IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 29>
Автор
Порака
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 22:00
   Браќа и сестри, еве ја „фамозната книга “ на дедо Наум по која супер супср експертот по Православие госпоѓа Асја го обвинува човекот за ерес и прелест.

Прочитајте ја сами и донесети си свое м ислење и забележете дека кога зборува конкретно за учењето или практикувањето на Исусовата молитва ,авторот цитира други, а не говори од себе, што врочем и повекето од книгата намерно е дадена со цитати за да не се хули учењето на светите отци ама...

На крајот ви оставам сами да си заклучете.

А за аргументите, не дека ги немаме, туку реков, не сакаме да се занимаваме со тоа.

За други коментари ке се воздржам. понатаму нека продолжи молитвата.

Господи Исусе Христе, помилуј не!

Школа за исисхазам

Изменето од Опитен - 02.Февруари.2009 во 22:11
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 22:42
So komentarot na Опитен zavrshuvaat site repliki koi se off-topic.

Sekoe natamoshno prodolzhuvanje so megjusebni prepukuvanja ili komentiranja koi ne se vo soglasnost so temata kje bide sankcionirano.

Bevte nekolku pati opomeneti i od mene i od zidarski.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 22:45
Zoshto gi izbrisha moite postovi? I do koga kje se odnesuvash kako despot? Ima ovde diskusija ili nema? Pa, zatvoete go siot forum i nasladuvajte se na sopstvenoto voobrazenie!

Изменето од Asya - 02.Февруари.2009 во 22:46
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 22:46
Zatoa sto se off-topic.

Изменето од Messenger - 02.Февруари.2009 во 22:47
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 00:47
Тоа е брате Марко, што и јас сакам да го кажам...
биди поздравен

п.с. лично за тебе.
Исусовата молитва и Исихазмот се една тема

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 01:09
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

п.с. лично за тебе.
Исусовата молитва и Исихазмот се една тема

Ne sum znael deka e ist poim, t.e. edna tema, znam deka isihzmot e asketska monashka tradicija...ok & thx !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 01:16
Господ е голем
се учиме цел живот

ти благодарам и тебе за разбирањето
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 03:08
Isusovata molitva e toa shto e: Isusova molitva. A isihazmot (tihuvanje) e monashko (asketsko) dvizhenje, t.e. disciplina, koja shto ne se zadrzhuva samo na monashtvoto. Toa, pak, ne znachi deka sekoj mozhe ili treba da bide isihast. Vprochem, nekoi pustinici i hermiti se podvizhuvale vo ovaa disciplina so decenii i siot zhivot, za po nivnata smrt da bidat priznati isihasti i svetci. "Isihast" ne se postanuva preku nokj ni za edna godina, nitu za deset godini, a vo mnogu sluchai, i siot vek e malku za da se usovrhi postojanosta vo molitvata, shto iziskuva ne samo postojano bezmolvno povtoruvanje na Isusovata molitva, no shto se odnesuva na isihazmot, i red drugi pravila, kako i vodstvo na iskusen duhoven otec - isihast, koj sam e opiten vo ovaa duhovna veshtina. Toa shto nekoj se obiduva da praktikuva isihazam ili ima nekakov opit, ne znachi deka e isihast. Nie sme povikani postojano da se molime, t.e. dolzhni sme da se trudime, sekoj vo svojot povik, spored svoite sili i sposobnosti, a dali nekoj kje bide nagraden so dar na postojana molitva, taa ne e nasha rabota. Se razbira, Gospod gi miluva tie shto se trudat i Sam im pomaga, no realno, Bozhji darovi ne se dobivaat po svoja zasluga, tuku po milosta Bozhja.

Terminot "isihazam" datira od IV vek. A spored uchenjeto na izvesniot mitropolit - "isihast", navodno - nema spasenie bez postignuvanje na darot na "umnosredechna" molitva, proizleguva deka hristijanite do IV vek zaludno se trudele.

Изменето од Asya - 03.Февруари.2009 во 07:35
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 03:30
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Taka e makedon aleks, mozhete i samite da si gi qvotirate i da gi prefrlite, a mojov post posle neka bide izbrishan !
Pa temata e Isusova molitva....lugje - vernici i crkovni , ne ve fakja li Bozhji strav na topic so vakov naslov da se prepukuvate ?
Jas shto ne sum vernik mi e shube, a shto ostana za vas - vernicive...otvorete si tema Isihazam, zemeteja kako light motive knigava shto ja postirashe Opiten, pa fatete od pochetok, istoriski, sigurno messeneger nekoj dobar post kje go stavi i vo blokot za hristijanstvo.... moderatori bez sankcii, popleka, treba so ukazi da se usmeruvaat diskusiite, a ako nekoj ja skrenuva diskusijata kako vo sluchajov, otvarate nova tema i tamu im gi prefrluvate postovite i neka ja teraat...   

Tokmu taka, Marko! Toa i jas go velam seto vreme: Na Isusovata molitva ne i trebaat izlishni zborovi. A na postojanata (bezmolvna) molitva, voopshto ne i trebaat zborovi. Za nekoj da pouchuva drugi "za molitvata" i "isihazmot", treba da e sam duhovno zrel i opiten. Za zhal, nekoi vernici na MPC seushte neznaat komu e upatena molitvata "Oche nash", a ovde, nekoj saka da gi voveduva vo isihazam. Prvo, neka nauchat lugjeto glasno da se molat, najmalku dva pati na den, spored molitvenoto pravilo. Zashto, kukjata se gradi od temelot, obrazovanieto se nadgraduva od osnovata, a disciplinata zapochnuva od pochetok.

Изменето од Asya - 03.Февруари.2009 во 09:24
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 11:33
...

Изменето од Marko sk - 03.Февруари.2009 во 14:05
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 11:37

1. Zashto treba non stop da se molime ? Neli zvuchi malku kako da mu se umilkuvame na Boga, i so samoto toa ( nesvesno)go pretstavuvame Bog kako nekoj sueten entitet, pa treba da ja hranime negovata sueta za da se smiluva i ni pomogne?

Ова може да се спореди со обичен пример од нашите животи. Кога сакаме некоја личност, сакаме да сме со неа, да разговараме, да ја гледаме, едноставно, да бидеме заедно.

На пример, кога прв пат се заљубуваме во основно или средно, а и воопшто, кога се заљубуваме вистински во некоја личност, целиот ден нели го поминуваме во мислење на таа личност? Зарем не се случува, да не ни се јаде, да попуштиме во училиште, да сме расеани, да не можеме да заспаме, и сето тоа само заради што копнееме по личноста која ја сакаме. А таа постојаност во мислата не се случува поради другата личност, туку поради нас, односно нашата љубов кон другата личност.

Така е и со тој што Го љуби Бога. Молитвата е разговор со Бог. Тој е наш создател, и не` создал поради Својата преголема љубов, не дека имал потреба од нас. Ние, како творенија Божји, не можеме да постоиме без Него, додека, пак, Тој - може. Господ е во секој позитивен поглед суперлатив.

Не’ создал поради својата голема љубов, за и ние да може да сме учесници во таа љубов.

Со самото молење, ние си го отвораме срцето за примање на таа љубов. На Господа не му е потребно да Му се молиме, туку нам тоа ни е потребно. Доколку не се молиме и не живееме христијански, Тој нема да има повредена суета (затоа што нема суета), туку ќе жали дека Неговите љубени творенија самите си нанесуваат зло.

Пак да споредиме со реален пример од животот.  Нашата мисла кон другата личност, на нејзе не и е потребна (таа може и не знае дека ние ја сакаме), но сепак, иако непотребна, ние постојано мислиме на неа.

Еве да ја земеме и родителската љубов. Детето, кое сеуште нема животно искуство, препуштено само на себе, може далеку да залута во својот животен пат (земи ги во предвид пороците). Родителот, гледајќи го тоа, нема да жали затоа што неговата суета е повредена, туку затоа што неговото љубено дете самото се повредува. Ќе сака да му помогне, но дали таа помош ќе биде прифатена, зависи од самото дете.

Кога не се молиме, нашиот ум талка по фантазии. Доколку имаме некакви проблеми, ние во својата глава правиме најразлични слики и исходи од тоа како може тој проблем да се реши, а најчесто тоа се негативни претстави.

Доколку во моментот немаме никаков проблем, тогаш, како што велиме, го пуштаме мозокот на пасење, разгорувајќи фантазии кои немаат допирна точка со реалноста, а често пати може и да се аморални, и кои со тек на време преминуваат во чувство, па во желба да се остварат, и на крај во дело. Сето тоа е само на наша, пред се, духовна штета, а потоа може и да излезе и на наша телесна штета. (Ова се всушност етапни фази како во еден човек се развива страст).

Кога човек се ориентира на молитвата, сите тие темни облаци кои се прозивод на илузија, ги отфрла, и се посветува само на Светлината - Господ Исус Христос. Со постојаното повторување на Неговот име, ние не Му се умилкуваме, туку едноставно речено, си го осветлуваме животот. Наместо да се грижиме за разни проблеми, кои со сопствената немоќ не можеме да ги решиме, ние се приврзуваме и припиваме до благодатното име на нашиот Господ.

Гушкајќи го Неговото име, едноставно ние се лишуваме од замор за било какви проблеми. Својот ум го насочуваме кон „нешто“ што за нас претставува најголема убавина, кон Господ, Кој сметаме дека е моќен да ни помогне, и дека со молитвата, односно со препуштањето на Неговата Промисла, Тој ни го дава најбитното, најпотребното за спасение. Така што, дури и некој проблем да има негативен исход, знаејќи ја љубовта Божја, секогаш пред нас е тоа дека од секое зло се влече големо добро. И оттука се гледа дека не Му се умилкуваме, туку создаваме простор за сите разочарувања кои ќе наидат во нашиот живот да се прифатат како помали разочарувања, односно, како добро за нашето спасение, од кое влечеме позитивна поука и искуство за понатамошниот период од нашиот живот. Сепак, и тоа е за наша корист, а никако не влијае на промена на некој дел од Бог.

п.с. Ова можеби и не е директно сврзано за Исусовата молитва, па ако администраторите сметаат дека е така, можеби е подобро да се префрли во друга тема (општо за религиите?).

Изменето од makarios - 03.Февруари.2009 во 11:54
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 14:56
Originally posted by makarios makarios напиша:

...
Ова можеби и не е директно сврзано за Исусовата молитва, па ако администраторите сметаат дека е така, можеби е подобро да се префрли во друга тема (општо за религиите?).

Da , mozhe i mojot post od prethodnta strana kako i tvojov da se prefrlat, ili pak, ako smetash deka kje ima povekje diskusija otvori nova tema, kade mozhe da se prodiskutira i za pristapot kon molitvata, podgotovka i sl. dali i katolicive, protestantive, se molat slichno kako pravoslavnive, praktikuvanje na molitvata, eve denovive, kako shto me tera patot, dosta chesto pominuvam pokraj Presveta Bogorodica, pa gledam lugje koga pominuvaat se prekrstuvaat , dali i toa e svoevidna molitva ili pomodarstvo ?.. se smeat si razgovaraat pomedju sebe studentive a istovremeno se prekrstuvaat....prashanjava se mozhebi malku naivni, no narodov ne znae ?
Da go doobjasnam mojot prethoden post so eden primer:
Denovive, so eden priajtel pominuvame pokraj Pr. Bogorodica, i veli: chekaj da zapalam svekja. Nadvor ima postaveno sadovi za svekji i onaka, zborejkji za delovni zdelki si palime svekji - ja zapazuvame formata, i me prashuva: A treba li da se pomilime koga se palat svekji ili ne ?( demek jas iskusiniot) mu velam : Da !, a toj prashuva pak: A komu, na Bogorodica ili na Hrista , ili na Boga, ili pak za zhivite , ili pak za da fatime rabota ? Jas mu velam: Na Hristos, pa potoa ako mozhe da ni dade dodatna sila da bideme pouverlivi da gi ubedime investitorite da ni ja dadat zdelkata. Se smee i veli: Kako si gi terame molitvite, kako shto nas ni odgovara vo dadeniot moment...vo momenot davajcata ( premolchano ), gledame deka ne sme iskreni kon Onoj komu se obrativme, tuku se povedovme, t.e. pagjame vo zamkata na t.n. "sitnosopstvenichki mentalitet" ....ok, smetam deka i kaj pogolemiot del od "iskrenite" vernici, pojdovniot pristap kon molitvata e provociran bash od ovoj mentalitet, koj za zhal e taka prisuten, duri i kaj onie koi veruvaat deka uspeale da se oslobodat od nego !

Prashanje: Dali molitvata mozhe da go promeni mentalniot sklop na vernikot ?
Samo vnimatelno so odgovorite, zashto i kaj najpravoslavnata crkva - GPC, sveshtenicite se skloni da nosat Ray Ban so zlatni okviri ( sitnica e ova), a pred nekolku godini na Meteori, koga se isparkira pokraj mene eden sveshetnik so BMW Z - 6, kabrio, metalic boja, i sluchano go zabelzhav zlatniot Rolex na negovata raka,...a roleksite se navistina vpechatlivi chasovnici, a tek sport. koli. Ne za badijala nash*te severni sosedi imaat edna prigodna izreka za vakvi raboti: "Shta je lepo i Bogu je drago" ).

PS. Medic. nauki konstatirale deka mentalnata matrica e skoro neizvodlivo da se koregira, a kamoli da se promeni, osobeno ako e vo prashanje vernik - vmrovec ( ok. mala shala, izbori se blizhat !).

Изменето од Marko sk - 03.Февруари.2009 во 18:10
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 15:34
<<Prashanje: Dali molitvata mozhe da go promeni mentalniot sklop na vernikot ?

Според моето скромно досегашно искуство(27 годишно)и то те како може да делува молитвата на менталниот склоп на верникот.
Да не теоретизирам многу ќе наведам реални примери.
На работа,еден ден шефицата ме извади од кожа со контрадикторни наредби,па зачинето сето тоа со дерење и урлање.ја не реагирам,си седнувам у мојата канцеларија.Внатре у мене бура!!!напад на суета до крајни граници.која е она мене да ми се дере,па што се замислива и остала суетна реакција.
И не знам зашто но си рекоав ај ќе се помолам,(со исусова молитва)кажував така си кажував.малце се смирив али ипак пак имаше револт во мене се додека не ми текнаа зборовите на молитвата за оние кои не мразат...потоа, ко друг човек бев дента..шефицата пак си се дереше,со други зборови надворешно гледање ништо не се смени но се смени тоа како гледам на целата таа ситуација.Или како што погоре спомна братот Макариос се сменил нашиот однос кон настаните што ни се случуваат околу нас.Се' да се прифати како волја Божја или допуштање Божјо за наше добро.(нели секако треба да се има предвид дека допуштање и воља БОжја се две различни работи).
друга ситуација..
Лето..на автобуска станица у скопје.чекам автобус за битола(за службено патување)со карта.али цела држава нели иде у Охрид и возачот вика нема место и ја сега се убедувам со него ајде пуштиме ќе стојам не ми е проблем,зашто ова ми е службенпо патување.Па откако му кажав кај работам,шизна типот!!вика мене ме зае...аат на граница тие чиновници а сега ја да те примам у автобус-никад!!ја у себе побеснев!!!пак истото... кој е он на мене да ми вика така и таман у афект сакав дури да плукнам на автобусот кога тргна автобусот(нормално без мене)и ми текна.. па ако велам помилуј ме мене грешниот зашто сега сум гневен на едно од созданијата негови?!да не сум подобар ја случајно?!и така со таа мисла во себе, и со плунката у уста нели, за секунда, застана автобусот се отвори вратата и истиот тој што рече дека никад нема да ме качи рече ајде влези.(!!!)така да на крај и сфатив дека најдобро е што сам си ја голтнав сопствената плуканица,бидејќи не покажав никаква љубов кон ближниот.
Молитвата барем ако ништо друго не' учи дека треба да ги сообрзаиме делата со нашата молитва,а ако не џабе е тогаш
и 1000 пати да кажуваш исусова молитва и да имаш бројаница со 300 чворови.
<< vernik - vmrovec>>
овие две работи не се взаемни.друга работа е што медиумите тоа така го претставувават,но нејсе ,тоа е веќе друга тема
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 16:29

PS. Medic. nauki konstatirale deka mentalnata matrica e skoro neizvodlivo da se koregira, a kamoli da se promeni, osobeno ako e vo prashanje vernik - vmrovec ( ok. mala shala, izbori se blizhat !).

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

<< vernik - vmrovec>>
овие две работи не се взаемни...

Da pojasnam: mislev na vernik i crkoven chovek, koj po polit. proviniencija e tezhok vmrovec.
Mnogu interesnatni typovi !

Изменето од Marko sk - 03.Февруари.2009 во 16:38
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.