|
Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА |
Внеси реплика | страница <1 56789 22> |
Автор | |||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Hristos Sam gi upatuval Svoite uchenici na duhovna disciplina, i gi uchel kako da se molat. Vo Evangelieto se zapishani osnovite i najbitni raboti, koishto se odnesuvaat na verata (Hristovo uchenje), a ne site detali. Hristos ni ja dava molitvata "Oche nash" (upatena kon Otecot) kako obrazec: Da bide voljata Bozhja, kako na nebesata, taka i na zemjata. A toa znachi deka i molitvata treba da bide po voljata Bozhja. Chovekot sekogash treba da mu se obrati na Boga vo molebna (prozbena) molitva, ako e vo nevolja. No, taa e samo eden vid na molitva - "po potreba", a hristijaninot treba postojano da se moli na Gospoda, vo sekoe vreme i nevreme, i prvenstveno, da mu voznesuva slava na Boga. Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 00:54 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ako obratish vnimenie, kje vidish deka Pravoslavnata Crkva ne gi ostava svoite vernici vo neznaenje, a ni dala molitven prirachnik (Molitvenik), koj sodrzhi pravila, upatstva i molitvi za sekoja prilika i neprilika. Vprochem, od bilo koja oblast na naukata i zhivotot, ne postoi niedna disciplina bez pravila. Ushte povekje, duhovnata disciplina, koja e najteshka, ne bi bila vozmozhna bez pravila. Ako mislish deka e mozhna duhovna disciplina vo anarhija (kako shto na chovekot kje mu tekne), ti si vo golema zabluda! Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 01:01 |
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Asya, колку сакаш филозофирај, јас повеќе му верувам на Светото Писмо отколку тебе
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секое наше обракање кон Бог, секоја молитва на Него му е мила.Затоашто Го признаваме за свој татко .Нема молитви што му се мили и молитви што не му се мили на Бог.Нормално да се во склад на христијанскиот начин на живеење А пак за стихот Да биде вољата Божја како на небесата, така и на земјата. Знаеш кој е кнез на овој свет?Христос јасно го кажа тоа.да биде значи вољата Божја и на земјата исто како на небото, да не дозволи Бог да се оствари вољата на оној другиот во нашите животи. Нема врска тоа со угодна молитва како си напишала. Изменето од izvoren - 30.Јануари.2009 во 01:36 |
|||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
No, voopshto ne e interesno, toa shto ti ne sakash da ja svatish sushtinata na molitvata, i se fakash za eden zbor. Se razbira deka treba da mu gi iskazhuvame svoite prosbi na Gospoda, no toa ne znachi deka molitvata treba da se ogranichuva samo na "prosba". Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 01:10 |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Било каква молитва која ја упатуваш до Бог неможе да ја препишуваш од некого и да рецитираш некакви волшебни зборови од некоја истотака волшебна книга. |
|||
|
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za zhal, ti ne go razbirash Svetoto Pismo! Ednash ti postaviv prashanje i istoto go povtoruvam: Kako kje ja razberesh Biblijata (duhovna kniga), vo otsustvo na Svetiot Duh? Vo Evangelieto, Hristos veli deka Otecot kje i go prati Svetiot Duh na Crkvata, za da ja vodi, a ne na sekoj samoproglasen prorok. Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 01:16 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dali si chul za "strav Bozhji"? Ako chovekot nema strav Bozhji, se mu e badijala, bidejki vistinskata vera zapochnuva so strav Bozhji. Zarem potrebno e da pishuva vo knigite na Biblijata kako chovekot treba da se odnesuva? Pa, tamu ne pishuva deka mazhot treba da ja simne kapata vo Bozhjiot hram, sepak ja simnuva. Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 01:24 |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За да го добиеш Светиот Дух треба да поверуваш во Христос.А како ке поверуваш ако не ја разбереш вистината, а пак вистината е запишана во Библијата. Библијата си е напишана на чист и разбирлив македонски јазик и многу е лесна за разбирање освен откровението.Така да не треба некоја посебна духовност за читање Библија. Единствен услов што треба да го исполниш за да ја читаш Библијата е да имаш само желба.Ако не го исполнуваш овој услов тогаш е опасно. |
|||
|
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А како ќе го добиеш Светиот Дух ако не поверуваш во Исус?
А како ќе поверуваш во Него ако не дознаеш Кој е Тој и кое е Неговото учење?
А како ќе го дознаеш тоа ако не прочиташ во Светото Писмо?
Значи, читаме од Светото Писмо и таму Бог ни ги открива елементарните вистини и потоа доколку поверуваме во нив, Бог ни го праќа Светиот Дух кој не упатува и во подлабоките вистини.
Но ова со молитвата спаѓа во елементарните учења. Јасно апостолот вели: "искажувајте ги своите просби пред Бога!" и за овој стих не ти треба никакво толкување, затоа што СВОИТЕ значи своите, а не молитвите на некој преподобен или некој великодостојник.
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На прво место кај христијанинот како особина сакаш да кажеш дека треба да е стравот од Бог.Господ не сака уплашени верници . Никаде не рекол Бог да се плашиме од Него и само да се плашиме и се што ке превиме да биде со страв направено.Треба да имаме страхопочит, инаку Бог е љубов Бог е трпение Бог е милост итн.Никаде не пишува Бог е страв. |
|||
|
|||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nikoj Ne Me Odogovori...kade pisuva deka Pentakosna e sekta...
Изменето од zidarski - 30.Јануари.2009 во 02:42 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za da go dobiesh Svetiot Duh treba da si krsten vo Crkvata Hristova. Odnosno, chovekot dobiva pristap kon Svetiot Duh, kako i Angel hranitel pri samoto krshtenie. Sepak, toa ne znachi deka hristijaninot ima vlast nad Svetiot Duh, a za da go zadrzhi treba da zhivee bogougoden zhivot vo Crkvata Hristova. Verata bez dela e mrtva, a sluzhbata Bozhja: Liturgija, Evharistija, molitva, post, itn., se hristijanski dela, na koi shto Gospod ne povikuva. Originalnite knigi na Stariot Zavet na Biblijata, bile napishani na hebrejski jazik, a jazikot na Noviot Zavet e grchki. Pred da postoi Biblijata i da bide prevedena na drugi jazici, postoela Crkvata Hristova i nejzinoto Sveto Predanie. Noviot Zavet e delo na Crkvata Hristova, koja shto e vodena od Svetiot Duh. Sekoj mozhe da ja chita Biblijata, no sekoj ne mozhe pravilno da ja razbere, i ne e potrebna "posebna" duhovnost, tuku konkretno e potreben Svetiot Duh. Biblijata e sveta duhovna kniga, koja shto ni e dadena duhovno da ja primime, a ne da se iskrivuva i samovolno da se tolkuva, kako shto chinat ereticite i sektite. |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
"A Утешителот, Светиот Дух, Кого Otecot Moj ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи сè и ќе ве потсети на сè што ви реков" (Jovan 14:26). "Тогаш ги положија рацете на нив и тие Го примија Светиот Дух. А кога Симон виде дека Светиот Дух се дава со полагање на апостолските раце , им понуди сребреници, велејќи: „Дајте ми ја мене таа власт, на кого ќе ги положам рацете, да Го прими Светиот Дух!” Но Петар му рече: „Нека одат во пропаст твоите сребреници заедно со тебе, зашто си помислил да го добиеш Божјиот дар со сребреници! Нема за тебе ни дел ни учество во оваа работа, зашто твоето срце не е право пред Бога" (Dela Ap. 17-31). "И Ананиј отиде, и влезе во куќата и ги положи рацете на него и рече: „Брате Савле, Господ Исус, Кој ти се јави на патот по кој доаѓаше, ме испрати за да прогледаш и да се исполниш со Светиот Дух” (Dela Ap. 9:17). "И така, црквите по цела Јудеја, Галилеја и Самарија беа во мир; се изградуваа и одеа во Господовиот страв и со утехата на Светиот Дух, се намножуваа" (Dela Ap. 9:31). Kako shto gledash (ako mozhezh da vidish), Hristos im go veti Svetiot Duh na svoite uchenici (apostoli), t.e. na Crkvata Svoja. Spored Svetoto Pismo, Svetiot Duh se dava preku "polaganje na racete", t.e. rakopolaganje na sveshtenosluzhiteli. Hristos gi rakopolozhil apostolite, koi ponatamu go predavale apostolskoto preemstvo (nasledstvo). Toa, znachi deka samo krstenite vo Crkvata Hristova - taa shto ima kontinuitet na apostolsko nasledstvo mozhat da go primat Svetiot Duh. Vo eden prtehoden post (ne se sekjavam na koja tema), dostaviv istoriski dokazi za apostolskoto preemstvo na Pravoslavnata Crkva, koja shto e edinstvena: Edna, Sveta, Soborna i Apostolska Crkva. Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 04:17 |
|||
Внеси реплика | страница <1 56789 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |