IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:00
Originally posted by makarios makarios напиша:

Mesi, овие теми не се од сега измислени. Се вртат од време на време веќе 2000 години.Зарем, ако некој се обидеше да ја сокрие вистината, Бог не ќе ја откриеше? Ден Браун и сличните се пунат пари, итро (односно лукаво) прелистувајќи по старите списи, и пишуваат романи на таа тема. Ние пак, мислиме дека таквите конечно ја открија вистината, го демистифицираа Светото Писмо и тн. Ама тоа е ептен приземно размислување. Нашата цел е Христос, и секое размислување надвор од Него, не ни носи никаква полза. А пак, ако има некоја вистина во тие апокрифи, досега сигурно ќе ни се откриеше преку Светиот Дух. Ако сметаме дека баш сега е моментот за разоткривање, тогаш индиректно кажуваме дека Црквата била мртва, што пак, не е возможно, ако погледнеме колкава благодат се излева, многубројните чуда и светители кои се изродиле.

makarios brate, istoto go govoram i jas.

Nitu na um ne mi padna Don Braun i slichnite na nego ... nitu spomnav nekade apokrifa. Site podatoci sto gi dadov se od Noviot Zavet.

Site.

Potpolno se slozhuvam so tebe i istoto go govoram i jas: celta e samo Isusovoto propovedanje i nikakva druga teologija, teorija, dogmi, gradenje kuli od karti, obichai, vetuvanja, metanii...

Istoto go govoram i jas...

Zatoa gi dadov ovie argumenti koi mozhe sekoj samiot da gi proveri i da vidi dali se tochni ili ne... toa e vistinskata religioznost. I kako za promena, da pochne da razmisluva malu okolu seto toa bez da se plashi dali kje srushi temeli na nechija teorija... Tokmu zatoa teoriite se teorii, za da bidat eden den srusheni i zameneti so neshto novo, podobro i potochno... taka se raste i se poagja po patot na prosvetluvanjeto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:13
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

п.с. а за евангелието по марко незнам од кај ти е тој податок. Матеј е првиот

Oficijalno najstaroto Evangelie e od Marko. Taka se uchi na Univerzitetite za komparativna religija, taka e usvoeno od avtoritetite spored rezultatite od istrazhuvanjata.

Za toa ima bezbroj izvori na podatoci, no mislam deka dovolno e da ti posocham eden (najpopularen megju liugjeto ) za da se uverish vo toa:

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament

Vruvam deka chitash angliski. Pojdi nadolu do poglavieto "Date of composition". Megju ostanatoto tamu pishuva:

Most secular scholars agree on the dating of the majority of the New Testament, except for the epistles and books that they consider to be pseudepigraphical (i.e., those thought not to be written by their traditional authors). For the Gospels they tend to date Mark no earlier than 65 and no later than 75. Matthew is dated between 70 and 85. Luke is usually placed within 80 to 95.

Isus neka bide sekogash so tebe.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:32
Messenger, ти не наведе никакви аргументи, туку само твои (или не е важно чиви) субјективни претпоставки/заклучоци. Тоа воопшто не се "факти" како што ти сакаш да ни ги претставиш. Ти, на пример, сакаш да ги убедиш читателите дека меѓу Христос и Јуда имало некаков "таен заговор" и притоа велиш твоите податоци за тоа се од Новиот Завет. Но дали е навистина така?
Ти сакаш да ги убедиш читателите тука дека е Новозаветен податок дека Исус му ја доверил благајничката служба на Јуда, но таков податок немаме во Новиот Завет. Таму пишува дека Јуда ја водел таа служба, но не пишува дека Христос го ракоположил Јуда за таа служба. Можеби Христос им оставил на апостолите самите да си изберат еден меѓу нив кај кого ќе стојат парите и можеби Јуда самиот се изборил за да дојде до таа позиција. И јас велам можеби, но и ти го велиш истото и затоа тука нема простор за никаков "податок", а камо ли пак заклучок.
Исто така, не ми е јасно од каде ти е заклучокот дека ако Јуда не го предал Исус, тогаш "Bez negovoto predavstvo nemashe da ima apsenje, bez apsenjeto nemashe da ima sudenje, bez sudenjeto nemashe da ima raspetie, a bez nego nemashe da ima voskresenie… nakuso, bez toa se ushte nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi."???
Фарисеите и свештениците неколку пати пред тоа се обидоа да го фатат Исус, да го каменуваат и да го уапсат и евангелските извештаи не известуваат дека Исус вешто се измолкнувал од нив (Јован 8:59; Јован 10:39), така што ако сакал Исус уште тогаш можел да им се предаде и воопшто немало да Му треба некој како Јуда.
Но сепак, вистина е дека Исус дозволил да биде предаден од Јуда и Тој добро знаел што ќе направи Јуда, но сепак дозволил да биде предаден, што воопшто не значи дека Исус соработувал во Своето предавство во некој "таен заговор" со Јуда.
Тоа што Сатаната честопати го искушувал и работел против Исус преку Неговите апостоли, тоа не значи дека Исус бил во ортаклук со Ѓаволот. Јуда не е единствениот во кого влегол Сатаната. Истото Христос, на пример, го посведочи и за апостолот Петар (Матеј 16:23), па сепак знаеме дека Петар бил еден од најблиските ученици на Исус.
Но божествената премудрост се открива во тоа што Божјите планови се несопирливи дури и при најголемиот отпор од ѓаволот. Божјата премудрост е толку над човечката или ѓаволската што Тој успева дури и преку потезите на противникот да ја изврши Својата воља и да ги сврти истите во своја полза. Оваа Божја генијалност ја гледаме во многу ситуации во Светото Писмо каде што Ѓаволот се обидел да му пркоси на Бог. Сега не ми текнвуаат тие примери, но еден брат еднаш ми ги раскажуваше, така што можеби во некоја наредна прилика ќе ви ги напишам и нив.
Поздрав!
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:37
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Но божествената премудрост се открива во тоа што Божјите планови се несопирливи дури и при најголемиот отпор од ѓаволот. Божјата премудрост е толку над човечката или ѓаволската што Тој успева дури и преку потезите на противникот да ја изврши Својата воља и да ги сврти истите во своја полза.

So ova celosno se soglasuvam. Zatoa i planovite na protivnikot Bozji vo start se osudeni na propast.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 20:58
Pravoslaven, koj film gledash sega?

Se sheguvam...

Kade vide vo mojot opshiren komentar deka Isus i Juda se dogovarale za neshto? Slobodno citiraj me.

Jas vo prethodnite repliki namerno nafrliv nekolku potpolno razlichni idei okolu Juda i negoviot zhivot so Apostolite i Isus za da vi pokazham deka kako shto mozhe da se pretpostavuvaat edni raboti za nego isto taka mozhat da se pretpostavuvaat i drugi. Znachi toa beshe samo edna predizvikatelna komparacija.

Vo posledniot komentar, koj e napishan sosem seriozno, nikade ne spomnav nikakvi dogovori, nikakvi apokrifi i nikakvi pretpostavki. Seto izlozheno se citati od Noviot Zavet.

Jas ne ubeduvam nikogo nishto i zatoa pri krajot velam: eve vi gi podatocite od Evangelijata i Aktite i povelete sekoj za sebe neka si izvleche zakluchok.

Za blagajnichkata sluzhba... Pravoslaven, te moilam nemoj da pretpostavuvash neodrzhlivi raboti: не пишува дека Христос го ракоположил Јуда за таа служба. Можеби Христос им оставил на апостолите самите да си изберат еден меѓу нив кај кого ќе стојат парите и можеби Јуда самиот се изборил за да дојде до таа позиција. Za mnogu raboti ne se pishuva vo detali vo Evangelijata, no se znae sto bilo mozhno, a sto ne bilo mozhno vo relacijata megju Bozhjiot Sin i Apostolite. Nemoj sega da postavuvash nemozhni teorii za "samoizboruvanje na Juda" i "samoizbiranje megju Apostolite" za toa koj kje zastane zad edna od najvazhnite funkcii -chuvar na zaednichkite pari, bez znaenje i aminuvanje od Isus. Razbiram i prifakjam "slobodno razmisluvanje", ama tolkava sloboda e potpolno raspushtanje i navleguvanje vo fantastichniot svet na Don Braun. Ednostavno ne drzhi voda.

Za onoa ponatamu, navistina ne znam sto da kazham bidejki ne razbiram sto ti e poentata. Pa, jasno e deka ako ne beshe Juda Isus nemashe da go fatat, sudat i osudat. Sto ima tuka nejasno? Isus dozvoli toa da se sluchi i dozvoli toa da go stori tokmu Juda, a ne bilo koj drug. Juda beshe negoviot odbran instrument vo egzekucijata na onoa sto trebashe da se sluchi.

Ponatamu navistina te izgubiv... ne samo sto ne te razbiram sto sakash da kazhesh, tuku gledam deka potpolno se slozhuvame... velish "Но божествената премудрост се открива во тоа што Божјите планови се несопирливи дури и при најголемиот отпор од ѓаволот. Божјата премудрост е толку над човечката или ѓаволската што Тој успева дури и преку потезите на противникот да ја изврши Својата воља и да ги сврти истите во своја полза." Pa toa go velam i jas i zatoa ja stavam pod prashanje teorijata nametnata od Jovan deka vo Juda vlegol Satanata i zatoa toj uspeal da go napravi onoa sto go napravil. Spored tvojot komentar i spored Bozhjata zamisla, kako mozhe Satanata da zastane na Bozhjata strana pomagajki go planot za raspetieto,a so toa i spasuvanjeto od grevovite na lugjeto? Nema nikakva logika, neli?

Kako sto ti rekov, vopshto ne mi e jasno koja ti e poentata, ama ne e vazhno...

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 21:07
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 21:07

Messenger, Сатаната не застанал на Божјата страна и не го помагал планот за распетието, туку Бог ги искористил неговите потези за остварување на Својот план. Нам ни изгледа тоа така затоа што од сегашна перспектива го гледаме финишот од тие збуднувања, но кој (освен Бог) би претпоставил таков финиш пред тие збуднувања?

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 21:13
Sega ti vo potpolnost se slozhuvash so mojot stav.

Bog dozvolil Satanata da vleze vo Juda i da go natera da napravi onoa sto toj napravil, sto znachi deka Juda bil samo instrument vo Bozhjite race. Bez niv nemalo da se sluchi onoa sto se sluchilo i nie nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.

Toa go velam i jas.

Na krajot se slozhivme.

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 22:49
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 22:45
toe e problemot na denesninata,
lugjeto se vrzuvaat za nesto sto bilo pred 2000 godini,
zatoa propagja segasnosta,
dodeka idninata segasnosta ja kroi
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 22:52
Ако кроиме иднина врз основа на сегашноста........го обравме бостанот.......

Јас пак мислам дека луѓето се врзуваат помалку отколку што треба за -тоа што било пред 2000 години-. Кога би се врзале повеќе......светот не би пропаднал..........БИ НАПРЕДНАЛ...
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 23:14
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Ако кроиме иднина врз основа на сегашноста........го обравме бостанот.......

Јас пак мислам дека луѓето се врзуваат помалку отколку што треба за -тоа што било пред 2000 години-. Кога би се врзале повеќе......светот не би пропаднал..........БИ НАПРЕДНАЛ...

Taka e polzavce....ISUS ni e najgolemiot primer kako treba da se odnesuvame so bliznite i Negovite soveti za zivotot se sekogas najdelotvorni.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 00:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sega ti vo potpolnost se slozhuvash so mojot stav.

Bog dozvolil Satanata da vleze vo Juda i da go natera da napravi onoa sto toj napravil, sto znachi deka Juda bil samo instrument vo Bozhjite race. Bez niv nemalo da se sluchi onoa sto se sluchilo i nie nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.

Toa go velam i jas.

Na krajot se slozhivme.

Ниту сега, ниту пред тоа јас не се сложив ниту се сложувам со твојот став и не разбирам каде сум нејасен што ти поинаку ги тумачиш моите изјави.
Јас велам дека да Бог дозволил Сатаната да влезе во Јуда, но исто така велам дека и Јуда дозволилл Сатаната да влезе во него и не е Сатаната која го натерала да направи нешто, туку тој - Јуда заедно со Сатаната го направил тоа што го направил.
Јуда не бил инструмент во Божјите раце, туку своеволно го направил тоа што го направил.
Без нив или со нив ќе се случило тоа што требало да се случи и ние ќе бевме спасени од нашите гревови. Во мојот предходен коментар образложив дека Јуда воопшто не бил потребен за погубувањето на Исус. Не би сакал да се повторувам.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 02:51
OK, ne se nerviraj... dobra nokj.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 03:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

п.с. а за евангелието по марко незнам од кај ти е тој податок. Матеј е првиот

Oficijalno najstaroto Evangelie e od Marko. Taka se uchi na Univerzitetite za komparativna religija, taka e usvoeno od avtoritetite spored rezultatite od istrazhuvanjata.

Za toa ima bezbroj izvori na podatoci, no mislam deka dovolno e da ti posocham eden (najpopularen megju liugjeto ) za da se uverish vo toa:

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Testament

Vruvam deka chitash angliski. Pojdi nadolu do poglavieto "Date of composition". Megju ostanatoto tamu pishuva:

Most secular scholars agree on the dating of the majority of the New Testament, except for the epistles and books that they consider to be pseudepigraphical (i.e., those thought not to be written by their traditional authors). For the Gospels they tend to date Mark no earlier than 65 and no later than 75. Matthew is dated between 70 and 85. Luke is usually placed within 80 to 95.

Isus neka bide sekogash so tebe.

Амин, и со тебе брате.

ЗА име на вистината и јас имам ист број свои аргументи.
Еве блажен Теофилакт Охридски (10 век)еден од најпознатите толкувачи на Светото Писмо и составувач на житието и службата на св.Климент Охридски, што кажува за потеклото на Евангелијата.

Блажен Теофилакт Охридски

п.с. воедно прочитај го и толкувањето за Јуда

Изменето од Опитен - 10.Февруари.2009 во 03:56
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2009 во 05:31
Linkot ne ti raboti.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.