IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали злото може да биде и добро?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали злото може да биде и добро?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 01:30
За споредба ги ставам овие два поста :
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Не би убила човек заради постигнување на ДОБРО од не знам колку големи размери...........
........Никогаш.......

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

“Предумисла“ не е секогаш поврзана со убиство или правење зло.
Божјата предумисла е онаа која познавајќи ги однапред настаните понекогаш допушта зло и страдање кај луѓето, од само Нему познати причини, но секако за наше добро, на пример, созревање, поправање, учење на некои работи за себе...големо%20гушкање

Заклучок од ова?!
Дали не сте се запрашале што ако токму вие, по божја предумисла (воља), тој однапред не одредил токму вие во тој момент да се најдете во таа ситуација да го спречите претстоечкото насилство? А вие незнаејќи дека бог токму вас ве одбрал за спречување на тоа зло, не го извршите.
Значи, како знаете дека бог во некои ситуации го оправдува злото (заради искушение, созревање, ... бла, бла, бла ...), а не знаете дека преку вас сака да спречи (по големо) зло?
Дали сум јасен што сакам да кажам? Мислам ме разбирате!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 11:43

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 12:41
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 12:35
Оооооо!не%20вреденсреќа Оди ваму да те гушнам за ова што го рече. големо%20гушкање
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 13:49

Јасно, понекогаш и ние сме тука да бидеме само инструменти на Божјата волја а не пасивни набљудувачи.Неискористувањето на можноста да спречиме некое зло-е само по себе зло, не чинење добро.

Amin maria, amin!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 14:15

Кога се размислува за поставен проблем со вака екстремни примери секогаш се дефокусираме од суштината на проблемот......И зошто да морам баш да го убијам тој човек? Можеби во тој момент ќе најдам некое друго решение
со кое нема да морам да направам зло.......Вака поставено личи на сценарио од филм........Туку ај штом се фативте за екстремности еве го моето видување....

Велите според Божјата промисла јас да сум се нашла -случајно- таму и да сум била баш јас таа што е во можност да го убие -пироманот- ..............

Хм.......Бог не би те поставил во ситуација да направиш ЛОШО заради некоја Добра цел........никогаш.......Бог нема да те стави во стуација да треба да си наштетиш на твојата душа...заради било каква цел (добра, лоша не е важно)

Ако евентуално си доведен во таква ситуација е Бог да види колку веруваш во него......дали ќе ја земеш правдата во свои раце или ќе оставиш Тој да суди........

Ако ја земеш правдата во свои раце (ти да му пресудиш на пироманот т.е да го убиеш).....тогаш НАЈСИГУРНО тоа не е од Бога дадена опција, понуда, предлог......БОГ и УБИСТВО во ист кош...никако не идат.......

Ако пак оставиш тој да пресуди и му се молиш, тој нема да ја остави твојата молитва неслушната........Ако е искрена ќе ја исполни.......а исполнувајќи ја твојата молитва, ќе ги спаси дечињата......

БОГ може допуштил да се најдеш во таква ситуација само за да ти ја искуша вербата во него....па на нас е да решиме ќе бидеме судии самозамислени или ќе му оставиме на Врховниот Судија да си ја врши работата.......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 14:24

Јасно, понекогаш и ние сме тука да бидеме само инструменти на Божјата волја а не пасивни набљудувачи.Неискористувањето на можноста да спречиме некое зло-е само по себе зло, не чинење добро.

Не можеш Марија да бидеш инструмент на Божјата волја во погорепосочениот пример........

-Божјите инструменти- не подразбираат убиства........
Може да си Божји инструмент за да најадеш некој гладен, па Бог знае дека ти имаш леб и да го прати кај тебе; Да угостиш некој кој нема кај да преспие, па Бог знае дека ќе го примиш и да го испрати кај тебе итн итн.........

Но да те испрати Бог да извршиш убиство???????????? Ај размисли дали убиството е од Бога???????

А за вториот дел од твојот пост дека неспречувањето на злото е само по себе зло....... ......не се согласувам.......не знам како може да биде зло тоа што ќе се воздржам од убиство.........

Оставете на Бог, тој ќе знае што треба да направи со пироманот и да ги избави дечињата од ситуацијата......Сезнаен е.....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 15:01

...БОГ и УБИСТВО во ист кош...никако не идат одат...

Ех, ех, ... сеА, ама ја кажа ...! Па зарем не си прочитала во библијата, на колку места се вели дека бог (по разно разни основи), за казна убива? И не само директниот извршител, туку и до неколку колена од неговото потомство. Верувам има на десетици стихови каде се опишуваат вакви настани. Ајде, да не набројувам сега, ќе спомнам само за Содома и Гомора.
Но, добро! Ова ме наведе на еден друг пример, спротивен на оние од погоре.
Што ако некој човек се дави? Ќе се обидеш да го спасиш? Претпоставувам дека ќе речеш - да, ќе го спасам! Но, што ако во таа своја (добра) намера ти (несвесно) му се спротивставуваш на бог во спроведувањето на Неговата воља? Од каде знаеш ти, каква намера имал бог со тој човек? Можеби го „искушувал“ во неговата вера! Можеби бог му пресудил таква смрт за некој негов лично сторен грев, или за некој грев сторен од некој негов предок. Оти, нели бог казнува и неколку колена (генерации) од потомството на грешникот!
И? Ќе го спасиш ли човекот кој се дави?збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 15:32

Вака цитиран делот од мојот пост и коментарот под него дава сосема искривена слика на она што јас го кажав погоре(Благодарам за забелешката )

Кога се чита целината се гледа дека смислата е сосема поинаква. Зборот е дека Бог нема да те испрати да извршиш злодело заради некоја си добра цел.......Нема да те стави во ситуација да си ја огрешиш душата (убиство), поради било каква возвишена цел.......Вака сфатена мојата изјава е сосема поинаква од твоето толкување за тоа дали Бог и убиството одат или не одат во ист кош.....Сега се надевам дека е јасно........Ова со кошот поинаку си го сфатил......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 15:35
За човекот што се дави...........

Ако јас му се спротивставувам на Бог во извршувањето на Неговата волја, Тој ќе ме спречи да му помогнам на давеникот.......
.......Ма, кога ќе размислам подобро, всушност јас немало ни да се најдам таму и да бидам сведок на чинот на давењето........ќе се најдел некој бесчувствителен, кој давењето на човекот нема ни да го -допре-
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 15:40

Ако евентуално си доведен во таква ситуација е Бог да види колку веруваш во него......дали ќе ја земеш правдата во свои раце или ќе оставиш Тој да суди........

Polzavche, ajde otvorija Biblijata i vidi kako Bog sudi, nareduva i egzekutira preku lugjeto... znachi i preku tebe.

Ако пак оставиш тој да пресуди и му се молиш, тој нема да ја остави твојата молитва неслушната........Ако е искрена ќе ја исполни.......а исполнувајќи ја твојата молитва, ќе ги спаси дечињата......

Izgleda nie ne zhiveeme vo isti svetovi ili ti ne sakash da se soochish so realnosta.

Velish, koga kje vidish kako nekoj go isturil benzinot i se fakja za zapalkata ti kje sednesh i kje pochnesh da mu se molish na Boga da prevzememe neshto???

I shto ochekuvash? So tvoe prisustvo na toa mesto kako Bozhje chedo, so tvoja mozhnost vo istiot mig da reagirash i da gi spasish decata i nevinite lugje od toj psihopat, ti kje sednesh i kje pochnesh da se molish za Bozhja mudrost ili go izvestuvash sto se sluchilo ochekuvajkji Negova momentalna direktna intervencija, kako Toj da ne znae sto se sluchuva? I sega, kako ochekuvash tvojata molba da bide uslishana?

1. Bog da ja pushti svojata ogromna raka od nebesata i da go smachka demonot?
2. Da pushti eden grom?
3. Mozhebi eden kamion?
4. Ili podobra ideja bi bilo instanten srcev udar?
5. Ili najdobro, nekoj drug da se zamesha vmesto tebe i taka toj da zeme grev na svojata dusha, decata da se spasat, a ti da ne ostanesh nitu so najmala fleka na grev?

Pa ako tie raboti odea taka polzavche nie nemashe da zhiveeme vo vakviot svet, tuku kje bevme vo Rajot.

So nashata pasivnost i nesprechuvanjeto na zloto i grevot, mislejki deka na toj nachin nie nema da napravime grev, vsushnost e dozvoluvanje zloto i grevot da bidat izvrsheni ili so drugi zborovi - toa e impicitno zastanuvanje na strana na zloto.

БОГ може допуштил да се најдеш во таква ситуација само за да ти ја искуша вербата во него....па на нас е да решиме ќе бидеме судии самозамислени или ќе му оставиме на Врховниот Судија да си ја врши работата.......

I ova e onoa poslednoto za koe se drzhat site vernici... So drugi zborovi toa znachi "bidejki se plasham deka od neznaenje, nerazbiranje ili od bilo koja druga prichina mozhebi nekogash i nekade kje zgresham, pa taka kje napravm grev i potoa nema da otidam vo Rajot i nema da mu sednam na Boga od desnata strana, jas si odbiram da bidam potpolno pasiven/na i celata odovornost da mu ja prefrlam na Boga."

I mislish deka taa "mudrost" kje te spasi?

Polzavche, Isus reche "Ljubi go blizhniot svoj kako sto se ljubish sebe si" i "Pravi im na drugite onoa sto sakash i tie tebe da ti pravat."

Toa polzavche e aktivno sledenje na Bozhjiot zbor, toa e Bozhjata poraka i Bog toa ochekuva od tebe, a ne paraliziranost, pasivnost, samo molenje bez dejstvuvanje i nekakvo beskonechno teoloshko teoretiziranje za toa sto e dobrina, a sto e grev.

Изменето од Messenger - 19.Февруари.2009 во 16:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 15:42
Морам да се појаснам малце,зашто јас на себе си заличив на пацифиста кога ги прочитав другите постови.
Наjпрвин да кажам дека потполно се согласувам со Марија магдалена

<<Неискористувањето на можноста да спречиме некое зло-е само по себе зло, не чинење добро.>>

Затоа и во мојот прв пост реков дека многу е тешко, и претерано симплифицирање,да се гледа се црно-бело.
Има голема разлика во тоа да се брани сопствениот и од тоа да се брани животот на ближниот!
Затоа и Христос вели дека нема поголема љубов од тоа некој да ја положи душата за своите пријатели.
Или во едно од посланијата од светиот апсотол Павле дека кој не се грижи за своите домашни полош е од неверник.Тоа освен за духовното добро се однесува и за телесното добро на истите тие ближни.
Христијанството многу пати е обвинувано дека е пасивна религија иако едно од христијанските мота(така да се изразам) е ПРАВИ ГО ОНА ШТО САКАШ ТЕБЕ ДА ТИ ГО ПРАВАТ.
Друго што сега ми текнува е случката кога војниците дошле кај Свети Јован Крстител и го прашале што да прават.Не им рекол сместа да остајте војната служба и да не користите оружје,туку им рекол да бидат задоволни со своите плати!
или пак канон од свети Василиј Велики којшто гласи:
"Во случај на војна ,христијанинот е повикан да учествува во него ,бидејќи,ако христијанинит бил достоен за името што го носи, ќе бил во состојба да ги преобрати сите околу себе така што сите да чуствуваат љубов едни кон други,и до вооружен конфликт не би ни дошло.Вака бидејќи ја сноси одговорноста за крвопролевањето ,самиот треба да учествува во судирот."
Или пак од житието на светиот Константин философ,кога бил во мисија кај Сарацените.
Они го прашале зашто не го слушате Иса кога вели да го вртите другиот образ ако некој ве удри ,и сега зашто на нас(Муслиманите) воено ни се спротиставувате.Одговорот на Светиот Кирил бил дека нема поголема љубов од таа да се положи душата за своите ближни,а кога гледаме како некои наши ближни духовно ќе настрадаат од непријателите тогаш праведно е да се брани ближниот дури и со воени средства!
Или пак мојата најомилена реченица(иако нон стоп заборавам од кој свет отец била кажана)
"Подобро праведна војна отколку мир кој одалечува од Бога"
Сега ова го нафрлив што моментално ми текна,бидејќи ова е голема тема за разговор.

Изменето од ahmar1 - 19.Февруари.2009 во 15:54
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I ova e onoa poslednoto za koe se drzhat site vernici... So drugi zborovi toa znachi "bidejki se plasham deka od neznaenje, nerazbiranje ili od bilo koja druga prichina mozhebi nekogash i nekade kje zgresham, pa taka kje napravm grev i potoa nema da otidam vo rajot i nema da mu sednam na Boga od desnata strana, jas si odbiram da bidam potpolno pasiven/na i celata odovornost da mu ja prefrlam na Boga."

I mislish deka taa "mudrost" kje te spasi?

Ова што го наведуваш се вика инфантилна религизоност и освен што е ужасно глупава, таквата религиозност е и грев!
Тешко на оној христијанин што оваа му е реченица патеводителка во верата!!
Да, има ретки случаи на луѓе кај кои нивната религиозност може вака да се дефинира но тоа веќе не е теологија туку патолигија,најчесто се работи за претерано чуствителни и несигурни луѓе во себе.
Така да не е како што наведуваш дека за тоа се држат сите верници.пу пу скраја да е,

Изменето од ahmar1 - 19.Февруари.2009 во 16:08
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:08

Меси како Бог ќе интервенира не знам, но ЗНАМ дека ќе направи нешто.......пироманот на пример ќе сфати дека му ја нема запалката, истурајќи бензин ја изгубил некаде.......Ништо од палењето.... .......Значи сценариово во еден филм не го собира.....мора да има продолжение....... .........

Тука ај малку сериозност........

Бог од мене не очекува ПАРАЛИЗИРАНОСТ како што велиш.......напротив очекува активно заземање за промена на ситуацијата......Да си неактивен, парализиран, пасивен (како што велиш ти), треба да не правземам ништо...но ја ПРЕВЗЕМАМ.......СЕ МОЛАМ ИСРЕНО.....зар е тоа пасивност?????

Бог искрената молитва ќе ми ја слушне..........Јас ВЕРУВАМ во тоа.......Бог е Судијата, не сум јас......Ако јас си земам за право да се мешам во неговите ингеренции, јас во него не верувам, јас него не го почитувам, јас не сум сигурна дека тој може да ја реши ситуацијата, јас не сум сигурна дека тој сака да ја реши ситуацијата...........

А со оглед на тоа што Бог е Судија кое е човекољубец, милозлив, семоќен........тој ќе сака, ќе може и ќе знае како да ја реши ситуацијата........
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2009 во 16:17
So nashata pasivnost i nesprechuvanjeto na zloto i grevot, mislejki deka na toj nachin nie nema da napravime grev, vsushnost e dozvoluvanje zloto i grevot da bidat izvrsheni ili so drugi zborovi - toa e impicitno zastanuvanje na strana na zloto...........така велиш Меси.........

Но зар сум го спречил злото што од мене извира, та да сум достоен да спречувам туѓо зло..........

.....Се надевам ме разбра........

На другите ќе им судам (ќе ги убивам зашто прават зло), а со себе си ќе бидам благ и за своите сторени зла ќе си се оправдувам....

На пример не си способен да и се извиниш на мајка ти со која вчера се караше и ја навреди, па таа пиеше дијазепам за да се смири од твоите зборови кои ја навредија............а тука се ставаш способен да пукаш во човек кој според тебе ќе направи зло..........неговото зло е лошо и ќе го казниш, а твоето зло не е лошо и нема да се казниш самиот........(кој си ти да казнуваш воопшто)

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.