IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Sovet za lekji
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Sovet za lekji

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 06:01
Igor,
ako planiras da go koristis 75-300 na redovna baza, a ne od vreme na vreme, mislam deka ce se razocaras.
Spored mene vo toj opseg, ako imas namera seriozno da go koristis tele zumot, podobro ce projdes so Sigma 75-300 APO.

Nemav dosega cueno za problemite na kombinacijata 450d+18-55IS, verojatno e tocno stom taka tvrdat. Sekoj za sebe mi izgleda odlicno.

18-55IS bese vistinsko iznenaduvanje od Canon. Za prv pat ponudija kit objektiv koj e so navistina odlicni performansi.

Na hartija Sigma 17-70 e poslaba od kitot, no nikako ne e za otfrlanje. f/2.8 na sirokiot kraj, sekundarna makro opcija i pogolem opseg se privlecni argumenti.

17-85IS na Canon na hartija deluva razocaruvacki. Kakov e vo praksa ne znam.

Pozdrav, Mire
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
mobicom Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 24.Септември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 65
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mobicom Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 13:55
Mozebi ne e mesto tuka da napisam ama jas naskoro ce ja prodavam opremata:
Canon 40D, 17-55mm f2.8 IS, blic 580EX II (cenite ce bidat tie sto se momentalni na BHphoto).Objektivot ima prednost/uslov na prodazba.
Kupena e vo VIII 2008 od BHphoto, koristena e malku vo moja licna domasna upotreba-negrebnata.
Se e povrzano so toa dali ce doadja vujce od amerika okolu maj, ako doadja jas preminav na full frame i toa nekako citajci povece me vlece nakaj Nikon D700

Se nadevam deka igor_sk i moderatorite ne se lutat sto napisav tuka i mozebi treba da otvorite edna sekcija "kupi-prodaj"

Pozdrav.
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 14:43
Abe ovde idejata (spored mene) e da si zavrsime rabota. Jas dosta raboti si kupiv od tuka i za mene i za prijateli...
Ako eden ima visok a na drug mu treba... Sepak 40D e dosta pocvrsta rabota. Bi vredelo ako e dobro socuvan.
Dogovorete si se.
Pameten izbor e D700.
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 17:20
@Mobikom
Otvori nova tema, toa sto ti planiras da prodades i da kupis nema vrska so temava. BTW - daleku e maj, a i ne znaeme dali kje doagja vujce, i cenite do maj kje padnat - ima vreme намигнување.

Da se vratam na temeta za lekjite.

Igor ako mislis navistina da kupis saglam lekja kupi si Canon L serija lekja. Zaboravi na Sigma, Tamron, Tokina...... deka ednostavno ne se na nivoto na Canon L - niti po cena, niti po izrabotka, niti po vrednosta na preprodazba. A, praviloto e deka ako kupis Sigma sekogas kje ti vrti okceto po L serijata, a koga kje sakas da ja prodades kje nema nikakva vrednost ili ednostavno tesko kje se prodava, zatoa sto gi ima na novo eftini.
A, da ne spomnuvam za muabetite deka moze i da ne ti se pogodi lekjata na teloto. So Canon L ednostavno se raboti kako sto treba.
Sigma, Tamron, Tokina ti preporacuvam za tip na lekja koja ne bi ja upotrebuval cesto, pa kolku da ja imas i si ja nacekal stvarno eftino kako Utra Wide lekja, Super Tele ili slicno.
Dodeka soberes pari slikaj so kitot намигнување

Istoto vazi i da bese Nikon намигнување.

Podobro od Canon i Nikon za niv e Carl Zeiss MF lekjite za SLR.

Изменето од Tegla - 31.Јануари.2009 во 17:21
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 17:41
Sosema se soglasuvam so tegla, jas od sigmi imam samo Ultra wide 10mm i vekje niedna druga Sigma ne kupuvam oti sum razocaran od ostrinata i brzinata na fokus (bar od tie sto gi imam probano 17-70 24-70 70-200 70-300...da poeftini se, ama ne e toa toa)
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 17:54
Mislam deka Ilco ima nesto da dodade za Sigma 150mm, i kolku e "mek" toj objektiv.
Za pocetnik velis L serija? Pa mnogu e skapo, bez razlika na performansi.
Ne e sekogas poskapoto podobro, iako vo pogolem broj slucai e tocno.
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 18:47
mdeni,

450D prave konflikt so 18-55mm IS pa ne fokusira kako sto treba ili problemo e vo lekata - ne e ispravna i sl?

i ako ti se pogode takov slucaj ima garancija na toa ili ednostavno losa srekja ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 18:55
Neznam kade e greskata. Samo koga se zaedno ne rabotat. Inaku istiot objektiv na 1000D e super, i na 40D. A so 50mm fiksna, podobro fokusira, ama pak utinja. 1000D i 40D ne utinjaat...
Pojma neam sto e fintata.
Ako si uporen i se pozalis, mislam ke ti go smenat. Ili ke si zemes nekoj od drugite dva i nema sto da go menjas. A ima i drugi marki...
Кон врв
driver_off Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 107
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај driver_off Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:08
aham,

oti i jas sum zainteresiran da zimam 450D kit (18-55mm IS) pa da ne se nerviram posle od koga ke go zemam namesto da uzivam vo slikajneto so nego. so nov firmware mozno li e da se resi problemot? poslednata verzija mislam deka e 1.0.9
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:23
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Mislam deka Ilco ima nesto da dodade za Sigma 150mm, i kolku e "mek" toj objektiv.
Za pocetnik velis L serija? Pa mnogu e skapo, bez razlika na performansi.
Ne e sekogas poskapoto podobro, iako vo pogolem broj slucai e tocno.

A sto da dodadamголема%20насмевка?

Covekot ve prasa za kit, a vie odma kupi si L. Ajde, i baba mi znae taka.голема%20насмевка

Tegla, Zeiss se MF, ne veruvam deka covekot saka da fokusira manuelno.

Nekoj spomna Tamron 17-50, spored mene najdobar od crop frame "standardnite" objektivi.
E sega kitot e ~100 evra, a za se drugo sto praime muabet e vo rangot ~300-400 evra.
Canon L? Ne znam tocno ama pod 1K nema.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:31
Ne ne... ne e do firmver. Znaci mnogu mi e zal zasto ne e moj fotoaparatot, tuku e na prijatel koj sakase da vezba, popcetnik. Mozebi lici interesno ama veruvaj ne e. Zdosaduva manuelno fokusiranje celo vreme.
Znaci sto napraviv jas. Ako ne te mrzi napravi go istoto.
Odi vo prodavnicata, so svoja karticka. Ima tasnicki Kejs lodzik so ubavi etiketi. Zastani na 2-3 metri i probaj.
Ednas AF
Ednas Contrast
Ednas racno
Znaci razlikata e ocigledna. MF e mnogu poostro, a ako imas i lenjir ke vidis deka ustvari toa e front fokus. Vidi doma i taka.
Inaku go mestam racno kako sto mislam deka treba, i stiskam. Namesto da strakne, on "fokusira", pravi "fokus lok" i posle slika. Znaci on smeta deka fokusiral dobro cim ispaluva fotka. A fokusot vrska nema. Zboram za sred bel den vo 13 casot, nadvor. A ne vo nekoja temnicina.
So drug fotoaparat probaj go istoto, i ke zabelezis razlika. Ne e normalno toa odnesuvanje. Zatoa vikam ili 40D ili 1000D. Ili normalno Nikon.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:40
Toa e tipichen front/back fokus problem.

Mozhe da se javi megju bilo koj objektiv i telo, duri i megju produkti od ist proizvoditel. Se sluchuva poznatite iminja da narachuvaat poeftini objektivi od treti proizvoditeli i gi sparuvaat so telata kako kitovi. Vo toj sluchaj mozhno e tolerancijata i kalibriranjeto na objektivot da bide "polabavo" i problemot da e poizrazen.

Rabotata e sto dokolku se kupi kit od ist proizveduvach mozhe da se pobara servisiranje vo ramkite na garantniot rok i toa da bide izvrsheno bez problem . Dokolku se kupi objektiv od tret proizvoditel po negovo ime, togash ostaveni ste samite na sebe...

Изменето од Zoran K - 31.Јануари.2009 во 19:46
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:49
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Rabotata e sto dokolku se kupi kit od ist proizveduvach mozhe da se pobara servisiranje vo ramkite na garantniot rok i toa da bide izvrsheno bez problem . Dokolku se kupi objektiv od tret proizvoditel po negovo ime, togash ostaveni ste samite na sebe...

Izgleda ne si rabotel so Genel голема%20насмевка
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2009 во 19:57
Jas zboruvam vo opshto prifatenite normi na vodenje vakov biznis i sekako deka poedinechni sluchaevi kje izlagaat od tie standardi.

Dokolku imate takvi iskustva, togash iznesuvajte gi na forumov i obrnuvajte im vnimanie na potencijalnite kupuvachi.

Od druga strana, ako firmata koja ja posochuvash drzhi barem malu za sebe i saka da ima dobar trgovski odnos so svoite mushterii togash tie kje storat se za da ja popravat takvata sostojba. Vo sprotivno, po nekoe vreme, tamoshnite vraboteni kje ostanat edinstveni kupuvachi vo svoite prodavnici.

Mislam vo temata za back focus spomnav deka, vo sluchai kade sto ne postoi servis za kupenata oprema, ne davajte pari za nishto sto nema da go proverite lichno vo prodavnicata.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,137 секунди.