IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Canon 5D mkII vs Nikon D3X
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Canon 5D mkII vs Nikon D3X

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 23:01
Mi se dopadjaat ovie zborovi vo analizata na Ken Rockwell "The Nikon D3X image just looks like an image", znaci on dava zabeleski za jpg kompresijata vo samiot 5dmk2 deka lici previse digitalizirana.E sega profi korisnici i ne slikuvaat vo jpg format.
A ostrinata na D3 e kako na 40d
http://kenrockwell.com/nikon/d3x/sharpness-comparison.htm
Ako go poglednete ovoj link ce vidite deka d90 po ostrina e kako i d3 ili site se isti osven d200
http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/sharpness-comparison.htm

p.s. forumov e uzasen, nemozat da kupat licenca od vBulletin

Изменето од mobicom - 21.Февруари.2009 во 23:04
Кон врв
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2009 во 09:39
Ken Rockwell for President!
газење%20од%20смеење
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2009 во 16:12

IMHO edna sovrsena target grupa za D3x se stock fotografite!

Nekoj nikondzija so cela gama objektivi, koj slika so D3 i gi prodava fotografiite na stock sajtovi ima interes da vlozi nekoj dolar povekje vo D3x bidejki so pogolemata rezolucija kje dobie nekoj dolar povekje na smetkata!

BTW profesionalnite fotografi izdvojuvaat po 30.000 dolari za Hasselblad, pa kje se mislat za 8000 dolari za D3x! za kolku sesii kje go izvadat aparatot? za 4-5?

da zarabotuvam po 1000 evra od sesija i da mi treba tolku golema rezolucija, i jas bi go kupil  :) kako back up za canonot :)плазењеголема%20насмевка

Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2009 во 16:31
Se slozhuvam 100% po site osnovi!

Vo vrska so stock fotografijata, ne samo sto kje imaat shansa da ponudat pogolema rezolucija, tuku kje mozhat da napravat i krop bez pogolemi penali, a kje mozhat da koristat, dokolku sakaat, i namaluvanje na rezolucijata za postiganje na podobra prividna ostrina i pomalu voochliv shum, vmesto da upotrebuvaat drugi nachini koi mozhat da dovedat do razni nesakani artefakti. Se razbira, ova vazhi i za drugite kameri so povisoka rezolucija.

Изменето од Zoran K - 23.Февруари.2009 во 16:45
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2009 во 18:14
Originally posted by dimi dimi напиша:

IMHO edna sovrsena target grupa za D3x se stock fotografite!

Nekoj nikondzija so cela gama objektivi, koj slika so D3 i gi prodava fotografiite na stock sajtovi ima interes da vlozi nekoj dolar povekje vo D3x bidejki so pogolemata rezolucija kje dobie nekoj dolar povekje na smetkata!

ne e valjda deka si seriozen... stock? microstock??

BTW profesionalnite fotografi izdvojuvaat po 30.000 dolari za Hasselblad, pa kje se mislat za 8000 dolari za D3x! za kolku sesii kje go izvadat aparatot? za 4-5?

da zarabotuvam po 1000 evra od sesija i da mi treba tolku golema rezolucija, i jas bi go kupil  :) kako back up za canonot :)плазењеголема%20насмевка

zbunet sum sega, za stock ili za sesii od po 1000 evra? za sesii od po 1000 evra se znae sto se kupuva - phaseoneнамигнување

jas ne velam deka profesionalcite ne bi odvoile i poveke od 8000 evra za oprema. ne velam deka 8000 evra se mnogu kako investicija. duri mislam deka tie pari se malku za dobar biznis kako investicija. obidete se da investirate vo koj i da e biznis, ke ve cini daleku poveke od start. ne sum od vcera. mojata rabota e mnogu poskapa igracka od fotografijata, znam kako stojat rabotite...

jas samo velam deka ova telo ne vredi 8000 evra. i seuste si stojam na stavot. dadov i argumenti. среќа btw, kade e sega devizata deka teloto e potrosen materijal, a objektivite ostanuvaat?плазење

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 09:51
Branko ne te razbiram... ili barem ne mi e jasno sto ti ne razbiras i mislis deka e neseriozno vo mojot post.
prvo mislam deka mnogu razbirlivo go napisav postot, a vtoro te smetam za pameten decko :)

vo osnova me zabole dali vredi ili ne vredi aparatot koga zasega investicijata vo kamera od 8000 ne mi e isplatliva, nitu pak mi e isplatlivo da go menuvam sistemot. no mislam deka ima lugje na koj D3X kje im se najde vo profesionalnata rabota zaradi potrebata od pogolema rezolucija. A ne treba da isklucuvas i deka cenata od 8000 e za da im gi soberat parite na drkadziite sto kje se zaletaat da go kupat modelot dodeka e svez, za da mozat da se falat kaj kolegite ili kaj klientite deka imaat aparat so dvaeset i kusur pikseli.
Znam deka znaes oti Phase one ne e bas all around resenie i deka e podobro da si go cuvas vo studio.

ama bidejki imas i argumenti za D3X mislam deka treba da im se obratis vo marketing i development sektorite na Nikon i da im kazes deka zgresile sto go pustile aparatot! Sigurno ne napravile market research (ili samo ne se konsultirale so tebe) pa im se provlekol nekako.

голема%20насмевкаплазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2009 во 13:40
bre, bre... sarkazmot ti e odlicen... iako neocekuvan malku za mene, ama ajde, se naviknav iznenaduvanjata da ne me iznenaduvaat, kolku i da zvuci paradoksalno...намигнување

razgovorot e prilicno nonsalanten (kafanski) za da moze slobodno da iskazuvame mislenja za nekoi raboti bez da vleceme nekoja poseriozna odgovornost za kazanoto. nikogas nema da glasame za pretsedatel vo amerika, ama pak pravime muabet za obama... ne mora sekogas tolku seriozno da se razbiraat rabotite i cuvstvitelno... a dali nikon ke napravi uspeh ili ne so odreden aparat, toa sosema druga rabota, moite argumenti ne se nameneti za niv, tuku cisto vo nasoka na nasata laicka diskusija. ako toa tolku ne mozete da go svarite muabetov, ocigledno deka precuvstvitelno razgovarate za raboti koi ne ne tangiraat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 10:13
de be branko ne se ljuti... bas pomisliv deka muabetov stana preseriozen, pa morav malku da vnesam duh vo nasata kafanski nonsalantna diskusija :) no hard feelings голема%20насмевка

ako bidam seriozen, od subjektivna perspektiva aparatot ne vredi. no siguren sum deka ima lugje (fotografili ili kvazi fotografi) na koj spored subjektivnata perspektiva d3x kje im bide eftin za parite i koi kje se zatrcaat da go kupat.

PS: vcera razgovarav so eden prijatel koj koristi d700 i mi se pofali deka slikal so D3x i bese navistina vooduseven. Iako imam prilicno negativen stav kon trkata po povekje megapikseli vo DSLR aparatite, kolegava me ubeduvase deka povekjeto mp vo slucajov vadat neverojatni detali od fotografiite, i deka fotografiite napraveni so apratot izgledaat navistina neverojatno.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 12:00

de be branko ne se ljuti... bas pomisliv deka muabetov stana preseriozen, pa morav malku da vnesam duh vo nasata kafanski nonsalantna diskusija :) no hard feelings голема%20насмевка

aaa, toa li bese toa? ne mi tekna, mislev deka si seriozen. zasto stvarno nikon mi ponudija rabota za ispituvanje na pazar i target grupi za nivnite aparati, ama jas im rekov deka koga ve imaat tebe i Zoran kako PR, nemaat potreba od takvi gluposti...
плазењеголема%20насмевкаголема%20насмевка
ej, no hard feelings, mala shala...намигнување

ps.: ne se lutam, daleku od toa.голема%20насмевка

pps: you're missing the point. nikade ne rekov deka aparatot ne e odlicen.намигнување

Изменето од branko_k - 25.Февруари.2009 во 12:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 12:57
голема%20насмевка

Originally posted by branko_k branko_k напиша:

pps: you're missing the point. nikade ne rekov deka aparatot ne e odlicen.намигнување

ne te ni sfativ taka... samo go prenesov ona sto mi go kaza prijatelot, kako iskustva na covek koj si poigral so D3x
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 16:06
dimi, nema potreba od toa... dzabe ti e trikot so bozhemniot prijatel.

Ete, na krajot mene me pogodija deka sum Nikonov PR... Ama kako uspevashe ti da se kriesh do sega? Zatoa kupuvashe Canon kameri i objektivi, kako kamuflazha? More kakva lisica si bil ti...   

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2009 во 18:58
Zoran, rekov deka e shala...намигнување
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2009 во 01:49
Vtoriot del od prezentiranjeto na D3X od Dave Black.

http://www.daveblackphotography.com/workshop/03-2009.html

Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2009 во 01:44
D3x review vo LL

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/d3x.shtml

Moderatorska zabeleshka: tegla linkot ne ti raboteshe (imashe dodadeno prazni mesta na krajot), pa ti go popraviv.

Изменето од Zoran K - 05.Март.2009 во 01:57
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.