|
МПЦ и спорот со СПЦ |
Внеси реплика | страница <1 678910 20> |
Автор | ||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Арно ме потсети и за тоа брате Опитен. Србите едно време велеа дека Охридската Архиепископија е бугарска, српска, грчка и не знам каква не и затоа не треба да се викаме така. А пред некое време имаше во еден дневен весник, мислам дека беше во Дневник , не сум сигурен, интервју со игуменот на Св. Прохор Пчински ( манастирот каде се одржа АСНОМ ) каде вели дека СПЦ понудила афтокефалност на МПЦ само да се смени името и да не се употребува МПЦ никаде. А сите знаеме зошто е овој предлог, од каде извира и на каде води. Поарно е се да се каже брате, премолчувањето не води никаде. Останува да се молиме сите за решавање на ова. |
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Братски брате.
како Кирил и Методиј. Таму каде што јас застанав ти продложи А дали ти знаеш дека заради таа негова духовност и благодат му се разбегаа сите монаси? Но важно Србија е света, а СПЦ исправна и канонска. |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Српската црква не само што е корумпирана и политизирана,таа работи против интересите на својот народ.Српската црква работи само за профит и нејзини лични политички цели.
Па како можеме да очекуваме оваа црква да биде наша мајка црква,кога и на народот за кој таа постои,му нема донесено ништо добро,а камоли нас. |
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
МПЦ можеби еден ден и ќе добие политичка автокефалност, ама тоа нема да и го смени статусот на расколничка ткн. "црква", како и сите други расколнички православни ткн. "цркви". Изменето од EvAngelos - 27.Јануари.2009 во 15:29 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Марко, побрзај да ја отвориш твојата тема " forumski baffet" почаа со постови за неа а овој да го ставеш како прв |
||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa shto ti go iskazha e "chist" balkanski primitivizam i makedonska malogragjanshtina! Badijala vi se SAD i Evropa, koga ostanuvate da bidete primitivci, koishto ne pochituvaat nikakvi zakoni, ni drzhavni, nitu crkovni. Ovde temata e: MPC i sporot so SPC! No, ti, zboruvash za drugi crkvi i nivnite nekogashni raskoli, i sam ne se pridrzhuvash kon svoite pravila, koishto barash drugi da gi pochituvaat. Za zhal, takva e makedonskata i balkanskata psihologija: Sekogash drug e vinoven za nash*te problemi, a koga drugite chinat bezzakonie, togash mozheme i nie, iako e protivzakonski, a koj go ferma zakonot, osobeno ako imash vujko vladika! Eeee, Makedonijo! Ako ne vrazumish Strav Bozhji, tie shest veka pod tursko ropstvo kje ti prilichat na mondensko letuvalishte, vo sporedba so makite shto sledat! Za OCA nema zoshto da se gleda "druga strana", bidejki Vselenskata patrijarhija nema pravo da se mesha vo tugja jurisdikcija. Matichna crkva na OCA e RPC, koja shto dala blagoslov za avtokefalnost. Изменето од Asya - 27.Јануари.2009 во 21:18 |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Асја ќе имаш ли храброст да го негираш ова што го напишав. Да не сакаш и дополнителни докази? Имам многу, само изрази желба. Уште многу вакви случаи ќе ти изнесам. И сите такви примери убаво говорат за еТНОФИЛЕТИЗМОТ за кој нашите соседи, НЕОСНОВАНО не обвинуваат. |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не се правдам со другите - само кажувам дека тоа што се случува е нормален процес, низ кој сите кои денес се сметаат за исправни цркви поминале. Некои - низ далеку полош процес и дури и анатемисување (на пример РПЦ и ОЦA).
Со многу работа, со смирение, со дијалог - се ќе дојде на место. Како што кажа Опитен - канонските работи се решени, и воопшто не се проблем во целата дискусија. Ова е според СПЦ, а не според МПЦ. Така што - со тек на време, ќе се најде решение. Евангелос - . |
||
Do what is right, come what may...
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne beshe raskolnichko delenjeto na Pravoslavnata Crkva od Katolichkata... ? Ili mozhebi denes povekje ne se gleda na taa delba kako na raskolnichka? Togash Pravoslavnata Crkva ne trebashe da bara dozvola za delenje od Katolichkata? Ili mozhebi toa ne vazheshe za nea?
Ili mozhebi nema toa vrska... togash za togash, a sega za sega. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
абе криво им е што од кај нас потекнува православното христијанство, и сега не негираат
|
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Raskolot na MPC ne ja chini tvojata t.n. "crkva" ispravna. |
||
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Месии, немој да правиш вакви грешки: Ne beshe raskolnichko delenjeto na Pravoslavnata Crkva od Katolichkata... ? Намерно, или ненамерно, кажуваш невистини. Не верувам дека не ја знаеш вистината дека Римокатоличката црква падна во ерес и, со самото тоа, отпадна од ЕДНАТА СВЕТА СОБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА. Црквата Христова го продолжи својот пат кон спасението на своите верни. |
||
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мики, викаш дека католичката црква паднала во ерес, а твојата продолжила по правиот пат и затоа си го земала правото да се нарече православна (христијанска никаде не се спомнува).
Таа што се нарекла православна продолжила со подвојувања на национални цркви, и сега секоја национална си тера на свој начин, слави свои национални светци. Едноставно различни се и во богослужението и календарот. Понатаму, тие националните цркви се подвоиле на регионални и маалски цркви па и тука има разлика во начините на славење на Бог И сега за која единствена Црква Христова ти не убедуваш тука на форумов? |
||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ве молам да не ја насочувате дискусијата во оваа тема во овој правец - префрлете ја на друга тема ако сакате за тоа да дискутирате.
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
Внеси реплика | страница <1 678910 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |