IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 22>
Автор
Порака
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 00:27
Ако те интересира, читај на темата за Богородица. Таму ти е се убаво објаснето.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 00:35
Фактот што Марија си остарела и си починала е доказ дека и таа била човек со исто така грешна природа, затоа што, според Библијата нели, смртта е последица на гревот намигнување
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 01:07
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Фактот што Марија си остарела и си починала е доказ дека и таа била човек со исто така грешна природа, затоа што, според Библијата нели, смртта е последица на гревот намигнување

PO istava analogija, i Isus rastel, znachi stareel, kako sekoj chovek....taka da logikava ne ti drzhi voda....
Objasnuvanjeto e sledno ( eve kje se obidam neutralno, so logichki razmisluvanja i normalno spored biblisko teoloshkite concepti ( nastrana dali jas veruvam vo niv, tuku sega se vodime - ja barame smislata i izdrzhanosta na bibliskiot concept i hr. teologija):

Deka Marija e ischistena od prvobitniot grev e faktot shto Hristos ( neli toj e 100% Bog, no i 100% chovek ) i kako chovek e bezgreshen, taka da samo bezgreshna zhena mozhe da rodi bezgreshno dete - analogno na bibliskitot koncept....Logichko objasnuvanje bi bilo deka so pomosh na Sv Duh taa se osloboduva od prvobitniot grev i ragja Bog. Ako ne bi bilo mozhno ova, zarem Bog bi izbral nachin da se pojavi vo chovechki lik ragjajkji se od greshen chovek, zashto ? Pa neli Bog e semokjen, mozhel ednostavno samiot sebesi da si dodeli chovechki lik i da se pojavi.... I koja vi e logikata - koga velite deka Marija bila samo eden sluchaen izbor od bilo koja 'greshna' zhena koja kje posluzhi samo kako telo vo koe Hristos kje se vploti ?
Zoshto Bog bi se vplotuval vo gresna - padnata od prvobitniot grev zhena, koga ima sposobnost da go ischisti grevot, zashto da ne go ischisti prvobiniot grev na Marija i da se vpoloti i rodi kako shto na Boga mu prilega: od zhena - majka ischistena od prvobitniot grev t.e. da bide sin na Bozhja majka, koja ushte od najrani godini potpolno mu se odala na istiot toj Bog, koj postoi odsekogash, ama vo sosema poinakva forma i entitet, za nas nepoznat!

Isto taka ne vi drzhi logika i objasnuvanjeto deka Bogorodica ne mu e majka (vo vistinaska smisla na zborot) na Hrista, t.e. Bog postoi odsekogash i t.n. Da, Toj kako svoeviden entitet postoel od sekogash, ama kako chovek ne.
Znachi Bogorodivca e 100 % majka na Hrista, na negovata chovechka bezgreshna priroda i bitie !

Logikata na napadot na Marija, t.e. nejzinoto minimiziranje ima poinakvi koreni koi imaat za cel devalviranje na celiot koncept za hrsitijanstvoto....

Изменето од Marko sk - 05.Февруари.2009 во 01:37
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 01:36

Марко, правиш 2 катастрофални грешки.

1. Исус растел, но никаде не пишува дека тој остарел. Значи разобличено е твоето додавање со кое се обиде да ја разнишаш логиката.

2. Ако можеше Бог да не очисти од грешната природа само со интервенција на Светиот Дух (како што вие верувате за Марија), тогаш Тој немаше да има потреба да го праќа Својот Син Исус Христос да умира за нашите гревови, туку едноставно како што Бог постапил со Марија, така ќе постапеше и со секој еден од нас и решен проблем.
Но не е така. За чистењето на гревовите неопходна беше човечка жртва, пролевање на крв, кое Христос го направи 30тина години подоцна и дури тогаш се случи чистењето на гревовите, а не пред тоа. Значи паѓа во вода логиката дека грешната природа на Марија била исчистена со зачнувањето од Светиот Дух. А, како што реков, ако беше така, Марија немаше да остери и да умре, но тоа и се случи затоа што имаше грешно тело како и секој од нас, подложно на болети, стареење и смрт.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 01:48

...

1. Исус растел, но никаде не пишува дека тој остарел. Значи разобличено е твоето додавање со кое се обиде да ја разнишаш логиката...

Ajde samo so edno dodatno logichko prashanje i tolku : Dali mazh na 33 god e postar od momche na 18 god ?

A eve i malku pomosh od mene:
Seta nauka veli deka rasteme i se razvivame do 18 -20 god, a mozokot do 22 , potoa pochnuva procesot na stareenje !
Znachi ako go prifatime postulatot deka Isus bil i 100% chovek, mojata konstatcija so koja vi ja rusham seta logika e taka silana i nesoborliva.
PS:Ima edna izreka od atomskite fizichari, velat: Bog nikako ne dozvoluva da se krshat zakonite koi gi definiral vo shestodnevot!

Изменето од Marko sk - 05.Февруари.2009 во 01:49
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 01:58

И 4 годишно дете е постаро од 2 годишно, но сепак тоа не значи дека 4 годишното дете старее. За Исус никаде не е запишано дека стареел.

Додека за Марија и самите вие велите дека остарела и умрела - а тоа е несоборлив доказ дека имала грешна природа.

И доста филизофираш, прочитај што вели Светото Писмо:

Римјаните 5:18
Затоа, како што гревот влезе во светот преку еден човек (Адам), а преку гревот - смртта; така смртта помина на сите луѓе, зашто сите згрешија.

Оттука е јасно дека гревот влегол и во Марија, а со тоа и смртта, па затоа и таа си умрела.
Библијата никаде не вели дека Марија била безгрешна, пресвета и сл. Таквите работи ги измисли католичката црква градејќи го култот и обожавањето на Марија.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:04
Марко, да не се повторуваме, оди на темата за Богородица, таму е објаснето се што треба за неа. Има 42 страници текст. Мислам дека малце е глупо пак да ги повторуваме истите работи.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:13
Pravoslaven, rekov do 18 god, potoa seta nauka tvrdi deka stareeme, ne vrti so 2 god i 4 god dete.
Ok, malku komentar i za drugiot del od tvojot popst>

.. Ако можеше Бог да не очисти од грешната природа само со интервенција на Светиот Дух (како што вие верувате за Марија),..

Zashto ne veruvash vo silata na Boga ?

.. Тој немаше да има потреба да го праќа Својот Син Исус Христос да умира за нашите гревови, туку едноставно како што Бог постапил со Марија, така ќе постапеше и со секој еден од нас и решен проблем.
Но не е така. За чистењето на гревовите неопходна беше човечка жртва, пролевање на крв, кое Христос го направи 30тина години подоцна и дури тогаш се случи чистењето на гревовите, а не пред тоа...

Hristovata zhrtva, kako i negovoto voskresnuvanje ima polivalenten znachaj, ne e samo za grevovite, no ok, i taka da e, ( ama ne e) zashto spored seta svetska i teonauka Hristovoto voskresuvanje pred se e ONA shto gi udri temelite na hr. vera - da poveruvame deka toj e Bog koj zede chovechka forma i ni go najavi - ni go ponudi, ni go doblizhi - realno go ovozmozhi - Carstvoto svoe.

PS> Pravoslaven, nemoj sega jas kako - necrkoven i nebash vernik vo klasichna smisla, vakvi raboti da ti objasnuvam !

PPS. Makarios, no problems...

Изменето од Marko sk - 05.Февруари.2009 во 02:19
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:24
Неправославен, тоа со стареењето не ти држи вода. Секоја секунда си постар од претходната, а почнуваш да старееш уште од раѓањето.

1 Коринтјаните 15:55 Смрт, каде ти е осилката? Пеколу, каде ти е победата?

Ако Господ Исус Христос е нашиот живот, и ако ние живееме апсолутно христијански како што тоа го правела Богородица, тоаш ќе се најдеме на местото и до нашиот Живот.

Значи, покрај Животот нема простор за смртта. А Богородица се наоѓа токму таму. Затоа св ап Павле вели:

Филип 1:21
Оти за мене живот е Христос, а смртта - придобивка.

Сака да каже дека телесната смрт не е битна, затоа што тој потоа ќе биде со Неговиот Живот - Христос.

Само да те исправам, дека цитатот од Римјаните не ти е точен. Тој цитат шо ти е ставен е Римјани 5:12.

Како и да е, тоа се однесува на првородениот грев. Тој влегол преку Адам на сите и затоа се појавила и смртта. Меѓутоа, Богородица се упокои откако Христос беше распнат и воскресна, со што ја уништи смртта и ги очисти луѓето праќајќи го Светиот Дух. А со самото крштение, ние се ослободуваме од тој првороден грев.

Затоа, Евреите смртта ја сфаќале трагично, а за нас Христијаните смртта претставува премин кон живот вечен.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:42

Марко, науката тврди дека ние, обичните смртници, старееме после 18тата година (иако и оваа бројка не е точна ама ајде), но науката не тврди нешто такво за Исус. Ние имаме грешна природа и затоа старееме и умираме, но Исус не наследил грешна природа и затоа парадоксално и небиблиски е да се тврди дека тој почнал да старее, безгрешното тело да му се распаѓа итн.

makarios, се читаш ли што пишуваш? среќа Да не ја утна темата, или пак остана недоречен? Како ја поврзуваш твојава дискусија со онаа која си ја водевме со марко?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:45

..И доста филизофираш, прочитај што вели Светото Писмо...

Pravoslaven, malku kultura ti nedostasuva !
Nikade ne ti rekov deka treskash ili blabotish, pa mene da mi odgovarash deka filozofiram !

A sega na temata i eden osvrt za koristenjeto na Biblijata :

Ste se fatile za nea kako slpi za stap. Ok e toa, no ne e dovolno, kje ti pomognam, kako na tebe taka i na site ostanati koi strogo BIBLIJATA, BIBLIJATA, BIBLIJATA...so eden dobar primer:
Sakash da uchish angliski jazik, i zemash eden prvoklasen uchebnik. Tamu gi ima site mozhni glagolski formi, site pravila na pravilen izgovor, na sintaksite na rechenicite, mnoshtvo na primeri, ima i CD kade go slushash izgovorot, imash interaktivni vezhbi za treniranje....i normalno, kako i sekoja odlichna kniga, i ovaa ima negde okolu 5.000 zborovi, ako se povekje kje bide preterano teshka za uchenje.
Ja uchish 10 godini, ja znaesh seta gramatika i izgovor, duri mozhesh i raspravii na angliski da vodish, mislish, t.e. siguren si vo svojot angliski deka mnogu dobro go znaesh, i sluchajno se "sudruvash" so nekoj sogovornik - filozof, ili srekjavash kniga od ekonomija, ili pravo, ili od teh. nauki. Gledash chudni frazi, novi zborovi, ili zborovi koi si gi znael ama sega se staveni vo druga konotacija, ti deluvaat nelogichki, i po vashava logika so biblijata, ispagja deka taa ekonomska kniga nema vrska , toj jazik ne e pravilniot angliski , tuku nekoj defekten, zashto vo prirachnikot, vo onaa prva kniga koja si ja chital - Angliski vo 500 lekciii, tamu voopshto nema takvi zborovi, nitu pak takvi konstrukcii na rechenicii, velish ne se bitni tie zborovi, ne sew bitni tie ekonom. poimi, a ekonomijava ni e segde okolu nas,....taka da pravoslaven i ostanati biblichari, logikata - slepo da se drzhite za Biblijata, vi e ok, ama donekade, zashto primerov shto vi go dadov - ednostavno taa logika ja pravi param - parche.
I drug pat, koga razgovarsh so mene, obidise malku povnimatelno....eve, sega nauchi neshto novo, kupuvaj, gledam mald si ushte, i chumu takvi kometari, kamo srekja ovdeka na forumov da ima mnoshtvo od filozofii povrzani so religijata !   

Изменето од Marko sk - 05.Февруари.2009 во 02:57
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:57
Абе нели ти реков да не филозофираш многу? среќа Не си на форумот за филозофија, туку на Вероисповед.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 02:59
Gledam si dignal rachna. Ok, so tebe nema debata !   
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 03:00

Абе нели ти реков да не филозофираш многу? среќа
Не си на форумот за филозофија, туку на Вероисповед.

Јас колку што гледам Марко не филоЗофира, туку филоСофира.

п.с. Марко, ова сфати го како комплимент.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.