IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Sovet za lekji
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Sovet za lekji

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 21:07
ok fala za infoto, ama treba drug da mi go kupuva aparato pa ke treba da mu kazam na nego da go provere prvo...

a so vikas da proba so Contrast fokus misles u Live View?
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 21:09
Ne znam dali toj sto kupuva znae kako da proveri back focus... mislev deka ti kje kupuvash vo Makedonija.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 23:41
Da mislev na Live Contrast. Cisto da se sporedat rezultatite. Da ne se pravam pameten, ama dosega ne sum uspeal da go nadmasam fokusot na mojot fotoaparat D80. So drugi zborovi, sekogas e poprecizen od mene racno. smetam deka toa e normalno i deka taka treba da e kaj site marki. Sepak ne e toa slucaj.
Vo genel tesko za kalibracija, zamena da im odneses. Mislam deka nemaat takvi polisi. Ama ne sum siguren.
Koga bevme posleden pat, aj so vrski, ni dadoa drug i istoto bese. Mnogu slicni rezultati. Spomnaa deka toa se slucuvalo deka e mnogu brz toj objektiv i zatoa. Inaku se bilo normalno na f8 da receme...
Jas ne bi takvo nesto uste ednas.

Изменето од mdeni - 31.Јануари.2009 во 23:41
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 00:11
Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Covekot ve prasa za kit, a vie odma kupi si L. Ajde, i baba mi znae taka.голема%20насмевка

Fotografijata prvo e od lekjata, pa potoa stavi sho sakash - film, cmos, ccd, oko намигнување. Ako ne mu stavis dobra lekja t.e. L za Canon, togas e navistina prasanje dali ti treba DSLR? Bidejki so stavanje na idiotski lekji na senzorot e kako da kupis Porsche so Sava gumi i toa 145ki.
L lekjite se skapi, ama kje te sluzi cel zivot i nikogas nema da ti treba podobro.
L lekjite ne gubat vrednost ni po 10 godini, a interesot za niv e sekogas golem.
Rabotat i na film i na digital bez problem. Duri i na krop.
Ako zemes najnovo telo i kupis poeftinka lekja si napravil kanibalizam na teloto. Dzabe kupuvackata. Kako moze 600-700 evra da e malku za telo, a 1000 evra mnogu za lekja збунетост. Teloto ionaka ne vredi po dve godini ni 200 evra, nikoj ne go saka, a lekjata sekogas e so WOW faktor.

Jas licno bi igral povekje so stari lekji so adapter. Site stari CZ Jena lekji kje gi izduvaat niz auspuh 90% od eftinite zumovi. Cel set nema da te cini povekje od 200 evra i toa za Zeiss. E sega nema AF, se e kompletno manuelno sto ne e problem. No toa sum jas.

I uste edna rabota. Gledam deka site mnogu sakaat 50/1.8 na novo za krop senzor. Moj sovet e - ne kupuvajte 50mm, kupete si 35mm lekja. Na krop kje bide normalna lekja, a na FF kje vi bide edna od najkoristenite fokalni dolzini. So 50mm na krop imas samo portretna lekja.

1000 evra za 24-70/2.8 L e bagatela ako znaes deka samo kejfot vredi za razlikata. Za performansite ne praam muabet.

Ako ne, togas zemi si saglam P&S i ne se zamaraj da kupuvas duplo poskapo telo od lekja i uste za dve godini nema nikoj da gi saka, a kje sakas da gi prodades.
U stvari kje moras - Nema da ima poddrska za starite digitalci vo noviot Windows i OSX газење%20од%20смеење

Изменето од Tegla - 01.Февруари.2009 во 00:11
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 00:30
I uste edna rabota. Ve gledam po celi denovi se zbori za ostrini, aberacii, distorzii, MTF itn, itn..... Za kakvi lekji? Plastika?
Daj ne se zafrkavajte. Se znae sto e lekja. Ostanatoto e za baba mi da si slika po doma i da se pravi shizik na komshikite dodeka pletat mile za na televizor.
Rabotata e vo toa sto so 1000 evra si kupuvas pola zadovolstvo i moznost za problemi, dodeka so 2000 evra si kupuvas 1000% kejf. Sto e poeftino?
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 04:52
24-70/2.8L toa e toa :-)
sega za sega mi e prioriteten objektiv za kupuvanje pa ke vidime
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 05:16
Taka e Tegla... poeftino telo so poskap objektiv dava podobra slika od poskapo telo so poeftin objektiv. I objektivite se chuvaat...
Кон врв
igor_sk Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 28.Јануари.2009
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај igor_sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 06:05
Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Mislam deka Ilco ima nesto da dodade za Sigma 150mm, i kolku e "mek" toj objektiv.
Za pocetnik velis L serija? Pa mnogu e skapo, bez razlika na performansi.
Ne e sekogas poskapoto podobro, iako vo pogolem broj slucai e tocno.

A sto da dodadamголема%20насмевка?

Covekot ve prasa za kit, a vie odma kupi si L. Ajde, i baba mi znae taka.голема%20насмевка
Tegla, Zeiss se MF, ne veruvam deka covekot saka da fokusira manuelno.Nekoj spomna Tamron 17-50, spored mene najdobar od crop frame "standardnite" objektivi.E sega kitot e ~100 evra, a za se drugo sto praime muabet e vo rangot ~300-400 evra.Canon L? Ne znam tocno ama pod 1K nema.

Ova so Tamron mi izgleda interesna idea. Cenata e stvarno prifatliva. Poveke sakam wide angle leki od telephoto. Isto taka vidov dosta dobri review na internet. Me interesira samo za makro funkcija dali ima, posto takvo nesto ne vidov vo opisot.
Mnogu mi e bitna taa opcija, i od koja dalecina moze da slika makro. Vidov na kanon 50mm standardnata e 45cm, bi trebalo i na ovaa da e negde isto? Fala uste ednas na ideite.
Кон врв
kiko_33 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Декември.2008
Поени: 28
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kiko_33 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 10:34
Apsolutno se soglasuvam so Tegla !

Teloto ionaka brgu go jade vremeto pa zatoa popametno ti e da ushtedish nekoe evro na nego, na primer 1000D, a da pushtish srce na nekoja lekja od L klasa, na primer 17-40, koja e poznata kako najeftina profi lekja, t.e. kako najskapa amaterska lekja. Ja imam istata i prezadovolen sum od ona shto go nudi.
Ima vistina vo ona : KOLKU PARI - TOLKU MUZIKA

Изменето од kiko_33 - 01.Февруари.2009 во 10:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 11:58
Za tamronot 17-50mm :
"The min. focus distance is 0.27m resulting is a max. object magnification of ~1:4.5 at 50mm."

Znaci fokusira do 27 santima, a najgolemo zgolemuvanje (da de) ima pri 50mm fokusna dolzina. Se dobiva 1:4.5 zgolemuvanje.
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 13:02
Jas kogaj zemav oprema isto go gledav tamronot 17-50, ima ostrina ama nekako site sliki sto gi gledav na internet se kako isprani od boja. Drugo, poveceto od niv velea zedov eden pa ne cinese, pravese back/front fokus, pa zedov drug pa i toj pravese bla bla pa zedov tret. E sega jas takov rizik ne mozev da pravam zatoa sto ako jas go porucam da stigne vo makedonija od usa, cinel ne cinel jas i on sme vencani za navek i poradi ovie pricini se odluciv za 17-55 IS od canon i stvarno nema ni back ni front fokus, a da ne zboram vo kakvi temnini moze za kratko vreme da fokusira. Sto ako bi go imal tamronot i on lovi i lovi ne moze da fokusira vo potemni uslovi.
Isto i mene me cinese objektivot poskapo nego li teloto, a i sega ako menuvam na d700 kako sto napisav pogore, objektivi sto ce gi zemam se 24-70mm f2.8,70-200mm f2.8,50mm 1.4d i ponataka po edna godina macroto 105mm f2.8 i 14-24mm f2.8 i toa e kraj.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 14:27
Ama sea pak vo krajnost. Znaci kolku pari e 17-55 od Canon? Epa seaaa...
A inace 1000D so kit ako e za toa, ti e najbolja opcija. Niti problemi, niti nisto. Ostrina milionska, i uste 50mm 1.8 i ajt so zdravje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 00:02
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Ama sea pak vo krajnost. Znaci kolku pari e 17-55 od Canon? Epa seaaa...
A inace 1000D so kit ako e za toa, ti e najbolja opcija. Niti problemi, niti nisto. Ostrina milionska, i uste 50mm 1.8 i ajt so zdravje.

Deni taa lekja na Canon e 1000$. No ima 49 preporaki na B&H koi velat vaka
Pros:
Consistent output (37), Sharp focus (37), Easily interchangeable (23), Durable (22), Fast focus (22)
Cons:
Heavy (16), Pricey (6)

Bidejki e za krop senzor iskreno ne vredi da se investira vo takvo nesto, no lekjite za FF se investicija.
1000 evra za lekja za covek koj seriozno razmisluva da se zanimava so fotografija kako hobi ili profesionalno e bagatela.
Pa oprema za skijanje e 1000 evra,
album so slikicki od Panini od svetsko prvenstvo cini pomegju 200 do 400 evra da go soberes
saglam PC za gaming e 1500 evra komplet
nov mobilen sekoja godina e 200 evra
i sega skapa bila lekjata od 1000 evra. Daj ne se zafrkavajte.
Ne idev na odmor za da kupam Marshall lampash pojachalo.

Kupi edna vistinska lekja i dojdi da vidime sho kje kazes намигнување

Изменето од Tegla - 02.Февруари.2009 во 00:03
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 01:21
Taka e Tegla...

Koga kupuvash dobar objektiv ednash kje ti bide zhal za parite, a potoa cel zhivot kje bidesh zadovolen i radosen od kvalitetot. Ako kupuvash eftin objektiv ednash kje ti bide zadovolstvo za parite, a potoa cel zhivot kje ti bide maka za kvalitetot.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.