IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Canon 5D mkII vs Nikon D3X
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Canon 5D mkII vs Nikon D3X

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
Автор
Порака
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Canon 5D mkII vs Nikon D3X
    Испратена: 12.Февруари.2009 во 09:50
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2009 во 12:46
Eve uste eden test, mnogu fino izveden i so sliki/primeri. Otslikuvanje na realnosta.
http://diglloyd.com/diglloyd/free/PushingTheBlacks/index.html
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2009 во 14:33
Тегла, не ти работат линковите. Пак имаш едно празно место помеѓу // и www
Кон врв
Bob Rock Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2006
Поени: 188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2009 во 15:50
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

http://www.prophotohome.com/Nikon-D3x-Canon-5D-MKII-High-ISO-Image-Quality-Review

просто неверојатно е колку стрплив модел имале..волку тестови тешко човек би ги издржал ,а камо ли куче

_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2009 во 16:22
pa ne bil bas strpliv... na del od fotkite se gleda deka mrdal

retardirana rabota se ova testovive na internet... ama sekoj kje si vidi ona sto saka da go vidi - za nekoj kje bide jasno deka nikonot rastura, a nekoj kje tvrdat deka canonot mu gi vadi zrckite na Nikonot!

bullsit either way

Кон врв
Bob Rock Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2006
Поени: 188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2009 во 19:09
Originally posted by dimi dimi напиша:

retardirana rabota se ova testovive na internet... ama sekoj kje si vidi ona sto saka da go vidi - za nekoj kje bide jasno deka nikonot rastura, a nekoj kje tvrdat deka canonot mu gi vadi zrckite na Nikonot!

bullsit either way

тоа ми беше поентата
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
Кон врв
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2009 во 18:35
Da, vo pravo ste... a, i malku e paradoksalno:
kako po pravilo, tie sto gi kupuvaat ovie kameri NE gi analiziraat sporedbenite testovi (i obratno).

Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2009 во 21:05
Ne sakam da otvoram nova tema bidejki mislam oti odgovara i ovaa... za onie koi gi interesira toa, izleze detalniot test na Canon 5D mkII vo DPReviews:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5Dmarkii/
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2009 во 12:05
D3x e nedostapen za mene, taka da vakvi usporedbi i ne mi znacat nesto.
Povece bi sakal usporedbi medju 5d mk2 i d700 koi se i cenovno slicni. dpreview testot na 5dmk2 e eden takov primer, ama ako nekoj ima link povece bi sakal da go poglednam.
Bi sakal i Vas da Ve slusnam sto bi kupile pomedju ovie dve tela (5dmk2 i d700).

pozdrav.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2009 во 12:33
Epa ke ima najava na novi raboti, pa moze i da se pojavi D700x. A mozda i nema. Sepak, koga bi imal dovolno $, d700 odma se zima, vo kombinacija so 14-24mm...
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2009 во 19:14
Originally posted by mobicom mobicom напиша:

Povece bi sakal usporedbi medju 5d mk2 i d700 koi se i cenovno slicni. dpreview testot na 5dmk2 e eden takov primer, ama ako nekoj ima link povece bi sakal da go poglednam.
Bi sakal i Vas da Ve slusnam sto bi kupile pomedju ovie dve tela (5dmk2 i d700).

pozdrav.

nikondziite ke kazat nikon, kanondziite ke kazat kanon. ako se nemaat kvalitetni FF objektivi koi ke go odredat pravecot, togas se odbira spored preferenca i nacin na slikanje. iako se cenovno slicni, dvata aparati se dovolno razlicni za da ne moze da se napravi takva crno-bela sporedba. nikonot e pobrz, ima podobar "response"; canonot ima golema rezolucija i HD video (koj znae da go koristi i ima potreba toa e od neprocenlivo znacenje ). nikonot e pouniverzalen, canonot e pospecijaliziran (landscape, studio). nikonot go ima 14-24, canonot go ima 70-200... okolu shumot, razlikite se tolku minorni sto nikogas nema da se primeti...

na krajot na kraistata, dvata aparati se (spored moe mislenje) za profesionalna rabota, sto bi rekle - treba samite da si gi izvadat parite. za web postiranje i dvata se overkill... ako covek nema objektivi kako odrednica, togas jas ne bi go otpisal ni sony A900...намигнување

Изменето од branko_k - 14.Февруари.2009 во 19:17
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2009 во 15:25
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by mobicom mobicom напиша:

pozdrav.

nikondziite ke kazat nikon, kanondziite ke kazat kanon. ako se nemaat kvalitetni FF objektivi koi ke go odredat pravecot, togas se odbira spored preferenca i nacin na slikanje. iako se cenovno slicni, dvata aparati se dovolno razlicni za da ne moze da se napravi takva crno-bela sporedba. nikonot e pobrz, ima podobar "response"; canonot ima golema rezolucija i HD video (koj znae da go koristi i ima potreba toa e od neprocenlivo znacenje ). nikonot e pouniverzalen, canonot e pospecijaliziran (landscape, studio). nikonot go ima 14-24, canonot go ima 70-200... okolu shumot, razlikite se tolku minorni sto nikogas nema da se primeti...

na krajot na kraistata, dvata aparati se (spored moe mislenje) za profesionalna rabota, sto bi rekle - treba samite da si gi izvadat parite. za web postiranje i dvata se overkill... ako covek nema objektivi kako odrednica, togas jas ne bi go otpisal ni sony A900...намигнување

neodamna imav prilika da si igram so nikon d700, 24-70 2.8g i SB-900 i navistina mi se dopadna funkcionalnosta i mudrite resenija na sistemot.
vo momentot koristam oprema na Canon, no 700kata seriozno kje bide vo igra koga kje kje dojde momentot za nov aparat...
sepak prvo treba da go proveram i 5dmk2, no nekolku resenija okolu blic sistemot na nikon navistina me plenija.
uste edna rabota sto mi se dopadna bese za nijanska poubavoto crtanje na objektivite na nikon, barem spored procenkite od oko, kako i komentarite na kolegite koi tuku sto se podnovija so nikoni (lugjeto za koj zboruvam predhodno korisetea 450 d so sigma 24-70 2.8 i Canon 70-200 2.8, a drugiot canon 1d mark 2 so Canon 70-200 2.8 i 17-40 L)

uste edna prednost na nikonot e sto IMHO e napraven za posiroka primena, za razlika od Canonot koj e povekje za vo studio.

se razbira ova se aprati za profesionalna rabota i se soglasuvam so Branko koga veli deka se nepotrebni za hobby/enthusiast kategorijata (osven ako merakot ne e navistina golem)

Edit:
PS: voopsto ne me interesira toa sto 5dmk2 ima HD video! :)

Изменето од dimi - 16.Февруари.2009 во 15:27
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2009 во 19:44

Edit:
PS: voopsto ne me interesira toa sto 5dmk2 ima HD video! :)

Abe sega ne te interesira, ama odkoga kje go imas na tvojot potpis kje ima nekoku linkovi so "imame spotovi" намигнувањенамигнување

Inaku samo videoto za mene e pricina da si kupam NIKON video kamera (koga kje ja napravat kako sto e na Canon Mk2 ili podobro).

Za fotografija ne me interesira Nikon ili Canon голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Изменето од Tegla - 16.Февруари.2009 во 19:44
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2009 во 23:46

...se razbira ova se aprati za profesionalna rabota i se soglasuvam so Branko koga veli deka se nepotrebni za hobby/enthusiast kategorijata (osven ako merakot ne e navistina golem)

Merakot e golem a cenite prifatlivi i za amaterska upotreba, bar ako za nas ne togas za zapadot da.
Si sakam sliki bez blic vo temni domasni indoor uslovi, a za toa mi e potrebno kvalitetno i pogolemo iso, znaci ne mora ako mi e za hobi da mora samo d40/450d da kupam.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.