|
Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА |
Внеси реплика | страница <1 910111213 22> |
Автор | ||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Има време за радост, во Царството Небесно. Цар Давид направил еден грев, што спиел со жената на негов војник, и го наместил да го убијат. Вели дека секоја вечер ја топел перницата со солзи, и од него се произлезени 150 псалми. А што мислиш ти? Господ не му простил на Давид што секоја вечер плачел и се каел? |
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нешто си чул ама не си разбрал, затоа викам прочитј ја Библијата немој од рекла казала. Ако збориш за Давид тој спиел со жената на негов висок старешина, а не војник.А господ не му го простил тој грев туку и покрај молитвите и постењето(седум дена постел ни јадел ни пиел) Го казнил со тоа што кога се родило детето од таа врска веднаш умрело.Значи и плачел и се каел и пак ништо. Е сега кога сме кај псалмите, Давид во тие псалми не плаче само туку повеке го слави Бог му пее песни и му се заблагодарува. |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Братче, ние треба да се каеме за нашите гревови, а ти како сакаш.
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Треба да се каеме само не постојано за еден исти грев. Да почнеме првин од тоа што се нарекуваме некакви христијани, а Библијата ја познаваме делумно да не речам минорно. |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се прашувам, ве гризе ли барем малку совест кога ширите вакви чудни учења? (да не ги наречам ереси)
Што значи тоа "Има време за радост, во Царството Небесно"? Дека тука на Земјата не треба да се радуваме? Тогаш зошто Светото Писмо ни заповедува:
Радувајте се секогаш во Господа! Пак велам: радувајте се! (Филипјаните 4,4)
Значи тука во еден ист стих двапати е нагласено да се радуваме и тоа глаголот "радувајте се" е ставен во сегашно време, а вие велите дека времето за радост е во Царството Небесно, а сега треба само да плачеме.
Уште една котрадикторност на православието со Светото Писмо!
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pretpolagam deka si bila v crkva na Bozhja sluzhba (Liturgija, utrena, vecherna, itn.). Dali vnimatelno, so strav Bozhji, uchestvuvash vo sluzhbata, ili na sekoja molitva i dodavash sopstveni elementi? Pogore dostaviv tekst od Zakonot Bozhji, kade e objasneto, kakvi mozhe da bidat molitvite. I ako obratite vnimenie, kje vidite deka nikoj ne vi ja brani prosbenata molitva. Naprotiv. Nie treba da mu se molime na Boga vo prosbeni (lichni) molitvi, bidejki Toj taka povela, iako Sam gi znae nash*te potrebi. Sekako, mozheme da mu se molime na Gospoda proizvolno, no toa ne znachi deka nashata molitva mora da mu bide ugodna na Boga. Crkvata ni dala molitvi, koishto se ugodni na Boga i polezni za nas, vo sekoja prilika i neprilika. A zavisi od nas kako kje se molime, proizvolno ili spored pravilata i po molitvite na Crkvata. Dali sakame da se molime samo (momentalno) da ni se olesni na dushata ili realno da se podvizhuvame (usovrshuvame) vo duhovnata disciplina. Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 05:53 |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Chovekot mozhe realno da go zapoznae Boga samo vo Crkvata Hristova. |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Duhovnata radost i duhovniot plach se neshto poinakvo od tvoite zamisli. Vo Filipjani 4:4, zborot "sekogash" e vo relacija so molitvata. Odnosno, radosta e "sekogash" plod na postojanosta vo dnevnata molitva (vidi I Solun. 5:16-18). Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 06:22 |
||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Asya, во Филипјаните 4:4 зборот "секогаш" не е во релација со молитвата. Друго, ти не ги знаеш моите замисли за да знаеш што јас подразбирам под "духовна радост". Јас во мојот предходен коментар воопшто не се задржав околу објаснување на радоста, туку само потенцирав дека Божјиот Збор ни објаснува да се радуваме и тоа СЕГА, а не како што вели makarios "времето за радост ќе биде во Небесното Царство".
Радоста е еден од 9те плода на Светиот Дух, а христијаните го имаат Светиот Дух сега и Тој сега ги дава плодовите во нив. Значи Светото Писмо јасно говори дека времето за радост е СЕГА, а не како што вели нашиот соговорник makarios дека сега треба да плачеме, а времето за радост че било дури во Небесното Царство.
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
off topic: Vakviot nachin, so edna kontinuirana sklonost kon skeniranje na tugjite misli - vo sluchajov na Pravoslaven, so imputiranje deka nekoj e okultiosta - Izvoren, kaj Majkl detektirashe deka besovi go drmale, na Messenger non – stop mu sugerira da ne umuva, na Opiten, makarios i dr. deka se licemerni, ne e nishto drugo tuku niski provokacii, sklonost kon kavga - "fakjanje" za gusha...i..... i t.n. Vo sekoj sluchaj, krajno nekorektno, nevkusno ... but the show must go on ! Изменето од Marko sk - 01.Февруари.2009 во 18:09 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tochno, the show must go on, zatoa ponekogash na nekoi chlenovi im davame shansa da razmislat za svoeto odnesuvanje odmarajki se od forumov. I toa e vo red. Tuka site uchime po neshto eden od drug i site uchime po neshto za samite sebe si... Jas se slozhuvam so kazhuvanjeto na starite Tolteci: vo tekot na zhivotot chovek postojano treba da ima po eden mal machitel, bidejki toj kje mu pomogne da bide podobar. Na ova mnogu ubavo se nadovrzuva mislata na Nietzsche (podocna shiroko afirmirana od strana na Kundera): A seto onoa sto ne ve otepuva ve pravi samo posilni. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se slozhuvam, cel zhivot uchime....
Mojata kritika, iako na prv pogled izgleda poinaku, sepak ne beshe nasochena kon sankcii ili neshto slichno, tuku so pozitivni nameri....a vo kontekst na rechenoto i kako nadopolna na citative shto gi postirashe, eve edena fenomenalna misla: Човек си задава задача да го портретира светот. Во текот на годините, тој ја исполнува дадената празнина со слики од разни предели, царства, планини, заливи, бродови, острови, риби, соби, инструменти, небесни тела, коњи и луѓе. Само миг пред својата смрт, човекот открива дека чудесниот лавиринт од линии што стрпливо ги бележел е цртеж на неговото лице. Borhes Изменето од Marko sk - 01.Февруари.2009 во 18:40 |
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne mi e jasno sto e temava ????
Izgleda deka pak nekoj nekogo ubeduva okolu toa cija crkva e najispravna ...cccccc.. |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo Filipjani 4:4, zborot "sekogash" e vo relacija so molitvata. A kako chovekot da se raduva ako nema radost? Imeno, duhovnata radost e plod na postojanata molitva: "Raduvajte se sekogash, molete se postojano , blagodarete za se, zashto taa e voljata Bozhja za vas vo Hrista Isusa. Shto se odnesuva na tvoite zamisli za duhovnata radost, jas i ne sakam da gi znam, no sam gi iskazhuvash preku sopstvenite svakjanja. Ete, sam velish deka duhovnata radost (za koja govori Sv. Pavle) ne e vo relacija so molitvata, t.e. mislish deka ne e plod na postojanata molitva. A chija zamisla e taa? Sigurno, ne na Sv. Pavle, koj jasno potvrduva koja e voljata Bozhja za hristijanite. Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 19:18 |
||
Внеси реплика | страница <1 910111213 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |