IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 22>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 00:16
Miki, ja zamrsuvash rabotava ushte povekje, davash neosnovani pretpostavki, presuduvash, se potsmevash (barem jas imam takvo chuvstvo)... mislam da zastaneme site tuka so komentarite "koj sto sakal da kazhe" i da ne odime nepotrebno vo kjor-sokak. Koj razbra-razbra, koj ne razbra - ne e vazhno.

Vratete se na temata.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 14:17
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Немој да спиеш повеќе од седум часови.

Кога ќе се разбудиш, не излежувај се, не биди мрзелив - стани бргу, измиј се, облечи се и прочитај ги „Утринските молитви“ од Православниот молитвеник. Потруди се, молитвите да ги читаш (кажуваш) со големо внимание.
<font size="2" color="#000066">Поздрав Мики.Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет. Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник. Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби? <font size="2" color="#000066">Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? <font size="2" color="#000066">Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

Се разбира, молитвата „Оче наш“ е задолжително присутна. Имено, во Црквата ниедно богослужение - чин не може да се замисли без молитвата „Оче наш“.

Тие воведни молитви се нарекуваат „Трисвето“, а во него влегуваат: „Цару Небесен“ (за Светиот Дух) „Свети Боже...“ (за Светата Троица), „Пресвета Троице...“ (за Светата Троица“ и Господовата молитва „Оче наш“.

Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен.

Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители).

p.s. Патем, заборавив да те прашам дали го прочита текстот: ШТО БИЛО ПРВО: ЦРКВАТА ИЛИ НОВИОТ ЗАВЕТ, за да видиш како изгледа човек, следејќи го својот разум, а исклучувајќи го Бога, - како забегува, додека не се случи чудо и додека Бог не му го пакажа Патот и Вистината.

Поздрав.

Miki, не велам дека нема убави “готови“ молитви, како што е на пример онаа “Господи, дај ми мирно да го приман се она што ќе ми го донесе денешниот ден...заборавив чија беше“ итн.
И Давидовите Псалми, Мики, се своевидни молитви, зар неможеш да ја почувствуваш во нив болката и депресијата со која се соочувал Давид додека бил напаѓан од своите непријатели? Во Псалмите Тој Го вечича Бога, гледа во него утеха а често спонтано бара од Него заштита.
Маката на Давид ги излеала овие преубави псалми.

Е сега велиш треба да се користи православен молитвеник “Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители). “

Зошто да залутам бе Мики ако се молам усредоточено, со чисто срце искажувајќи Му ги на Бог моите најдлабоки потреби? Каде во молитвеник ќе најдам на пример таква индивидуална молитва како на пример “Господе, те молам излечи го Трајче ако ти е по волја, за да ти служи уште долго време, дај им мир на луѓето во Газа и утеши ги сите оние кои доживеаја катастрофални загуби, дај им надеж Господе, те молам помогни ми да добијам виза за патот за кој се спремам, те молам биди со лекарот додека го оперира Петко, те молам, чувај ги моите деца и сите деца од секакво зло додека се на училиште...“

Мики, дали е Бог наш Отец? Абба? Татенце? Да, ексклузивно право имаме на тој збор...
Зошто да му се обраќам со пишани фермани?
Тебе децата како ти се обраќаат? На лист пишуваат? Тато, те молам, обезбеди ми пари за слободна овој месец, а потревбен ми е и нов учебник како и нова јакбна и патики, фала за се татенце, а те молам, помогни ми некако околу физика, неможам сам да ја совладам лекцијата....“

Зошто да залутам бе Мики? Па мене Бог ми Го покажал тој пат и за поинаков незнам, и не се сметам за залутана.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:46
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Сакам да се молам по моја замисла..........го правам тоа и стојам зад тоа........

А Бог и вака ми ги има слушнато и остварено моите молитви.....

Слава на Бога

Nekoi lugje se molat na Boga samo po potreba, no toa ne znachi deka steknuvaat duhovna disciplina. Ushte povekje, zatoa shto Bog gi ispolnil tvoite molebni prosbi, treba da mu prinesuvash hvalebni, blagodarstveni i pokajni molitvi. Zatoa, e potreben molitvenik.

Асја ако се молам со свои зборови не значи дека се молам само кога ми треба нешто...

Смеам ли според тебе да си кажам во молитвата Дедо Боже фала ти што имам кров над главата, што имам храна за јадење и фала ти што ми ја слушна молитвата за сестра ми

Pa, ako tolku ti dal Gospod, sigurno deka smeesh. No, vozrasen i zrel chovek da mu se obrakja na Boga so "Dedo Bozhe", ne e prilichno. Pa, ne ti e dedo, za da go vikash taka! Dali e kulturno da i se obrakjash na uchitelkata so "baba" ili "tetka"? Neshtata treba da gi narekuvame kakvi shto se i kako shto se imenuvani, ushte povekje lugjeto, a osobeno - Boga. Bog e Gospod, Presveta Troica, Spasitel, Utesh*tel, Sedrzhitel, Otec nebesen i dr., no ne i "dedo". Patem, zavisi na koe Lice na Presveta Troica se obrakjame. Pr: Gospodi, pomiluj ili Gospodi, blagoslovi, e vo slava na Presveta Troica. Molitvata "Oche nash" (Gospodova molitva), e upatena kon Otecot - prvo Lice na Presveta Troica; Isusovata molitva e upatena kon Hrista - vtoro Lice na Presveta Troica; "Caru Nebesen" - kon Svetiot Duh - treto Lice na Presveta Troica.

Roditelite ne treba na decata da im raskazhuvaat prikazni za "Dedo Bozhe", tuku pravilno da gi uchat za verata i molitvite. Nekoi roditeli mislat deka decata ne se vo sostojba da svatat "Koj e Gospod", no realno, niv ne im e potrebno objasnenie, bidejki prirodno go primaat Boga.

Изменето од Asya - 31.Јануари.2009 во 19:50
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:59

Немој да спиеш повеќе од седум часови.

Кога ќе се разбудиш, не излежувај се, не биди мрзелив - стани бргу, измиј се, облечи се и прочитај ги „Утринските молитви“ од Православниот молитвеник. Потруди се, молитвите да ги читаш (кажуваш) со големо внимание.
<font size="2" color="#000066">Поздрав Мики.Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет. Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник. Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби? <font size="2" color="#000066">Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? <font size="2" color="#000066">Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

Се разбира, молитвата „Оче наш“ е задолжително присутна. Имено, во Црквата ниедно богослужение - чин не може да се замисли без молитвата „Оче наш“.

Тие воведни молитви се нарекуваат „Трисвето“, а во него влегуваат: „Цару Небесен“ (за Светиот Дух) „Свети Боже...“ (за Светата Троица), „Пресвета Троице...“ (за Светата Троица“ и Господовата молитва „Оче наш“.

Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен.

Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители).

p.s. Патем, заборавив да те прашам дали го прочита текстот: ШТО БИЛО ПРВО: ЦРКВАТА ИЛИ НОВИОТ ЗАВЕТ, за да видиш како изгледа човек, следејќи го својот разум, а исклучувајќи го Бога, - како забегува, додека не се случи чудо и додека Бог не му го пакажа Патот и Вистината.

Поздрав.
<font size="2" color="#000066">Miki, не велам дека нема убави “готови“ молитви, како што е на пример онаа “Господи, дај ми мирно да го приман се она што ќе ми го донесе денешниот ден...заборавив чија беше“ итн.И Давидовите Псалми, Мики, се своевидни молитви, зар неможеш да ја почувствуваш во нив болката и депресијата со која се соочувал Давид додека бил напаѓан од своите непријатели? Во Псалмите Тој Го вечича Бога, гледа во него утеха а често спонтано бара од Него заштита.Маката на Давид ги излеала овие преубави псалми.Е сега велиш треба да се користи православен молитвеник “Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што
„заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души
(кривоучители).
“Зошто да залутам бе Мики ако се молам усредоточено, со чисто срце искажувајќи Му ги на Бог моите најдлабоки потреби? Каде во молитвеник ќе најдам на пример таква индивидуална молитва како на пример “Господе, те молам излечи го Трајче ако ти е по волја, за да ти служи уште долго време, дај им мир на луѓето во Газа и утеши ги сите оние кои доживеаја катастрофални загуби, дај им надеж Господе, те молам помогни ми да добијам виза за патот за кој се спремам, те молам биди со лекарот додека го оперира Петко, те молам, чувај ги моите деца и сите деца од секакво зло додека се на училиште...“Мики, дали е Бог наш Отец? Абба? Татенце? Да, ексклузивно право имаме на тој збор...Зошто да му се обраќам со пишани фермани? Тебе децата како ти се обраќаат? На лист пишуваат? Тато, те молам, обезбеди ми пари за слободна овој месец, а потревбен ми е и нов учебник како и нова јакбна и патики, фала за се татенце, а те молам, помогни ми некако околу физика, неможам сам да ја совладам лекцијата....“ Зошто да залутам бе Мики? Па мене Бог ми Го покажал тој пат и за поинаков незнам, и не се сметам за залутана.

Nikoj ne ti ja brani tvojata privatna prosbena molitva, a mozhesh da mu se molish na Boga za se shto sakash. Za potrebite na hristijanite, duri i Crkvata izvrshuva molebni, koga se molime za zdravje, dobrobit i spasenie na spomenatite lichnosti. No, toa ne znachi deka ne e potreben Molitvenik. Naprotiv. Ako si pravoslavna hristijanka, treba da gi pochituvash pravilata na Pravoslavnata Crkva, i da gi primish nejzinite upatstva, vo toj kontekst, i molitveni. A ne da si izmisluvash svoe pravoslavie, vo koe Bog pretstavuva "tatence"!

Изменето од Asya - 31.Јануари.2009 во 20:00
Кон врв
ana_t Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana_t Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 20:26
Marija_magdalena, eve postavi bash ubava dilema,dali vo molitvenikot ima molitvi naprimer za blizok koga e bolen, da se izlechi, shto mnogu ubavo naglasi ako e Bozja volja, ili za mir megu lugeto,za uteha,za deca i sl.

Molitvenoto pravilo ne e neshto mehanicko citanje so tugi zborovi, sekoe utro i sekoja vecer, zoshto taka treba, zoshto taka ni kazhal duhovniot otec.

Ne, toa so tekot na vremeto od podvig na koj na pochetokot sami se usiluvame so svojata volja, postepeno stanuva neshto shto prestavuva radost, ednostavno srceto bara da si ja kazheme Utrenata molitva, pa da ni zapochne denot.

Inaku, vo Molitvenicite ima tolkavo bogatsvo na molitvi, za sekoja prilika, za se vo zhivotot, shto e posebna radost i Slava na Boga, shto ni e dadeno.

Na primer,ete ima Molitvi za Bolen i toa tri:
Kon Gospoda
Kon Svetite besrebrenici Kuzman i Damjan
Molitva za trpenie koga sme bolni

Potoa ima Molitvi koga sme tazni, Molitvi vo zalosti, Molitvi koga sme vo golemi stradanja i maki, ima preubavi Molitvi na roditelite za decata, vo niv i Molitva za bremeni zeni, Detski molitvi, i da ne nabrojuvam.

Znachi ima, pa daj Bozhe, nekoj od Pravoslvnite molitvenici da stigne i do tvoeto srce koga ke imash potreba za pomosh Bozja.

pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 20:50
Prvo, sekoj hristijanin/hristijanka treba da svati deka molitvata ne e samo zbor, tuku duhovno sostojanie na dushata i mozhe da bide potpolno bezmolvna. A molitvenikot ni e daden kako upatstvo za orientacija vo duhovnoto opshtenje so Boga. Odnosno, za chovekot da ja privede dushata vo duhovna sostojba, neophodna e duhovna disciplina, zatoa e potreben molitvenik kako pomoshen prirachnik. Hristijaninot treba da se usovrshuva vo duhovnata disciplina, no kako e toa vozmozhno, ako ne gi pochituva pravilata? A disciplina bez pravila, ednostavno ne postoi.

Изменето од Asya - 31.Јануари.2009 во 20:54
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 20:53
Dobro vi objasni Marija.Nekoj saka da se moli da ne go izbrkaat od rabota.

Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 00:29

Асја мислм дека сакаше да каже дека Молитвеникот би требало да ни биде пример како да се молиме, да го ползуваме кога ќе имаме потреба од него. Освен тоа на секоја молитва би можеле да и додадеме и наши сопствени елементи........

Добро ли сум те сфатила Асја? Ако не поправи ме за да се разбереме убаво.........
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 00:44
Вистинската молитва се кажува со духовен плач и покајание.

Духовниот плач значи срцето да ти гори од љубов кон Бога, и бидејќи копнееш по Него, сакаш да разговараш со Него, т.е. да се молиш.

Покајанието пак значи преумување (буквално преведено), односно промена на начинот на живот. Тоа значи, оставање на стариот грешен човек, и прифаќање на внатрешниот човек.

Свети Макариј Велики за ова вели:
Некој само што ќе застане да се поклони - и срцето му се исполнува со божествената енергија, душата му се весели со Господа, како невестата со младоженецот, според зборовите на пророкот Исаија, кој вели: „Како што младоженецот се радува на невестата, така ќе ти се радува тебе твојот Бог" (Иса. 62, 5). Некогаш, пак, некој човек, кој цел ден бил зафатен со нешто, на еден час ќе и се посвети на молитвата - и неговиот внатрешен човек со голема наслада се издигнува во молитвена состојба, во бесконечната длабочина на оној век, така што полетниот и издигнат ум целиот се насочил натаму. За тоа време во мислата се случува еден заборав за земното мудрување. Зашто мислите се наситени и пленети од нешто што е божествено небесно, безгранично, недостижно, и некако чудно, од нешто што човекот не може да го искаже со устата. Во тој час, човекот се моли и вели: О, кога душава моја би си заминала заедно со молитвата!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 00:54
Originally posted by makarios makarios напиша:

Вистинската молитва се кажува со духовен плач и покајание. Духовниот плач значи срцето да ти гори од љубов кон Бога, и бидејќи копнееш по Него, сакаш да разговараш со Него,

Многу комплицирани позиции заземата во однос на молитвата, а пак Христос толку едноставен начин им заповеда на Неговите следбеници.Кога ке им треба нешто како да побараат.

Јован 16:24 Досега ништо не баравте во Мое име; барајте и ќе добиете, за да биде вашата радост
полна.”

Изменето од izvoren - 01.Февруари.2009 во 00:54
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 01:01
izvoren, не е комплицирано.

За да разбереме, треба пред се да сакаме, а потоа и да се потрудиме да разбереме.

А ако почнеме да го бараме Бог, Тој ќе ни се открие.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 01:10
    Ако мислиш дека на тој начин се бара Бог мислам дека грешиш.Бог не се бара преку световни мудрости и игра на зборови.Единствено што бара Бог од своите верници е само верност а не мудрост.Сите великани на верата почнувајки од Авраам па навакај го пронашле Бог и Неговиот благослов само преку вера.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 01:24
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Ако мислиш дека на тој начин се бара Бог мислам дека грешиш.Бог не се бара преку световни мудрости и игра на зборови.Единствено што бара Бог од своите верници е само верност а не мудрост.Сите великани на верата почнувајки од Авраам па навакај го пронашле Бог и Неговиот благослов само преку вера.

Ако не се бара Бог со плач и покајание, како се бара? Со гитари и кока кола?

Ај уште еднаш да повторам што вели свети Макариј:

...неговиот внатрешен човек со голема наслада се издигнува во молитвена состојба, во бесконечната длабочина на оној век, така што полетниот и издигнат ум целиот се насочил натаму. За тоа време во мислата се случува еден заборав за земното мудрување. Зашто мислите се наситени и пленети од нешто што е божествено небесно, безгранично, недостижно, и некако чудно, од нешто што човекот не може да го искаже со устата. Во тој час, човекот се моли и вели: О, кога душава моја би си заминала заедно со молитвата!

А за великаните да не збориме, затоа што досега не си ми кажал некој великан на верата од 3ти век или од 2ри. Прво кажи ги јавно кои се великаните од 2ри и 3ти век, па зборувај за великаните од Авраам па наваму.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 01:42
Бог треба да го бараме цел живот се повеке и повеке да се трудиме да го запознаеме.На што ке личи тоа ако постојано го бараме со плачење и покајание.

Постојано ке треба да плачеме и само да се каеме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.