IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Исусова молитва - исцелител
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Исусова молитва - исцелител

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 29>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:03
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Светиоте Отци викат дека најголема прелест е да мислеш дека не си во прелест...

100% tochno, pogodeno pravo vo centar!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Опитен, тоа е 100% точно, според учењето на Црквата Христова.

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:24
Originally posted by makarios makarios напиша:

Светиоте Отци викат дека најголема прелест е да мислеш дека не си во прелест и да ги одвракаш лугето да се молат со исусовата молитва
Така е. Многу Свети Отци велат дека оние кои ги одвраќаат луѓето од практикување на Исусовата молитва, поради опасност од прелест, всушност самите тие се во прелест.Мислам дека некој имаше пишувано и за тоа на оваа поттема, но чисто за потсетување, еве што велат отците.Старец Јосиф Ватопедски:
Не постои опасност од прелест, како што шират некои неуки, само е доволно молитвата да се кажува на едноставен и смирен начин. Разговор со непознат старец од Света Гора:Непрестаната Исусова молитва не го носи човек во состојба на гордост.Свети Игнатиј Брајнчанинов:Оној кој сака да го отфрли стариот човек, не треба некогаш да се моли, а некогаш не, туку нека непрестано пребиваат во молитва и на чување на умот, дури и тогаш кога се наоѓаат надвор од храмот.Разговор меѓу старец Харалампиј и негово духовно чедо:Токму заради овој проблем, свет старче, бев приморан да променам двајца
духовници. За жал, не само што не знаеа да ме водат, но истовремено ме
обеск*ражуваа. Им велев: „жеднеам да се научам на умствената и
непрестана молитва“. Ми одговараа: „не е тоа за нас, дете мое. Тоа само
светителите успевале. Оние што се обиделе да ги подражаваат се
опрелестиле. Го знаеш „Верувам“, го знаеш „Оче наш“, доволно е. Еве,
ако сакаш, читај и од Часословот на Црквата, или нешто друго
пред да заспиеш“… Такви нешта слушав. Конечно најдов еден духовник
којшто ми рече: „сум читал и јас, дете мое, многу за умносрдечната
молитва; се обидов; нешто најдов. Но, да бидам искрен, го немам тој дар
да ги водам другите. Но, не можам да ти забранам да се молиш. Да се
забрани е најголемата прелест
. Има, барем, на Света Гора, такви коишто
можат да те воведат, ако се интересираш да напредуваш во благословеното
дело на непрестаната молитва“. Првпат се удостојувам да дојдам на Света
Гора. Еден монах ми препорача да дојдам кај вас. Ве молам да ми
помогнете.Старецот одговара:Од она што слушам, дете мое, за жал и јас сум разочаран од некои
духовници. Нека е благословен твојот последен духовник. Не знае; но, не
го пресекува и другиот
. Море, многу точно кажал. Опрелестен не е оној
којшто ја кажува
молитвата (Господи Иисусе Христе…), но, оној којшто не
ја кажува
; или,
уште полошо ако ги попречува другите да ја кажуваат.Митрополит Јеротеј:Сето тоа што се обидувам да го опишам овде не е состојба на еден
натчовек, туку е природна состојба на човекот кој е создаден од Бога
.
Не зборувам за претерани работи, туку за работи што можат да се
остварат. Богохулно е да веруваме дека Христос, Апостолите и светите
Отци бараат непостигливи работи од човекот. Просветлувањето на умот е
природната состојба на човекот.

Starec Josif Vatopetski arno veli, ama koj da slusha! "Da se kazhuva molitvata na ednostaven i smiren nachin", ne znachi da se ima "shkola za isihazam", nitu Evangelieto da se tolkuva "asketsko - isihastichki". Tokmu taka: Postojanata Isusova molitva ne go nosi chovekot vo gordost, no gordiot chovek gi precenuva svoite sposobnosti. A kako nekoj bi mozhel da ima postojana bezmolvna molitva, koga ne prestanuva da zbori za molitvata?

Hristijaninot treba postojano da se moli, i ne mora bezmolvno (ako ne mozhe), a naizust da ja povtoruva Isusovata molitva. No, toa ne znachi deka spasenieto e nevozmozhno bez da se postigne "darot na umnosrdechnata molitva", nitu deka e potrebna "shkola za isihazam". Naprotiv. Bozhji darovi ne se postignuvaat, a Bog na dar gi dava, Komu e Nemu ugodno. Toa, pak, ne znachi deka hristijaninot ne treba da se trudi, a sekoj neka se podvizhuva vo svojot povik i spored svoite sposobnosti.
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:42
Asya, таман „вие“ те пофалив, „ти“ одма почна со твоите умувања. среќа

Ама ако, направи добар почеток. Се надевам не престануваш да се молиш за мене.

Јас тебе те љубам.

Изменето од makarios - 31.Јануари.2009 во 00:42
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:46
Originally posted by makarios makarios напиша:

Јас тебе те љубам.

За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:48
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

"Da se misli deka chovekot ne e vo prelest", se odnesuva na sopstvenoto mislenje, a ne na realnosta. No, zatoa shto realnosta potvrduva deka nekoj e vo prelest, ne znachi deka mora da se ima svoe mislenje za sopstvenata duhovna sostojba. Pa, nema shto da se misli, bidejki spored uchenjeto na Crkvata, "prv greshnik" sum sekogash jas, duri i pred samata Prichest: Veruju Gospodi i ispovedayu, yako ti esi voistinu Hristos, Sin Boga zhivago, prishedshi v mir greshniya spasti, OD NIHZHE PERVI ESM AZ (od niv prv sum jas).

Shto znachat ovie zborovi za vas? Ili, naprazno se izgovaraat?

Изменето од Asya - 31.Јануари.2009 во 01:03
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 03:29
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Ova e uchenje na site veruvanja i zhivotni filozofii, kako i moto na site religiozni lugje. Vo sushtina, ovaa misla e tolku fundamentalna za chovekovata svest i duhovnost, i ima tolku dlaboki reperkusii vrz celiot chovekov zhivot, sto samo za nea mozhe da se napishi edna biblioteka knigi.

Nejzinoto osoznavanje, a ne samo intelektulnoto razbiranje, e pochetok na prosvetluvanjeto.

Изменето од Messenger - 31.Јануари.2009 во 03:30
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 03:34

"Светите отци" направиле грешка во ова тврдење. Сега ќе објаснам и зошто.
Ако "светите отци" го кажале тоа и не се убедени дека тоа е вистина, тогаш немаме причина и ние да веруваме во тоа.
Ако пак ако се убедени дека тоа што го кажале е вистина, тогаш тие веруваат дека не се во прелест.
А пак ако веруваат така, тогаш според сопствената изјава произлегува дека тие се во прелест - затоа што таа изјава, колку што важи за нас, толку важи и за нив. 
Ако пак се во прелест, тогаш зошто да им веруваме?
Значи, врти сучи, изјавата е контрадикторна самата на себе, а со тоа и погрешна.
Ако "светите отци" погрешиле во оваа изјава, тоа значи дека нивните дела не се непогрешливи.
Ако пак не се непогрешливи, тогаш како можеме да ги сметаме за "боговдахновени"?

Заклучок: Само Божјиот Збор е Божји и едниствено Тој треба да ни биде духовен авторитет. Човечкиот збор не е умин на грешки и како таков треба секогаш да го примаме со доза на резервираност и истиот да го читаме низ призмата на Библијата.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 04:31
Погрешна констатација "Православен".
Вистинските православни Христијани секогаш мислат дека се во прелест и постојано се спротивставуваат на тоа и се трудат да се исчистат од таа прелест.
Варијација на тема - страв лозје чува...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 05:57
Rekov deka toa treba da se osoznae, a ne da se intelektualizira, ama...
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 10:20
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Вистинските православни Христијани секогаш мислат дека се во прелест

Ако тие што ги нарекуваш "вистински православни" секогаш мислат дека се во прелест, тогаш тие не се убедени дека се во Вистината и не се убедени во сопствените дела што ни ги пишале мислејќи дека се во прелест.
Ако пак тие не се убедени во нивните дела дека се "боговдахновена вистина", тогаш зошто да сме убедени ние? Зарем би следеле човек кој самиот не е убеден дека оди во вистинската насока?

Православците мислат дка се во прелест затоа што не се осветени во Вистината. Исус јасно кажа во својата молитва кон Небесниот Татко како Неговите следбеници ќе бидат осветени во Вистината: "Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината." (Јован 17,17).
Но проблемот кај ткн. "православни" е во тоа што тие не се осветуваат преку Божјото Слово, туку преку писанијата на Григориј Палама, Јован Дамаскин, преку писанијата на свети овој, свети оној. Многу лесно ќе препознаете православец меѓу христијани на еден форум. Додека христијаните, во своите коментари, се повикуваат на Светото Писмо, православците се повикуваат на светите отци, на аввите, на преподобните свои великодостојници, на разни светци, монаси, на секакакви самонаречени титули, на се и сешто, а речиси никогаш на Бог и Божјиот Збор.
Епа оттаму и сомнежите, оттаму и вербата дека се во прелест.

Но дали апостолите мислеле дека се во прелест? Да видиме што вели апостолот Јован:

Второ послание на апостолот Јован 1 глава:
Од старешината, до избраната госпоѓа и нејзините деца, кои ги љубам во вистина, и не само јас, туку и сите, кои ја познаа вистината, заради вистината, што останува во нас и што ќе биде со нас довека.

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 07:12
Potrebno e da se pravi razlika pomegju mislenje i realnost, a realna sostojba na pravoslavniot hristijanin e sekogash taa: Prv greshnik sum jas. No, nekoj odbiva da ja sogleda realnosta i se polaga na sopstvenite ugodni misli i preceneti duhovni sposobnosti. Da se bide duhovno buden, znachi da se bide svesen za svojata greshnost, duhovna beda i nemokj. Prvoto blazhenstvo glasi: "Blazheni se bednite po duh, zashto nivno e carstvoto nebesno". Odnosno, tie shto se svesni za svojata duhovna beda, go prosat Carstvoto Nebesno od Boga, zatoa e nivno. A onie shto mislat deka se duhovno bogati, postignle ili poseduvaat darovi so svojata sila i trud, se naogjaat vo sostojba na duhovna samoizmama - prelest. Da se bide beden (nischi, staroslovenski), znachi da se bide prosjak. Zatoa, sekogash koga chovekot misli deka duhovno se zbogatil, nastapuva gordosta i pagja vo duhovna prelest. Pravoslavniot hristijanin nikogash ne treba sam da ja ocenuva svojata duhovna sostojba, tuku cvrsto da se drzhi za realnosta, t.e. za da se sochuva od prelesta, treba da se chuva od svoite misli. Arno velat Sv. Otci, ama koj da gi chue i razbere?!

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 07:14
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 12:37
Бидејќи повеќе се однесува на молитвата, разговорот од биди член ќе ја префрлам тука.

Светите Отци велат дека секоја мала помисла може да биде опасна. Таа навидум е безначајна, и мислиме дека секој ја има таа помисла (оттука и помала опасност за длабок пад). Но, за луѓето што се молат и една таква помисла ја сметаат за опасност, затоа што една помисла може да им го наруши мирот. Веднаш се прекинува молитвата, односно во молитвата се внесуваат помисли. Ако не сме го имале вистинскиот мир Божји, ние веднаш стануваме раздразнети, се нешто ни смета, другите ни се криви.

А вистинските Божји угодници, тие помисли веднаш ги отфрлаат, или пак стапуваат во борба со нив за да ги победат и преобразат. Кога човекот пребива во молитва, неговата душа се враќа во својата природна состојба.

Се друго, теоретизирање, кој бил во право, дали некој епископ не чинел, дали парохијата била таква, или тој и тој брат направил глупост... сето тоа се работи кои немаат врска со вистинскиот духовен живот. Мерило за тоа ни е колку ние сакаме да слушнеме дека нашиот збор е највистинскиот. Некој ако ни противречи, ние веднаш се смутуваме, и сакаме да му одговориме. Додека духовниот човек тоа не го интересира. Тој копнее да се моли, и да го сочува својот ум во постојана молитва.

Старец Порфириј вели дека човекот радоста ја бара единствено на небесата. Човекот ја бара вечноста, а тоа е вечната радост во Бога. Затоа треба умот постојано да се насочува кон Него.

Старецот уште вели дека за да пребиваме во молитвена состојба и да не ја изгубиме, треба да имаме Божествен ерос, односно Божествена, огнена љубов за Христос.

Таа огромна енергија, таа пламена љубов - како што вели старец Тадеј - го топи човекот како што свеќата го топи восокот. Таа љубов човекот ја насочува и кон сите луѓе и кон секое Божјо создание.

Гледаме како некои расипници станале кротки, смирени, добри... а тоа е дека нивната душа станала кротка, смирена и добра. Во таквата душа пребива благодат Божја.

Ова може да го има само во рамките на Црквата, и никако надвор од неа. Затоа што Светиот Дух пребива внатре во Црквата, и Светите Тајни ги имаме внатре во Црквата.

Изменето од makarios - 01.Февруари.2009 во 12:39
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 23:21
Ne se zanimavajte so rekla-kazala i ostanete on-topic.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 29>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.