IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Јуда Искариот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Јуда Искариот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Бог, со Неговото предзнаење, не учествува во изборот на човекот, тој (човекот) има слободна волја.

Еве два примери на манифестирана слободна волја во Евангелието:

Светиот апостол Петар се откажа од Спасителот Христос - се покаја и се спаси.

Апостолот Јуда (Искариотски) Го предаде Спасителот Христа за 30 сребреници (пари), и откако „сфати“ дека предаде невина крв, отиде и се обеси.

И двајцата имаа слободна волја, и според неа постапија.
<font size="2" color="#000099">Некаде во Ев. по Св. Ап. Јован Исус говори за спасение на оние кои Бог му ги доверил. Не се сеќавам моментално на стихот, но знаете за кој стих зборувам.Долго се тупев со тоа-дека Бог знае однапред кој ќе биде спасен и каква е тогаш смислата на нашето делување. Значи, имаме простор за делување и слободна волја на одлучување, но Бог го знае исходот. <font size="2" color="#000066">Така ли?

Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.

Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot na bezboznikot za da ne pogine, kako sto bese slucajot so Savle, koj od najgolem protivnik na Hristijanstvoto stana najgolem propovednik.

Zamislete sto ke se slucese ako Hristos ne mu se javese na patot za Damask na Savle, koj podocna stana apostol Pavle. Prvo, toj nemase da se spasi , a vtoro hristijanstvoto nemase da se siri tolku brzo kako sto toa go napravi toj. ALELUJAH!

Taka i denes Bog intervenira ponekogas kaj nekoi luge kaj koi znae deka ima sansi da se spasat, pa im pomaga bilo preku luge ili preku nekoja slucka za da se obratat kon Bog, a zakoravenite nevernici za koi znae deka nema nikogas da se pokajat gi ostava na Satana.

1. Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata.

2. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot ...

E sega, dali krajot e "kraj" ili krajot ne e "kraj"? Dali Biblijata kazhuva sto kje se sluchi ili samo dava nekoja opcija koja mozhe da se sluchi dokolku Bog ne se predomisli? I koga Bog stoi na onoa sto kje se sluchi, a koga intervenira za da ne se sluchi? Koj e kriterijumot na dozvoluvanje da se sluchi i da ne se sluchi?

Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor, nitu pak poradi nekoja prichina Bozhja pomosh kako Savle? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?

I da ne shiram natamu so mnogu drugi prashanja koi go doveduvaat vo prashanje seto ova objasnuvanje na Judinata uloga vo zavrshuvanjeto na Isusoviot materijalen zhivot na zemjava...

Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor, nitu pak poradi nekoja prichina Bozhja pomosh kako Savle? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne?

Juda celo vreme bese so Hrista i toj znaese deka Isus e Mesijata praten od Bog, megutoa i pokraj toa dfozvoli Satanata da vleze vo negovoto srce i da go predade svojot ucitel.

Vo Biblijata e proreceno deka eden od apostolite ke go predade Isus, a ne e potencirano koj. Juda so Isus bil 3 godini, sigurno imalo nesto dobro vo nego stom Isus go izbral za apostol, no potoa Juda po poleka dozvolil vo nego da se razvivaat lakomi cuvstva, na pr. pocnal da krade od blagajnata, pocnal da dozvoluva gavolot da vleze vo negovoto srce.
I najgolemata greska sto ja napravil Juda bila toa sto ne se pokajal pred Boga sto go predadel Isus, tuku samo go pecela sovesta i izvrsil samoubistvo, sto e grev.

Zatoa Juda e narecen "sin na pogibelta".
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:09
Messenger, Савле имал голема ревност за Бог и вистински мотиви кога ги прогонувал христијаните. Тој, според своето Јудејско убедување, сметал дека тие се секта и затоа ги прогонувал за да го заштити вистинското Јудејство и вистината за вистинскиот Бог Јахве. Тој одеднаш добива просветлување дека Исус е Синот Божји и дека Тој е вистината и одеднаш Савле со истата ревност продолжува во новото откровение за Бог. Значи тој цело време имал вистински мотиви и искрено срце пред Бог.
Ова не било случај со Јуда. Јуда имал одамна откровение за Исус и добро знаел Кој е Тој. Јуда имал прилика да ги гледа чудата кои ги правел Исус, а и бил присутен и кога Петар посведочил дека Исус е Синот Божји. Значи Јуда ем го имал вистинското откровение за Исус, ем и преку чудата му било потврдено тоа. Но Јуда и покрај сето тоа одлучил да оди против Исус. Значи иако знаејќи ја вистината, сепак одлучил да оди против неа, а кога згрешил, се покајал, но не се вратил кај Исус, туку се обесил.
Сепак, не е наше да судиме дали Бог му простил или не. Тоа е работа на Бог и само на Бог.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:10
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Дали ова сето што го кажувате треба вака да се разбере:

Дека Бог ни дава право да избираме (како што можел и Јуда да избира)........

Но Бог е нели вонвременски и сезнаен, а тоа би значело дека го знае минатото ја знае сегашноста и ја знае иднината.....

Мене ова вака поставено (ако добро сум ја разбрала дискусијата) ми има логика.....

Ни остава сами да одлучиме, но тој е пред секое време, пред секоја човечка акција, пред воопшто да размислуваме за нашата одлука Бог знае за што ќе се одлучиме, како ќе одбереме да постапиме.........

Дали добро сум разбрала?

Добро си разбрала. Ми се допаѓа како размислуваш трепкање
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:15
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Messenger, Савле имал голема ревност за Бог и вистински мотиви кога ги прогонувал христијаните. Тој, според своето Јудејско убедување, сметал дека тие се секта и затоа ги прогонувал за да го заштити вистинското Јудејство и вистината за вистинскиот Бог Јахве. Тој одеднаш добива просветлување дека Исус е Синот Божји и дека Тој е вистината и одеднаш Савле со истата ревност продолжува во новото откровение за Бог. Значи тој цело време имал вистински мотиви и искрено срце пред Бог.
Ова не било случај со Јуда. Јуда имал одамна откровение за Исус и добро знаел Кој е Тој. Јуда имал прилика да ги гледа чудата кои ги правел Исус, а и бил присутен и кога Петар посведочил дека Исус е Синот Божји. Значи Јуда ем го имал вистинското откровение за Исус, ем и преку чудата му било потврдено тоа. Но Јуда и покрај сето тоа одлучил да оди против Исус. Значи иако знаејќи ја вистината, сепак одлучил да оди против неа, а кога згрешил, се покајал, но не се вратил кај Исус, туку се обесил.

Сепак, не е наше да судиме дали Бог му простил или не. Тоа е работа на Бог и само на Бог.

Se slozuvam apsolutno so postot na pravoslaven.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:16

Prorechuvanjeto vo Biblijata deka eden apostol kje go predade Isus ne znachi istovremeno deka toa e napraveno so negativna intonacija. Zoshto da ne se pretpostavi opcijata deka toa e storeno vo dogovor so Isus? Zoshto da ne se pretpostavi deka Juda bil edinstveniot od site apostoli vo koj Isus imal doverba deka kje ja izvrshi taa neblagodarna zadacha i mu ja doveril tokmu nemu? Zoshto da ne se pretpostavi deka Juda znael sto e rabotata, deka gi izmamil fariseite oti toa go pravi za pari za da mu poveruvaat i deka na krajot sepak ne mozhel da ja izdrzhi tezhinata na storenoto delo i pritisokot od Isusovite sledbenici, pa zatoa si go odzel zhivotot (iako za toa ne postoi dokaz, tuku toa e samo pretpostavka. Podednakva verojatnost e deka bil otepan. ) ?

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 00:20
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 00:25

Brate messi , se gleda deka ne ja znaes mnogu Biblijata.

Kade pisuva deka Juda kradel? Procitaj vo Jovan 12:1-6, ako imas Biblija pri raka.

Vtoro, vo Biblijata jasno pisuva deka Juda se obesil(a ne bil otepan)

I Petar od strav tripati se odrece od Hrista pred lugeto,ama se pokaja i zaplaka pred Boga i Bog mu prosti, dodeka Juda ne pobara proska od Boga.

Toa e razlikata. Inaku nemalo nikakov dogovor pomegju Isus i Juda. Toa ne go kazuva Biblijata.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 01:06

Messenger, не им го раскажувај на луѓево филмот со Јуда затоа што после нема да им биде интересен кога ќе се дава тука во Македонија голема%20насмевка

Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 01:14
Меси пријателе,

најнапред поздрав, одамна се немаме пишано, и збор два за темата.

На почетокот самиот кажа дека Бог ја знае иднината, а јас во предходниот пост напишав дека Бог е вечен и за Него не постои категоијата време. Времето е утврдено за нас ограничените суштества.

Од друга страна, Бог е совршен, што значи нема недостаток. Нема недостаток ниту во знаењето, нели? Он е сезнаен.

Човекот е создаден според образ и подобие Божјо, што значи е слободна личност одговорна за самата себе.

Бог ја дал и ја почитува таа човекова слобода.

Како што КингДавид кажа убаво во неговиот пост, дека Јуда не бил толку празен и не точна констатацијата дека не е повикан и не му се јавил Бог како на Савле.

Јуда бил директно повикан од Него, живеел со него, јадел, пиел, го случал, ги гледал сите негови дела... но...
зборовите што му ги кажал на трпезата се не да го поттикне да го направи делото, туку да го отрезни, затоа што само тие двајцата знаеле што планира Јуда...

потоа појавувањето преку совестта...

А дека постоел таен план исклучи ја таа опција. Господ се што кажал кажал јасно и откриено, од покривите и раскрсниците     
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 01:23

Messenger, не им го раскажувај на луѓево филмот со Јуда затоа што после нема да им биде интересен кога ќе се дава тука во Македонија голема%20насмевка

газење%20од%20смеење

Братче, ова ти беше јако. голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 01:25
Originally posted by makarios makarios напиша:

газење%20од%20смеењеБратче, ова ти беше јако. голема%20насмевка

Znaci ima takov film a ?
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 01:35
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by makarios makarios напиша:

газење%20од%20смеењеБратче, ова ти беше јако. голема%20насмевка

Znaci ima takov film a ?

Па, не е проблем. Спилберг, Лукас, Оливер Стоун, ќе се најде некој. трепкање
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 02:01
Originally posted by spiros spiros напиша:

Мајкл пријателе, те молам Апостолите на Милоста и Правдината БОЖЈА - значи оние кои сведочат во Најсветото
Писмо за ВИСТИНАТА - не ги наречувај фалцификатори или
слично, ....

Нигде не сум ги нарекол апостолите Исусови фалсификатори ниту слично на тоа. Препрочитај уште еднаш што сум напишал во постот.

Изменето од Majkl - 09.Февруари.2009 во 02:06
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 03:00

Aко таквите пророштва како што велиш не се нешто што морало да се исполни, која е смислата на вдаховеното од Бога дејствување на старозаветните пророци?
Смислата е благовремена опомена и поука. Доколку тие се отфрлат, тогаш секако дека ќе мора да се исполнат претскажаните настани.

Замисли да не се исполнеле патилата на крстот-како што било наговестено. Што би било тогаш со Стариот Завет односно пророците од истиот? Би испаднале лажови во сечии очи.
Тоа тогаш би бил проблемот на оние кои гледаат со такви очи, не на пророците. Пророците никогаш не им се додворувале на луѓето и на нивните представи и очекувања. Тие само ја пренесувале Божјата порака. Впрочем пророците отсекогаш и беа клеветени како лажговци во очите на многумина. Дури и убивани. Пророците генерално, никогаш не биле и не се препознавани од своите современици како вистински пророци.

Замиосли да не беше распетието-каква смисла ќе имаше нашата вера?
Во ред, но што е смислата на нашата вера? Настанот кој што се одигра на Голгота има огромно, космичко значење и не е разбран од повеќето христијани а ниту од другите религии. Но смислата на верата не е распнувањето само посебе.

Христос во својата обемна објава од 1989 год.„Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„, меѓу другото, објасни:
„Да опстоеше еврејскиот народ и родот Давидов со Мене, тогаш не ќе морав да претрпам смрт на крст. Пред очите на сите Јас би се вознесол во Небесата, а Небесата би останале меѓу Мојот народ, оти луѓето би ги исполнувале Небеските закони - и Јас би дошол повторно кај нив како Владетел на царството Божјо на Земјата.
Спознајте: Оној кој законот на животот само го слуша а не го остварува, останува онаков каков што е, и ќе биде злоупотребен од оној кој мисли да владее со светот: сатаната на сетилата, противните сили.
Јас останав во вечниот Отец, и во духот го извршив делото на избавение кое беше заклучено на Небото: Преку дела на љубовта да се доведат сите души и луѓе во нивниот дом.„

Зошто Бог би се предомислил и би исползувал план Б
Бог не се предомислил. Постоеа 2 опции во самиот старт, затоа пророците од стариот завет и можеле да наговестат такви настани(Христовата мисија во духовните светови е планирана многу пред самиот настан во Ерусалим) - Опциите беа: народот Израелски да го препознае месијата и го прифати(за евреите како некогашен одбран народ и нивната задача во друга прилика можам да напишам), или доколку го отфрли, тогаш Исус оди на крст.

трепкање (нешто слично веруваат муслиманите-дека Бог во краен миг го избавил Исус зашто бил добар и му допуштил да избега а на Негово место донел двојник) Во овој случај имаме концепт за Бог-сплеткарошголема%20насмевка, нели?
Бог не се бави со сплетки, туку противникот. Инаку тоа верување на муслиманите(ова што го кажувам е мој личен став) за мене има логика. Во Quran-от се вели дека Хазрети Иса не го убиле туку така им се присторило на луѓето. Гледано подлабоко, во смислата назборовите(а зборовите се само симболи) стварно испаѓа така. Како може Божјиот син воопшто некој да го убие? Тоа е само привид исто како и овој привремен материјален свет.

Изменето од Majkl - 09.Февруари.2009 во 03:12
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 06:35
Vo Evangelijata imeto na Juda e napishano okolu dvaesettina pati i sekogash toa e napraveno so posebna doza na negativna konotacija.

Prvoto evangelie spored svojata starost e onoa na Marko. Tuka (14:10) chitame deka Juda odi kaj prvosveshtenicite da go predade Isus i ovie izraduvani od toa mu davaat izvesna suma srebrenici. Marko ne dava nikakvo objasnuvanje za toa koi bile vistinskite motivi za ovoj Judin akt. So nenaveduvanjeto na kolichinata srebrenici ne se dava nekakov povazhen akcent na parite. Tie se bezmalu navedeni sporadichno, kako ilustracija na prvosveshtenskata radost.

Vo Evangelieto na Mateja , koe e pishuvano nekoe veme po onoa na Marko, na rabotite im se dodadeni nekoi novi detali. Imeno, tuka Juda im priogja na prvosveshtenicite da doznae kolku srebrenici kje dobie za Isusovoto predavstvo (26:14-16). Ovde vekje se posochuva motiv na alchnost za pari.

Vo Evangelieto na Luka, koe e napishano vo slichno vreme kako i onoa na Mateja, dodaden e ushte eden nov element – Satanata, kako ultimativen Bozhji neprijatel. Toj vleguva vo Juda i go vodi kon aktot na predavstvoto (22:3), dodeka radosnite prvosveshtenici se soglasuvaat za toa da mu dadat na Juda izvesna svota srebrenici. Vo ova Evangelie motivot e vleguvanjeto na Satanata vo Juda ili kazhano so drugi zborovi “Gjavolot go natera na toa”.

Vo najmladoto Evangelie, onoa od Jovana, se srekjavame so nekolku drugi raboti koi ne postojat vo prethodnite. Tuka doznavame deka Isus koga gi odbiral svoite dvanaeset Apostoli znael deka edniot od niv e gjavol (6:70). Ushte povekje, iako gjavol, Isus nemu mu go doveril chuvanjeto na parite (12:4-6) od koe toj kradel. Spored ova posledno najmlado Evangelie Juda, Isusoviot svoerachno odbran apostol, e gjavol, kradec i ima demonska priroda.

Ochebijno e kako so vreme, sledejki ja starosta na Evangelijata, na Juda mu se dodavaat se povekje negativni elementi i toj bukvalno prerasnuva vo gjavolski lik. Zabelezhete deka Isus toa go znael, no poradi nekoja samo nemu poznata prichina toj go zema kako eden od negovite odbrani apostoli. Nitu edno od Evangelijata ne dava nikakvo objasnuvanje zoshto toj go storil toa.

Ostanuva dilemata, dali imalo neshto sto Apostolite ne znaele vo vrska so relacijata megju Isus i Juda, pa zatoa otposle pretpostavuvale za nego vo Evangelijata obiduvajki se da dadat objasnuvanje za Judiniot akt na predavanjeto, ili pak Isus go odbral Juda tochno poradi aktot sto trebal toj da go izvrshi, a za koj nikoj drug ne bil spremen da go stori.

Treta opcija nema, bidejki Isus sigurno ne go zel Juda so sebe nitu po greshka, nitu pak od naivnost.

Sto sledi natamu? Za toa sto se sluchilo posle predavstvoto imame podatoci samo od dva avtori.

Prvoto i najpopularnoto e od Mateja koj veli deka Juda se pokajal za storenoto, gi vratil srebrenicite i otishol da se obesi. Prvosveshtenicite ne sakale da gi zadrzhat parite bideki se okrvaveni, pa so niv kupile edna niva koja grncharite ja koristele za sobiranje zemja i od togash toa mesto e narecheno “Krvna niva”.

I toa e se sto mozhe da se doznae od Evangelijata. Marko ne veli nishto za ova vo svoeto Evangelie, kako sto ne velat nitu Luka i Jovan.

Vtorata informacija doagja od Delata na Svetite Apostoli i toa od Luka. Tuka Luka ni dava sosem razlichen epilog (1:15-19). Imeno, Juda ne gi vratil parite, tuku kupil niva na koja prsnal i na koja se isturila seta negova vnatreshnost. Zatoa ovaa niva ja narekle “Krvna niva”.

Nema da shiram diskusija ponatamu za razlichnostite na pishuvanjata vo Evangelijata i Aktite. Toa mu go ostavam na sekoj chlen i gostin, pa sekoj neka si dojde do svoj zakluchok.

Onoa sto mislam deka e mnogu vazhno da se dovede vo focus e eden mnogu ednostaven fakt od koj site sakaat da izbegnat kako od nekoe zharche.

Imeno, ako Isus trebashe da umre na krstot za nasheto spasenie, zarem togash Juda ne beshe instrument vo realizacijata na toj akt? Bez negovoto predavstvo nemashe da ima apsenje, bez apsenjeto nemashe da ima sudenje, bez sudenjeto nemashe da ima raspetie, a bez nego nemashe da ima voskresenie… nakuso, bez toa se ushte nemashe da bideme spaseni od nash*te grevovi.

Ako Juda e kluchniot elementi za uspeshnoto zavrshuvanje na Isusovata misija i nasheto spasenie, kako togash toj e osuduvan i ocrnuvan ?

I ushte neshto… okolu vleguvanjeto na Satanata vo Juda, gjavolskata rabota i t.n… Zarem gjavolot kje mu pomaga na Boga i kje bide negov sluga vo uspeshnoto ostvaruvanje na Isusoviot plan?

Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 06:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.