same time.

Do you live a 100% plant-based lifestyle? If so, does that extend to your clothing and shoes and such?


My life style is primarily plant-based, but I occasionally eat fish, and wear leather shoes and belts. Considerations such as quality and sustainability always factor into any decision.

Who was your inspiration?


Originally, my inspiration was to seek a more meaningful life. I did not want to go to Vietnam, so I began reading from various authors (such as Herman Hesse and Yogananda’s “Autobiography of a Yogi”). All of the practices and philosophies however, said that a teacher or mentor was necessary and I did not have a relationship with one, and had no way of finding one. Yet, George Ohsawa taught that we as individuals could create our own health and happiness as well as provided the guidelines to make that possible. That was a revelation for me.

What do you eat on an average day? Are there certain things you miss in particular?


I try to base all of my meals around grains and vegetables with a variety of local and indigenous foods. The most substantial meal of the day is lunch, which is more grain and vegetable based, and dinner is a lighter meal, usually with more Mediterranean, Middle Eastern, or Mexican influence. My practice is dynamic and has evolved over the years, and is usually based on the needs of our clients and students. My practice has expanded to include more choices and varieties of cuisines. My experience and observation is that eating healthy food becomes more and more satisfying over time.

How has macrobiotics changed you physically and mentally? Can you give us an example?


I still weight the same as I had when I was 16, and I am still relatively flexible. I find that as I age, my thinking has become more clear and open as the years go on, which is in contrast to the idea that as we age, our minds deteriorate.

Can you tell our readers your view on Macrobiotics?


My view on Macrobiotics is that it is the practice of expressing and living the spirit of gratitude and having an endless appreciation for all of life. The spirit of Macrobiotics is based on Nature’s model; one grain naturally produces 10,000. In practice, I find it to be the most embracing and open way of life. This is why I have dedicated my life to exploring and sharing the spirit of Macrobiotics since I was nineteen years old.

Macrobiotics had quite a hippie image for a while. Do you think that’s still the case?


Originally, Macrobiotics appealed to hippies, who helped develop the practice. I believe though that the practice appeals to innovators. In the 60s, Macrobiotics became more widely available in the West through the work of the author, William Dufty, who translated “You Are All Sanpaku” and authored “Lady Sings the Blues”. Historically, some of the world’s most prolific contributors were primarily grain and vegetable eaters, from Ben Franklin to Albert Einstein. Macrobiotics appeals to young people and to those on the cutting edge of their fields: be they scientists, musicians, architects, etc.

Are there less enjoyable side effects to Macrobiotics?


Some individuals experience uncomfortable transitional symptoms when they begin to detox. Yet others feel really good from day one.

Have you done courses in Macrobiotics? If so, where?


I offer lectures and courses around Philadelphia. We also offer all of our courses at The Strengthening Health Institute online. I have also taught throughout the United States, Eastern and Western Europe, the UK, Scandinavia, as well as in parts of Asia, mostly in Japan and Taiwan.

Are you (still) studying Macrobiotics? If so, what are your latest eye-openers?


I study Macrobiotics everyday; it is a never-ending exploration. Lately, I am excited about the recent, large-scale acceptance of the important relationship between individual food choices and overall health, even if there are no unanimous agreements on which approach is the healthiest. Scientific research has, for some years now, slowly been validating the major premises and lifestyle practices of Macrobiotics. Now, I see the potential that Macrobiotics has with verifying trends to current nutritional scientific theories.

Is there a sport that you practice? If so, can you tell me more about it?


I was never one much for sports, but I was a gymnast as a teenager. Now I find Yoga to be a good complement to my lifestyle and activities. I have not had the experience of Pilates yet.

What is your dream/goal in life? How are you going to make sure you achieve that or have you already achieved it?

My dream has always been to create and experience large-scale social change. I have been working to share and bring into the mainstream our Strengthening Health Approach to macrobiotic practice because it is open and flexible and can be combined with other approaches to a plant-based lifestyle.

I believe that the combination of our knowledge and understanding of history and tradition together with science can develop into a medicine for the future. I’m currently working on making Macrobiotic education available online to more people and trying to establish networks with like-minded, interesting individuals and groups who are constantly looking to play the game of health.

Did you write a book?


I wrote “The Great Life Diet” as the handbook for our style of macrobiotic practice. My wife Susan and I have recently updated and expanded the book to twice the length of the original. “The Complete Macrobiotic Diet” will be available in December 2014 and includes the spiritual philosophy underlying the practice as well as recipes and menu plans developed by Susan. Our hope is that “The Complete Macrobiotic Diet” helps to change the image and perception of macrobiotic practice so that it is more acceptable for the modern audience. We are very happy to have received endorsements from T. Colin Campbell and Dr. Neal Barnard (founder of the Physicians Committee for Responsible Medicine), two forerunners in the medical field who have dedicated much of their career to promoting the benefits of a whole-foods, plant-based diet.

Do you own a website?


I have two websites. My personal website: www.dennywaxman.com links to my blog which explores recent studies and my perspective of current topics, and is also where I can be contacted for counseling sessions. The website www.strengthenhealth.org is for The Strengthening Health Institute, which offers our educational programs. Both are currently in the process of update and revision, yet are still available to browse.

http://www.dennywaxman.com/pilates-glossy-interview/






Originally posted by <a href=http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2945&PID=164113#164113 target=_blank rel=nofollow><u>+Protagorist</u></a> +Protagorist напиша:

можеби главна спона во борбата со аутизам е исхраната ко што е нагласено погоре, и не само со анти-гмо пристап, но и анти-ацид волја која е неопходна да се застане на патот на закиселениот начин на фаст-фуд-живот, а која се впрегнува најсигурно преку свежа т.е. Сирова Храна во видеото подоле инвентивно продуховена со етикетата Жива Храна односно алкализирачки начин на живот - со никаква или минимална подготовкa на храната [1] од свој двор извадена [2]
 бар ко утрински напиток внесена [3][4][5]
Цитирај Иако суровата храна (овошје и зеленчук) има помалку соли и повеќе влакна, некои храни, ако се јадат сурови, можат да бидат и нездрави.

Карфиол, бриселско зелје и брокулите ја нарушуваат работата на тироидната жлезда, па луѓето кои имаат проблеми со работата на оваа жлезда не би требало да консумираат овие продукти во големи количини. Исто така, луѓето кои јадат само сурова храна се повеќе загрозени од недостиг на витамин Б12, железо, цинк и калциум, што доведува до анемија и затоа овој начин на исхрана не се препорачува кај постарите луѓе, бремените жени, доилките и децата.

Во секој случај, пред да одлучите да направите радикални промени во режимот на исхрана, прво контактирајте со вашиот лекар и нутриционист и направете детални консултации за вашето здравје

затоа веројатно свежи салати во комбинација со Макробиточки пристап е потенцијално и најкорисен пристап, со оглед дека има нутриционистички акцент на она колку и што ем кога треба да се обработи и внесе [1]



] можеби прв чекор кон здрав живот е замената на шекерот со стевија, и иако истата делува дека е прескапа сепак соодносот на засладување ке дојде блиску до цената на шекерот
а што повеќе се троши тоа повеке и ќе и паѓа цената, иако секогаш ќе биде поефективно човек сам да ја одгледа [1][2][3][4][5]



quick tip: из'ртени лешници т.е. излупени и неколку дена оставени да искиснат во вода, се најбогат извор на ензими http://www.naturallifeenergy.com/should-i-soak-almonds-benefits-of-soaking-almonds/



Цитирај нутриционистката Цвета Динева [1][2][3] нагласува дека нештата не се црно-бели и генерално е против различни трендовски диети, вклучувајќи ја и LCHF (low carb, high fat). Според неа, индивидуалниот пристап е најдобар. Треба да користиме сѐ што ни дала природата, но во природен облик, категорична е таа.

- Здравата храна е премногу сериозна тема за да биде трендовски наметнувана. Треба да се почитува природната храна со сите нутриенти што ѝ се потребни на клетката. Исхраната треба да изобилува со свежи продукти, идеално органски, со добри јаглехидрати, со добри маснотии и со добри протеини, да е богата со витамини, минерали, ензими, целулозни влакна, со биоактивна и биогена енергија - вели Динева и додава дека таа ја поддржува пирамидата на исхрана на д-р Патрик Холфорд, во чија основа се овошјето, зеленчукот, а потоа житариците.  Динева објаснува дека е погрешно да се квалификуваат сите масти како штетни, но дека треба да бидеме подалеку од маснотиите што ги создал човекот. - Маснотиите што ги консумираме преку јатките, семките, ладноцедените масла, повремено и природните животински маснотии, се дозволени во здравата исхрана. Недостиг на маснотии во организмот предизвикува хормонален дисбаланс. Погрешно е да се бега од здравите масти - вели Динева.

Таа се согласува дека шеќерот е еден од најнездравите продукти што ги измислил човекот за да прави профит, но не се согласува дека овошјето треба да биде маргинализирано.

- Алармантно е огромното количество шеќер што се консумира во денешно време. Тој не е само во колачите и во бонбоните, насекаде е, се користи, на пример, како конзерванс во кечап. Шеќерот го пржи мозокот, влијае негативно врз интелигенцијата, предизвикува хиперактивност кај децата, депресија, анксиозност... Но треба да го јадеме шеќерот од природните извори, најмногу од овошјето - вели Динева.

РАФИНИРАНИТЕ ЖИТАРИЦИ СЕ ОСАКАТЕНИ

Динева објаснува дека проблемите со глутенот се сѐ почести, бидејќи сите можни кондиторски продукти, од слатки до солени, па дури и млечни продукти, содржат т.е. им е додаден глутен за да се добие густина на производот. Но тоа не значи дека треба да ги исфрлиме житариците од исхраната. - Житарките порано биле користени целозрнести. Во лушпата се наоѓаат најкорисните нутриенти, па со мелење се добивало црно брашно. Осакатеното зрно, без лушпа, содржи само глутен, а денес токму такво бело брашно е во масовна употреба. Поради тоа, како и поради доминацијата на глутенот во комерцијални цели, доаѓа до нетолеранција на оваа материја, алергии со секакви манифестации - вели Динева.

Што се однесува до сојата, таа потсетува дека природната соја е присутна илјадници години како еден од основните прехранбени продукти кај источните народи.  - За жал, таа беше злоупотребена, повторно во борбата за профит, и сега е најраспространетата
(ГМО)
генетски модифицирана соја. Ако користите соја и нејзини продукти, внимателно читајте да биде биоорганска - предупредува Динева.



Originally posted by <a href=http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2056&PID=178163#178163 target=_blank rel=nofollow><u>+Protagorist</u></a> +Protagorist напиша:



vo princip raw-food ishranata e najbogata so aminokiselini, a istite se neophodni za sintetiziranje na ultimativnite hormoni Dopamin i Serotonin t.e. alfa i omega megju nevronite > If serotonin is the Zen-master among neurotransmitter, dopamine is Pollyanna, responsible for the highs of infatuation, new love, joy, self-confidence, and motivation. But like all roller-coaster rides, dopamine highs have their dangers. [5]

naprimer Triptofan e aminokiselinata zadolzena za sintetiziranje na hormonot Serotonin ta bez nea nit turbo namsevka, odnosno dodeka ima rezervi od nea organizmot kje sintetizira serotonin, a so toa i kje bide daleku od depresija
Цитирај There are many researchers who believe that an imbalance in serotonin levels may influence mood in a way that leads to depression. Possible problems include low brain cell production of serotonin, a lack of receptor sites able to receive the serotonin that is made, inability of serotonin to reach the receptor sites, or a shortage in tryptophan, the chemical from which serotonin is made. If any of these biochemical glitches occur, researchers believe it can lead to depression, as well as obsessive-compulsive disorder, anxiety, panic, and even excess anger. [1]
Цитирај L-tryptophan and 5-hydroxytryptophan (5-HTP) are immediate precursors to serotonin. L-tryptohan is essential for the brain to synthesize serotonin, and several studies have shown that acute tryptophan depletion can cause depression in humans. In fact, some foreign countries license L-tryptophan as an antidepressant [2]


sepak samata produkcija na Serotonin ne znachi i negova aktivacija, odnosno istrazuvanjata velat potrebno e i Vitamin D odnosno i troa Sonce posredi, ta dokolku sakate nasmevka osven sveza hrana kje treba i svez soncev vozduh da zakachite ko navika, ta tokmu i da imate dovolno serotonin badijala [3] iako dokolku mnogu shto e izgoreno lesno ne se nadoknaduva no vredi da se proba a ko tehnika nalik vti.D + Serotonin velat osobeno korisna i za autistite
Цитирај Dr. Patrick and Dr. Ames show that vitamin D hormone activates the gene that makes the enzyme tryptophan hydroxylase 2 (TPH2), that converts the essential amino acid tryptophan, to serotonin in the brain. This suggests that adequate levels of vitamin D may be required to produce serotonin in the brain where it shapes the structure and wiring of the brain, acts as a neurotransmitter, and affects social behavior. [4]
    

isto serotoninot se zgolemuva i so kognitivna terapija, no pred se od Soncheva Svetlina - prisustvoto na Sonce t.e. svetlinata go zgolemuva nivoto na serotonin vo mozokot, inaku kako serotoninski sostav istiot e zavisen od lichniot zivot i vlijanija, iskustva i okolina, voopshto zdravje, inaku serotoninot ima 5 podreceptori isto kako i Dopaminot, no toj se vrzuva za zadovolstvo dodeka dopaminot za zavisnot, iako i dvata se odgovorni za depresija [1][2] preku istiov soodnos se vrzani site zadovolstva prichinsko-posledichno ko hemija, patem vo kontekst bi dodal deka depresijata ne se javuva poveke kaj zenite shto e mit a se dolzi na toa deka zenite pochesto si dozvoluvaat javno da se zalat, dodeka mazite pochesto se svrtuvaat kon utepuvanje na ochajot so alkohol ili droga, namesto problemite i potishtenosta da gi obznanat javno, ili na doktor ili doma ili na sveshtenik, koj kade gleda reshenie, vo sprotivno greota e koga Srekjata kje si ja zarobite pr. vo shisheto ta potem istata da mora nonstop da se nadoknaduva i koga netreba so nalevanje, ajde bar besto i frustraciite da nauchat da gi kontroliraat onie koi zaglavuvaat, no denes narod i trezen ne zane za chest a ne pa pijan kapak pa ushte da e vo kriza



Цитирај ...

Elevate your serotonin levels naturally

1. Get into a stable relationship where you feel safe & loved. That’s really effective to get more serotonin!
2. The amino acid 5-HTP is a natural serotonin booster if you’re a US resident you’ll get it in your local drug store. Prescription free.
3. St. John’s Wort, also at the drug store but don’t mix it with contraceptives or other medicines!
4. Avoid alcohol! The hangover is decreasing your serotonin levels!
5. Find a work out routine that you truly enjoy!
6. Eat some dark chocolate once in a while, the higher in cacao content the better since cacao contains tryptophane that’s a building block for serotonin.
7. Work on your self-esteem! High self-esteem is proven to raise serotonin levels dramatically.

Elevate your dopamine levels naturally

1. L-Tyrosine is an amino acid that converts to dopamine, use it as a daily supplement!
2. Set goals and reach them – that’s really effective to elevate your dopamine levels.
3. Vitamin B6
4. The amino acid L-Phenylalanin.
5. Get madly in love, it peaks your dopamine & norephinephrine levels like crazy! Perhaps nothing you can do anything about, but good to know!
6. Quit your addictions such as nicotine, caffeine and sugar. To give in for cravings raise the dopamine but when the high turns into a low you’re worse off then before. To keep the dopamine levels steady and high is better then to peak them with food and drugs

http://www.highfatfitness.net/eng/2013/10/25/more-motivation/





verojatno UMERENOSTA e najbiten faktor vo eden zivot, zatoa roditelite t.e. semejstvata, avtoritetite t.e. uchilishtata i instituciite, treba glaven akcent da stavat vo edukacijata na mladite kon TRPENIETO odnosno treniranje vozdrzuvanje, ne deka treba da gi lishat decata od ova ili ona tuku da gi nauchat da se samosovladuvaat shtom se opushtat, otpushtat ili nekako zapushtat, zemeno i telesno i psihichki i duhovno! ta ni mnogu vitaminine se na arno, a osobeno ne dokolku se vnesuvaat poedinechno vo golemi kolichini, so ogled deka vitaminite se vrzuvaat edni za drugi konechno eden vitamin znae da gi iscedi rezervite od drugi vo teloto dokolku se vnesuva turbo...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.