IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали злото може да биде и добро?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали злото може да биде и добро?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 8>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Дали злото може да биде и добро?
    Испратена: 17.Февруари.2009 во 04:53
Inspiriran od diskusiite na forumov na najrazlichni temi, izvesno vreme mi se vrti vo glava prashanjeto na koe bi sakal da go doznaam vasheto vernichko mislenje...

Dali dopushtanjeto ili pravenjeto na zlo upateno kon drugo zlo e dobro ili ne? So drugi zborovi, dali zloto nekogash mozhe da bide dobro, iako po definicija e zlo?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 11:13
Vo Mnogu Retki slucaevi moze da e da se potsetime vo stariot zavet koga ubivaa i koa dojdoa vo kukjata na mojsej,majkata go sokri svoeto dete i ne im kaza kade e ubavo receno IZLAGA pa na krajot gledame deka od mojsej proizleze golem bozji sluga,ima i drugi primeri....
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 13:32
Извини месинџер,но мене прашањево многу ми звучи некако.. реторичко.И изгледа имаш веќе изграден некој став па сега сакаш да чуеш што верниците мислат.
Ја би предложил првин ти да го изложиш твојот став па послем да дискутираме,што како.
поздрав

Изменето од ahmar1 - 17.Февруари.2009 во 13:33
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 15:57
ahmar1, posledniot pottik da go postavam prashanjevo beshe edna rechenica od pretposledniot komentar na Asya napishan na temata za Juda:

Bog ni go pretskazhuva predvreme za nashe dobro, no Sam ne go predizvukuva zloto, iako go dopushta za vrazumuvanje na nerazmni lugje.

Sega, nemojte da pomislite deka sakam da komentiram za Asya ili samo za taa misla, tuku kako sto rekov, povekje pati diskusiite ni se vkrstuvale so toa sto e dobro, a sto losho i deka tuka ima tochno i precizno postavena linija , najchesto vrezhana vo kamen, koja vernikot ne smee da ja mine.

Takvo neshto ni se sluchi i so diskusijata za abortusot kade sto postaviv situacija vo koja ve prashav sto kje storite ako ste lekar i ste soocheni so problemot na spasuvanje na samo eden zhivot: majkata ili nerodenoto bebe? Dali kje ostavite i dvete da zaminat od ovoj svet ili ke go spasite edniot za smetka na drugiot?

Se sekjavam ednash koga govorevme za desette Bozhji zapovedi problem beshe za vernicite dali kje izlazhat za da mu napravat dobro na izlazhaniot? Istoto bi vazhelo i za naredbata "Ne ubivaj"... Dali slepoto pridrzhuvanj, na primer za taa naredba, e edinstveno i apsolutno najdobriot izbor vo sekoja situacija? Dali e grev, na primer, odzemanjeto na eden zhivot ako so toa se spasuvaat desetina ili stotina nevini zhivoti? Dali e grev ako se ostavi tie stotina zhivoti da zgasnat poradi neodzemanjeto na onoj edniot?

Vo deneshniot zhivot postojano se srekjavame so vakvi situacii, lichno ili kako nabljuduvachi, pa zatoa na niv jas voopshto ne gledam kako nekakvo retorichko prashanje. Sega, nie mozheme da se pravime deka tie ne postojat i deka e chista teorija bidejki tokmu nie ne sme se soochile so neshto takvo, no fakt e deka so nea se soochuvaat milioni lugje vo svetov. I dali kje si dozvolime vreme za razmisluvame samo vo momentot koga kje ne zbidne neshto takvo nadevajki se deka "sudbinata" kje reshi za nas i taka kje se "spasime" od nashata odluka?

Mislam deka sega sum malu pojasen okolu prashanjeto.

Изменето од Messenger - 17.Февруари.2009 во 16:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 16:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Inspiriran od diskusiite na forumov na najrazlichni temi, izvesno vreme mi se vrti vo glava prashanjeto na koe bi sakal da go doznaam vasheto vernichko mislenje...

Dali dopushtanjeto ili pravenjeto na zlo upateno kon drugo zlo e dobro ili ne? So drugi zborovi, dali zloto nekogash mozhe da bide dobro, iako po definicija e zlo?

Злото упатено кон друго зло не е добро ( барем според мене ) бидејќи знаеме дека злото се храни со зло, како што со солзи на несреќата нема да и помогнеме. А ако сакаме да живееме во свет каде ќе владее само љубовта, добрината и мирот тогаш злото треба да го нема, без разлика дали е наменето за друго зло или нешто слично. Само што тешко некако дека ќе може злото да го нема... [/QUOTE] Мора да постои за да има рамнотежа [/QUOTE]

Изменето од Lithium - 17.Февруари.2009 во 17:07
You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Delicia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
*dream catcher*

Регистриран: 20.Ноември.2007
Поени: 10984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delicia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 16:56
...zloto ostanuva zlo......iako sakame da go opravdame deka e za nekoi si dobri celi......sepak e zlo
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 17:00
За се` во животот, критериум да ни биде Христос. Тогаш и текот на размислувањата ќе ни биде Христос, а не хипотетики (шта би било, кад би било, или, како је мали Џокица замислио нешто).

Кон врв
skalica Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Февруари.2009
Поени: 64
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај skalica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 17:20

Животот на христијанинот се состои од непрекината борба против злото, за да се спаси. Нема зло за добро, како што вели Messenger, ако го разбрав добро. Мислам, дека нема зло и помало зло - злото е зло.
Прости ми, Господи, јас сум грешен човек!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 17:43
Ne bi sakal da mislite vo pravec dali zloto e dobro, tuku dali ponekogash da se napravi zlo e podobro otkolku toa da ne se napravi? Dali nepravenjeto nekakvo zlo vo nekoi sluchai vsushnost mozhe da dovede do ushte pogolemo zlo? Znachi ne go gradirajte zloto ili termonot "zlo" i ne se obiduvajte zloto da go poistovetite so dobro.

Mozhebi kje pomogne ako prashanjevo go preformuliram: dali e ponekogash potrebno ili nephodno da se stori nekakvo zlo za da se napravi dobro?

Prashanjeto ne e teorija, ne e smeshka za Mali Gjokica, ne e nitu bla-bla muabet. Zatoa imate bezbroj sekojdnevni primeri, kako i sluchki od Svetite Pisanija. Edno od niv posochi Pentakostalec.

Lazhenjeto, kradenjeto i ubivanjeto se zla i tie nema nikogash da se poistovetat so dobrinite. No dali potpolnoto odbegnuvanje, odbegnuvanjeto po sekoja cena i vo site mozhni situacii od tie zla e sekogash dobro? Dali ponekogash napravenoto zlo vsushnost e dobro, a negovoto nepravenje e vsushnost zlo?

Изменето од Messenger - 17.Февруари.2009 во 17:44
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 17:44
Messnger.... temata bes mi se dopagaсреќа

Mislam deka nema definacija na zloto... barem jas licno ne mozam da definiram, samo znam deka razumot i srceto mi kazuvaat sto e dobro sto e loso....

Mozebi ke izlezam mace nadvor od temava, no sakam eden primer da dadam.... site nie e poznavame legendata i prikaznata na Robin Hut,  ednite gi kradel (zlo, pored mene) a na drugite im daval...

Spored mene zloto ne e zlo.... zlo e da ubes nekogo no isto taka zlo e da izlazes nekogo....no "tezinata" na tie dva primeri nikogas ne moze da bide ista
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 18:43
nekogas sekoe zlo ...za dobro e
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 19:05
Prasanjeto moze da bide i, dali dobroto moze da bide i zlo?
Dali neabortiranoto bebe vo slucaj na incest ili siluvanje, e dobro?

I za kogo, i koga e zloto dobro, a dobroto zlo?

Jas znam deka, i zloto i dobroto, se covecki. I ubivanjeto i milosrdieto proizleguvaat od coveka. A se sto e covecko ne ni e tugjo.
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 21:18

Во правењето на нештата најважна е намерата.........целта.....

Ако целта ви е да направите некое добро, но за да се постигне тоа би требало да се направи некое ситно зло (некоја незначителна лага или едноставно премолчување на вистината)..тогаш....злото е ОК......(ако ова воопшто може да се смета за зло....мислам на белата лага).......

Но ако појдовната точка (намера, цел, идеја) е деструкција на нешто од било кој вид........злото нема никакво оправдување..........НИКАКВО.......
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2009 во 22:40
polzavce, kako stio rekov namerata e da se napravi dobro, a ne losho.

So drugi zborovi, ako ne napravish nishto ili ako pravish bukvalno kako spored kameniot zapis, togash sledi losho... a ako napravish losho, togash sledi dobro... dali kje napravish losho za da bide dobro ili kje pravish dobro za da stane losho?

Ili kako sto ti taka ubavo go posochi: dali kje napravish losh akt so cel da dobiesh dobar rezultat ili celta kje ti bide samo da pravish dobri akti?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.