IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 22>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:30
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Кога се молам сакам да се молам со зборови кои во моментот ми доаѓаат....

Кога би се молела по правила, тогаш тоа би било лицемерие. Сакам да му го кажам на Бог тоа што вистински го мислам, а не тоа што тој сака да го чуе. Тоа ми се чини некако лицемерно.....

Najubavo e da se molis so svoi zborovi i da mu kazes na Bog ona sto go cuvstvuvas vo sebe i Toj ke ti odgovori na iskrenata molitva

Se razbira , ako tvojata molba e vo sklad so Bozjite zakoni
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:31
Originally posted by pmmladen pmmladen напиша:

Никогаш не сум се молел, меѓутоа живеам многу посреќен, поисполнет, повесел живот од сите луѓе кои се молат што ги познавам лично.
Зошто?
Бог за секого има посебен план.

Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:33

Никогаш не сум се молел, меѓутоа живеам многу посреќен, поисполнет, повесел живот од сите луѓе кои се молат што ги познавам лично.
Зошто?

Тоа не значи дека и понатаму во текот на твој живот ќе биде така.....
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:33

Зошто?

Оти не му досадваш на Бог,а другите го спамираат со молитви
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:44
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Кога се молам сакам да се молам со зборови кои во моментот ми доаѓаат....

Кога би се молела по правила, тогаш тоа би било лицемерие. Сакам да му го кажам на Бог тоа што вистински го мислам, а не тоа што тој сака да го чуе. Тоа ми се чини некако лицемерно.....

Zarem mislish deka Bog e zainteresiran za chovechkite misli? Bog e seznaen, t.e. se znae, duri i najdlabokite chovechki misli. So Boga vistinski mozhe da se razgovara samo duhovno, bidejki Toj e Duh, a mislite se dushevni, vrz koi mozhat da vlijaat besovi, i chesto go zabluduvaat chovekot. Bog od nas bara dobrovolno, vo ljubovta da se potchinime na Bozhjata volja. A toa shto ti sakash, se vika samovolie. Pred se, "molitva" e duhovno (molitveno) sostojanie na dushata, koga seto chovechko bitie e ustremeno kon Boga. Vo takva duhovna sostojba, dushata vo potpolna harmonija mu se potchinuva na duhot, nedozvoluvajki im na mislite i chuvstvata da ja odvlekuvaat. A za da se privede dushata vo duhovna sostojba, neophodna e duhovna disciplina, koja shto se sostoi od duhovna borba. Zatoa, Crkvata ni dala Molitvenik, kako pomoshen prirachnik za usovrshuvanje vo duhovnata disciplina. Molitvata e realno oruzhje protiv nechistata sila, a ne "sopstveno mislenje" za naslada na svojata dusha, kako shto mislish ti.

Изменето од Asya - 29.Јануари.2009 во 23:56
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:52

Asya, сакаш да кажеш дека на Бог по драго му е кога неговото дете му чита некоја напишана молитва или пак кога му кажува исрекна молба за она што го лично него го мачи или неа ја мачи?

Се сложувам со Polzavce, православните молитви се крајно лицемерие и спротивно на она што Христос ги подучуваше Своите ученици!
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:53
Ова напишаното над мене од Асиа многу луѓе не го знаат и не сакаат да го сфатат.Си мислат дека што че му текни ќе бараат од Бог и уште се жалат дека не ги слушал.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 29.Јануари.2009 во 23:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:09
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Asya, сакаш да кажеш дека на Бог по драго му е кога неговото дете му чита некоја напишана молитва или пак кога му кажува исрекна молба за она што го лично него го мачи или неа ја мачи?

Се сложувам со Polzavce, православните молитви се крајно лицемерие и спротивно на она што Христос ги подучуваше Своите ученици!

Na Boga mu e ugodno koga nie ja ispolnuvame Negovata Volja. A molitvite mozhat i treba da bidat molebni, no ne e pravilno da mu se obrakjame na Boga samo so molbi koga ni e potrebna Negova pomosh, osobeno ako ne sme deca, i ako ni se dadeni znaenje i rasuditelnost. Ako nekoj mozhe da chita i razbira Atomska Fizika, i da se potchinuva na prirodnite zakoni, togash sigurno mozhe da se potchini i na Zakonot Bozhji, a prvo treba da se bori protiv svoeto samovolie (gordost, ego, sueta). No, shto kje ti e Molitvenik, koga imash svoj um i mozhesh da si izmisluvash molitvi! Taka na lugjeto im sugeriraat besovite so cel da gi odvratat od duhovna borba. Gjavolot i besovite se lukavi. Tie se vo sostojba da stanat so chovekot i vo molitva, samo da go soblaznat. Chovekot koj ne e opiten vo duhovnata borba, obichno ne mozhe da gi razlikuva besovskite sugestii, t.e. ne pravi razlika pomegju dushevnost i duhovnost.

Изменето од Asya - 30.Јануари.2009 во 00:21
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:19
Originally posted by Asya Asya напиша:

No, shto kje ti e Molitvenik, koga imash svoj um i mozhesh da si izmisluvash molitvi! Taka na lugjeto im sugeriraat besovite so cel da gi odvratat od duhovna borba.

Ова со молитвеникот е голема глупост.Никаде Господ не пропишал таква работа, односно таков начин на молење.

Што правиме ако те снајде некоја несрека на пат или на планина.Ти треба помош од Господ ама ти не го носиш "молитвеникот православен" и џабе ти е молење. Господ нема да сака воопшто да те слуша.Треба да се молиш првен некој да наиде со молитвеник па после да ја удриш главната молитва.

Многу сте вака интересни со тоа стсвовите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:26
Asya, абе каква атомска физика, не треба човек да знае ни атомска физика, ни математичка физика, ни грчка филозофија за да му упати едноставна искрена молитва на својот Небесен Татко.
На Бог му е многу помило кога едно детенце кое одвај научило неколку збора ги склопува рачињата и му упатува молба на Бог, кога му благодари за мама и тато, за сите учителката, кога се моли за болното свое другарче од клас, кога се моли за гладните деца итн. Такви молитви сака Бог! А не кога некој великодостојник му чита некои римувани молитви од некој си "свети милојко" и мисли дека достигнал некоја состојба на нирвана и дека неговата "богоугодна" (читај: лицемерна, плагијаторска) молитва ќе го предомисли Бог во неговите намери.
Не, Христос не учеше така. Христос во една прилика рече "кој не се понизи како дете, тој нема да влезе во Царството Божјо!"

Изменето од Pravoslaven - 30.Јануари.2009 во 00:26
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:27
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:37
Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога!    
                          филипјани 4-6

Никаде не кажува дека треба да се заземе некоја посебна физичка или психичка состојба или пак дека треба со посебни реченици да се обракаме на Бог преку молитвата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:37
Значи кога човек не се моли,тоа е грев. Незнаев.Ааа срам да ми е.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2009 во 00:46
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога!    
                          филипјани 4-6

Интересно е што стихот вели СВОИТЕ просби, а не да просбите на некој "преподобен".
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.