|
Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА |
Внеси реплика | страница <1 34567 22> |
Автор | ||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се согласувам со Марија. Бог не сака да му читаме или рецитираме молитви. Така Исус не ги учеше своите ученици. Баш ми е жал што тоа така се практикува во ткн. "православие".
|
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се разбира, молитвата „Оче наш“ е задолжително присутна. Имено, во Црквата ниедно богослужение - чин не може да се замисли без молитвата „Оче наш“. Тие воведни молитви се нарекуваат „Трисвето“, а во него влегуваат: „Цару Небесен“ (за Светиот Дух) „Свети Боже...“ (за Светата Троица), „Пресвета Троице...“ (за Светата Троица“ и Господовата молитва „Оче наш“. Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен. Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители). p.s. Патем, заборавив да те прашам дали го прочита текстот: ШТО БИЛО ПРВО: ЦРКВАТА ИЛИ НОВИОТ ЗАВЕТ, за да видиш како изгледа човек, следејќи го својот разум, а исклучувајќи го Бога, - како забегува, додека не се случи чудо и додека Бог не му го пакажа Патот и Вистината. Поздрав. Изменето од Miki_P - 30.Јануари.2009 во 19:16 |
||
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Молитвата која му ја упатуваме на Бог, доколку не е наша, тогаш таа најчесто не е искрена. Во Библијата пишува да ги искажуваме СВОИТЕ потреби пред Бог, а не потребите на некој ткн. "светител"
Ова, со читањето на молитвите, е уште еден доказ дека таканареченото "православие" е секта, а не Црква Христова. Изменето од Pravoslaven - 29.Јануари.2009 во 21:47 |
||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова не сме го знаеле дека важат само молитвите од "православниот молитвеник". Сигурно и "православната црква" гарантира 100% исполнување на молитвите изречени преку оваа "волшебна" книга. |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kakov "poraneshen pravoslaven" bil ovoj, ako ne znael nishto za Biblijata? Vprochem, toj ne veli deka bil chlen na Pravoslavnata Crkva, nitu spomenuva pravoslavie. A raskazhuva kako doshol vo kontakt so adventizmot. Vsushnost, takvite neupteni lugje, duri i "pravoslavni", koishto ne se utvrdeni vo svojata vera, se najpogodni zhrtvi za sektite. Adventistite ne chekaat nekoj da gi prasha za "Biblijata", tuku sami gi verbuvaat svoite zhrtvi, lazhno pretstavuvajki se kako hristijani. Za zhal, povekjeto od niv se zhrtvi. Изменето од Asya - 29.Јануари.2009 во 21:48 |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne sekoja molitva mu e ugodna na Boga, pa duri i da e nasha i iskrena. Molitvata e opshtenje (razgovor) so Boga, a hristijaninot treba da se nauchi da molitva kako shto e ispravno i ugodno na Boga. Ti mozhesh proizvolno i iskreno da barash neshto od tvojot zemen tatko (roditel), no toa ne znachi deka mora da mu se dopadne tvojot pristap, nitu deka treba da gi ispolni tvoite baranja. A site znaeme deka roditelite se pomeki i podarezhlivi, koga chedata se poslushni i im se opbrakjaat ugodno na roditelskata volja. Ushte povekje, taka treba da mu se obrakjame na Boga, ne proizvolno kako shto nas kje ni tekne ili vo zavisnost od nash*te "iskreni" misli i emocii, ami treba da se molime bogougdno. Molitvenite pravila se del od hristijanskata discipolina, bidejki Bog povela hristijaninot da bide discipliniran, zatoa i Sam ne vospituva (kaznuva). Изменето од Asya - 29.Јануари.2009 во 22:01 |
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно така, молитвата е разговор, општење. И сега кажи ми ти, дали кога разговараш со твоите родители или роднини, дали ти им го читаш ним она што некој друг им го кажал пред тебе? Дали ти така општиш со твоите пријатели?
|
||
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не не,молитва е кога ТИ општиш(разговараш) со бога,а кога ТОЈ разговара со тебе,е тогаш лудило (си одлепил)
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nie mu se obrakjame na Bog so molitva, a Toj ni odgovara preku Biblijata |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako mislish deka so Boga mozhesh da razgovarash kako so drugar od zabavishte ili so strina ti, bez stravopochitanie (strav Bozhji), togash shto li za tebe pretstavuva "Bog"? Hristijaninot treba dobrovolno da se potchinuva na Bozhjata volja, vo se, i za se, duri i vo molitvata. Vprochem, ti mozhesh da se molish kako shto sakash, no toa ne znachi deka Bog mora ja primi tvojata molitva. Site se molat za ljubov i mir: Hristijani, evrei, muslimani, indusi, itn., no ako Bog gi primashe site molitvi, sigurno svetot nemashe da bide vo sostojba na samounishtuvanje i raspagjanje. Rimokatolichkata crkva e najmnogubrojna, i sluzhi po nekolku misi na den, no kade li odat tie molitvi? Изменето од Asya - 29.Јануари.2009 во 23:05 |
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи ни одговорил пред да го прашаме |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На исто место каде што одат и вашите - во воздухот! Вие ги адресирате вашите молитви до Марија, но бидејќи таа не е Бог и не можа да ги чуе вашите молитви, тие завршуваат на 5-10 метри во воздухот, или 20м доколку се молите на глас, или 50-60м доколку се молите погласно, или 100-150м доколку се дерете или 500м доколку користите мегафон. Но сепак тие не стигнуваат ниту до облаците, а камо ли до немоќната (да одговори на вашите молитви) Марија, а камо ли до Бог - Кој не слуша рецитирачки молитви, папгалски повторувања, и плагијаторски говори т.е. да му се кажуваат молитви кои некој друг му ги упатил порано.
|
||
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога се молам сакам да се молам со зборови кои во моментот ми доаѓаат.... Кога би се молела по правила, тогаш тоа би било лицемерие. Сакам да му го кажам на Бог тоа што вистински го мислам, а не тоа што тој сака да го чуе. Тоа ми се чини некако лицемерно..... |
||
pmmladen
Сениор Регистриран: 21.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 333 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Никогаш не сум се молел, меѓутоа живеам многу посреќен, поисполнет, повесел живот од сите луѓе кои се молат што ги познавам лично.
Зошто? Изменето од pmmladen - 29.Јануари.2009 во 23:29 |
||
Внеси реплика | страница <1 34567 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |