IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Семејство
  Активни теми Активни теми RSS - Судбина на жената низ вековите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Судбина на жената низ вековите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
tamara1990 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 293
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tamara1990 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:03
Originally posted by ANITA11 ANITA11 напиша:

ne ja razbiram temava vo segasnoto vreme

Pa toa Anitce,sto vo nekoi ``zabutani`mesta zenite se seuste zrtvi vo bilo koja smisla na zborot...Procitav pred nekoe vreme samo ne znam kade vo koja drzva,na devojcinjata im go secat klitorisot,(i mnogu od niv umiraat od infekcii)ne mu dozvoluvaat da se obrazovaat,nemaat pravo na glas,sluzat samo kako fabrika za ragjanje deca...21 vek sme...lugjeto pocnaa na izlet da si odat na mesecinata...
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 12:04
lelel pa 21 vek sme bre coveci zosto da se pravat razliki
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 13:04
Pa tokmu zatoa shto sme 21 vek..a se slucuvaat raboti koi se karakteristicni za 12...13 vek... Zoshto?
Кон врв
goranpata Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 27.Јануари.2009
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goranpata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 16:14
ste ja procitale li nekoj ‘princezata sultana’?procitajte ja i nekoi raboti na site ke vi stanat jasni...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 14:37
Jas gi imam procitano site 3 knigi... samo posle niv... teshko citam druga knigaтага
Кон врв
tamara1990 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Септември.2008
Поени: 293
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tamara1990 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 14:58
Ja ima li nekoj od ovde procitano knigata``Nedzma Badem``?
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 23:51
Razbrav od super tajni izvori deka vanzemaljcite ke im dale na zenite telepatska mok so koja ke mozat da gi citaat mislite na maskite i zaradi koi site maski ke bidat istrebeni od strana na zenite i taka vanzemaljcite ke zavladeat so planetava
Кон врв
sexy bitch Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2009
Поени: 1188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sexy bitch Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2009 во 23:59
koj ti kaza vetuvam nema da kazam ako mi kazesh
Sex is like tennis... If you play with worse, you play worse :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2009 во 07:16
Vremeto tece... navikite ostanuvaat ...samo se radikaliziraat...
ВО АКЦИЈА НА ЗДРУЖЕНИТЕ БЕЗБЕДНОСНИ СИЛИ
Уапсена „мајката“ на жените-самоубијци во Ирак

Ирачките сили за безбедност на 21 јануари ја уапсиле главната организаторка и обучувачка на жени-самоубијци во Ирак, 50-годишната Самира Ахмад Џасин, позната под прекарот Ум ал Муминин или „мајка на верниците“, која најверојатно обучила преку 80 жени-самоубијци. Бројот на напади од жени-самоубијци во Ирак минатата година порасна на 32, од осум во 2007 година.
Според неофицијални извори од истрагата, од повеќе од 80 жени-самоубијци кои Џасин ги обучила во изминатата година и половина, 28 веќе се разнеле под нејзин директен надзор. Џасин натаму тврди дека сунитските радикални бунтовници намерно силуваат девојки и потоа ги испраќале кај неа да ги убеди да се разнесат, како единствен начин да се ослободат од срамот. Во ултраконзервативната област Дијала, североисточно од Багдад, силуваните девојки се целосно отфрлени, и од семејствата и од околината, и честопати немаат друг избор освен да се самоубијат. Џасин била регрутирана од организацијата Ансар ал Суна, една од ретките преостанати радикални организации за кои се верува дека е поврзана со Ал каеда. Според нејзината изјава, таа била присилена на соработка под закана дека ќе и ја разнесат куќата, заедно со четирите ќерки и двата сина. Џасин во Дијала, која е едно од последните упоришта на радикалните сунити во Ирак, добила продавница во која продавала традиционални женски носии, што и овозможило да биде во контакт со поголемиот дел од жените во областа и лесно да ги пронаоѓа своите жртви. Според портпаролот на ирачката армија, генерал-мајор Касим ал Мусави, тие имаат снимено на камера две од нејзините признанија, од кои едното се однесува на девојката која Џасин ја обучувала две недели, а потоа лично ја одвела во локалната полициска станица, каде што се разнела. Употребата на жените како бомбаши-самоубијци зема замав во последните неколку години. Бунтовниците ја сфатија предноста на широката традиционална носија на ирачките жени, под која лесно можат да се скријат појасите со експлозив. Тие, исто така, ја злоупотребуваат и локалната култура, која на мажите им забранува да претресуваат жени. Од тие причини, ирачките сили за безбедност се трудат да регрутираат што е можно повеќе жени. На регионалните избори минатата недела, властите регрутираа учителки и државни службенички при претресот на жените-гласачи.

Појавата се шири и надвор од Ирак

Жени-самоубијци не се честа појава надвор од Ирак, но, сепак, ги има. Неколку Палестинки изминативе две години изведоа самоубиствени напади во име на повеќе радикални исламистички организации, меѓу кои и Хамас и Исламскиот џихад.
И во палестинските територии роднините имаат право да бараат остри казни, па дури и смрт, доколку девојките или жените ја посрамотат честа на семејството.

Кон врв
Biolica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 808
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biolica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2009 во 07:43
Kazna e da si rodeno zensko vo mnogu zemji.
Ne znam dali go pamtite slucajot so siluvano 13 godisno devojce vo Afgandistan , devojceto go prijavuva slucajot vo milicija i mesto da se vrshi prijava , devojceto se obvinuva za zaveduvanje i i sleduva kazna javno kamenuvanje. Crven krst i mnogu drugi organi za covecki prava probaja da ja spasat ama bez uspeh , a roditelite samo nemokno trpea....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2009 во 11:29
Toa se patoloski drzavi, vo koi najcesto spagaat muslimanskite
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2009 во 16:23
Жената низ историјата била многу понижувана, угнетувана,обесправувана и експлоатирана од машка страна, и некои работи тешко се забораваат.
Жената има важна репродуктивна улога на овој свет, но на денешницава кога секоја жена како човечко суштество го има правото да се образува, работи и размислува свесно за својата улога и значење може сама да си ги одреди приоритетите и интересите во сопствениот живот и не секогаш тие се семејство, мајчинство.
Дали на некој маж му се препишува грев доколку не сака да има деца? НЕ, ретко се споменува тоа иако ги има во подеднаква бројка како и оние жени кои го посветиле животот на други цели.
Жените тивко го носат товарот на минатото овие денови и се уште се чувствува во воздухот желбата на „традиционалистите„ и голем број на мажи, таа да се врати на првобитните обврски.
Мислам дека на денешницава секое човечко битие треба да одлучува за сопствените постапки и начин на живеење во согласност со сопствените потреби без да се покорува на однапред прифатени правила на живот во одредени средини.
Колку луѓето се поискрени и поудобни во сопствената кожа толку се поголеми шансите да се изнајдат сличните меѓу себе.
Жените со желба за традицинално семејство и љубов према домот и децата ќе најдат соодветни мажи а оние кои имаат други способности лесно ќе го пронајдат својот пат низ други животни сфери:наука, политика, бизнис, добротворни организации и најрзлични други активности.
Едино ми смета кога едните им префрлаат на оние другите за што се „вистински вредности во животот„. Се додека правите нешто позитивно и допринесувате за добробита на околината и човештвото -не постои погрешен начин на живот.

Изменето од GlenKlouz - 06.Февруари.2009 во 16:29
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2009 во 01:23
Kako ide vremeto i kako zenite zafakaat se povazni pozicii ke dojde vreme koga ke vidis nekoe masko na tv ili nekoja funkcija ke se zbori :
 - Abe goni go, koj znae so kolku zeni legnal za da stigne do tamu, k*rva edna !
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2009 во 17:42
Zenite se borele za pravo da odat na rabota, sto ne se borat mazite za pravo da mijat sadovi, da perat, da peglaat, da gotvat.... i pak da si bideme ramnopravni?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.