IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Sovet za lekji
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Sovet za lekji

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 11:19
Originally posted by igor_sk igor_sk напиша:

Spored moznostite koj gi imam definitvno kje idam na d1000 ili d450, najverojatno d1000 radi cenata. Bas ja gledav sporedbata, i ne e nekoja ogromna razlika megju 2, barem ne za pocetnici ko mene :)

Se soglasuvam so Branko i drugite koi spomnaa. Sakam da probam i da vidam so poeftina lekja i poeftin dslr aparat, da vidam sto kako mi se svigja, pa ponatamu da vidam kakvi lekji sakam. Dali kje idam na makro, wideangle, telephoto i slicno.
Sega za sega najmnogu merak mi pravi Canon Normal EF 50mm f/1.8 II Autofocus Lens.
nekoj napisa za tamronot 17-50mm deka e okolu 100evra kit. Jas takvo nesto ne najdov na internet, se okolu 300 dolari bese.
Fala vi uste ednas za komentarite i sovetite.

Igor ako si vo moznost pred da kupis aparat, otidi do nekoja specijalizirana prodavnica i probaj go teloto kako ti lezi na raka.
1000d konkretno e mnogu mal i moze da bide neprijaten za drzenje.

50mm 1.8 e super objektivce, a kje pomines i mnogu eftino.
Tamronot e 300 dolari i tocno e deka e baven i buchen, no bidejki verojatno ne planiras da slikas Formula 1 ili pak opera, tie dve raboti i ne ti se mnogu vazni

Изменето од dimi - 03.Февруари.2009 во 11:21
Кон врв
ogledalo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Април.2008
Поени: 151
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 12:58
Kako sto razbrav, camerata ke ti ja donesat od Amerika.
A dali ja proba kaj nas da vidis kako lezi vo raka?
Bas vcera pominav od e-one na plostad i gi poglednav 1000D i D60.
Vo posledno vreme pocnav da mislam da si zemam novo aparatce, pa se mislam i za DSLR. Poslednava nedela dena gi prebarav site review-a i na Canonot i na Nikonot, gi falat i dvata, mali se razlikite osven poddrskata za objektivi na Nikonot.
Na isgled i vo raka, poveke mi se svigjase i mi lezese Nikonot. Objektivot na Nikonot e bezsumen, dodeka Canonot ispusta los zvuk (posebno se primetuva koga gi imas edna do druga dvete kameri, i togas primetuvas kolku ustvari nervira toj zvuk).
Znaci dobro ti kazaa nekoi od lugjeto ovde, idi (ako eventualno ne si otisol) i proveri gi opciite vo zivo i napravi si sporedba. Najubavo ke vidis sto poveke ti lezi i ti se svigja.

Jas koristev analogen SLR eos300, i sum prezadovolen so aparatot, nikogas ne zazaliv za parite sto gi dadov.
I jas pocnav da se zanesuvam, kako ke kupuvam objektivi od 400e, od 500e, od neznam kolku evra. Gledav (i nikogas ne sum prestanal da gledam) sporedbi na objektivi, kolku nekoj e malku poostar od drug koga e sirum otvoren, ili kolku razlika pravelo f2.8 so f4, no zatoa razlikata vo cena e nenormalna.
Jas ne pravam pari od fotografija, toa mi e samo hobi i toa povremeno, koga odam na planina ili na nekoe patuvanje. Zatoa sega duri ne se ni palam na DSLR i neznam kakvi objektivi. D60 ili 1000D so kit-ot se najveke sto mi treba.
Ke si vidis i ti dali posle ke ti treba neznam kakov objektiv, i kolku ke se zarazis so fotografijata. A veruvam deka ovde pisuvaat za L-stakla i tela od neznam kolku evra, lugje koi nikogas ne ni fatile SLR vo raka. Pa, vsusnost zatoa i se forumite, za catalenje :)
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 13:14
Catal:
Mislam deka sekoj si ima izvesno portfolio za da se zabelezi stilot i opremata koja ja koristi. Lugeto koi se ovde se dostapni i vo zivo, dokolku ima potreba od toa. Inaku sobiranjata se najcesto (so isklucoci) vo Mala Stanica vo sreda posle 20:00 casot. Ako ne e taka neka me popravi nekoj. Jas sum bil ednas dvapati za nekoi dogovori sto se za licno, zasto nemam vreme. Se organiziraat i safarinja (izleti) za druzba i fotki koi se otvoreni za sekogo. Catalenje tesko, cas izuzetci.
Objektivi:
Jas imam periodi koga ke se zagream za nesto i brkam mislenja, rivjua, testovi. I ke se razocaram skoro sekogas. Ili od performansite, ili od cenata . A prv sum na spisok za nefrlanje na pari. Zatoa baram realni raboti koi se upotreblivi vo realniot svet.
Moite 2 evra...

Изменето од mdeni - 03.Февруари.2009 во 13:14
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 13:23
"A veruvam deka ovde pisuvaat za L-stakla i tela od neznam kolku evra, lugje koi nikogas ne ni fatile SLR vo raka. Pa, vsusnost zatoa i se forumite, za catalenje :) "

Da ne me razbe nekoj pogresno.
Ne mislev deka nekoj koj ima pisuvano na ovoj post se catali i takvi raboti :)
Sakam da kazam deka na forumov (i ne samo na ovoj, na bilo koj drug forum) sigurno ima lugje koi pisuvaat za raboti za koi malku znaat sto znacat.

I najubavite sporedbi se pravat so koli, neli!!!
Ako jas vozam Mercedes S-klasa, i nekoj na forum prasa za mislenje dali da kupi Polo, 207, Corsa, treba li da se pocne debata za toa deka ne vredi da se davaat pari za takvi koli tuku samo Mercedes i samo S-klasa?

Изменето од ogledalo - 03.Февруари.2009 во 13:36
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 13:53
Originally posted by ogledalo ogledalo напиша:

"A veruvam deka ovde pisuvaat za L-stakla i tela od neznam kolku evra, lugje koi nikogas ne ni fatile SLR vo raka. Pa, vsusnost zatoa i se forumite, za catalenje :) "

Da ne me razbe nekoj pogresno.
Ne mislev deka nekoj koj ima pisuvano na ovoj post se catali i takvi raboti :)
Sakam da kazam deka na forumov (i ne samo na ovoj, na bilo koj drug forum) sigurno ima lugje koi pisuvaat za raboti za koi malku znaat sto znacat.

Ako jas vozam Mercedes S-klasa, i nekoj na forum prasa za mislenje dali da kupi Polo, 207, Corsa, treba li da se pocne debata za toa deka ne vredi da se davaat pari za takvi koli tuku samo Mercedes i samo S-klasa?

Hmmmmmmm, problemot e podlabok голема%20насмевка.

Ne znam kade tocno, no procitav deka koga gi zaprasale od Canon za 1Ds MK? ne znam koj model zosto cini 8K, fino lepo odgovorile deka ima lugje koi se spremni da go platat toa, i sto e najsmesno ne profesionalcite, zatoa sto i taka i taka dobivaat golem popust, tuku amateri koi sakaat da se setaat so najskapata kamera. Istoto vazi i za objektivite. голема%20насмевка.
Razlikite se kako "crta" objektivot, kade ne e se vo ostrinata tuku i vo preminite, bokehot, moznosta za kontrola na OOF na "mali" rastojanija i sl.
Dali vredat za parite?
Sekoj toa si go znae licno.
Jas nikogas nema da se odvojam od nekoi od objektivite sto gi imam, samo ako ne se skrsat, pu, pu, ne daj boze.
Drugite i ne mi znacat tolku.
Smesno e sto ne bi se odvoil od Sigma 150, i Sigma 100-300, a bez problem bi gi prodal Nikon 35-70, Nikon 60 AF-S, i Nikon 18-35. I toa se zaradi toa sto tie se OK, no ne mi odgovaraat na mojot stil.
35-70 f2.8 e super, no toj opseg ne mi znaci mene licno mnogu. Iako e f2.8 i e ostar i na 2.8, mene opsegot ne mi odgovara. Go koristam za decata da gi slikam na vikendica, a toa mozam i so 18-55, i nema da vidam razlika.
18-35 f3.5-4.5 e super, no ne e UWA, sto bi se reklo premnogu normalen e. Bi go zamenil vo seko vreme za Sigma 10-20, no bidejkji mi go dadoa na poklon, sramota e da go storam toa, neli?
Nikon 60 AF-S Macro, super no 1:1 e preblisku za realna rabota so ziv makro svet. Odlicen za potreti, no retko slikam takva stvar. Dali bi do smenil za nesto drugo? Da
Sfativ deka idealniot setap za mene e Sigma 10-20, Sigma 150 f2.8 Macro, i Sigma 100-300 f4 i Sigma 1.4 TC.

Da, bi sakal da gi probam Zeiss 100 f2, i nikon 200VR, i Nikon 14-24, no za posledniot mi smeta sto ne prima filtri.

A, da i Nikon 18-55 za IR, bidejkji e izvonreden za IR fotografija, i po potreba za familijarni fotki.
Toa znaci deka standarden objektiv ne mi treba, realno ne go koristam toj opseg.
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 13:54

zaebi ti polo = mercedes toa se golemi razliki i golemi pari, a eftin objektiv i skap e razlikata da se promasi eden leten odmor kako sto rece tegla ili ako nekoj izleguva po kafici/kafani malku da pauzira

Изменето од mobicom - 03.Февруари.2009 во 13:55
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 14:17
Originally posted by mobicom mobicom напиша:

zaebi ti polo = mercedes toa se golemi razliki i golemi pari, a eftin objektiv i skap e razlikata da se promasi eden leten odmor kako sto rece tegla ili ako nekoj izleguva po kafici/kafani malku da pauzira

E ova e isto kako nekoj da mu rece na "tegla" (imevo go zimam samo kako primer, znaci na nekoj koj e nerazdelen od kamerata) da pauzira edno godina dena od svojata foto-oprema.

Covekot resil da zeme DSLR i nema pari (odnosno ne mu se davaat) poveke od ~500-600e. Da ne zabeguvame mnogu.

Изменето од ogledalo - 03.Февруари.2009 во 14:19
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 20:25

E ova e isto kako nekoj da mu rece na "tegla" (imevo go zimam samo kako primer, znaci na nekoj koj e nerazdelen od kamerata) da pauzira edno godina dena od svojata foto-oprema.

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

IMAS PIVO OD MENE VO MALA STANICA ZA MUABETOV големо%20гушкање

Da se vratam na temata bidejki jas i ja zapocnav vakvata diskusija kade vekje ne ni bitno sto Igor kje si kupi. Parite i izborot se negovi.
Kako sto rece "mobicom" ne vredat sporedbite so kolite kaj razlika od 500 evra.
Koga se kupuva DSLR site trgnuvaat od teloto i moznostite sto gi nudi, a koga kje dojde do izbor na lekja najcesto na pocetok se slucuva da se odbere nesto loso i eftino, pa aj da vidime dali kje mi legne fotografiranjeto.
Dali na nekogo kje mu legne da se izrazuva so fotografija ne se gleda od toa koga kje kupi DSLR, dovolno e i eden P&S. Ama vekje ako ides na DSLR i mozes da si dozvolis saglam staklo, zosto da ne. Pogotovo sto sega kje kupis za ich pari odlicen DSLR na stari  razlikata kje ja vlozis vo dobra lekja. I ako ne ti legne nema da izgubis nisto pri preprodazba.So eftiniot DSLR i eftina lekja koi BTW chinat 700-1000 evra si izgupil pari deka za edna godina nema da vredat ni 50% od sumata.
Ako si kupil lekja za 400 evra kolku treba da mi ja prodades za da me ubedis da ne ja kpam na novo? 300 evra? Ne, kje treba da ja dades za 200 evra za da se prodade inaku kje ti dreme po oglasi. A, ako imas I klasa staklo od 1000 evra kako prvo nikogas nema da imas potreba da go prodades, i da go prodavas kje go dades za 800 evra bez problem.
I uste edna rabota. Nekoi raboti se pravat vo start pa kolku i da boli finansiski. Koga jas pred 4 godini se vseluvav vo stanot ne staviv lusteri zatoa sto si rekovme, aj posle.... sega nemame pari. Posle 4 godini sega kje se otseluvam od stanov i seuste nema lusteri голема%20насмевкаголема%20насмевка Mozebi i nemase ni da ima ako ostanev намигнување. A 500 evra ne se nekakov problem za nekoj sto kupuva DSLR (ako nemas pari nemas ni za P&S, a ne za DSLR, nikoj ne gi dava poslednite pari za foto kamera radi kejf).

P.S. Nikogas vo zivot ne sum koristel SLR. Zaradi lifestyle намигнувањенамигнување

Изменето од Tegla - 03.Февруари.2009 во 20:27
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 20:29
MORAM!!!

Dali sega ti e jasno zasto nemas lusteri doma?

Кон врв
igor_sk Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Јануари.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igor_sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 13:29
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењеIMAS PIVO OD MENE VO MALA STANICA ZA MUABETOV големо%20гушкањеDa se vratam na temata bidejki jas i ja zapocnav vakvata diskusija kade vekje ne ni bitno sto Igor kje si kupi. Parite i izborot se negovi.Kako sto rece "mobicom" ne vredat sporedbite so kolite kaj razlika od 500 evra.Koga se kupuva DSLR site trgnuvaat od teloto i moznostite sto gi nudi, a koga kje dojde do izbor na lekja najcesto na pocetok se slucuva da se odbere nesto loso i eftino, pa aj da vidime dali kje mi legne fotografiranjeto.Dali na nekogo kje mu legne da se izrazuva so fotografija ne se gleda od toa koga kje kupi DSLR, dovolno e i eden P&S. Ama vekje ako ides na DSLR i mozes da si dozvolis saglam staklo, zosto da ne. Pogotovo sto sega kje kupis za ich pari odlicen DSLR na stari  razlikata kje ja vlozis vo dobra lekja. I ako ne ti legne nema da izgubis nisto pri preprodazba.So eftiniot DSLR i eftina lekja koi BTW chinat 700-1000 evra si izgupil pari deka za edna godina nema da vredat ni 50% od sumata.Ako si kupil lekja za 400 evra kolku treba da mi ja prodades za da me ubedis da ne ja kpam na novo? 300 evra? Ne, kje treba da ja dades za 200 evra za da se prodade inaku kje ti dreme po oglasi. A, ako imas I klasa staklo od 1000 evra kako prvo nikogas nema da imas potreba da go prodades, i da go prodavas kje go dades za 800 evra bez problem.I uste edna rabota. Nekoi raboti se pravat vo start pa kolku i da boli finansiski. Koga jas pred 4 godini se vseluvav vo stanot ne staviv lusteri zatoa sto si rekovme, aj posle.... sega nemame pari. Posle 4 godini sega kje se otseluvam od stanov i seuste nema lusteri голема%20насмевкаголема%20насмевка Mozebi i nemase ni da ima ako ostanev намигнување. A 500 evra ne se nekakov problem za nekoj sto kupuva DSLR (ako nemas pari nemas ni za P&S, a ne za DSLR, nikoj ne gi dava poslednite pari za foto kamera radi kejf).P.S. Nikogas vo zivot ne sum koristel SLR. Zaradi lifestyle намигнувањенамигнување

Mislam deka ne e bas taka. Ako na eftinite lekji tolku brzo im pagaat cenite, ako mozez najdi mi Tegla eftina 50mm 1.8 canon EF.
primer: http://www.amazon.com/Canon-50mm-1-8-Camera-Lens/dp/B00007E7JU/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1233750376&sr=8-1
Na amazon novite se od 84$, a na staro od 75$. Bas barav na staro neso poeftino od popoznati strani, i cenata e maximum 20 dolari razlika...

Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2009 во 14:56
pa toj e tolku eftin sto zdravje poeftin. Sakas da go dadat i pari da stavat vo kutiata?
Go imam jas i toj 50mm 1.8 i vo odnos so 17-55 e nikakov.Kogaj slikam eden ist kadar, slikite na kompjuter odma gi razlikuvam od koj objektiv proizleguvaat. Spored mene dzabe ko kupiv ic ne go koristam ama ajd eftin e pa neka stoi vo torbata.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 07:00
Originally posted by mobicom mobicom напиша:

Originally posted by alek_p alek_p напиша:

... Se mislam pomejgu canon 10-22 i sigma 10-20. Ima li nekoj iskustvo so niv? Ili pak ima druga, podobra opcija?

Ic ne se misli ako imas paricka zemaj go canonot
http://www.kenrockwell.com/canon/1022.htm

Zatoa sto e Canon?

Eve reviews za dvata objektivi:

http://www.photozone.de/canon-eos/174-canon-ef-s-10-22mm-f35-45-usm-test-report--review

http://www.photozone.de/canon-eos/307-sigma-af-10-20mm-f4-56-hsm-ex-dc-lab-test-report--review

Sublimirana informacija imas na:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10537&PN=1

Sigmata ima pogolema ostrina na site fokalni dolzini i pri site otvori na blenda, no i za nijansa pogolemi hromatski aberacii.
Interesno e sto Ilco (Itan14) ja imase Sigmata i bese oduseven od niskoto nivo na hromatski aberacii, a ja potvrdi ostrinata na objektivot.

Sosema e mozno mikrokontrastot na Canonot da e podobar i fokusiranjeto da e pobrzo, no Canonot e poskap od Sigmata za 200-300EUR, a rezolucijata mu zaostanuva, ponekade i seriozno!

Pozdrav, Mire

Изменето од Mire - 09.Февруари.2009 во 07:01
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 10:16

Mislam deka ne e bas taka. Ako na eftinite lekji tolku brzo im pagaat cenite, ako mozez najdi mi Tegla eftina 50mm 1.8 canon EF.
primer: http://www.amazon.com/Canon-50mm-1-8-Camera-Lens/dp/B00007E7JU/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1233750376&sr=8-1
Na amazon novite se od 84$, a na staro od 75$. Bas barav na staro neso poeftino od popoznati strani, i cenata e maximum 20 dolari razlika...

Ti kaza i mobicom. Za kolku ja sakas 50/1.8? Za 25$? Taa lekja ionaka ne vredi, podobro za tie pari kupi si M42 adapter i stavi Carl Zeiss Jena od Praktica намигнување.
Inaku eve ti razlika
Canon 17-85/4-5.6 vo B&H nova e 500$, a "buy used" e 320$
Toa e zaguba od 180$
Canon 17-55/2.8 nova e 1000$, na staro ja nema na B&H no vo KEH ne e pod 900$ na staro

Kaj eftinata imas 40% pad na cena, kaj skapata imas 10% pad na cenata.

Taka sto KUPUVANJE NA EFTINI LEKJI E FRLANJE PARI!!!!
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2009 во 10:51
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Ti kaza i mobicom. Za kolku ja sakas 50/1.8? Za 25$? Taa lekja ionaka ne vredi, podobro za tie pari kupi si M42 adapter i stavi Carl Zeiss Jena od Praktica намигнување.
Inaku eve ti razlika
Canon 17-85/4-5.6 vo B&H nova e 500$, a "buy used" e 320$
Toa e zaguba od 180$
Canon 17-55/2.8 nova e 1000$, na staro ja nema na B&H no vo KEH ne e pod 900$ na staro

Kaj eftinata imas 40% pad na cena, kaj skapata imas 10% pad na cenata.

Taka sto KUPUVANJE NA EFTINI LEKJI E FRLANJE PARI!!!!

Alo!!!!
Ne preteruvajte, ako covek ve prasa za sovet za kit lekja dajte sovet za kit, a ne za 1K objektiv. Ako gledas taka i 17-55 na crop e frlanje pari, za koja godina nema da ima crop tela i ke im padne drasticno cenata.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.