IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МПЦ и спорот со СПЦ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МПЦ и спорот со СПЦ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 20>
Автор
Порака
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 22:31
Јас добро знам што зборувам.Афтокефалноста не е воопшто Божја,волја,Божјата волја е тешка тема за дискусија и слободни толкувања Верувам дека кога Неговата волја ќе се изврши ќе има една вера и една нација,а со тоа и една црква.
А црквата колку што знам е создадена и постои за желбите и потребите на народот.Служи како заштитник на народот,како што служела Охридската Архепископија долги години.А наша желба е самостојно да си ја организираме сопствената црква ,настрана од туѓите национални цркви,кои служат не на Бога туку на интересите на нивните матични земји,а тие интереси не се совпаѓаат со нашите .
Голем дел од македонскиот народ и воопшто низ светот ја напушта религијата и единствено во потрага по начин за заработка на насушниот леб.Ама јас се чудам,ти што бараш со својот крстоносен поход против,Бог знае што.Сепак можеби тоа е начинот кој ти го пронајде за да заработка на твојот насушен леб.
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 22:38
Православната Црква не познава подвластувње една над друга. Тоа е овоземна категорија и е својствено на Папизмот.
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 23:01
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Јас добро знам што зборувам.Афтокефалноста не е воопшто Божја,волја,Божјата волја е тешка тема за дискусија и слободни толкувања Верувам дека кога Неговата волја ќе се изврши ќе има една вера и една нација,а со тоа и една црква.
А црквата колку што знам е создадена и постои за желбите и потребите на народот.Служи како заштитник на народот,како што служела Охридската Архепископија долги години.А наша желба е самостојно да си ја организираме сопствената црква ,настрана од туѓите национални цркви,кои служат не на Бога туку на интересите на нивните матични земји,а тие интереси не се совпаѓаат со нашите .
Голем дел од македонскиот народ и воопшто низ светот ја напушта религијата и единствено во потрага по начин за заработка на насушниот леб.Ама јас се чудам,ти што бараш со својот крстоносен поход против,Бог знае што.Сепак можеби тоа е начинот кој ти го пронајде за да заработка на твојот насушен леб.

Ohridskata Arhiepiskopija ne postoela za makedonskiot narod, tuku bila formirana od Vizantija (po ukaz na vizantiskiot car), po baranje na bugarskiot car Boris, so cel za hristijaniziranje na slovenskite paganski pleminja, i se odnesuvala na drzhavata na Bugarija. Sv. Kliment bil sovetnik na bugarskiot car Boris (zhiveel vo bugarskiot carski dvor), po chija naredba bil ispraten vo Ohrid, kade shto bil postaven za episkop.

Tvoeto svakjanje "za crkva", kako i svakjanjeto na pogolem del na makedonskiot narod, e mnogu pogreshno, shto odgovara na prashanjeto: "Zoshto Gospod ne i dava avtokefalnost na MPC"? Ochebijno, ovoj narod ne e duhovno zrel za da ima nezavisna crkva, a takov e, zatoa shto nema duhovno sozreani vodachi, za da go nauchat i povedat po prav pat.

Pravoslavnata Crkva ne e narodna tvorevina, tuku e stvorena od Hrista, Koj ja vozglavuva. Taa postoi za narodot/chovekot da zhivee vo zaednica so Boga, za da vleze vo Carstvoto Nenesno, a ne da gi zadovoluva nacionalnite potrebi i zhelbi na narodot.

Bozhjata sila e posilna od se, samo vie nemate zhiva vera vo Boga, zatoa mislite deka voljata na arhiereite na SPC mozhe da bide povisoka od Bozhjata Volja. Koga bi bila Bozhja Volja MPC da bide avtokefalna, nesomneno Bog bi ja ostvaril vashata zhelba. Megjutoa, Bog ne e "Dedo Mraz" ni demokrat, nitu mag, za da ostvaruva nerazumni zhelbi, tuku na site im dava po Svojata volja, nekomu po milosta Svoja, a nekomu, po Svojata sepravednost. Za zhal, MPC ne prosi Bozhja milost, bidejki misli deka e duhovno bogata i najstara crkva - "majka na site crkvi", i buntovno insistira na avtokefalnost, zatoa ja dobiva Bozhjata pravednost. Ako ne se vrazumi MPC, rezultatot mozhe da bide tragichen, bidejki mozhe da gi pogubi dush*te na siot narod, koishto i se dovereni. Realno, sostojbata na MPC e mnogu poseriozna i poteshka, otkolku shto vam vi izgleda.

Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 23:12
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 23:04
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Православната Црква не познава подвластувње една над друга. Тоа е овоземна категорија и е својствено на Папизмот.

Pravoslavnata Crkva ne mozhe ni da se zamisli bez poslushanie, hierarhija i (kanonski) poredok. Hristos go osuduva sekoe bezzakonie i ne dozvoluva samovolie i anarhija, kako shto chinite vie pred ochite na Boga, zgora i barate opravdanie za svoite postapki vo tugjite nepravilnosti, namesto da se pokaete. Potoa se chudite, zoshto nikoj ne ja priznava vashata samoproglasena avtokefalnost!

Pred da se voznesuvash do nebesa so isihazam, neophodno e da go razbirash Evangelieto i zakonot Bozhji! Zboruvash za ochistuvanje na srceto od strastite, a ednovremeno se obiduvash da go opravdash raskolot, koj greshi protiv prvata Bozhja zapoved. I koga velam deka ste licemeri, se navreduvate i lutite, nebare ne e vistina!

Изменето од Asya - 26.Јануари.2009 во 23:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 23:28
Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Ohridskata Arhiepiskopija ne postoela za makedonskiot narod, tuku bila formirana od Vizantija (po ukaz na vizantiskiot car), po baranje na bugarskiot car Boris, so cel za hristijaniziranje na slovenskite paganski pleminja, i se odnesuvala na drzhavata na Bugarija. Sv. Kliment bil sovetnik na bugarskiot car Boris (zhiveel vo bugarskiot carski dvor), po chija naredba bil ispraten vo Ohrid, kade shto bil postaven za episkop.

Tvoeto svakjanje "za crkva", kako i svakjanjeto na pogolem del na makedonskiot narod, e mnogu pogreshno, shto odgovara na prashanjeto: "Zoshto Gospod ne i dava avtokefalnost na MPC"? Ochebijno, ovoj narod ne e duhovno zrel za da ima nezavisna crkva, a takov e, zatoa shto nema duhovno zreli vodachi, za da go nauchat i povedat po prav pat.

Pravoslavnata Crkva ne e narodna tvorevina, tuku e stvorena od Hrista, Koj ja vozglavuva. Taa postoi za narodot/chovekot da zhivee vo zaednica so Boga, za da vleze vo Carstvoto Nenesno, a ne da gi zadovoluva nacionalnite potrebi i zhelbi na narodot.

Bozhjata sila e posilna od se, samo vie nemate zhiva vera vo Boga, zatoa mislite deka voljata na arhiereite na SPC mozhe da bide povisoka od Bozhjata Volja. Koga bi bila Bozhja Volja MPC da bide avtokefalna, nesomneno
Bog bi ja ostvaril vashata zhelba. No, Bog ne e "Dedo Mraz" ni demokrat, nitu mag, za da ostvaruva nerazumni zhelbi, tuku na site im dava po Svojata volja, nekomu po milosta Svoja, a nekomu, po Svojata sepravednost. Za zhal, MPC ne prosi Bozhja milost, bidejki misli deka e duhovno bogata i najstara crkva - "majka na site crkvi", i buntovno insistira na avtokefalnost, zatoa ja dobiva Bozhjata pravednost. Ako ne se vrazumi MPC, rezultatot mozhe da bide tragichen, bidejki mozhe da gi pogubi dush*te na siot narod, koishto i se dovereni. Realno, sostojbata na MPC e mnogu poseriozna i poteshka, otkolku shto vam vi izgleda.

Да,Охридската Архепископија е создадена од Византија,не за македонскиот народ,туку за народите каде што таа имала јурисдикција(кои се тие народи?).Создадена е во време на бугарската држава,но по кратко време во 10ти век таа држава престанува да постои,и продолжува да постои и да му служи,да го штити народот каде таа има јурисдикција и се до 18 век,кога твоите браќа придонесуваат кон нејзино укинување.Како и да е немав намера да почнам дискусија за тоа.
Црквата,е создадена од Исус и раширена од неговите следбеници,како Црква,се организирани христијаните до 4 век,кога Константин го прогласува христијанството за државна религија и кога само прогласени претставници и намесници на Исус седнуваат во тронот во Ватикан.Од тогаш црквата е една голема корумпирана политичка организација и ги застапува интересита на профитот и земските задоволства.
Според тоа,вистина е дека МПЦ нема духовно зрели водачи,но нема ни една црква во светот!
И те молам веќе да престаниш да ни ја претставуваш волјата на Бог,како уште еден од тие самопрогласени претставници,кои само,всушност ја претставуваат сопствената волја и личниот интерес.
Проблемот меѓу Четникистанската и Македонската црква е секаков но не како што ти го опиша.Проблемот е многу едноставен,политички,како и карактерот на двете цркви и бандитите кои ги владеат.Само прост човек не би го воочил тоа.

Изменето од ZoraNaSlobodata - 26.Јануари.2009 во 23:29
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2009 во 23:59
Znachi, dojdovme do zakluchok deka jas sum mnogu prosta, najprosta. No, mojata prostota ne mozhe da ja izmeni realnosta. A da se reche deka seta Pravoslavnata Crkva e edna golema korumpirana politichka orhanizacija, e laga ili nepoznavanje na istorijata na Crkvata, kako i zakonite na drzhavite niz vekovite. Grev e se shto e protiv zakonot, a toa shto ne e zabraneto so zakon ne mozhe da bide grev. Crkvata pominala niz dovolno teshki periodi niz istorijata, a crkovnata politika e neophodna za opstanokot na Crkvata kako institucija (slobodno i zakonski da dejstvuva vo drzhavite na zemjata), no pogreshno e koga crkovnata politika stanuva necrkovna, a sekoe iskrivuvanje na crkovnata politika, ednakvo kako i sekoe iskrivuvanje na Hristovoto uchenje, pretstavuva eres.

Shto se odnesuva na aktuelniot problem, SPC e vo pravo, bidejki MPC samovolno se otcepila vo 1967g., i prodolzhuva da prebiva vo raskol, insistirajki na avtokefalnost, bez da i prinese pokajanie na matichnata crkva za istiot. Uzhasno e toa shto MPC ne go priznava avtoritetot na SPC i se obiduva da iznudi avtokefalnost preku raskol. Patem, MPC goni pravoslavni hristijani na teritorija na Makedonija, a takov akt e neviden dosega vo istorijata na Crkvata. Pa, toa e strashno! Ete, ti ja narekuvash SPC - "Chetnikistantska", dodeka ednovremeno se deklarirash kako "pravoslaven". Pa, kakva e taa vasha vera ispolneta so omraza, bez proshka i pokajanie?

Изменето од Asya - 27.Јануари.2009 во 00:16
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 00:04
Смирете ја дискусијава, ќе банирам инаку!
Дневно-политичките муабети - оставете си ги настрана.

Асја - СИТЕ православни цркви кои во моментов уживаат автокефалност, ја прогласиле таа своја автокефалност еднострано и им било потребно МНОГУ време за да добијат признание на истата.
Грчката црква не добива признание од Цариград со децении, иако во Цариград е грк Патријарх.
Руската црква - 2 века и биле потребни (за потоа повторно еден период да биде во раскол, за повторно да се врати признанието).
Бугарската - 80-тина години.
Српската - околу еден век.
OCA дури добри 50 години има проблем со признанието и дури и ден денес има заради нив спор меѓу Цариград и Москва - околу тоа кој требало да даде право на автокефалност.
Така што - ајде објасни ми - како ова може да претставува проблем за МПЦ, кога со тек на времето и со заеднички напори и преговори меѓу црквите ќе се дојде до решение. СИТЕ помесни цркви го поминале тој пат, ќе го поминеме и ние.
Твоиве муабети денес, се идентични со оние со кои претходно се аргументирало дека не треба да се даде самостојна ПатријарХија на Русија, Србија, Бугарија, Грција, Америка... што значи - ќе им помине времето.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 00:21
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Смирете ја дискусијава, ќе банирам инаку!
Дневно-политичките муабети - оставете си ги настрана.

Асја - СИТЕ православни цркви кои во моментов уживаат автокефалност, ја прогласиле таа своја автокефалност еднострано и им било потребно МНОГУ време за да добијат признание на истата.
Грчката црква не добива признание од Цариград со децении, иако во Цариград е грк Патријарх.
Руската црква - 2 века и биле потребни (за потоа повторно еден период да биде во раскол, за повторно да се врати признанието).
Бугарската - 80-тина години.
Српската - околу еден век.
OCA дури добри 50 години има проблем со признанието и дури и ден денес има заради нив спор меѓу Цариград и Москва - околу тоа кој требало да даде право на автокефалност.
Така што - ајде објасни ми - како ова може да претставува проблем за МПЦ, кога со тек на времето и со заеднички напори и преговори меѓу црквите ќе се дојде до решение. СИТЕ помесни цркви го поминале тој пат, ќе го поминеме и ние.
Твоиве муабети денес, се идентични со оние со кои претходно се аргументирало дека не треба да се даде самостојна ПатријарХија на Русија, Србија, Бугарија, Грција, Америка... што значи - ќе им помине времето.

Temata e: MPC i sporot so SPC! A samo zatoa shto ti si eden od moderatorite na forumot, ne znachi deka Pravoslavnata Crkva treba da stane masonska organizacija, za sekoj da si pravi lozha kako shto saka!Pa, dosta ja zloupotrebuvate vashata moderatorska funkcija, i ti, i Messenger!

Shto se odnesuva na istorijata na Crkvata, ne postojat nikakvi zakoni i pravila, spored koi MPC bi morala da pomine isto kako RPC, BPC i drugi. Obidot da se opravda sopstveniot raskol vo tugjata greshnost, ne mozhe da bide opravdanie, bidejki e lukavstvo!

Изменето од Asya - 27.Јануари.2009 во 00:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 00:23
Не е вистина дека си проста,барем според мое искуство,гледам дека си образована и паметна.
И затоа се надевам дека ќе ја признаеш вистината дека црквите денес се само политички организации,кои служат за Бог знае какви цели.Од нивната вистински пат се забегани одамна,но фатално е што ги насочуваат нивните верници на нивен пат.А пак други,се осмелуваат себе си да се наречат намесници на Христос на земјата и да бараат јурисдикција врз целото христијанство,кога всушност тие не се претсавници на никој друг,туку на самиот Антихрист.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 02:44
ZoraNaSlobodata , imash opomena za poslednite tvoi komentari. Kako sto reche zanmaster, nesoglasuvanjeto so mislenjeto na Asya ne ti dava pravo za analiza na nejzinata lichnost ili za navreduvanje.

Poslednive komentari, zaedno so onie na zenmaster (poradi transparentnosta na negoviot komentar ) se brishat.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 03:26
Originally posted by Asya Asya напиша:

Temata e: MPC i sporot so SPC! A samo zatoa shto ti si eden od moderatorite na forumot, ne znachi deka Pravoslavnata Crkva treba da stane masonska organizacija, za sekoj da si pravi lozha kako shto saka!Pa, dosta ja zloupotrebuvate vashata moderatorska funkcija, i ti, i Messenger!

Shto se odnesuva na istorijata na Crkvata, ne postojat nikakvi zakoni i pravila, spored koi MPC bi morala da pomine isto kako RPC, BPC i drugi. Obidot da se opravda sopstveniot raskol vo tugjata greshnost, ne mozhe da bide opravdanie, bidejki e lukavstvo!

Тоа што ти имаш проблем со мене, не значи дека треба да ја труеш секоја тема со тоа.
А околу "расколот" и признавањето - само да те потсетам дека ОЦА сеуште не е призната од Цариград и сеуште ја смета за Московски огранок... така што - зборувај првин за сопствените примери, потоа за другите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 03:43
Na teritorija na SAD, OCA e edinstvena kanonska crkva. Taa dobila avtokefalnost od svojata matichna crkva - RPC, koja shto prva ispratila pravoslavni misioneri na amerikanskiot kontinent. Iako Vselenskata patrijarhija ne ja priznava OCA, sepak nema vlast ni pravo da ja proglasi za raskolnichka.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 03:51
Истото може да го тврдиме во сите останати примери на формирање на нови цркви и нивното непризнавање. Секоја новоформирана црква тврди дека е единствена канонска во рамки на својата јурисдикција - и секоја останата црква го оспорува тој аргумент. Типичен пример за ова е Бугарската Егзархија, која се формира на доста несоодветен начин (а патем - е една од малкуто православни цркви кои ја признаваат ОЦА - но и покрај тоа, имаат цркви на нејзина територија, со што директно го нарушуваат признанието кое го дале!).
Факт е дека ОЦА не е призната од Цариград и е причина за долгогодишен спор меѓу Цариград и Москва.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2009 во 05:58
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Истото може да го тврдиме во сите останати примери на формирање на нови цркви и нивното непризнавање. Секоја новоформирана црква тврди дека е единствена канонска во рамки на својата јурисдикција - и секоја останата црква го оспорува тој аргумент. Типичен пример за ова е Бугарската Егзархија, која се формира на доста несоодветен начин (а патем - е една од малкуто православни цркви кои ја признаваат ОЦА - но и покрај тоа, имаат цркви на нејзина територија, со што директно го нарушуваат признанието кое го дале!).
Факт е дека ОЦА не е призната од Цариград и е причина за долгогодишен спор меѓу Цариград и Москва.

OCA nikogash ne bila pod jurisdikcija na Carigrad, a nejzina matichna crkva e RPC, koja shto e avtokefalna crkva i ne mora da odgovara pred Vselenskata patrijarhija, koja nekakonski se mesha vo tugji jurisdikcii, kade shto nema vlast. Matichnata crkva za svojata odluka (formiranje na nova jurisdikcija) treba da go izvesti Konstantinopol i drugite pomestni avtokefalni crkvi, koi treba da ja prifatat ili mozhat da ja odbijat od nekoja svoja subjektivna prichina, no nemaat pravo da se meshaat vo vnatreshnite raboti na druga crkovna uprava, t.e. tugja jurisdikcija.

OCA ne tvrdi nishto, no spored kanonite na Pravoslavnata crkva, vo eden grad ne smee da ima dva ili povekje episkopi, t.e. faktite potvrduvaat deka OCA e edinstvena kanonska crkva na teritorija na SAD. Sporot pomegju Moskva i Konstantinopol e poradi pretenziite na vlast na Vselenskata patrijarhija von nejzinite granici, shto ne znachi deka OCA e nekanonska. Naprotiv. Vselenskata crkva vo SAD ne e kanonska.

Samo ne znam, od kakvo znachenje e seto toa za reshavanje na problemot na MPC? I treba li nekoj da te potseti, moderatore, deka temata se odnesuva na MPC i sporot so SPC?! Taka, spored svoite pravila, ako sakash da diskutirash za BPC ili OCA bi trebalo da otvorish nova tema, a ovde se diskutira za MPC i SPC, konkretno za sporot pomegju niv.

Изменето од Asya - 27.Јануари.2009 во 06:05
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.