Исусова молитва - исцелител
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17139
Датум на принтање: 12.Декември.2024 во 12:53 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Исусова молитва - исцелител
Постирано од: dejanpp
Наслов: Исусова молитва - исцелител
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 11:47
ovde sakam nakratko da im objasnam na licata koi nemozat da ja svatat mojkta na isusovata molitva a posebno ke bide svatliva i za onie koi nemaat vera a imaat potreba od duhovno isceluvajne od site losi osobini -naviki. prvo nakratko da pojasnam kako nasata svest prifatila navika od drugo lice .eden od poznatite nacini za da se sluci ova e koga od nekogo treba da dobieme nesto pari,ljubov itn. nasata intelegencija avtomatski prifajca i negovi osobini-nacini na dejstvuvajne so cel povtorno da ja zarabotime nasata pobaruvacka. pa taka vo tekot na zivotot se steknuvame kako so dobri osobini taka i so losi koi sne gi steknale na istiot nacin. pa logicki koga bi se odkazale od sredstvata koi sne gi pobaruvale i za koi kako zalog sne morale da pocnime da dejstvuvame na los nacin- paralelno na toa i bi uspeale da gi otfrlime losite postapki.znaci od denes ako pocneme samo od gospod isus hristos da barame se a ne od lujdzeto koi ne naterale na takvo loso dvizejne podsvesta eden den ke pocne da gi otfrla site losi naviki steknati od gresnici pa neka pocne od denes vasiot zivot da go upravuva KIRIE ELEISON
|
Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 13:12
Дали под “Исусова молитва“ мислиш на “Татко наш“?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 14:58
Мислиш "Оче наш"..
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 15:36
maria_magdalena напиша:
Дали под “Исусова молитва“ мислиш на “Татко наш“?
|
Не е „Оче наш„ туку кратката но по своето значение многу соджајна и по сила најјака молитва. Таа се нарекува Исусова затоа што во неа се повикува името Исусово.
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот или пократката нејзина верзија Господ Исусе Христе, помилуј ме
Браво Дејан, конечно една убава и значајна тема на форумот. Па ајде духовници, покажете се
------------- Господи Исусе Христе помилуј не
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 17:52
Ај објаснете........се заинтересирав.....
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 18:30
Исусовата молитва се вика умна молитва, исто и молитва на срцето . За неа има многу да се пишува затоа што светите Отци неа ја нарекуваат уметност над уметностите.
Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува.
Нашиот ум е постојано активен, па да не лета ваму таму , безделичи илл блудствува затоа Отците велат: На умот дај му ја молитвата, затоа и Исусовата молитва е толку каратка за да може умот да се задржи и концентрира на зборовите од молитвата. Молитвата пак, бидејки е разговор и заедница со Бога на тој начин и ние, според зборовите на св.ап. ПавлеМолете се постојано или поточно Молете се непрестајно и ние се трудиме непрестајно да се молиме и постојано да ја кажувааме оваа кратка молитва, за постојано да разговараме и непрестајно да пребиваме во Божјата убавина и благодат.
Оваа молитва го чисти нашето срце од грешните страсти и постепено се врзува и слегнува во срцето и затоа е наречена и срдечна, или бидејки истовремено учестуваат и умот и срцето се вика умносрдечна молитва.
таа е најубавата молитва за срцето.
рекове дека си има свои степени и свои техники и услоци и ефекти.
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 20:32
Благодарам Опитен што издвои време и ни даде појаснување.
Да, умот треба да биде усредоточен на Исус цело време и многу често кога ми е тешко но дури и кога си правам некоја еднолична и навидум беззначајна работа (пример пеглам, требам ориз....) така ќе си ја кажам, но незнаев дека таа се викала Исусова молитва
Е сега, во “Оче наш“ која Исус ни ја дал како образец по кој ќе се молиме, се дадени нели, сите елементи кои ги опфаќаат нашите потреби-од материјални до духовни аспекти. Таа е најкомплетна молитва која содржи се и која ИСУС лично им ја предаде на своите следбеници...
Исусовата молитва е начин да се биде постојано во заедница со Бог, но велиш дека Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува....Ова е многу интрересно, кога ќе имаш време напиши ни нешто за тие степени. Дали тоа значи дека треба да се бидат исполнети одредени услови во духовниот развој за да се практикува, дали некој обичен човек неможе да ја практикува или пак нема да му биде услишена доколку нема некој одреден духовен развоен степен?
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 20:46
mojata omilena tema ishihazam....
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 21:34
maria_magdalena напиша:
Да, умот треба да биде усредоточен на Исус |
prosti sto vaka ja prekratuvam da ne citiram cel tekst samo ova me interesirashe, moze opiten da ni pojasni da se izbegnat dvosmislenosti usredotocen umot kon Isus??
Vo Isusovata molitva ne e dozvoleno nikakvo pretstavuvanje na likovi tuku umot sekogash da se drzi vo smislata na zborovite da se proniknuva vo zborovite, zasto vsushnost celata sushtina se sodrzi vo zborovite koi izgovarani...(i stremejki se od umot da se simnat vo srceto da se ragja molitvata od srceto da veke ne se potrebni zborovite (isihija-tihuvanie)molitvata da tece da izvira od srceto...
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 21:55
Molitvata e sredstvo za soedinuvanje na covekot i Bog vo Ljubovta.
So molitvata se ovozmozuva koncentracija na umot, negovo sobiranje i sleguvanje vo srceto. Isihastite praktikuvale poveke vidovi molitva, no so edna cel: covekot da zaboravi na sebe i da se nasoci na kantemplativen zivot.
Molitvata e veshtina i sredstvo. Cel na molitvata e da se ostvari isihija, stivnatost, molcenje. Toa e najgolema, no i najteshka zadaca.
Molcenjto ne e pauza, odmor i privremeno miruvanje.
Isihija e sostojba na vnatreshna tishina, budnost i naslushuvanje na glasot Bozji.
Isusovata molitva bila praktikuvana od raniot period na hristijanstvoto. Vo XIV vek, vo t.n. Srednovekoven isihazam, taa se rashirila na Sveta Gora pod direktno vlijanie na upatstvata na Grigorij Sinaitski. Toj doshol na Sveta Gora od manastirot Sveta Ekaterina na Sinaj i go prenel praktikuvanjeto na molitvata megu Atonskite monasi. Isusovata molitva bila shiroko rasprostraneta megu monasite na Sinajskata gora, vo Palestina i Egipet.
So molitvata covekot treba da se vrati vo sebe, da go pronajde vo sebe Obrazot Bozji, koj bil potemnet, no ne i izbrishan so covekoviot pad vo grev.
Taa se uci samo so licno zalaganje. So molitvata, covekot treba da se podgotvi da go slushne Bog koj neprestanuva da govori vo najdlabokata negova vnatreshnost.
Obicno se srekavaat dva nacina na molitva: slobodna molitva koja se upotrebuva vo obicni slucki i sekojdnevni preokupacii kako metod za osloboduvanje od grizi, voznemirenost i duhovna napnatost. Vtoriot nacin na molitva e propishana molitva.
Isusovata molitva e tokmu propishana molitva.
Dali znaci deka treba da bideme malku zapoznaeni so ova molitva Isusovata molitva pred da pocneme da ja praktikuvame...
Molitvata, ne e ednostavna tehnika, duhovno ili telesno mehanicko otkrivanje na Bozjata prisutnost. Postojat utvrdeni, no ne i nepromenlivi pravila, vo koj red treba da tece molitvata...duhovno da se nadgraduvame..
..a seto toa vo duhovna poslushost kon duhovnikot koj ne voveduva vo plodnite gradini na molitvata...
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 22:26
Секој може да ја практикува оваа молитва. и световен човек и монах. секој што има желба да се држи до Бога најлесно тоа може да го направи преку Исусовата молитва.
Доволно е да имаме смирен и покаен дух и да се советуваме со искусен духовен отец.
Светите отци за Исусовата молитва велат дека е царски, прав пат да се стигне до Бога.
Па, срекно патување
|
Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:23
Koja e temata za diskusija tuka?
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:37
Опитен напиша:
Секој може да ја практикува оваа молитва. и световен човек и монах. секој што има желба да се држи до Бога најлесно тоа може да го направи преку Исусовата молитва.
Доволно е да имаме смирен и покаен дух и да се советуваме со искусен духовен отец.
Светите отци за Исусовата молитва велат дека е царски, прав пат да се стигне до Бога.
Па, срекно патување |
Да, но кои се тие духовни степени?
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:49
Опитен напиша:
.....Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува.
рекове дека си има свои степени и свои техники и услоци и ефекти.
|
Навистина многу ме интересираат духовните степени, а особено техниките и ефектите...
|
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 23:59
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:02
Milichka najdobro da si zemes literatura i da citash...taka ke se zashtitis samata!
temata e premnogu osetliva...
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:06
Токму затоа беше мојот пост погоре...Каде со големи букви нагласив дека е тоа молитвата што ИСУС им ја даде на своите следбеници.
Таа ги содржи сите наши материјални и духовни барања. Таа не содржи методи и техники, ниту бара духовен раст, им била дадена на најмалите, на наједноставните, апостолите-рибари...Тие не знаеле за техники.
Оваа која се нарекува Исусова молитва, навистина дава смиреност бидејќи го повикуваме Исус кога ни е потребен, само денес едно 2-3 пати ја изговорив. Но таа ете, содржела методи и техники за кои јас не знаев, а патем, дали е спомената во Новиот Завет?
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:08
belichka напиша:
Milichka najdobro da si zemes literatura i da citash...taka ke se zashtitis samata!
temata e premnogu osetliva...
|
Но зошто Беличка?
Па апостолите не читале духовна литература. Тие Го имале УЧИТЕЛОТ и Тој им ја дал Оче наш....
Мислам, не дека оваа Исусова не е добра, јас реков просто сама ми излегува кога ми е тешко, како воздишка ми е, но образецот на молитвата е во “Татко наш“.
|
Постирано од: Miki_P
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:11
Исусовата молитва е најкратката и, истовремено, најважната молитва, по Господовата „Оче наш“. Најплодотворна е кога се кажува со бројаница, во голема смиреност.
Кон Господа Исуса Христа:
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот (грешната).
Кон Пресвета Богородица:
Пресвета Богородице, помилуј ме мене грешниот (грешната).
Кон светител/светителка:
Свети/света (името) моли Го Бога, за мене грешниот (грешната).
------------- Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:16
Spored Pravoslavnata Vera
Oce nash e Gospodova Molitva,
a Gospodi Isuse Hriste Sine Bozji smiluvaj se na mene greshnata. e Isusova Molitva
Celiot Nov zavet e sobran vo taa kratka molitva.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:18
Miki_P напиша:
Исусовата молитва е најкратката и, истовремено, најважната молитва, по Господовата „Оче наш“. Најплодотворна е кога се кажува со бројаница, во голема смиреност.
Кон Пресвета Богородица:
Кон светител/светителка:
|
Miki, молитвата кон Пресвета Богородица е:
Пресвета Богородица спаси ме грешниот.
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:19
Znaci kon Gospod i Marija isto obrakjanje "помилуј ме мене грешниот (грешната).", a kon drugite svetci poinakvo "моли Го Бога, за мене грешниот (грешната)"
Interesantno i vrlo zanimlivo
------------- Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:25
belichka напиша:
Spored Pravoslavnata Vera Oce nash e Gospodova Molitva, a Gospodi Isuse Hriste Sine Bozji smiluvaj se na mene greshnata. e Isusova Molitva
Celiot Nov zavet e sobran vo taa kratka molitva. |
Беличка, миличка, па Исус е нашиот Господ и Спасител и се што треба бараме од Негово име........зошто тогаш 2 посебни? По тоа испаѓа дека не го признаваме Исуса за Господ....
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:34
Sestro vo Hrista, nie pravoslavnite gi pocituvame Sv.Otci na Srkvata neli!?
Zasto togash da tolkuvame po svojot um koga tie ja imale dostignato umnosrdecnata molitva gi doziveale plodovite i darovite od taa molitva koi tolku visoko dostignale i napishale dela vo koi da se poucuvame...
kade Isus vo koj amolitva ti zabelezi deka ne se priznava za Gospod Spasitel!?
nam ni e dovolno da se se spomne Isus toj za nas e Se, Spasitel Vsedrzitel, Stvoritel...
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:35
Vo pravo e marija. Ako Gospodovata molitva i Isusovata molitva se dve razlicni nesta, bidejki molitva=molitva, sleduva deka Isus e razlicno od Gospod!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:41
belichka напиша:
Zasto togash da tolkuvame po svojot um koga tie ja imale dostignato umnosrdecnata molitva gi doziveale plodovite i darovite od taa molitva koi tolku visoko dostignale i napishale dela vo koi da se poucuvame...
nam ni e dovolno da se se spomne Isus toj za nas e Se, Spasitel Vsedrzitel, Stvoritel...
|
Беличка, јас ги почитувам светите оци, но на прво место Го ставам Исус Христос, ме разбираш?
Јас ги почитувам родителите, но кога не се во право, пак ги почитувам но терам по свое.
Во случајов, постоењето на две засебни молитви како што велиш, Господова и Исусова, не ми личи баш на признавање на Исус за Господ и Спасител...затоа и се зачудив, бидејќи како што реков мене и низ воздишка ми излегува да речам Господи Исусе, смилувај се над мене кога ми е тешко, но дека едната е Господова а ова било Исусова незнаев, а уште помалку за техники. Но јас сум виновна за моето незнаење, затоа што пред се ја читам Библијата а не и свети Оци
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:42
Pravoslaven напиша:
Vo pravo e marija. Ako Gospodovata molitva i Isusovata molitva se dve razlicni nesta, bidejki molitva=molitva, sleduva deka Isus e razlicno od Gospod! |
molitva=molitva e razlicno
koja matematika e ova eretichka najverojatno
so ljubov ocekuvam da te vidam na suspend
|
Господ да се смилува на мене но и на Православен, зашто и тој е неупатен како мене.
|
Pravoslaven:
Еднаш, надлежниот архијереј (владика) отишол да го посети еден манастир и тамошното братство. Манастирот се наоѓал на некој брег од езеро, а до него можело да се дојде само со брод - кајче. Така и направил владиката, со неговата придружба. Во разговорот, владиката разбрал дека калуѓерите (монасите) не ја знаеле дури ни молитвата „Оче наш“, а само ја изговарале „Исусовата молитва“. За времето додека бил со нив, се обидел со повеќепати повторување на „Оче наш“ да ги научи монасите. Така и се случило. Гостите решиле да си отидат, за на време да можат да се вратат дома. Кога кајчето одминало од брегот, игуменот (старешината на манастирот) ја повторувал молитвата „Оче наш“, но - не знаел (не можел) да ја заврши. Затоа почнал да трча и да вика по владиката: Дедо владика, те молам, кажи ми ја молитвата, зашто ја заборавив! А владиката, кога видел дека игуменот трча по водата како по суво, извикал: Врати се во манастирот, и моли се како што се молеше.
Што се однесува до молитвата „Оче наш“, Православниот христијанин не започнува никаква активност без да ја каже молитвата „Оче наш“, а Православното богослужение не би можело да се замисли без неа.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:51
nekade pisuvav... od poukite..
Koga go zaprashale Avva Amun Nitrijski kakvi pouki treba da koristime koga ke ni zatrebaat, dali od Svetoto Pismo ili od Starcite.
Avva Amun odgovoril najdobro e da molcime! No, ako morame da zboruvame togash dobro e da govorime od poukite na Svetite Otci-Starci, ne od Pismoto ZASTO TOA NE E MALA OPASNOST!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:53
Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!”
Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!”
Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka
Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.”
43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи:
44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син?
OVA E TOA STO MISLEV CELIOT NOV ZAVET E SOBRAN VO TAA MOLITVA KRATKA A TOLKU SILNA!!!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:55
macedon_alex напиша:
Miki_P напиша:
Кон Пресвета Богородица:
Кон светител/светителка:
|
Miki, молитвата кон Пресвета Богородица е:
Пресвета Богородица спаси ме грешниот. |
Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 00:58
Miki_P напиша:
Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка. |
go delime mislenjeto
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:03
Miki_P напиша:
Навистина, би можело и така да се рече, но ние знаеме дека можноста за да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото, т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а наш Бог, а да не биде услишана. Тоа Спасителот го прави од преголема љубов кон Неговата Мајка. |
Miki, токму и тоа се мисли под терминот "спаси не". Не се мисли на вечното Спасение на душата, туку Мајката Божја да не спаси од секојдневното зло и гревови токму со нејзината молитва.
Некаде слушнав и мислење дека не треба да се користи "спаси не" бидејќи тоа е неправилен превод на старословенски збор кој во коренот го има зборот спаси, а всушност треба да се користи "помогни ни". Сепак и овој термин го има истото значење- помош во секојдневниот живот и спас од злото и гревот преку молитвите на Мајката Божја.
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:09
Мacedon_Аlex:
Да, тоа е во ред. Поздрав.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:11
Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas".
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:13
Pravoslaven напиша:
Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas". |
Дали ова значи дека не треба да ги почитуваме светците и да ги просиме нивните молитви?
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:19
[QUOTE=belichka]
Матеј: 9:27 А кога Исус си одеше оттаму, тргнаа по него двајца слепи и викаа: „Смилувај ни се, Исусе, сине Давидов!”
Марко: 10:47 Па, кога чу дека е тоа Исус од Назарет, почна да вика и да вели: „Исусе, сине Давидов, смилувај ми се!”
Лука: 18:38 Тогаш тој извика и рече: „Исусе, Сине Давидов, смилувај ми се!” Site koi sakale da bidat isceleni se molele na Gospod so taa molitva. Ako nekoj ti rece deka vo ovie stihovi se veli deka Isus e Sin davidov, ti samo potseti gi deka
Matej 22:42 „Што мислите за Христос? Чиј син е Тој?” Му одговорија: „Давидов.”
43 Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот Го нарече Господ, велејќи:
44 ,Му рече Господ на Мојот Господ: Седи од Мојата десна страна, додека не ги положам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои.‘
45 И така, ако Давид Го нарече Господ, како тогаш може Тој да Му е син?
Pravoslaven:
Еве ти го одговорот, изгледа слабо читаш?!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:25
Pravoslaven:
„Исусовата молитва„ кажувана во „друштво“ на: IKONA KRST I KANDILO е чудотворна. Со братски поздрав.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:27
Мир, мир , мир...
Бидете барем малку мирни на една тема и без префрлање ве молам. Посеббно на темата која ја носи молитвата на мирот, тишината, исихијата, молитвеното тихување...
Марија, се ке дознаеш. Што нагласив на почетокот е потребно? Смирение... затоа те молам имај смирение, а да знаеш кога ќе ја откриеш смислата и силата на оваа молитвичка не ќе сакаш да се одделиш од неа и како што пишува во светото Писмо од твоето срце ке потечат реки на жива вода кои ќе те оденсат до престолот на Небесниот Цар, а веќе уште на почетокот постави добар почеток, па затоа не растурај го.
Господ е голем.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:27
Pravoslaven напиша:
Miki, postedi me od babini devetini. Vo Svetoto Pismo, koga ucenicite go prasaa Isusa KAKO DA SE MOLAT, toj jasno im kaza kako. I ako nekoja molitva treba da se izdvoi kako "Isusova" toa sigurno e taa koja popularno e narecena "Oce Nas" t.e. "Tatko Nas". |
Vo Svetoto Pismo kako se spasi razbojnikot na Krstot
molitvi se mnogu po koi nie se molime i sekoj se moli kako sto custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE...
taa e molitva na umot na srceto,taa tece neprekinato...
Oche nash ja kazuvash neodredeno nekolku pati..poradi obemnosta umot se rasejuva, se custvuva zamor....
Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia...
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:35
..
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:37
belichka напиша:
custvuva...Isusovata molitva e Silna molitva samata vo sebe sodrzi SE...
|
Pa ne sodrzi bas se. Tamu nema slavenje na Bog, nema molitva za svetkuvanje na Imeto Bozjo, nema baranje za doagjanje na Carstvoto Bozjo, nema molitva za nasite sekojdnevni potrebi, nema baranje na Bozjata volja, nema molitva za izbavuvanje od iskushenijata i od lukaviot.. nisto od ova nema vo taa prekratka pokajnicka molitva, no zatoa pak seto ova, vklucuvajki go i pokajanieto gi ima vo molitvata koja Isus ni ja ostavi kako POUKA kako treba da se molime.
belichka напиша:
Isusovata molitva e kratka i se naseluva vo umot se spushta vo srceto taa izvira neprekinato do stepen na isihia...
|
Da da, se naseluva vo umot, pa potoa se spusta po arteriite, pominuva preku limfnite jazli, pa ide kon srceto, pa izleguva od aortata, pa ide pokraj rbetot, pa vo stomakot, pa kruzi okolu pankreasot i crniot drob itn itn.
Devojcinja, slushnete eden sovet od cicko Pravoslaven: Pomalku poezija i babini devetini, a poveke od Bozjiot Zbor!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:46
se nadevam skoro ke te razreshat
|
Постирано од: Земјотрес
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 01:53
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 02:00
maria_magdalena напиша:
Опитен напиша:
Секој може да ја практикува оваа молитва. и световен човек и монах. секој што има желба да се држи до Бога најлесно тоа може да го направи преку Исусовата молитва. Доволно е да имаме смирен и покаен дух и да се советуваме со искусен духовен отец. Светите отци за Исусовата молитва велат дека е царски, прав пат да се стигне до Бога. Па, срекно патување |
Да, но кои се тие духовни степени? |
најпрво те молам Марија да ми простиш што те оставив та не ти одговорив веднаш на твоето прашање. Ќе се потрудам, колку што можам од Господ да примам, да ти одговорам ако сакаш на секое прашање. но ке треба да имаш малку трпение , знаеш.
И сега само накратко.
Иако некој ги порекнува степените во духовниот живот и молитвата но сепак тие постојат и се посочени од светоте Отци уште од најраната Црква па се до денес. Од божествениот Дионисиј Аеропагит, Мистикот Максим Исповедник, св.Симеон Нов Богослов, св. Григориј Палам светилникот на Православието, до св.Никодим Агиорит, Пајсиј Величковски, па до најновиот бран на преподобни Отци возобновители на аскетско исихастичката пракса на Свта Гоа, Страците Јосив Спилеот- Исисхастот и Арсениј заедно со нивните ученици.
И кој не верува сам нека провери.
Светите Отци разликуваат три степени во духовниот живот.
- чистење на срцето од страстите
- просветлување на умот
- обожување на целовкупната личност
на сите сите овие три степени им одговара и соодветеен степен и начин на молитва.
карактеристично за првиот степен е усната или умната молтва кога се трудиме умот да го заклучиме во молитвата. и ја изговараме усно или полутивко. Сите ние сме на овој степен од духовниот живот и молитва и затоа туку и повеќе ќе се концентрираме.
На вториот степен е каратеристична аскетската умносрдечна молитва кога во доволно очистеното сцре ке ја спучтиме молитвата и аскетски, односно со напор ке се трудиме да ја задржаме во него.
и на третиот степен е каракреристична непрестајната или благодатна умносрдечна молитва која ни во сон не престанува. Може ова ни изгледа чудно и невозножно, но е реално според зборовите на св.ап. Павле: Молете се напрастајно
Многу е добра малечката книшка: Раскази на еден поклоник. убаво би дило да ја најдеш некаде по книжаритеили во црквите.
со голема почит,
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 02:04
Miki_P напиша:
... ние знаеме дека можноста за
да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со
молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото,
т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на
Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои
молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а
наш Бог, а да не биде услишана... |
Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа? И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог? Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 02:43
Zlatnik напиша:
Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог? Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?
|
Можноста да спасува ја има само Бог (Светата Троица). Тоа го може и Отецот (таткото, како што велиш ти), тоа го може и Синот, тоа го може и Светиот Дух. Нема разлика дали ќе Му се обраќате (во молитви) на Отецот, на Синот или на Светиот Дух. Ние, во Црквата Христова, имаме потреба од посредници. И молитвите искажани преку нив (посредниците) не се ниту поважни ниту поневажни. Најважно е молитвата да излегува од длабочината на срцето, да не е површна, т.е., да не излегува само од устата. Сите молитви, и директни и индиректни, се испраќаат на „една адреса“ - до Бога. Ние сме огревовени чеда Божји и многу ниско „котираме“ пред Бога. Затоа имаме потреба да бараме помош од оние што веќе го пронашле „патот“. Тие, според учењето на Црквата Христова, се наши молитвеници и застапници и нивните молитви се, неизмерно, посилни од нашите, па, според тоа, и поуслишани.
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 03:24
Zlatnik напиша:
Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа? И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог? Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?
|
Тука има една нејасна работа:
Каде Иисус поучува дека треба да се молиме на татко му, (како што ти се изразуваш и тврдиш и прашуваш)?
Кој е таткото на Иисус?
Ова е второ прашање за тебе, бидејќи за да тврдиш дека Иисус (Христос) така не научил (да се молиме на татко му) треб да одговориш кој е таткото Негов.
Тука ке ти помогнам (Јован. 1: 1-18) Тука ке го најдеш одговорот. (п.с. прочитај го оргиналниот “грчки“ текст... за да нема проблеми со толкувањето, бидејќи денес е лесно да се зборува за работи што не ги знаеме - мислам дека не знаеш дека евангелијата се напишани на кини (коине) елински дијалект...) консултирај се ... прочитај, научи нешто основно за ТЕИЗМОТ - и после слободно нарекувај се АТЕИСТ, демек “веруваш дека веруваш дека нема Бог“.
За посредниците:
Прва работа: (Битие 4:13) “Јас сум Оној Кој сум... Вечнопостоечкиот, Седржителот“
Значи Бог е ЛИЧНОСТ... а не природа, енергија, бура, ветар, и т.н... во нивнта профана ТВАРНА, материјална смисла...
Ако Бог е ЛИЧНОСТ, тогаш кај него сите се живи и сите ние сме личности (како тварно битие), ... Ако Бог се овоплотил и станал како Еден од нас, тоа го направил за ние да станеме богови по благодат и наследници на царството небесно.
Кога го прашале Христос:
(од беседата за воскресението п.с. пишувам по памет)
за жената, бидејќи била со седумте браќа (по мојсеевиот закон) кога таа ќе умри, на кого од тие седум ќе биде жена... Христос одговорил дека таму (во царството небесно), нема ниту мажење ниту женење, а сите се како ангели...
Значи од тоа сме научени дека таму има живот, (непознат за нас) дека таму има комуницирање и дека таму сите се живи, а не мртви...
Значи ако некој е таму (како што таму се праведниците п.с. за тоа има 1000000 цитати в С.П. ) тогаш нормално е тој да општи (да се насладува) со (од) Изворот (Бог) и да има некаков за нас непознат живот.
Значи тоа е првата причина, зошто ние се молиме на праведниците за нашите души и по нивните молитви кон нивниот Близок (нивниот Другар...) нивниот и наш Бог, да добиеме, или да станеме дел од тоа Царсто...
Значи смислата на СП е животот во Христос - Спасителот, и молбата и застапништвото на праведниците.... тоа е од самиот почеток, па се до ден денеси до вековите на вековите...
Значи постојат многу причини зошто човекот има потреба од култивизација на свештенодејствијата...
и рационална...
и психолошка...
и теолошка...
и отрицателна ... (атеистичка)
и т.н....
поздрав!
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 04:59
Zlatnik напиша:
Miki_P напиша:
... ние знаеме дека можноста за
да спасува ја има само Господ. Кога и се обраќаме на Мајката Божја со
молитва: Спаси ме, или, помилуј ме, ние, всушност, го мислиме истото,
т.е., знаеме дека таа ги пренесува нашите молитви пред Престолот на
Севишниот, а по учењето на светите отци веруваме дека: Не постои
молитва, која би ја упатила Пресветата Богородица кон нејзиниот Син а
наш Бог, а да не биде услишана... |
Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа?И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог? Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог?
|
Apsolutno tochno.
Isus reche deka megju chovekot (vernikot) i Boga NE TREBA DA IMA NIKAKOV POSREDNICI. Toj ne veli molete mi se mene, molete se na majka mi, molete se na apostolite ili molete im se na onie sto mislite deka vo idnina ke se prosvetlat. Toj reche - NIKAKVI POSREDNICI.
Ako go sledite Isus, ke gi pochituvate tie negovi zborovi.
Koj ne veruva neka go otvori Noviot Zavet, pa neka si prochita samiot.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 06:07
Pravoslaven напиша:
На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување.
Смирението, им ги изми нозете
Љубовта, преку новата заповед на мегусебната љубов по примерот на Неговата.
Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега се што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде.
Благодатта на Светиот Дух, преку ветувањето на Утешителот и
И заедницата со Живиот Бог преку јадењето и пиењето телото и крвта Христови, односно Светата Причест.
Во светото Писмо има уште многу места каде ГИСХС ни ка открива Исусовата молитва.
п.с Ако некој незнае доволно правилно да го чита и толкува Светот Писмо, да не се и повикува на Него со сиот свој авторитет, за да не биде посрамен од Господа. Поарно е да рече јас мислам или светите отци велат отколу да се обвинува некој за нешто кои и самиот не е апсолутно исправен и сигурен во истото.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 08:45
Tetratka напиша:
Тука има една нејасна работа:... |
Да, точно, има! Не ми е јасно како ти, кој се декларираш за верник (теист) не знаеш основни работи од твојата вера, па поставуваш вакви прашања. Или знаеш, ама се’ правиш дека незнаеш, колку да ме зезаш?
Tetratka напиша:
... Каде Иисус поучува дека треба да се молиме на татко му, ... ... бидејќи за да тврдиш дека Иисус (Христос) така не научил (да се молиме на татко му...
... ...
Кој е таткото на Иисус?
Ова е второ прашање за тебе, ... треб да одговориш кој е таткото Негов...
|
Еве го одговорот на првото прашање: Евангелие по Лука 11:1-4 1: А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи не’ да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!”
2: А Тој им рече: Кога се молите говорете:
„Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Твоето име! Да дојде Твоето
Царство! Да биде Твојата волја како на небото, така и на земјата“!
3: Нашиот насушен леб, давај ни го секој ден!
4: Прости ни ги нашите гревови, зашто и ние самите им ги проштаваме на
секој должник! И не нè воведувај во искушение, но избави не од злото (некаде пишува лукавиот!)”
А за второто незнам дали вреди да пишувам или да го искористам твојов цитат, т.е. да го парафразирам:
Tetratka напиша:
...консултирај се ... прочитај, научи нешто основно за ТЕИЗМОТ - и после
слободно нарекувај се ТЕИСТ, демек “за да веруваш дека веруваш дека има
Бог“. |
Значи, прво научи ги основните работи за верата, а потоа оди во разработка на грчките или било кои други писма. Како што гледам, ти си се зафатил со проучување дури и за одредени дијалекти. Веројатно тоа е некоја твоја субспецијалност.
Tetratka напиша:
...Значи постојат многу причини зошто човекот има потреба од култивизација на свештенодејствијата... |
Една од тие причини е надежта на човекот за вечен живот. Сите се тешат (јас велем се залажуваат) дека по смртта на овој свет, повторно ќе живеат, некаде таму на небесата, на место „непознато за нив“.
Miki_P напиша:
Можноста да спасува ја има само
Бог (Светата Троица). Тоа го може и Отецот (таткото, како што велиш
ти), тоа го може и Синот, тоа го може и Светиот Дух. Нема разлика дали
ќе Му се обраќате (во молитви) на Отецот, на Синот или на Светиот Дух... |
Мислам дека не си во право. Тие си се јасно диференцирани работи. Секој си има, така да се изразам, своја задача. Бог е создателот, господ е „искупителот“ светиот дух има сосема друга „задача“. Впрочем, ако е така како што велиш, зошто Исус не вели молете ми се мене, или на светиот дух, или на сите тројца заедно? Тој едноставно и јасно вели молете се на таткото, што значи на бог. Џабе се додатни „толкувања“ тој мислел вака, онака...!
Miki_P напиша:
... Ние, во Црквата Христова, имаме потреба од посредници. И молитвите
искажани преку нив (посредниците) не се ниту поважни ниту поневажни.
Најважно е молитвата да излегува од длабочината на срцето, да не е
површна, т.е., да не излегува само од устата. Сите молитви, и директни
и индиректни, се испраќаат на „една адреса“ - до Бога. Ние сме
огревовени чеда Божји и многу ниско „котираме“ пред Бога. Затоа имаме
потреба да бараме помош од оние што веќе го пронашле „патот“. Тие,
според учењето на Црквата Христова, се наши молитвеници и застапници и
нивните молитви се, неизмерно, посилни од нашите, па, според тоа, и
поуслишани. |
Е зошто една молитва, која е длабоко од срцето на еден верник, да не биде прифатена лично од него, а истото тоа барање да биде прифатено од некој посредник? Дали бог незнае за искреноста на молбата, па потребни му се некои додатни „ургенции“ од „поблиските до него“? Зарем искрената молитва нема сама да си го „пронајде“ патот до бога?
Р.Ѕ. До модераторите! Што се случи со цитатите. Многу се избегани во десно од екранот и не се читаат. Што сум „утнал“?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 11:21
Опитен ти благодарам на одговорите и секако ќе се потрудам да бидам трпелива додека не дознаам како што треба.
Од друга страна ми се наметна прашањево, имено, јас имам обичај и да се молам во послободна форма зависно од потребите, т.е. директно до Бог ги упатувам своите барања за исцелување на пример на овој оној, за одредена работа...Дали тоа значи дека не смеам да се молам и така?
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 11:51
Опитен напиша:
На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување...
Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега сè што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде. |
Pa ne bi rekol deka Isus koga im rekol na ucenicite da baraat se vo Negovo Ime mislel bas konkretno na molitvata "pomiluj me".
Samiot gore si napisa: "сè што ќе побарат во Негово име", a pod сè se podrazbira ne samo milost (pomiluj me), tuku i svetost na Bozjoto Ime (да се свети името Твое), i doagjanje na Carstvoto Bozjo (да дојде Царствтото Твое), baranje na Bozjata volja (да биде вољата Твоја), baranje na "лебот наш насушен", isto taka baranje na milost i proska za grevovite (прости ни ги долговите наши), izbavuvanje od iskushenijata i zashtita od lukaviot (не воведувај нè во искушение, но избави нè од лукавиот).
Imajkji go ova predvid, smeshno e da se tvrdi deka koga Isus rekol "сè што ќе побарат во Негово име", mislel na molitvata "pomiluj me". Vprocem tamu Isus ne mislel na nikoja konkretna molitva napisana za PAPAGALSKO POVTORUVANJE, tuku mislel na nasite iskreni molitvi kon Bog, kazani od se srce, so nashi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 13:11
ke se potrudam izrazuvajneto moe da ne nalikuva na izrazuvajne kako od oprelesten sto e slucaj so mojava tema koja zabeguva{se oprelestuva] od svojata normala odnosno znacejne i se diskutira za nesto drugo a ako vrz toa go dodademe faktot deka ovaa tema ja citaat lujdze i koi ne se religiozni pa jas sum siguren deka ova im nalikuva na zboruvajne vo son. DEJSTVUVAJNE VO OPASNOST, DEJSTVUVAJNE VO KRIZA,DEJSTVUVAJNE VO NEIZVESNOST,,....,, , SITE OVIE MOMENTI NE KOI SNE GI PREZIVEALE BEZ RAZLIKA SO KAKOV INTENZITET BILE NE NATERALE DA PREVZEMEME OD D R U G I NAVIKA KOJA CE NI BIDE ORUZJE KAKO DA SE ODNESUVAME ,SPASUVAME VO TAKVA SITUACIJA. PA TAKA KOGA CE MOZEME CEKOR PO CEKOR DA SE ODDALECUVAME OD TIE SITUACII A VO ISTO VREME I DA NE BARAME ZNAEJNE I POMOS OD TIE NARECENI DRUGI" LICA NIE CE MOZEME I DA GI OFRLIME NASITE LOSI NAVIKI KOI MNOGU PATI SE MANIFESTIRAAT NEPRIJATNO A EDINSTVEN NACIN DA GO POSTIGNEME TOA E ISUSOVATA MOLITVA SO KOJA SO SEKOE NEJZINO POVTORUVAJNE NIE SNE PODALEKU I OD OPASNOSTA I OD LICATA KOI NE UCAT KAKO DA SE BORIME VO TIE SITUACII.
PA VI POZELUVAM GOSPOD DA VE POMILUVA I DA POCUSTVUVATE KAKO E DA ZIVEETE PODALEKU OD SITE NEPRIJATNI NESTA . I DA STE ISPOLNETI SO RADOST I SREJKA.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 13:33
maria_magdalena напиша:
Опитен ти благодарам на одговорите и секако ќе се потрудам да бидам трпелива додека не дознаам како што треба.
Од друга страна ми се наметна прашањево, имено, јас имам обичај и да се молам во послободна форма зависно од потребите, т.е. директно до Бог ги упатувам своите барања за исцелување на пример на овој оној, за одредена работа...Дали тоа значи дека не смеам да се молам и така?
|
Секако дека може.Господ е слобода и љубов.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 13:44
Pravoslaven напиша:
Опитен напиша:
На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување... Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега сè што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде. |
Pa ne bi rekol deka Isus koga im rekol na ucenicite da baraat se vo Negovo Ime mislel bas konkretno na molitvata "pomiluj me".
Samiot gore si napisa: "сè што ќе побарат во Негово име", a pod сè se podrazbira ne samo milost (pomiluj me), tuku i svetost na Bozjoto Ime (да се свети името Твое), i doagjanje na Carstvoto Bozjo (да дојде Царствтото Твое), baranje na Bozjata volja (да биде вољата Твоја), baranje na "лебот наш насушен", isto taka baranje na milost i proska za grevovite (прости ни ги долговите наши), izbavuvanje od iskushenijata i zashtita od lukaviot (не воведувај нè во искушение, но избави нè од лукавиот).
Imajkji go ova predvid, smeshno e da se tvrdi deka koga Isus rekol "сè што ќе побарат во Негово име", mislel na molitvata "pomiluj me". Vprocem tamu Isus ne mislel na nikoja konkretna molitva napisana za PAPAGALSKO POVTORUVANJE, tuku mislel na nasite iskreni molitvi kon Bog, kazani od se srce, so nashi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl. |
Далеку е ова од тебе брате.
Нели е човек малку да се запраша: Кој повеке знае за молитвата, јас или свети Григориј Палама?
Искрено се надевам дека еден ден ке научиш.
|
Постирано од: makarios
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 14:02
Zlatnik напиша:
Ме интересира, дали бог таткото има моќ на спасување или и неговиот син господ Исус Христос? |
Бог Отец и Бог Син се едно по суштина, а различни по ипостас. Христос тоа на многу места го има потврдено:
Јован: 10:30 Јас и Отецот сме едно. Јован: 10:38 а ако, пак, ги вршам, макар што Мене не Ми верувате, на делата Мои поверувајте, за да разберете и поверувате дека Отецот е во Мене и Јас сум во Него. Јован: 14:10-11 Не веруваш ли дека Јас сум во Отецот, и дека Отецот е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, од Себе не ги зборувам; туку од Отецот, Кој е секогаш во Мене, Тој ги врши делата. Верувајте Ми дека Јас сум во Отецот и Отецот е во Мене. Ако ли, пак, не - тогаш верувајте во Мене заради делата. Јован: 14:9 Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: ,Покажи ни Го Отецот?‘
Значи, моќта на спосување е моќ и на двете ипостаси, односно и на Отецот и на Синот, затоа што тоа е дел од суштината на Света Троица – да можат да ги спаси луѓето од лукавиот.
Zlatnik напиша:
Според тоа што Исус ги подучува како да се молат на татко му, испаѓа дека тој, бог е единствениот што ја има можноста да спасува. |
Тоа е само ако се гледа Библијата еднострано. Целата Библија е проткаена со Божјата љубов помеѓу трите ипостаси, но и кон луѓето. На многу места ќе се забележи дека Синот се понизува и го става Отецот на повисоко место, но тоа е само поради Неговата љубов кон Отецот. Тие толку многу се љубат што Едниот се става на пониско скалило од Другиот. Господ Исус Христос дојде на земјата за да не научи како да живееме според образот на Света Троица. Затоа на многу места вели дека треба да се понизуваме, другите да ги сметаме за погорни од себе, кој сака да биде прв треба да застане на последното место итн. Сите зборови кои ги кажал Христос за наша поука, пред се, ги извршил на дело. Така е и во случакот со молитвата Оче наш.
Zlatnik напиша:
Кога е така, зошто богородица го моли својот син да ги услиша молббите од луѓето, испратени преку неа? Зошто да се молат на Исус (дали тој некаде рекол дека треба да му се молат нему, како што рекол за татко му?) или на богородица, или на некој светец, па овие понатаму да ја пренесат молитвата до таткото? Дали бог за едни има време, разбирање, а за други нема? Или овие молитви со „ургенции“ од посредниците се поважни? Зошто едноставно човек не му се моли само на бог? |
Низ целата Библија се спомнува дека треба да се молиме еден за друг.
Јаков: 5:16 … молете се еден за друг за да се исцелите.
Тоа е заповед од Бога преку која се изразува нашата љубов. А нашата љубов треба да биде насочена и кон нашите непријатели, па затоа Господ вели дека треба да се молиме и за нив.
Матеј: 5:44 А јас, пак, ви велам: љубете ги непријателите свои, (благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат) и молете се за оние што ве (навредуваат и) гонат, Лука: 6:28 благословувајте ги оние што ве колнат, молете се за оние што ве навредуваат!
Со оглед на тоа што молитвата на праведникот е далеку посилна од обична молитва на номинален верник, ние ги молиме Богородица и светиите да го молат Бог за нас, затао што сигурни сме дека Тој ќе ги услиша нивните молитви, но тоа не значи дека ние не треба да Му се молиме и директно Нему. Дека молитвата на осветениот човек кој живее само за Бога е посилна од мојата, јасно е по сите случувања во Библијата – на пример кога Eвреите во пустината згрешиле, Мојсеј Го молел Бог да не ги погубува (значи праведник се моли за грешници), исто така е и со Илија кога измолил од Бог да не дава дожд, а потоа со молитва побарал да има дожд и тоа му било услишано, и многу многу други примери кои можат да се најдат во Библијата. А апостолот вели:
Јаков: 5:16 Голема сила има усрдната молитва на праведникот.
Со оглед на тоа што светиите и Богородица се праведници, ние ги молиме тие да се молат за нас на Бога со надеж дека нивните молитви ќе бидат услишани. Некој ќе приговори дека тие веќе се умрени и нема што да им се молиме, ама од следниве стихови гледаме дека тие се само телесно мртви, но не и духовно, а молитвата спаѓа во духовна категорија.
Марко 9:4 И им се јави Илија со Мојсеј, и разговараа со Исус. Матеј 22:32 Јас сум Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов. „Бог не е Бог на мртвите, туку на живите.“
Дури и во самата Библија има случка кога обичен грешник ги моли светиите (во случајот – светите апостоли) да го молат Бога за него затао што погрешил. А зарем самиот не можел да се помоли? Можел, ама знаел дека нивната молитва е сигурна и силна пред Бога.
Дела Ап.: 8:24 А Симон одговори: „Помолете Му се за мене на Господ вие, да не ме стигне ништо од она што рековте.”
Zlatnik напиша:
И на крај, зошто се потребни „посредници“ меѓу човекот и бог? |
Најчесто протестантите заглавуваат на овој стих и го користат дека не треба да се молиме на светиите за тие да се молат за нас пред Бога, затоа што Тој е единствен посредник меѓу луѓето и Бог.
1 Тимотеј: 2:5 Зашто еден е Бог и еден е Посредник меѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус,
Но овде сака да каже нешто сосема друго. За ад се види смислата на овие зборови, треба да се прочита цела главата. После овој стих следуваат следниве стихови:
1 Тимотеј: 2:6 Кој се даде Себе како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време;
Значи, сака да каже дека еден е посредникот помеѓу луѓето и Бога во смисла дека само Христос не избавил од гревот и смртта. Односно, пред да пострада Христос, бидејќи со отпаѓањето на нашите прародители од рајот, рајските врати биле затворени, сите грешници, но и праведници оделе во пеколот. Откако Господ ја пролеа Својата Крв за нас и не откупи од смртта, рајските врати се отворија, а тоа се посведочи со Неговите зборови дека разбојникот ќе биде првиот што ќе влезе во рајот со Него. Значи тоа е посредништвото – никој друг не можел тоа да го направи освен Господ.
Но никаде не забранува дека треба да се молиме на светиите, туку напротив. Во истата глава, првите неколку стихови гласат
1 Тимотеј: 2:1-4 Молам, пред се, да се прават просби, молитви, молби и благодаренија за сите луѓе: за царевите и за сите што се на власт, та да поживееме тих и мирен живот во потполна побожност и достоинство. Тоа е добро и угодно пред нашиот Спасител Бог, Кој сака сите луѓе да се спасат и да ја познаат вистината.
Тука се наметнува прашањето – зошто да правиме молитви и просби за оние кои самите можат да се молат на Бог? А ако го прочитаме цел Нов Завет, ќе видиме дека апостолите со молитва кон Бога лечеле многу луѓе и воскреснувале мртви.
Дела 9:40 Петар, откако ги истера сите надвор, падна на колена, се помоли, па се сврте кон мртвото тело и рече: „Тавита, стани!” И таа ги отвори очите свои, го погледна Петар и седна. Дела 9:17 А Ананија отиде и влезе во куќата и, откако ги положи рацете свои над него, рече: „Брате Савле, Господ Исус, Кој ти се јави по патот, по кој доаѓаше, ме прати за да прогледаш и да се исполниш со Дух Свети.” Дела 28: 8 А таткото на Поплиј се разболе и лежеше, страдајќи од треска и болки во стомакот. Павле влезе кај него, се помоли и, положувајќи ги рацете свои врз него, го исцели.
Тука пак се наметнуваат реторички прашања – зошто тие луѓе самите не се молеле на Бога за да бидат исцелени? Зарем им требало „посредник“ за тоа? Зарем во тие случаи и апостолите не „изиграваат посредници“?
п.с. Златинк, инбокост подизбриши го.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 15:56
makarios напиша:
... п.с. Златинк, инбокост подизбриши го.
|
Средено. „СкроС“го исчистив. ПишВај!
Е, ама ај ако го видиш ова, и „ти“ да си подзачистиш!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 16:59
Maran Ata:
Не можам да ди испратам лп, можеби имаш проблем со inboxot? Поздрав.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 17:25
Koga Isus veli "koj ke se moli vo moe ime" vsushnot veli vo ime na onoa sto propoveda toj, a ne vo negovo ime kako lichnost. Toa znachi vo ime na onoa sto gi uchel apostolite. I toa e golema razlika vo odnos na onoa sto denes si pretpostavuvaat vernicite. Samoto povikuvanje na Isusovito ime ne znachi nishto, kako sto ne znachi deka dokolku toa se pravi Bog SE ke dade.
Aman bre lugje, ako vekje ne sakate da se diskutira za teologijata smetajki deka taa e apsolutna vistina i deka bi bilo eres toa da se pravi, togash barem poglednete go sekojdnevniot zhivot...
... kolku vernici koi se i vo katastrofalni uslovi, se molat so imeto na Isus na usnite, pa nivnata molba ne se uslishuva i ne se ispolnuva.
... izlagaat dva bokseri na ring i dvata mu se molat na Isus vo nivnite kjoshinja pred prvata runda, i dvata go imaat istetovirano negovoto ime nasekade po svoite tela i... edniot ke izede kjotek, a mozhe i da zagine.
... sekojdnevno milioni lugje vo bolnici lezhat bolni od sekakvi bolesti ili infekcii i postojano go spomnuvaat Isusovoto ime bez nekakov rezultat.
... dve armii se sretnuvaat na frontot i vojnicite od dvete strani mu se molat na Isus i na siot glas se povikuvaat na Boga, pa ke izginat i ednite i drugite... a definitivno eden od niv ke ja izgubi bitkata.
I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE?
Se izvinuvam sto ne gi prifakjam nechiite interpretacii na Svetoto Pismo i ne gi razbiram rabotite onaka kako sto sakaat toa da go prikazhat teolozite.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 18:11
Zlatnik напиша:
makarios напиша:
... п.с. Златинк, инбокост подизбриши го.
|
Средено. „СкроС“го исчистив. ПишВај!
Е, ама ај ако го видиш ова, и „ти“ да си подзачистиш!
|
Го зачистив и јас.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 01:58
Eden moj prijatel monah mi dade edno kamence na koe prekrasno nacrta grancinja , izboeno e vo zelena boja i na nego se napisani zborovite ` Gospodi Isuse Hriste pomiluj me mene gresniot.
Ova kamence mi stoi pokraj televizorot i koga da go vidam si gi povtoruvam ovie zborovi vo mene i se molam za mojot drag prijatel monah koj se naogja na drug kontinent Bog da go blagoslovi.
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 02:37
OCE NAS KOJ SI NA NEBESA DA SE SVETI IME TVOE
DA BIDE CARSTVO TVOE,
KAKO NANEBOTO TAKA I NA ZEMJATA......
------------- Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 10:24
Messenger напиша:
Koga Isus veli "koj ke se moli vo moe ime" vsushnot veli vo ime na onoa sto propoveda toj, a ne vo negovo ime kako lichnost. Toa znachi vo ime na onoa sto gi uchel apostolite. I toa e golema razlika vo odnos na onoa sto denes si pretpostavuvaat vernicite. Samoto povikuvanje na Isusovito ime ne znachi nishto, kako sto ne znachi deka dokolku toa se pravi Bog SE ke dade.
Aman bre lugje, ako vekje ne sakate da se diskutira za teologijata smetajki deka taa e apsolutna vistina i deka bi bilo eres toa da se pravi, togash barem poglednete go sekojdnevniot zhivot...
... kolku vernici koi se i vo katastrofalni uslovi, se molat so imeto na Isus na usnite, pa nivnata molba ne se uslishuva i ne se ispolnuva.
... izlagaat dva bokseri na ring i dvata mu se molat na Isus vo nivnite kjoshinja pred prvata runda, i dvata go imaat istetovirano negovoto ime nasekade po svoite tela i... edniot ke izede kjotek, a mozhe i da zagine.
... sekojdnevno milioni lugje vo bolnici lezhat bolni od sekakvi bolesti ili infekcii i postojano go spomnuvaat Isusovoto ime bez nekakov rezultat.
... dve armii se sretnuvaat na frontot i vojnicite od dvete strani mu se molat na Isus i na siot glas se povikuvaat na Boga, pa ke izginat i ednite i drugite... a definitivno eden od niv ke ja izgubi bitkata.
I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE?
Se izvinuvam sto ne gi prifakjam nechiite interpretacii na Svetoto Pismo i ne gi razbiram rabotite onaka kako sto sakaat toa da go prikazhat teolozite. |
se odnesuva na delot so bokserot da znaes ako ja koristis isusovata molitva nikogas nema da ja prifatis osobinata agresivnost sto znaci tie bokseri ne bile hristijani nego bile demonizirani.....................
|
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 11:57
[QUOTE=Messenger] Koga Isus veli "koj ke se moli vo moe ime" vsushnot veli vo ime na onoa sto propoveda toj, a ne vo negovo ime kako lichnost.
Тоа е само твој став,а не е (и немора да е) како ти што мислиш.ако веќе сме субјективни до крај.
Инаку тоа Bog SE ke dade,т.с дека ние бараме а он ни извршува желби и честитки повеќе одговара за Дедо Мраз.
Верниците не се молат на Бог зашто:
1.ќе ги скрши од ќотек ако прават спротивно.
2.за да добијат нешто материјално и само материјано.
Верниците му се молат на Бог затоа што го сакаат Оној кој нив бескрајно ги сака знаејќи дека тие самите не ја заслужуваат таа љубов.
[QUOTE=Messenger]Toa znachi vo ime na onoa sto gi uchel apostolite. I toa e golema razlika vo odnos na onoa sto denes si pretpostavuvaat vernicite. Samoto povikuvanje na Isusovito ime ne znachi nishto, kako sto ne znachi deka dokolku toa se pravi Bog SE ke dade.
Знам сега дека ако ти напишам што мислам за овој твој став ќе ми речеш дека така мислат теолозите.
епа ја сметам дека вака мислат тие што се наклонети кон солипцизам.
[QUOTE=Messenger]I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE?
Епа сега ќе ти кажам едена православна шега која ќе ги опфати сите твои примери.
отишол некој отец на бокс натрпревар. пријателот со него рекол:Оче еден од боксерите носи крст и трипати се прекрсти кога влезе во рингот ,ќе победи ли сигурно сега?
а Отецот: ако не знае да боксува..тешко!!
а еве во прилог и една молитва за тоа како се молат(т.с би требало) да се молат верниците:
МОЛИТВА НА СВЕТИ ФИЛАРЕТ МОСКОВСКИ
Господи, не знам што да побарам од Тебе.
Само Ти знаеш што ми е потребно.
Ти повеќе ме сакаш, отколку што сам знам и умеам да се сакам себе си.
Отче, дај му на Твојот слуга она што ни сам не умее да побара.
Не се осмелувам да барам ни крст ни утеха, а само стојам пред Тебе
и срцето мое е отворено заТебе.
Ти ги согледуваш потребите што јас не ги знам,
па затоа гледај и постапи со мене според Својата милост.
Порази, но и излечи; собори, но и подигни;
ништожен и нем сум пред Твојата света волја и пред недостижните за мене Твои судови.
Себе си се принесувам жртва за Тебе и Ти се предавам.
Немам друга желба, освен таа да ја исполнувам волјата Твоја.
Научи ме да се молам. Самиот Ти моли се во мене. Амин!
|
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 14:32
Messenger напиша:
Se izvinuvam sto ne gi prifakjam nechiite interpretacii na Svetoto Pismo i ne gi razbiram rabotite onaka kako sto sakaat toa da go prikazhat teolozite. |
Прости ми Меси што ќе ти кажам, но апсолутно не си во право и се сложувам со Ахмар и Дејан.
Гледаш дека светот Писмо си го толкуваш како што сакаш. Од една страна знаеш да кажеш дека треба буквално да се разбираат зборовите на Исусус(како што милуваш да го нарекуваш Господ Исус Христос)и во последно време, како еден наш поранешен форумџија бараш цитати,сега пак кога овие зборови се однесуваат конкретно за повикувањето на Името Исусово, ќе знаеш да ги толкуваш и тоа за жал, погрешно.
И друго сум забележал кај тебе брате. Секогаш работите ги гледаш од црната, лошата страна што ми дава до заклучок дека, се надевам несвесно, енергијата во тебе е негативна. Или пак може да ова се однесува само на Православното Христијанство, и секогаш за критериум според кој доаѓаш до заклучоците ти се погрешно избрани.
те молам прости ми за овој пост, не е јавна осуда, туку само ти посочувам едно мое гледиште на состојбите и одбрана на моето, Православно, мислење.
со почит
|
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 14:39
Светите Отци за Исусовата молитва велат дека е скратено евангелие и ако би требало Евангелието да се скрати тоагаш Исусовата молитва би било доволна.
Господи Исусе Христе Сине Божји, помилуј ме(не)
оваа молитва во себе содржи славословување, исповедување, умилкување и барање.
Подигање до небесните широчини и спуштање до адските бездни.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 17:05
Ednostavno ve prashav:
Vmesto odgovor so fakti jas dobivam evaluiranje na mojata lichnost, moraliziranje, novi molitvi i mislenja deka moeto razbiranje na Isusovite zborovi ne e tochno.
Ako vakvite otvoreni diskusii za Isusovoto propovedanje gi sfakjate kako nekakov napad na vashata religija i se chuvstvuvate povikani da ja branite po sekoja cena, togash definitivno ne ste me razbrale, nitu ke najdete sogovornik vo mene.
Stavot so koj site koi ne se slozhuvaat so nas se gledaat kako greshni, negativni, crni i loshi, a svoite mislenje sekogash pozitivni, svetli i dobri e edna od najgolemite zabludi na chovekoviot um. Zatvoranjeto vo tvrdina so dogmi koi onevozmozhuvaat soochuvanje so drugi misli ne e nishto drugo tuku sednuvanje vo soba so zakluchena vrata i zatemneti prozorci. Sekako deka na toj nachin ke se garantira mirot i spokojstvoto vo ogranicheniot prostor bez da se dovede vo somnenie takviot nachin na zhiveenje...
Na krajot ve ostavam na ovaa tema so iskrena zhelba na sekoe molenje vo imeto na Isus, Bog se da vi dade.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 17:48
[QUOTE=Messenger]Ednostavno ve prashav:
da potvrdata se gleda nasekade" i onoj koj bara ke dobie duplo a onaj koj ne bara ke muse odzeme i toa sto go ima. toa e napisano i vo biblijata i znaci deka on koj znae da cuva nesto toj {poseduva nesto} znaci se grizi za toa i ke mu se dade triduplo a onaj koj nema toj ne se grizi za nisto pa ke mu se odzeme i ona sto go ima. a sto se odnesuva do toa kolku covek saka da bide ponastrana od negativniot svet gospod ke mi izgeadi rajska gradina i toj ke e tamu smesten a onaj sto saka negativni raboti gospod ke mu izgradi pekol i toj tamu ke gori pa taka site so ISUSOVATA MOLITVA POSAKUVAME DA SNE PONASTRANA OD NEGATIVNIOT SVET I SO SEKOE POVTORUVAJNE NIE SNE PODALEKU OD TOJ NEGATIVEN SVET A POBLISKU DO ................................................
|
Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 01:39
Месинџер интересно размислуваш. Мислам дека можам да дадам задоволителен одговор на прашањето: зошто Бог не ги исполнува сите наши молитви?
Најпрвин мора да сфатиме дека Бог секогаш ни го посакува најдоброто за нас. Кога бевме мали нашите родители не ги исполнуваа сите наши желби. На пример, ако мало детенце сака да вози автомобил татко му сигурно не ќе му го дозволи тоа- но тоа не значи дека никогаш нема да му купи кола или дека не го сака! Баш затоа што го сака не му дозволува да вози автомобил но кога ќе ја дорасне потребната возраст ќе добие автомобил. Така е и со Бог. Она што ние го сакаме можеби не е најдоброто за нас. Ние гледаме краткорочно, Бог гледа и знае се.
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 06:42
A toa AlDra de fakto go negira ponudenoto teoloshko interpretiranje deka dokolku nekoj se moli vo imeto na Isus togash Bog SE KE MU DADE.
Tokmu toa go velam i jas. Ako se sledat Isusovite zborovi (parafrazirano):
"Preku mene e spasuvanjeto. koj ke poveruva vo moite zborovi ke pravi isto sto pravam i jas i koj ke bara vo moe ime ke dobie se...megju vas i Boga da nema posrednici" vsushnost mnogu koherentno, ednoznachno i dosledno govori za negovoto propovedanje i znaenje, neshto sto toj tolku nesebichno ni go prenel. Primanjeto na negovoto uchenje, negovoto osoznavanje i dobivanjeto na Hristovata svest vsushnost e kluchot za onoj premin od histerijata na ovaa materijalna egzistencija vo sferata na bozhenstvenata sovrshenost. I koga ke se mine vo taa sfera, togash sekoj ke mozhe da pravi sto pravel i Isus i togash so baranjeto vo imeto na Hristovata (negovata) svest Bog ke dade onoa sto ke se pobara od Nego.
Jasno e deka nemozhe sekoj da dobie se od Boga samo zatoa sto ke bara bukvalno vo Isusovo ime ili ke go koristi Isus kako posrednik. Toa nikogash ne go imalo i nikogash nema da go ima. Duri nitu apostolite ne dobile se od Boga zatoa sto barale vo Isusovo ime.
Rabotata e sto na vernicite mnogu popriemchivo im zvuchi tokmu teoloshkoto interpretiranje bidejki na toj nachin sekoj od niv vo takvite objasnuvanja gleda podgreana nadezh i osigurana gratifikacija bez obzir na lichnata svest i produhovenost.
Ponudenata shansa da se dobie SE za bezmalu NISHTO e tolku privlechna za umot na sekojdnevniot chovek sto toj vednash ja prifakja bez razmisluvanje. Esapot e ednostaven i jasen: ja prifakjam takvata teologija zatoa sto so nea ne mozham da izgubam nishto.
A toa moshne dobro go znaele teolozite koi dale ovakva interpretacija...
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 11:51
... svest..teologija svesta..teoloshko..svest.. teoloshkoto...svesta.. teolozite.. svest.. svesta.. teologijata.. svest.. teolozite..
mesenger, oslobodi se za momnet od istocnite religiski dogmi i praznata teologija i misticnata interpretacija na Isusovite zborovi. Oslobodi se od predrasudite, procitaj gi uste ednas prostite evangelija, od pocetok do kraj, doznaj koj e navistina Isus i potoa ke doznaes sto znaci da se moli ili da se bara nesto "vo Isusovoto Ime". Toa ne e "magicna recepta", toa ne znaci "hokus pokus", za toa e potrebno vera i doverba vo Isus, vistinsko poznavanje na Isus.
Isus na edno mesto veli "Ako Moite zborovi ostanat vo vas, togas sto i da pobarate vo moe ime, ke bi bide". Znaci ova vetuvanje ne e za site, tuku samo za onie vo koi i vkoreneto Isusovoto ucenje, a takviot ili takvata, koj ima Hristov um, ne bara od Bog da pobedi vo boks, ili vo fudbal, ne bara sedmica na loto, ne bara da dobie vo kazino ili sportska kladilnica, tuku bara molitvi koi sto mu se ugodni na Bog, koi se po Bozjata volja, pa makar toa znacelo i ziveenje so nekoja bolest ili hendikep kako sto toa bese slucajot so bolesta (satanskiot trn) na apostolot Pavle.
Vistinskiot nanovoroden vernik ne zivee za svoja slava i ne ja bara svojata ugodnost, tuku dozvoluva Hristos da zivee preku nego, ja bara Bozhjata slava, zivee za Bozjata sluzhba, zivee zivot so vera, a negovite molitvi, pobarani vo Hristovoto Ime, veruval ti ili ne, Bog gi uslishuva.
Procitaj gi ushte ednas evangelijata.
Pozdrav
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 11:52
Rabotata e sto na vernicite mnogu popriemchivo im zvuchi tokmu teoloshkoto interpretiranje bidejki na toj nachin sekoj od niv vo takvite objasnuvanja gleda podgreana nadezh i osigurana gratifikacija bez obzir na lichnata svest i produhovenost.
Ponudenata shansa da se dobie SE za bezmalu NISHTO e tolku privlechna za umot na sekojdnevniot chovek sto toj vednash ja prifakja bez razmisluvanje. Esapot e ednostaven i jasen: ja prifakjam takvata teologija zatoa sto so nea ne mozham da izgubam nishto.
A toa moshne dobro go znaele teolozite koi dale ovakva interpretacija... [/QUOTE]
А ова мошне добро го знаеле и "слободните стрелци" од апостолско време и нивните денешни пандани, па затоа даваат ваква интерпретација на верата.(Бог да чува ако верата е таква како што мислиш!!)
п.с
има луѓе што знаат дека не знаат-тие ќе научат од тие што знаат, и има луѓе што незнаат а мислат дека знаат,бегај од таквите!
(Арапска поговорка)
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 11:58
Опитен напиша:
Pravoslaven напиша:
Опитен напиша:
На тајната вечера кога ГИСХС ги собра Свите ушченици и апостоли и им ги остави најважните работи за чување... Повикувањето на Името Исусово (Исусовата молитва), преку ветувањето дека досега не барале ништо во Негово име, а од сега сè што ќе побарат во Негово име, Бог ќе и даде. |
Imajkji go ova predvid, smeshno e da se tvrdi deka koga Isus rekol "сè што ќе побарат во Негово име", mislel na molitvata "pomiluj me". Vprocem tamu Isus ne mislel na nikoja konkretna molitva napisana za PAPAGALSKO POVTORUVANJE, tuku mislel na nasite iskreni molitvi kon Bog, kazani od se srce, so nashi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl. |
Далеку е ова од тебе брате.
Нели е човек малку да се запраша: Кој повеке знае за молитвата, јас или свети Григориј Палама?
Искрено се надевам дека еден ден ке научиш. |
Najdobro znae sveti Gospod Isus Hristos, a koga go prasale uchenicite negovi kako da se molat, toj jasno im kazal: Molete se vaka:
Tatko nas Nebesen
da se sveti Imeto Tvoe
da dojde carstvoto Tvoe
da bide voljata Tvoja
kako na neboto, taka i na zemjata
lebot nas nasushen daj ni go denes
i prosti ni gi dolgovite nasi
kako sto i nie im gi prostevame na dolznicite nasi
i ne voveduvaj ne vo iskushenie
no izbavine od lukaviot
zasto e Tvoe carstvoto i silata i slavata
vo site vekovi. AMIN!
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 13:51
Незнам зашто толку галама и прашина дигнавте околу една обична работа. Кој како да се моли? За добродеттелта која треба да не соединува, таа не разделува?
Ако ти Православен велиш дека:
Vistinskiot nanovoroden vernik ne zivee za svoja slava i ne ja bara svojata ugodnost, tuku dozvoluva Hristos da zivee preku nego, ja bara Bozhjata slava, zivee za Bozjata sluzhba, zivee zivot so vera, a negovite molitvi, pobarani vo Hristovoto Ime, veruval ti ili ne, Bog gi uslishuva.
Тогаш најголемиот дар што треба да го бараме од Христа треба да е љубовта, а љубовта е кога не живееме за себе туку кога живееме за другиот,како Христос. Па тогаш зашто на оние кои сакаат да се молат со имато Исусово им забрануваш да се молат така?
Што има погрешно во тоа?
Каде е нашиот грев овде?
Што значат зборовите Павлови да се молиме непрестајно? и
зар ти се молиш само со Господовата молитва и тоа непрестајно?
И уште, зашто сега кога темата е молитвата да ги земаме лошите примери, а не се угледаме на безбројното мноштво на добри. Ако темата е за молитвата тогаш за пример да го земам молитвеникот, оној кој се моли, а не некој си боксер или кој да е друг, макар да и тој е човек и тој е Боголика душа и тој знае на свој начин да се да му се моли на Бога или мислиме дека само ние сме добите и само ние знеме се и најправилно се молиме?
Ај, ве молам. Оставете ги барем еднаш сите своли лични предрасуди и дај барем еднаш да се согласиме во едно.
Темата која Дејан ја отвори е за Исусовата молитва. Кој знае нешто за неа, нека пишува. Кој незнае нека праша. а не вака сега, секогаш и за се само да се распораваме и караме, па и со која и молитва да се молиме не ни вреди, затоа што на дело покажуваме дека љубов помегу нас немаме, а ако љубов немаме ништо не сме и ништо не ни вреди.
и на крајот на краевите што е важно кој како се моли? Важно е само да се миоли со чисто срце.
Хрисотс да е помеѓу нас
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 13:54
KINGDAVID напиша:
Eden moj prijatel monah mi dade edno kamence na koe prekrasno nacrta grancinja , izboeno e vo zelena boja i na nego se napisani zborovite ` Gospodi Isuse Hriste pomiluj me mene gresniot.
Ova kamence mi stoi pokraj televizorot i koga da go vidam si gi povtoruvam ovie zborovi vo mene i se molam za mojot drag prijatel monah koj se naogja na drug kontinent Bog da go blagoslovi. |
Мислам дека го знам тој твој пријател, монах(ако е тој на кого мислам). Многу е радосен заради тоа и ти е премногу благодарен за твоите молитви.
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 15:24
Opiten, ne velam jas da ne se molis so molitvata "pomiluj me". Taa e ubava i bibliska molitva. Jas samo potencirav deka dokolku mora nekoja molitva da se izdvoi kako "Isusova" deka najsoodvetno e toa da bide onaa koja Isus im ja dade na ucenicite na nivnoto baranje da gi nauci kako da se molat. Taa molitva e "Isusova" zatoa sto taa molitva Isus nija dade kako urnek, kako primer, kako pouka kako treba da se molime i sto se treba da opfatat nasite molitvi.
I drugo, smetam deka PAPAGALSKOTO povtoruvanje na odredena molitva nema nikakov efekt kaj Bog. Bog ne saka mehanicko i nesvesno recitiranje na odredeni "hokus pokus" zborovi, tuku Bog saka iskreno da mu se obrakjame, so nasi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl. Bog saka da ne cue nie sto sakame da mu kazeme, a ne da mu citame od razni molitvenici sto nekoj drug sakal da mu kaze.
Tie mozat da ni sluzat za nasa inspiracija i ponekgoas i ke se pronajdeme vo nekoja od molitvite, no ne i kako nas neophoden priracnik za molitva bez koj nema da mozeme da zucneme pred Bog!
Toa e eres. Toa e gjavolot koj saka da ne ubedi deka bez molitvenik ne mozeme da mu se obratime na Bog, deka ne sme dostojni so nasite obicni greshni usti da mu se obrakame na Bog, pa ni trebaat gotovi molitvi za recitiranje. Na toj nacin gjavolot ne sprecuva iskreno da mu se orbatime na Bog za pomos, i ne prenasocuva na recitiranje tugji molitvi.
A najdobriot uspeh go postignal gjavolot so PAPAGALSKOTO povtoruvanje molivi kaj nekoi vernici. Tuka mislam na molitvite "ave Marija" i "pomiluj me". Koga covek povtoruva odredena rabota, mozokot ja prefrla od centralniot nerven sistem vo rbetniot mozkot kade sto se izvrsuvaat refleksnite besvesni funkcii vo nasiot organizam. Na toj nacin, recitiranata recenica se izvrshuva cisto mehanicki, dodeka nasiot mozok moze da si pase ovci, da spie, da si gleda nekoj film, da si misli, fantazira i sl. Na toj nacin gjavolot ne ubeduva deka nie "se molime" i togas koga nie voopsto ne ni mislime na molitva, si spieme, si jadme, gledame film i sl.
Pazate se od vakvite "molitvi"!
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 15:39
Pravoslaven, ти си пробал ли да ја кажуваш Исусовата молитва?
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 16:06
Pravoslaven напиша:
Opiten, ne velam jas da ne se molis so molitvata "pomiluj me". Taa e ubava i bibliska molitva. Jas samo potencirav deka dokolku mora nekoja molitva da se izdvoi kako "Isusova" deka najsoodvetno e toa da bide onaa koja Isus im ja dade na ucenicite na nivnoto baranje da gi nauci kako da se molat. Taa molitva e "Isusova" zatoa sto taa molitva Isus nija dade kako urnek, kako primer, kako pouka kako treba da se molime i sto se treba da opfatat nasite molitvi.
I drugo, smetam deka PAPAGALSKOTO povtoruvanje na odredena molitva nema nikakov efekt kaj Bog. Bog ne saka mehanicko i nesvesno recitiranje na odredeni "hokus pokus" zborovi, tuku Bog saka iskreno da mu se obrakjame, so nasi zborovi, a ne na nekoi recitiranja, tehniki, duhovni stepeni i sl. Bog saka da ne cue nie sto sakame da mu kazeme, a ne da mu citame od razni molitvenici sto nekoj drug sakal da mu kaze.
Tie mozat da ni sluzat za nasa inspiracija i ponekgoas i ke se pronajdeme vo nekoja od molitvite, no ne i kako nas neophoden priracnik za molitva bez koj nema da mozeme da zucneme pred Bog!
Toa e eres. Toa e gjavolot koj saka da ne ubedi deka bez molitvenik ne mozeme da mu se obratime na Bog, deka ne sme dostojni so nasite obicni greshni usti da mu se obrakame na Bog, pa ni trebaat gotovi molitvi za recitiranje. Na toj nacin gjavolot ne sprecuva iskreno da mu se orbatime na Bog za pomos, i ne prenasocuva na recitiranje tugji molitvi.
A najdobriot uspeh go postignal gjavolot so PAPAGALSKOTO povtoruvanje molivi kaj nekoi vernici. Tuka mislam na molitvite "ave Marija" i "pomiluj me". Koga covek povtoruva odredena rabota, mozokot ja prefrla od centralniot nerven sistem vo rbetniot mozkot kade sto se izvrsuvaat refleksnite besvesni funkcii vo nasiot organizam. Na toj nacin, recitiranata recenica se izvrshuva cisto mehanicki, dodeka nasiot mozok moze da si pase ovci, da spie, da si gleda nekoj film, da si misli, fantazira i sl. Na toj nacin gjavolot ne ubeduva deka nie "se molime" i togas koga nie voopsto ne ni mislime na molitva, si spieme, si jadme, gledame film i sl.
Pazate se od vakvite "molitvi"! |
Е брате мој.
Во твојот пост се забележува една двојност.
најпрво велиш дека молитвата Исусова,или како што ти велиш „помилуј ме„, е добра и библиска, да понатаму твдиш дека повкекратното повторување на една молитва е папагалско и е ерес.
Слободно можам да кажам дека за она што не го познаваме и не треба да зборувама, а уште помалку да го тврдиме спротивното.
Дали ти брате си, пробал да ја „пофторуваш“ Исусовата молитва и да ги почуствуваш нејзините ефекти па да тврдиш и научно докажуваш дека тоа е само „папагалско повторување“ и некојси парапсихолошки автоматизам и филм? Та и затоа ти го посочив свети Григориј Палама, кој сиот свој живот го посветил во повторување на таа кратка молитва.
Свети Григориј Палама е светител од 14 век и кој застанал во одбрана на исихастите, (оние кои се посветувале во практикување на Исусовата молитва) и против погречното учење за несоздадената благодат Божја, предводена од западниот монах Варлаам.
Против монасите Исихасти тој напишал цела низа полемички списи против аскетизмот, исихастичката практика и психовизичките методи кои тие ги применувале.
Свети Григориј ПаламА , кој бил Светогорски монах а подоцна и Архиепископ Солунски, застанал во одбрана на Православната теолочка мистична и вековна пракса. Тој ги напишал познатите “Тријади - во одбрана на исихазмот“, кои и преаставуваат вистински енцклпоедии на Правосланата духовност и прва теолошка синтеза на монашката духовност. Се нарекува и татко на исихазмот.
Го носиш никот Православен, па претпоставувам дека си и Православен. Ако си Православен треба да занеш и што е Православие и како се почитува.
Исусовата молитва си има и своја суштина и свои ефекти, за што ќе се обидам, според своите можности, да ви ги постирам.
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 17:44
ponekogas mislam deka verata pokraj drugite mojci e i jaka psihologija koja ja upravuva svesta da raboti najsovrseno pa eve sto veli toa naucno govorejne na religijata. za polesno da objasnam ke ja opisam svesta na tri licnosti vo eden moment za edna ista slika. na slikata ima edna planina prviot ja gleda kako da e polna so strasni raboti vtoriot ja gleda kako samo povremeno niz nea da prosetuvaat apasnosti a tretiot ja gleda kako priroda so mnogu svetlina i mirni zivotincina prviot e vernik vo lucifer vtoriot e neopredelen a tretiot e vernik vo isus ISUSOVATA MOLITVA OZNACUVA KONEKCIJA POMEJDU SVETLINATA OD CELATA MATERIJA OKOLU TEBE I SVETLINATA VO TEBE PA TAKA TI SO ISUSOVATA MOLITVA POCNUVAS DA ZIVEES VO HARMONIJA SO SE OKOLU TEBE
|
Датум на внесување: 26.Декември.2008 во 18:24
Pravoslaven напиша:
Isus na edno mesto veli "Ako Moite zborovi ostanat vo vas, togas sto i da pobarate vo moe ime, ke bi bide". Znaci ova vetuvanje ne e za site, tuku samo za onie vo koi i vkoreneto Isusovoto ucenje, a takviot ili takvata, koj ima Hristov um... |
Tokmu TOA go zboruvam i potpolno se slozhuvam so seto ostanato. Znachi razmisluvame potpolno isto. Koga Isus veli deka koj kje se moli vo negovovo ime se kje dobie od Boga, podrazbira deka toa ke bide za onie koi ke gi primat, doznaat i osoznaat negovite zborovi, za onie koi ke dobijat Hristova svest (Hristov um - tvoja definicija), a ne za SEKOJ koj ke se moli vo negovo ime, kako sto im se objasnuva na sekojdnevnite lugje.
Zatoa takvoto molenje ne raboti za navedenite bokseri, kockari, bolni, sakati, alchni, prosti, inteligentni, bogati, siromashni i bilo kakvi drugi lugje od bilo kakov kov i status... bidejki seto toa nema nikakva vrska so poseduvanje na Hristova svest (um - kako sto podrazbirash ti).
Milo mi e sto dojdovme do identichno mnenie vo ovaa konverzacija.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 02:01
За молитвата
Да се зборува за молитвата треба не само да знаеме што е молитвата, туку пред се треба и да се молиме.
Молитвата е разговор и заедница на човекот со Бога. Тоа е насушна потреба на душата, исто како што храната е потребна на телото, така и молитвата е храна и дишење на душата.
Во тоа се состојат и зборовите на св.ап.Павле да се молиме непрестајно. Тоа не е само поетска фраза туку зборови искажани од искуство и познание.
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 03:35
А како да се моли без престан оној кој работи умствена работа по осум или повеќе часа дневно?
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 03:44
Опитен напиша:
Да се зборува за молитвата треба не само да знаеме што е молитвата, туку пред се треба и да се молиме.
|
Пред да напишам нешто за Исусовата молитва, токму овие зборови ми се мотаа во главата.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 05:59
Опитен напиша:
KINGDAVID напиша:
Ova kamence mi stoi pokraj televizorot i koga da go vidam si gi povtoruvam ovie zborovi vo mene i se molam za mojot drag prijatel monah koj se naogja na drug kontinent Bog da go blagoslovi. |
Мислам дека го знам тој твој пријател, монах(ако е тој на кого мислам). Многу е радосен заради тоа и ти е премногу благодарен за твоите молитви. |
Ubavo sto go poznavame prekrasniot covek i hristijanin, mojot dobar drugar i prijatel i brat, Bog neka go blagoslovuva sekogas vo negoviot zivot. AMIN!
|
Постирано од: Asya
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 08:24
belichka напиша:
nam ni e dovolno da se se spomne Isus toj za nas e Se, Spasitel Vsedrzitel, Stvoritel..
|
Tvoeto svakjanje za "isihazam", koeshto, vprochem, ne e tvoe, tuku na vladikata Naum, e iskriveno, i nema nishto opshto so izihazmot na Sv. Otci (pustinici i otshelnici).
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 08:31
belichka напиша:
nekade pisuvav... od poukite..
Koga go zaprashale Avva Amun Nitrijski kakvi pouki treba da koristime koga ke ni zatrebaat, dali od Svetoto Pismo ili od Starcite.
Avva Amun odgovoril najdobro e da molcime! No, ako morame da zboruvame togash dobro e da govorime od poukite na Svetite Otci-Starci, ne od Pismoto ZASTO TOA NE E MALA OPASNOST!
|
Ushte pogolema opasnost e da ne se znae ni razbira Svetoto Pismo, i samovolno (pogreshno) da se interpretiraat poukite i tolkuvanjata na Svetite Otci.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 08:35
maria_magdalena напиша:
belichka напиша:
Sestro vo Hrista, nie pravoslavnite gi pocituvame Sv.Otci na Srkvata neli!? Zasto togash da tolkuvame po svojot um koga tie ja imale dostignato umnosrdecnata molitva gi doziveale plodovite i darovite od taa molitva koi tolku visoko dostignale i napishale dela vo koi da se poucuvame... kade Isus vo koj amolitva ti zabelezi deka ne se priznava za Gospod Spasitel!? nam ni e dovolno da se se spomne Isus toj za nas e Se, Spasitel Vsedrzitel, Stvoritel... |
Беличка, јас ги почитувам светите оци, но на прво место Го ставам Исус Христос, ме разбираш?
Јас ги почитувам родителите, но кога не се во право, пак ги почитувам но терам по свое.
Во случајов, постоењето на две засебни молитви како што велиш, Господова и Исусова, не ми личи баш на признавање на Исус за Господ и Спасител...затоа и се зачудив, бидејќи како што реков мене и низ воздишка ми излегува да речам Господи Исусе, смилувај се над мене кога ми е тешко, но дека едната е Господова а ова било Исусова незнаев, а уште помалку за техники. Но јас сум виновна за моето незнаење, затоа што пред се ја читам Библијата а не и свети Оци
|
Za chovekot pravilno da gi razbere Svetite Otci, sam treba da e aktiven chlen na kanonska (Pravoslavna) crkva i utvrden vo verata. Kako e mozhno, nekoj uporno da se protivi na Hrista vo "pravednosta" na svojot raskol, a ednovremeno pravilno da gi razbira Svetite Otci?
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 08:42
maria_magdalena напиша:
Да, умот треба да биде усредоточен на Исус цело време и многу често кога ми е тешко но дури и кога си правам некоја еднолична и навидум беззначајна работа (пример пеглам, требам ориз....) така ќе си ја кажам, но незнаев дека таа се викала Исусова молитва
Е сега, во “Оче наш“ која Исус ни ја дал како образец по кој ќе се молиме, се дадени нели, сите елементи кои ги опфаќаат нашите потреби-од материјални до духовни аспекти. Таа е најкомплетна молитва која содржи се и која ИСУС лично им ја предаде на своите следбеници...
Исусовата молитва е начин да се биде постојано во заедница со Бог, но велиш дека Исусовата молитва има и свои степени кои одговараат со духовниот степен на оној кој ја практикува....Ова е многу интрересно, кога ќе имаш време напиши ни нешто за тие степени. Дали тоа значи дека треба да се бидат исполнети одредени услови во духовниот развој за да се практикува, дали некој обичен човек неможе да ја практикува или пак нема да му биде услишена доколку нема некој одреден духовен развоен степен?
|
Duhovnite stepeni na "dedo" Naum se proizvedeni vo negovata "Makedonska shkola", koja nema nishto opshto so isihazmot na Svetite Otci.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 08:55
Pravoslaven напиша:
Molitvata "Oche nash" e Gospodova, bidejki Samiot Isus Hristos im ja dal na Svoite uchenici. Vo ovaa molitva, nie mu se obrakjame na Boga Otca, Koj e prvo Lice na Presveta Troica. Vo Isusovata Molitva (Isuse Hriste Sine Bozhji, pomiluj me mene grashnata/greshniot), nie mu se obrakjame na Sinot Bozhji - vtoro Lice na Presveta Troica.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 09:57
Pravoslaven напиша:
Pazate se od vakvite "molitvi"! |
Molitvata e opshtenje (razgovor) so Boga, i sekoja molitva upatena kon Presveta Troica ili oddelno kon Otecot, Sinot i Svetiot Duh, e potrebna, polezna i dobra, kako i drugite molitvi upateni kon Majkata Bozhja, svetitelite i angelite. Molitvata e mokjno oruzhje protiv nechistata sila, a povtoruvanjeto na Isusovata molitva ima poseben efekt vo borbata protiv gjavolot. No, nikogash ne treba da se zaborava deka Hristos go izgonuva gjavolot, a ne nie so nashata chovechka sila.
Inaku, molitvite treba da bidat blagodarstveni, sekogash i za se da mu blagodarime na Boga, i da go proslavime vo nash*te molitvi, osobeno koga sme zdravi i vo blagosostojba. Koga se sluchuva neshto losho, nesrekja ili beda, treba da mu se molime na Boga vo prositelni (molebni) molitvi. Ako zgreshime, treba da se kaeme vo pokajni molitvi. A bidejki sme greshni pred Boga, pokajnata molitva sekogash treba da i prethodi na molebnata. Isusovata molitva e pokajna. Pred da se pristapi kon molitvata, nie treba da se primirime so tie, na koi sme im zgreshile, kako i so tie shto se navredeni od nas, patem vnimatelno vo stravopochitanie (blagogovejno) da se stane na molitva. Vo tekot na molitvata, umot treba da se upravuva da ne misli na nishto drugo, a potpolno da se posochi kon Boga, za srceto da se privede vo molitvena sostojba. Molitvata e duhovna sostojba na dushata, koga seto chovechko bitie e ustremeno kon Boga. Molitvite izvrsheni nevnimatelno i vo otsustvo na pokajanie - primirenie so Boga i blizhnite, se neugodni na Boga, i takvite molitvi Bog nema da gi uslisha, duri mozhe i da kazni. Molitvata izvrshena v Crkva na Bozhjata sluzhba se vika crkovna ili opshta.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 10:43
Сосема сум збунета сега. Незнаев дека една толку едноставна работа како што е обраќањето до Бога е толку комплицирана работа, дека има толку стадиуми, техники, видови молитви... Јас си мислев само дека една молитва од срце упатена до Бог ќе сврши работа...Кога Исус се молеше во Гетсиманиската градина “да го одмине чашата“ крвава пот Му течеше по лицето но на крај заклучи “Нека биде по Твоја волја“... Се молеше Исус постојано, и кога беше искушуван од ѓаволот, и кога исцелуваше...но никаде не видовме видови и подвидови, методи и техники...
Единствен образец кој Он ни го даде е Господовата молитва. Ќе ја кажуваме неа како што е, а кога се молиме во слободен стил се служиме по нејзиниот терк (прво Го славиме Бог, па заблагодаруваме за нешто, па си ја кажуваме конкретната потреба)
Исус е мојот образец...И јас ќе си се молам како што ме научил Он и како што се молел он за разни потреби... Има и други убави молитви се разбира (Господи, дај ми мирно да го примам се она што ќе ни го донесе денешниот ден....) но најубава е онаа која извира од воздишките. При молењето треба да не води Духот, а не некоја молитвена брошурка...
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 11:34
Asya повторно се појави и во сите повторно се наметнува со своите „педагошки методи“, ние да си ќутиме, а таа е учителот од седум години...
Простете што јас пак се мешам (во мирц имаше убава опција - игноре, па тој/таа колку и да пишува ако беше игнориран/а немаше да се чита), ама претпоставувам оти форумот повторно ќе се претвори во јалов, со своеволните толкувања на Асја.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 11:39
Макариос, ова значи дека не се согласуваш со видовите молитви изнесени од асја? blagodarstveni... prositelni (molebni) molitvi, pokajni ...crkovna ili opshta
? Или?
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 11:42
maria_magdalena напиша:
Макариос, ова значи дека не се согласуваш со видовите молитви изнесени од асја? blagodarstveni... prositelni (molebni) molitvi, pokajni ...crkovna ili opshta
? Или?
|
Целта на Асја не е православието, туку плукање против МПЦ и владиците на МПЦ.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 11:47
Ахам, добро, тогаш не сум во тек со тоа и не сакам да се вмешувам. Јас повеќе за молитвите мислев...
Макариос, дали Исусовата молитва навистина има исцелителна моќ? Дали при нејзина примена со исцелителна намена се потребни некои посебнин начини на изведување?
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 12:31
Првиот степен на молитва претставува молствување кое се извршува телесно и е делотворна. Таа се состои во станување, клечење, клањање, во читање и изговарање напамет на научените молитви. Притоа, вниманието често одлетува, а срцето останува без чувства.
За оваа молитва отците велат: изговарањето и пеењето на молитвените текстови наликува на доенче - на детска немоќ; неразвиена молитва која повеќе се извршува сп телото. Каква корист ако се изговара или пее текстот на молитвата, а умот не ја прати содржината, не стои пред Бога, а се губи кај другите мисли? Ваквата молитва останува бесплодна. Старец Кипријан вели: Како може Бог да те слушне, ако ти самиот себе не се слушаш?
Не треба да се попуштаме и да престанеме да се трудиме пред сопствената немоќ. Потребно е многу трпение, труд и напор за оваа надворешна молитва да прерасне собрана, умна молитва.
Вториот степен ја опфаќа внимателната умна молитва. При молење, умот се навикнува да се собира во содржината на молитвата, и од почеток до крај свесно да ја прати. Вниманието се врзува со напишаниот текст, кој се изговара како нешто сопствено. До умната молитва се стигнува со раснење на стравот Божји, од сознанието дека стоиме пред Неговото лице. Кој не ја поседува оваа умна молитва, всушност, не поседува никаква молитва, туку само нејзина мртва форма. Свети Теофан Затворник вели: Преку неразделеното внимание, срцето се загрева за содржината на молитвата. Тоа што најпрвин било содржина на умот, сега станува содржина на срцето. Третиот степен вo молитвеноста е умно-срдечната молитва. Еден збор буди внатрешно умиление, молитвената прозба води до доживување на највнатрешните потреби. Се оди од едно топло чувствување до друго. Тој што така се моли, се моли во срцето, затоа што Бог е Бог на срцето. Само ваквата молитва, претставува вистинско молствување. Најважен услов за оваа молитва е очистување на срцето од секакви надворешни страсти. Според мерата на очистување на срцето, настанува и преминот од надворешна кон внатрешна молитва. Ова особено важи за Исусовата молитва. Последниот степен на делотворната молитва е непрестајна срдечна молитва. Божјата благодат се вселува во срцето штом тоа се здобие со извесна мера на внатрешна чистота. Варивото на Светиот Дух го запалува срцето и тоа почнува да се загрева за Бога. Привлечени од топлината, умот во срцето пребиваат во непрекинато внимание. Бурниот тек на мислите се смирува, а со душата се случува исто што и со крвотечната жена од Евангелието.
Пред лицето на Бога, срцето ги излива своите надежи и болки, го слуша Неговото слово, му пее фалби, или стои пред Него подготвено на секоја жртва. Таквите расположенија растат во се поголема мера кон внатрешна молитва, и стануваат непрестајни. Ова пред се се постигнува со Исусовата молитва.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 12:31
Старец Клеопа, за http://www.youtube.com/watch?v=wOGXdLonl2w - степените на молитвата .
|
Датум на внесување: 27.Декември.2008 во 15:10
KINGDAVID напиша:
Опитен напиша:
KINGDAVID напиша:
Мислам дека го знам тој твој пријател, монах(ако е тој на кого мислам). Многу е радосен заради тоа и ти е премногу благодарен за твоите молитви. |
Ubavo sto go poznavame prekrasniot covek i hristijanin, mojot dobar drugar i prijatel i brat, Bog neka go blagoslovuva sekogas vo negoviot zivot. AMIN! |
Amin, Amin. Blagodaram i izbris lp da ti prenesam pozdravi od nego
|
|