IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Sovet za lekji
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Sovet za lekji

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
Автор
Порака
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 15:52
Originally posted by dimi dimi напиша:

Tegla dali tebe prvoto pojacalo ti bese Marsal ili svirese na raznorazni drugi stvari pa posle go kupi lampasot.

Dimi lampasot go kupiv na 20 godini koga bev student, piev pivo na klupa i so standardno prazen dzeb. Ako se otkazes od nekoi zadovolstva kje mozes da si dozvolis nesto drugo. Jas standardno ne odev na odmor nekolku leta po red ama imav oprema za merak намигнување.
Ne mora da si pro za da imas barem edna saglam lekja намигнување
Ako vekje nekoj kupuva DSLR toa znaci deka kje si fotografira do kraj so DSLR. Pa zosto vednas da ne zeme saglam lekja koja  kje go sluzi do kraj, a kje si go menuva samo teloto. Duri kje moze i na vnuci da ja ostavi намигнување.

That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 16:10
Duri i 16-35 da e poostar i podobar objektiv vo celiot raspon, kolku toa kje mu znaci na nekoj sto ne se bavi profesionalno so fotogafija?

A 70-200 L f/4 e super i za cenata od 600 evra i za ostrinata koja ja poseduva... iako bidejki nema blenda 2.8 na Martin ne mu se dopagja i ne bi bil zadovolen so rezultatite :P:)

BTW objektivot go imam 6-7 meseci i nitu ednas ne sum se pokajal sto go nemam f/2.8  - osobeno koga go nosam vo ranec so uste nekolku kilogrami oprema :)

znam deka malku otidovme off-topic ama ako nekoj moze da izvlece nekakva poenta od ova bi bilo super. mojata poenata e deka sekoj kje  si kupuva onolku kolku sto moze i kolku sto mu treba. ako nekoj ima plata od 5000 evra ne mu pretstavuva problem da kupi objektiv od 2000 evra bez razlika dali mu treba ili saka da gi slika decata so nego. Ama ako nekoj zarabotuva 200 evra, a ima golema zelba da fotografira, togas vrvniot objektiv za koj treba da raboti cela godina, ne mu izgleda kako dobra investicija bidejki kje nema pari za da kupi aparat na koj kje moze da go koristi objektivot!!!!!!!!

Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 16:24
Znaci vo igra treba da bidat onie raboti koi covek moze da si gi dozvoli.
Jas sigurno deka nema da go prodadam VW-Polo za da zemam S-klasa. (Mnogu mi e milo sto jas ne go spomnav ova prv, zasto ova mi e standardna komparacija za skoro sve...)
Prvo e preskap, vtoro e pregolem, pretezok, mnogu trosi gorivo, osiguranje e ogin... Sepak ako nekoj mi predlozi nesto podobro za istite ili slicni pari so zadovolstvo ke go poslusam. Znaci ima i druga rabota, narecena vrednost. Odnosno kolku mene mi vredi toa. Znaci mene poveke mi se svigja VW-Polo od S-klasa. Za niz gradov? Nema zbor. Za 100.000 i kusur iljadi evra? nema sansa da gi daam za S-klasa. Za 911 moze. Da imav i VW-Up ke kupev.
Znaci se raboti za normalni ceni koi se predvideni da se potrosat. Site znaat deka treba da zemes nesto od gjaol ipol.
Vakva lekja takva lekja, od pred 100 godini podobra bila. Zasto? Togas da ne znaele nesto sto denes ne go znaat? Ili imale podobri alatki? Abeee...
Znaci se sveduva na realnosta a ne na koj sto saka, tuku koj sto moze da si dozvoli.
da ne se vrtime vo krug, nema da spomenuvam sto favoriziram i zosto. Ama vrednosta na objektivot, nasprema mene, kolkava e? dali nesto ke mi promeni? Dali taa promena pretocena vo evra se sovpagja so razlikata vo cena?
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 16:42
tegla te sfakjam...
jas si gi kupiv prvite bubnjevi koga bev srednoskolec so parite sto si gi cuvav! i iako bea ckart mene mi bea super bidejki i onaka neznaev da sviram dobro :)

i toa mi e muabetot
- ako nekoj moze da si dozvoli prvata lekja da ja plati 1000 evra, ok super kje si ja kupi i voopsto nema da ne prasa!!! ama na nekoj sto sega pocnuva i edvaj sobral pari za aparat (ili za solidna Yamaha gitara) glupavo e da mu preporacuvas da frli 1000-ka za objektiv (ili za Marshall ) bidejki merakot e da fotografira (ili da sviri) a dali toa kje bide na prevrtena lekja od star dvogled (ili na strariot tranzistor) voopsto nema razlika!

e potoa koga kje se navezba, koga kje se istencat setilata, togas investicijata vo edna dobra lekja e isplatliva rabota zaradi merakot!
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 18:53

tegla te sfakjam...
jas si gi kupiv prvite bubnjevi koga bev srednoskolec so parite sto si gi cuvav! i iako bea ckart mene mi bea super bidejki i onaka neznaev da sviram dobro :)

i toa mi e muabetot
- ako nekoj moze da si dozvoli prvata lekja da ja plati 1000 evra, ok super kje si ja kupi i voopsto nema da ne prasa!!! ama na nekoj sto sega pocnuva i edvaj sobral pari za aparat (ili za solidna Yamaha gitara) glupavo e da mu preporacuvas da frli 1000-ka za objektiv (ili za Marshall ) bidejki merakot e da fotografira (ili da sviri) a dali toa kje bide na prevrtena lekja od star dvogled (ili na strariot tranzistor) voopsto nema razlika!

e potoa koga kje se navezba, koga kje se istencat setilata, togas investicijata vo edna dobra lekja e isplatliva rabota zaradi merakot!

Mnogu dobro kazano.

Da, i jas sakam Nikon 14-24,24-70,70-200, ama nema,t.e. ne mi se davaat 5000 evra za setceto. Da ne zboram deka bi sakal i 85 f1.4 i 200 f2VR i 135 f2 so Defocus control i Zeiss 100 f2 Macro.
Cena - sitnica, 10K.

Realno, ne mu treba, osobeno ne na nekoj koj pocnuva. A potoa sam ke gi vidi afinitetite, koj del od fotografijata go privlekuva, ke vidi sto mu "fali" na objektivot sto go ima, i ke moze da si dokupi ili prime, ili nekoj L zoom, se od potrebite. Vo sekoj slucaj, ne bi preporacal za totalen pocetnik da investira 1K za staklo, ako se uste ne znae dali fotografijata ke mu e ozbilno hobi, aparat za slikanje deca, ili nesto treto. Ako e prvoto sigurno ke se profilira koj del od fotografijata go interesira, pa ke znae i sto da si kupi.
A za toa deka nekoj ne e zadovolen od 17-40, ili od 70-200 f4, toa e licen afinitet. Mozebi e pogoden los primerok, mozebi teloto ne cini, ili nesto treto.

Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 20:03
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Vakva lekja takva lekja, od pred 100 godini podobra bila. Zasto? Togas da ne znaele nesto sto denes ne go znaat? Ili imale podobri alatki? Abeee...

Ne znaele povekje odkolku sega, no nemalo eftini i losi lekji tuku site bile odlicni za toa vreme (a sega sosema konk*rentni). Sega na toa nivo lekjite se tokmu tie za koi site placeme deka ni se skapi збунетост. Toa se vika marketing i pazarna ekonomija.

Abre sho si pomislivte - Tegla e Snob? голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Muabetot mi bese deka sekoj treba da ima edno ili dve parcinja vistinsko staklo ako vekje ide na DSLR. Ako zemes deka so 24-70/2.8 na FF si pokrien vo 90% od potrebite togas ne gledam problem.
Duri ni profesionalcite nemaat cel set od 20-300 od exotika. Niti mozat da gi imaat. Lekjite se kupuvaat po potreba, a 24-70 ti treba vo sekoe vreme. Mozebi i edna 100-ka i si super.

P.S. Bitno e deka ima muabet големо%20гушкање

Изменето од Tegla - 02.Февруари.2009 во 20:03
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 22:13
abe vas vi e skapo deka se racunate vo evra jas kogaj zemav racunav vo dolari
Eve vaka odat stvarite kaj mene. Jas sum amater,cisto za domasna potreba znaci nema pari da caruvam od toa sto ce go vlozam. Nekako vo proslost ako sum sakal da ustedam pari na nesto sum go placal duplo odkako ce svatam deka sum trebal poubavoto da go kupam, pa zatoa za ovaa foto oprema frliv golemi pari 3.100$. Nema koj ne me osudi doma od tatko,zena do brat.Zena mi skoro i da ne zboruvase nekoe vreme so mene . I do den deneska i velam ne se kaam za nitu eden denar sto go dadov do den deneska i stvarno taka se osecam. Sto mislite deka kogaj gi dadov 3100$ mi ostanaja doma uste 20.000$?.Ne nemav skoro nitu eden denar, edvaj za eden kratok odmor vo Ohrid sklopiv. Znaci za vakvi stvari sepak treba izvorce na pari, znaci servis nekoj, privaten biznis ili dobra drzavna plata pa OK kredit , samo so 200e mesecno ne se kupuva vakva oprema.

Eve ja mojata prva pa maska narucka
Za da gi vidite narackite zgolemete ja stranicata barem za 125% (najdolu desno)

Изменето од mobicom - 02.Февруари.2009 во 22:15
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 23:04
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Ne znaele povekje odkolku sega, no nemalo eftini i losi lekji tuku site bile odlicni za toa vreme (a sega sosema konk*rentni). Sega na toa nivo lekjite se tokmu tie za koi site placeme deka ni se skapi збунетост. Toa se vika marketing i pazarna ekonomija.

Abre sho si pomislivte - Tegla e Snob? голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Muabetot mi bese deka sekoj treba da ima edno ili dve parcinja vistinsko staklo ako vekje ide na DSLR. Ako zemes deka so 24-70/2.8 na FF si pokrien vo 90% od potrebite togas ne gledam problem.
Duri ni profesionalcite nemaat cel set od 20-300 od exotika. Niti mozat da gi imaat. Lekjite se kupuvaat po potreba, a 24-70 ti treba vo sekoe vreme. Mozebi i edna 100-ka i si super.

P.S. Bitno e deka ima muabet големо%20гушкање

I jas sakam egzogtika голема%20насмевка

200VR i Zeiss 100 f2 se vo momentov top prioritet, mozebi i vtorata bi ja kupil, (1.5K), ama prvata tesko (~4K).

Ama toa ne go pravi izborot na KIT polesen голема%20насмевка.

P.S. Snob? Neeee. Kolekcioner, mozebi голема%20насмевка.

Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 23:16

koga nekoj pocetnik kje gi prasa sto da si kupi mu preporacuvaat Full frame so L objektiv... a toj ne znae ni sto znaci full frame nitu pak sto e toa L staklo.

Во таков случај попаметно е парите да ги инвестира на друго место.
Иначе за моите почетоци... тогаш немав никој за да ми каже што е L стакло па мроав сам да научам :-) Затоа сега ме нервира кога човек кој заклучил дека му треба DSLR сака да инвестира во ефтина оптика.
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 23:17
Kakvi fotografii ima od 200VR... oh...
Jas zo zadovolstvo bi ja zakacil na moeto, ama na D3x kako bi legnala...
I togas se razbudiv.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 01:47
ali avatarov ti e otkacen do besvest!!!
Кон врв
igor_sk Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Јануари.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igor_sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 04:19
Spored moznostite koj gi imam definitvno kje idam na d1000 ili d450, najverojatno d1000 radi cenata. Bas ja gledav sporedbata, i ne e nekoja ogromna razlika megju 2, barem ne za pocetnici ko mene :)

Se soglasuvam so Branko i drugite koi spomnaa. Sakam da probam i da vidam so poeftina lekja i poeftin dslr aparat, da vidam sto kako mi se svigja, pa ponatamu da vidam kakvi lekji sakam. Dali kje idam na makro, wideangle, telephoto i slicno.
Sega za sega najmnogu merak mi pravi Canon Normal EF 50mm f/1.8 II Autofocus Lens.
nekoj napisa za tamronot 17-50mm deka e okolu 100evra kit. Jas takvo nesto ne najdov na internet, se okolu 300 dolari bese.
Fala vi uste ednas za komentarite i sovetite.
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 04:28
So sreca neka ti e, pa i poveceto sliki sto gi ima na internet se slikani tokmu so poevtinite 400d,350d...pa se ubavi sliki

eve vi edna slika od ohrid so 17-55mm 2.8 IS slikano od raka bez nikakvo dodatno sreduvanje
1/4s f2.8 iso1600 17mm

Изменето од mobicom - 03.Февруари.2009 во 04:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 05:14
Originally posted by igor_sk igor_sk напиша:

Sega za sega najmnogu merak mi pravi Canon Normal EF 50mm f/1.8 II Autofocus Lens.

Јас со 50ката почнав со посериозна фотографија и сега собирам пари за сериозен зум на f/2.8.
Нема грешка со Canon EF објективите, tamron-от е добар на хартија ама има спор и многу бучен аутофокус.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.