IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - zabega forumov...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

zabega forumov...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 05:37
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

Чудно ми е како може некој да биде задоволен 2-3 години со некое идиотче или ултразум, а после кога ке премине на ДСЛР, одеднаш да му сметаат некои банални работи како шум на исо 3200, па брзина на фокусирање, па оштрина на толку и толку мм....., посебно кога на истите луѓе сеуште  фотографијата им е хоби. Не ми е мене тоа еволуција бидејки потребите останаа исти.

mickeymkd, mozhebi ti si ubeden vo onoa sto go zboruvah, no izvini, ama navistina ne se soglasuvam so tvojot generaliziran stav.

Prvo, ne znachi deka bile zadovolni samo zatoa sto morale da imaat onoa sto imale. Koj bil zadovolen od slabo staklo, shum i na 200ASA, dilej na prekinuvachot od 2 sekundi, neprecizen okular, mala rezolucija i t.n.? Nikoj, ama koga nemalo izbor se zhiveelo i so toa. Toa ne znachi deka bilo dobro ili deka lugjeto bile navistina zadovolni, pa ne sakale neshto podobro. Ako bilo taka togash nikogash nemashe da kupat DSLR-i.

Toa sto im prechelo voopshto ne e banalno i ne znachi ako se fotografi amateri deka mora da se zadovolat so bilo kakov kvalitet i performansi.

I na krajot, sekoj od nas mozhe da si govori za svoite potrebi... ne mozhe da tvrdime deka gi znaeme potrebite na ostanatite , nitu pak nash*te potrebi da gi generalizirame i proektirame na site drugi lugje.

Od druga strana, ne gi meshajte potrebite , sakanjata i talentot na fotografite. Toa se potpolno razlichni raboti. Ima lugje koi sakaat fotografska tehnika i kupuvaat i kolekcioniraat kameri i objektivi, ima lugje koi imaat potreba od kupuvanje na odreden kvalitet foto-oprema, a seto toa od druga strana nema nikakva vrska so talentot za fotografiranje i umetnichkata kreacija i dozhivuvanje.

Talentot definitivno ne zavisi od opremata, no taa mu pomaga toj polesno i pocelosno da se realizira.

Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 09:56
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

http://flickr.com/people/jennipenni/

videte ja opremata so koja sto fotografira

potoa videte go i portfoloto... намигнување

Бране, опремава што ја има е сосема пристојна за да може да се направи пристојна фотографија, што е очигледно.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 12:22
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

http://flickr.com/people/jennipenni/

videte ja opremata so koja sto fotografira

potoa videte go i portfoloto... намигнување

Бране, опремава што ја има е сосема пристојна за да може да се направи пристојна фотографија, што е очигледно.

tokmu toa e i mojata poenta. голема%20насмевка

inaku, bas mi e milo sto dosta lugje od forumov evoluiraa i od p&s preminaa na dslr, pa potoa nekoi i na pokvalitetni objektivi. no vo isto vreme, mi e sosema nevkusno, koga nekoj nov clen ke prasa za sovet za poeftina oprema za pocetok, istite lugje zaboravaat kako pocnale i naednas se iskusni profesionalci, pa mu preporacuvaat nisto drugo osven $$$$ staklo. demek samo so toa se pravele dobri fotki. dali e toa obid za samoopravduvanje? ne znam, no znam jas kako pocnav i kako sonuvav za 5D so 24-70L, a vo isto vreme fotografirav so sony p&s i star zenit. jebiga, ne mozev da si dozvolam 5d... ni 24-70... zemav sigma. eftina. cela srekja sto togas toa bese normalno, pa na forumov ne bev osuden zosto ne sum zel L objektiv.

Изменето од branko_k - 07.Февруари.2009 во 12:23
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 14:36
Se slozhuvam deka e izguben sluhot za potrebite na pochetnicite koi mozhat da si dozvolat samo P&S kameri.

Veruvam deka toa ne e poradi snobizam, tuku poradi promenata na fokusot na interesot kaj chlenvite, kako i poradi ponovite i podobrite iskustva od onaa oprema koja ja imaat denes.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 14:51
Tocno Zoki. Ama nema potreba od furanje za ostrina i svasta koga i samiot "sovetdzija" nema ni priblizno takva oprama vo svoja posed. Nitu ke ima vo idnina, najverojatno. (Normalno deka ne se odnesuva na tebe)

Изменето од mdeni - 07.Февруари.2009 во 14:52
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 15:40

tokmu toa e i mojata poenta. голема%20насмевка

inaku, bas mi e milo sto dosta lugje od forumov evoluiraa i od p&s preminaa na dslr, pa potoa nekoi i na pokvalitetni objektivi. no vo isto vreme, mi e sosema nevkusno, koga nekoj nov clen ke prasa za sovet za poeftina oprema za pocetok, istite lugje zaboravaat kako pocnale i naednas se iskusni profesionalci, pa mu preporacuvaat nisto drugo osven $$$$ staklo. demek samo so toa se pravele dobri fotki. dali e toa obid za samoopravduvanje? ne znam, no znam jas kako pocnav i kako sonuvav za 5D so 24-70L, a vo isto vreme fotografirav so sony p&s i star zenit. jebiga, ne mozev da si dozvolam 5d... ni 24-70... zemav sigma. eftina. cela srekja sto togas toa bese normalno, pa na forumov ne bev osuden zosto ne sum zel L objektiv.

Можеби овие што ги подвлеков се клучните зборови. голема%20насмевка
Јас земав Sigma, само недојде на ред да кажам. Додуша негледав ни причина, а и сега исто. голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 15:48

Хммммм!

Што ми текна, онака гледајќи си ги поранешните фотки. На времето со Canon Powershot A75 имам направено многу убави фотки а и не малку на број, а сега тоа малку поредко се случува. тага Но тука е факторот обврски, т.е. слободно време (шетање...). Се си има свое влијание. намигнување

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 20:59
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

tokmu toa e i mojata poenta. голема%20насмевкаinaku, bas mi e milo sto dosta lugje od forumov evoluiraa i od p&s preminaa na dslr, pa potoa nekoi i na pokvalitetni objektivi. no vo isto vreme, mi e sosema nevkusno, koga nekoj nov clen ke prasa za sovet za poeftina oprema za pocetok, istite lugje zaboravaat kako pocnale i naednas se iskusni profesionalci, pa mu preporacuvaat nisto drugo osven $$$$ staklo. demek samo so toa se pravele dobri fotki. dali e toa obid za samoopravduvanje? ne znam, no znam jas kako pocnav i kako sonuvav za 5D so 24-70L, a vo isto vreme fotografirav so sony p&s i star zenit. jebiga, ne mozev da si dozvolam 5d... ni 24-70... zemav sigma. eftina. cela srekja sto togas toa bese normalno, pa na forumov ne bev osuden zosto ne sum zel L objektiv.

Можеби овие што ги подвлеков се клучните зборови.

I sega sto implicira taa misla?

Deka site sto zemale DSLR-i napravile greshka, pa sega naogjaat nachin da si ja opravdaat svojata investicija ili napraveneta glupost, lechejki si gi kompleksite vrz onie koi nemaat pari da kupat neshto povekje od P&S kamera?

Znam deka avtorot na rechenicata ne go tvrdi toa, no so samoto nejzino objavuvanje vekje ja stava taa ideja na masata i mislam deka toa ne e korektno. Ne bi bilo korektno takvo neshto da bide kazhano nitu od nekoj koj gi ima site najnovi svirchinja i zvonchinja od fotografskata tehnika, vkluchuvajki gi i najnovite i najdobrite P&S kameri, iako na takviot chovek zborot bi mu imal soodvetna tezhina poradi lichnoto iskustvoto koe go ima za onoa sto komentira.

Ne e sramota da ne se ima materijalni mozhnosti da se kupi najnovoto i najdobroto, no ne e vo red poradi toa da se potcenuvaat i ponizhuvaat onie koi imaat takva shansa.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 21:18
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Znam deka avtorot na rechenicata ne go tvrdi toa, no so samoto nejzino objavuvanje vekje ja stava taa ideja na masata i mislam deka toa ne e korektno. 

ne, ne go tvrdam toa. i ne, ne sakam da bidam politichki korekten. намигнување

btw, recenicata e izvadena od kontekst, ako se procita celiot paragraf, stanuva jasno deka nema potcenuvacki ton kon nikogo...
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 22:19
Ова со предлагањето ДСЛР не е од сега. Кога се приклучив на форумов имаше неколку барања за помош при избор на фото апарат. Луѓето најчесто бараа идиот, а како предлог најчесто добиваа - „Ако си решил да дадеш 300е, заштеди уште 300 и купи си ДСЛР.“
Без разлика дали сакал да си купи џепно апаратче или супер зум, одговорот многу често се сведуваше на „...собери пари и купи си ДСЛР, па да те види Господ.“
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 22:48
Tocno, ne deka ne e. Ama sega granicata se podigna. Vise DSLR ne e "da te vidi gospod". Eve deckoto bas za dslr i prasuvase. Nego sega moralo i L leki da se zemaat. Ili 1000 evra ne bile mnogu. Se e toa ok, ama koga velam deka (jas licno) imam 300 evra za objektiv, mislam deka imam 220 evra, edna iljadarka denari i cekam uste 50 evra da mi dadat. Znaci tie pari sum gi zastedil, i tolku. A ne deka jas imam 2000evra za frlanje, "pa ne mi se dava" 1000 evra.
Znaci realnosta e taa. 300 evra, so drugi zborovi se: edvaj so teski maki prisobrani 280 evra.
Zatoa koga se ocenuva nesto se zema i cenata kako najgolem faktor (51%) pri izbiranjeto na delovi.
Toa e pricinata za koja velam deka S-klasa ne e dobar avtomobil. Ne deka ne cini, nego deka ne vredi.
S-klasa = P.Boxter + Buba, (aj koj e po fraer?)
16-35mm = 10-20mm + 35mm + 17-50mm(tamron) + 70-300... ili taka nesto.
Ako *TACNO* toa ti treba, togas toa e praviot izbor, ama ako ne ni znaes sto ti treba, togas desniot del od ravenstvoto e skapocen. Ama za skoro site tuka? Site sto se zanimavaat (i aktivno interesiraat) so fotografija ispod 10 godini? Treba da zaboravat na levata strana i da ne se furaat naokolu.

Изменето од mdeni - 07.Февруари.2009 во 23:00
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 23:00
Tochno, se pomalu se interesirame za P&S kamerite i tochno e deka ne davame sekogash soodvetna potrebna pomosh na onie koi ne baraat nishto povkje od edno digitalno idiotche.

Od druga strana, razbiram deka toa e posledica od nashata evolucija vo fotografskata tehnika i go pretstavuva segashniot fokus na nashiot interes. Tuka se srekjavame so cel da se unapreduvame vo sekoj smisol i kako fotografi i kako poznavachi na fotografskata tehnologija, pa oddalechuvanjeto od onoa sto ni bilo nekogash interes jas ne bi go osuduval, tuku bi go posochil kako dokaz za napredokot.

Vo toj respekt ne gledam nishto losho koga im sovetuvame na lugjeto, dokolku imaat poseriozen interes za fotografija, da go skoknat kupuvanjeto na nov P&S i da minat na najeftiniot DSLR. Barem jas toa ne go pravam od snobizam ili da opravdam bilo sto... toa e samo obid da mu gi pretstavam opciite i mozhnostite na chovekot i na podolg period vsushnost da mu zashtedam pari.

Prifakjam deka verojatno so toa ponekogash greshime... no znam od druga strana deka najchesto sum imal pravo so takvite sovetuvanja, pa duri i sum bil premnogu skromen so preporakite bidejki lugjevo gi nadrasnale kamerite i objektivite za samo edna godina i pochnale da baraat novi, poobri i poskapi.

Baranjeto sovet e ednostavna rabota, no davanjeto sovet najchesto e komplicirano... vo sekoj sluchaj, toj ne pravi nishto drugo osven sto go reflektira sovetodavachot.
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 23:05
Originally posted by Vojkan Vojkan напиша:

„...собери пари и купи си ДСЛР, па да те види Господ.“

Ама со какво Џамче? намигнување

Зошто се купува ДСЛР, а не П&С? Заради ф3.5-5.6? Заради 10 пати зум леќа? Дај не се зафркавајте.
Ако некој веќе сака да купи ДСЛР, парите не му се проблем - барем за разлика од 300 - 400 евра, а толку е разлика од добра Сигма до добра лекја од К/Н.

Во дигиталната ера најбитнно е да правиш добар избор при купувањето. Телото од 1000 евра за три години слободно можете да го множите со 0 (со зборови - НУЛА), а леќата ќе остане. 3 години стар 5Д сеуште е баран на старо. Кој сега се замара со 350Д на старо?

И затоа "АКО ПАРИТЕ ВИ ЗНАЧАТ НЕШТО - КУПЕТЕ ДСЛР НА СТАРО И ЕДНА САГЛАМ ЛЕЌА, АКО ИМАТЕ ПАРИ ЗА ФРЛАЊЕ - КУПУВАЈТЕ СКАПИ ПЛАСТИЧНИ ИГРАЧКИ"

That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 00:04
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

T

... no znam od druga strana deka najchesto sum imal pravo so takvite sovetuvanja, pa duri i sum bil premnogu skromen so preporakite bidejki lugjevo gi nadrasnale kamerite i objektivite za samo edna godina i pochnale da baraat novi, poobri i poskapi...

tocno...

NO,
kako sto naseto obrazovanie pocnuva od prvo oddelenie, taka i vo fotografijata se pocnuva so ispituvanje na terenot. siguren sum deka ima bezbroj primeri koga lugjeto go nadrasnuvaat prviot aparat i odat na podobar. toa e odlicno, toa znaci deka veke stanale seriozni so fotografijata i odat na upgrade. no kolku lugje ima sto ostanuvaat cel zivot so prviot dslr i so kit objektivot? isto taka mnogu. zatoa vsushnost se napraveni nikon d40/40x, canon 400/450d/1000d itn... sigurno i tie si imaat svoj target, svoi musterii. dali znaci deka tokinite, sigmite itn. treba da se ukinat? posto "ne cinat" pa ajde direktno site na 50/1.2 ili 14-24/2.8...

se soglasuvam (barem mislam) deka predlozite koi se davaat za pokvalitetni nesta ne se od snobisticki poriv. i gi razbiram do nekoe nivo. no, sledniot pat koga ke se mislite dali da dadete 3500eur za stakloto so IS/VR ili da zastedite 500eur za istoto ama bez IS/VR;  50.000 za mercedesot ili 30.000 za renoto; setete se na muabetov... e togas  ke dojde muabetot deka mercedesot po 10 godini ke drzi uste cena, a renoto ne. za nekogo 200eur se kako 20.000 za drugiot. koga gi nemas, isto ti se fakja.

inaku, trkata po najostra lekja i telo so najmalku shum e svetski trend. site se daldisani po kupuvanje Lсмешен. da bea 20% od tie lugje dobri fotografi, arno kje bese... kolku lugje kupuvaat FF+skapo staklo i posle postiraat fotki na web? odlichna investicija! od druga strana, cenite na entry-level dslr-ite padnaa tolku nisko, sto za parite na p&s dobivas daleku podobra mashina. ama tolku! ne L! ne saka blic glavi, softboxi, battery grip, CPL, qrsetrese... legitimno. ne e pixel peeper, pa da bara artefakti ili purple fringe na 500%. saka da si slika za doma/za na net/ eventualno da se proba dali ke mu odi kako hobi/student gi sobral poslednite pari za aparatot kakov sto mu baraat na fakultet (i zum od 18-200 zasto opsegot treba da e pokrien zaradi vezbite, arno ama semestar treba da se uplati za 10 dena i OTIDOA PARITE STO GI ZBIRAL ZA LETOVO VO OHRID) itn... ne saka da zarabotuva od toa.

sekoj si ja znae svojata matematika i koga nekoj ke kaze deka saka predlog za eftin objektiv, veruvajte - saka eftin objektiv.

*inaku L upotrebuvam kako sinonim za dobar objektiv zasto ne znam koja e oznakata na nikon...голема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.