IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Каков образовен систем сакате?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Каков образовен систем сакате?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 17:32
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Deneska na rabota im kazuvam za diskusiite na ovaa tema i 'zelbite" na forumdziite kakov obrazoven sistem sakaat.Edna koleshka mi rece vaka:-Jas sakam obrazoven sistem vo koj na prvo mesto rabotata kje bide vrednuvana navreme odnsono platata sekoj mesec da mi bide isplatena na vreme za da ne moram opteretena od doma za -isklucenata struja;iskluceniot telefon;-neplatenite smetki za gradinka;-neplatenite navreme smetki za krediti da vlezam vo ucilnica i poluotsutna i so mislite doma kako kje napravam rucek i na shto da napravam. Bi sakala obrazoven sistem vo koj direktotkata koja do vcera so mene stoeshe vo hodnikot i zboruvashe za kasnenjeto na platata da ne me opomenuva da odam na cas oti mi ide da i se zavrtam i pred site da i kazam da ne mi se pravi rabotnik oti ja znam kakov nerabotnik
beshe.I bi sakala obrazoven sistem vo koj roditelite kje naucat da si prezematdel od krivicata za situacijata so neucenjeto na decata zatoa shto kako roditeliimaat obvrska da gi kontroliraat decata kade im odat, kolku ucat, kolku nosat domashni.Jas ne prokomentirav, ama iskreno znam deka za 90% od rabotite e vo pravo kolku vie da se bunite i da prodavate demagogija deka platata ne e vazna.

Добро во ред, колешката на мама се пожалила на општата и сопствената среќа/несреќа во која 90% од луѓето се наоѓаат, но пред се професионалноста треба да преовладува штом еднаш го поминеш прагот на месото каде што работиш.
Секаде по светот важи правилото-да си ги оставиш личните проблеми пред да влезеш низ вратата кај што го вадиш лебот.
Парите се најважен двигател во животот зошто тие се задолжени да ја осигураат нашата егзистенција и примарни потреби. Никој не работи само од љубов, тоа го знаеме сите. Но, кога ќе настане една масовна појава, во која секој на секого му е крив, тоа ќе се врти во круг така до бесконечност.
Мислам сепак дека на работа треба да работиме, дома за дома да си гледаме. Замислете само која атмосфера е каде 99% од колегите ти се расејани, уморни, напнати, непријателски расположени.
Затоа-ДИШИ ДЛАБОКО!!!! и пренасочи се на попозитивниот дел од сето тоа, секогаш треба да се сетиме „зошто сме таму„.
Знам дека ова малку потешко се применува во реалноста но, сите кои работат за минимални средства во животот предолго живеат во веќе неподнослива неизвесност и прашање на време е само-каде е крајот на нивните нерви.

Изменето од GlenKlouz - 21.Јануари.2009 во 17:34
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 23:32

А работникот на тезга на пазар е редовни исплатен?
А докторите и медицинските сестри се редовно исплатени?
А работникот на лента во фабрика е редовно исплатен?
А продавачката во малиот колонијал е редовно исплатена?
А келнерот во кафичот е редовно исплатен?
А девојката во бутик е редовно исплатена?
А..........

Ако сите горенаведени се ресеани, тмурни, тажни, нерасположени, намуртени, НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ ДА РАБОТАТ КВАЛИТЕТНО заради тоа што не им е исплатена платата на време.............што ќе се случи со сите нас......???????????????????????????????????????????????
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 00:27

Deneska na rabota im kazuvam za diskusiite na ovaa tema i 'zelbite" na forumdziite kakov obrazoven sistem sakaat.Edna koleshka mi rece vaka:
-Jas sakam obrazoven sistem vo koj na prvo mesto rabotata kje bide vrednuvana navreme odnsono platata sekoj mesec da mi bide isplatena na vreme za da ne moram opteretena od doma za
-isklucenata struja;
iskluceniot telefon;
-neplatenite smetki za gradinka;
-neplatenite navreme smetki za krediti
da vlezam vo ucilnica i poluotsutna i so mislite doma kako kje napravam rucek i na shto da napravam. Bi sakala obrazoven sistem vo koj direktotkata koja do vcera so mene stoeshe vo hodnikot i zboruvashe za kasnenjeto na platata da ne me opomenuva da odam na cas oti mi ide da i se zavrtam i pred site da i kazam da ne mi se pravi rabotnik oti ja znam kakov nerabotnik beshe.
I bi sakala obrazoven sistem vo koj roditelite kje naucat da si prezematdel od krivicata za situacijata so neucenjeto na decata zatoa shto kako roditeliimaat obvrska da gi kontroliraat decata kade im odat, kolku ucat, kolku nosat domashni.
Jas ne prokomentirav, ama iskreno znam deka za 90% od rabotite e vo pravo kolku vie da se bunite i da prodavate demagogija deka platata ne e vazna.

Da,mamamd,platata e najvazna od se.Megjutoa roditelite na site deca koi se dojdeni da ucat,sekojdnevno se sudiraat so istite problemi.Jas ne veruvam deka vo ovaa usrana drzava nekoj ima redovna plata.Skoro site se borime za gola egzistencija.Megjutoa site rabotat.Zadovolni ili ne od nemaj kade moraat da go odrabotat mesecot za da gi izdrzuvaat tie deca,da plakaat privatni casovi(zasto nezadovolnite prosvetari ne uspevaat  ili ne sakaat da gi naucat decata)da gi platat svoite smetki,da kupat osnovni raboti itn.Razlikata e vo toa sto site imaat 8 casovno rabotno vreme cela godina(bez raspusti)Site osven onie koi najmnogu se bunat a se nafatile da rabotat so ziva materija-decata.
Imam prijatelka koja raboti vo konfekcija.Moze da se sluci da gi raboti i site nedeli vo mesecot(zasto sabotite se obavezni)Skoro sekoj den ima 8+2 casa rabota.Samo sto ovie +2 ne se plateni prekuvremeno,a treba.Se slucuva da raboti prva smena,pa vecer treta,utre vtora.I mora da raboti,i mora da postigne norma zasto namesto 6000 ke dobie 4000na krajot na mesecot
I,da,sakam obrazoven sistem vo koj ke se vrednuva znaenjeto a ne profesijata na mama i tato
Sakam nastavnici koi ke gi navlecat ucenicite na ucenje(zasto ima takvi,a zemaat ista plata so drugite)
Sakam nastavnici na koi site deca ke im bidat isti
So koi ke ja delime grizata za decata a nema da si ja prefrlame topkata
Sakam nastavnici so koi ke imame zaednicko  pole na sorabotka
a ne nastavnici koi na sekoe nase prasanje gi krevaat ramenata kako zombi i se zalat na se i sesto a najmnogu na platata i nevospitanite deca
SAKAM EFIKASNO SKOLSTVO
PRIFATLIVA PROGRAMA
NADGLEDNI SREDSTVA
ZADOVOLNI NASTAVNICI
NE JA SAKAM OPACINATA NA ZAPADOT, KOJA SE TRENIRA VRZ NASITE DECA
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 08:03
Ај па вие, плата, плата! Што сте запнале толку за таа плата?!изненадување
Како рекле нашите стари: „Џабе работи, џабе не седи“ голема%20насмевкаплазење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 12:47
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

А работникот на тезга на пазар е редовни исплатен?
А докторите и медицинските сестри се редовно исплатени?
А работникот на лента во фабрика е редовно исплатен?
А продавачката во малиот колонијал е редовно исплатена?
А келнерот во кафичот е редовно исплатен?
А девојката во бутик е редовно исплатена?
А..........

Ако сите горенаведени се ресеани, тмурни, тажни, нерасположени, намуртени, НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ ДА РАБОТАТ КВАЛИТЕТНО заради тоа што не им е исплатена платата на време.............што ќе се случи со сите нас......???????????????????????????????????????????????

I izlez da molcime i da ne se bunime, zatoa shto drugite taka pravele.  pa tokmu toa e zborot, drzavata saka kvaliet vo rabotata, saka pazarna ekonomija epa mora da plati. Sekoj onoj shto doagja na rabota pritisnat od bremeto na sekojdnevieto kolku i da saka ne moze da bide uspeshen vo svojata rabota.
I mesto da nabrojuvame koj se ne dobil plata treba da barame nacin site da dojdeme do faza koga toa nema da ni se slucuva mesto da gi osuduvame onie koi ne molcat i ne go prifakjaat sistemot- Traj, molci nigde ne e poarno!
Katadnevno citame kako drzavnite funkcioneri gi krshat drzavnite avtomobili vo soobrakjajki so stolbovi, so konji i toa avtomobili koi koshtaat kolku 10godishni rabotnicki plati. dali nekoj prashuva za kvalitetot na rabotata na tie funkcioneri drzavo unishtuvaci???? Ne, udirame po onie isti kako nas, ama se razlikuvaat samo po toa shto vekje im prekjipelo i ne sakaat da molcat. I iskreno jas moeto dete ne sakam da mi go uci nekoj poltron koj molci! Shto moze toj da mi go nauci deteto?????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 14:03
се надевам дека ќе дојде и тој ден,кога и Македончето ќе го крене својот глас,кога ќе и покажеме на власта дека народот е поважен од нивните хирови и лакомштилаци...навистина се надевам...иако...не гледам нешто такво во блискава иднина...патриотизмот премина во национализам,хуманоста во себичност а среќата во конфузија...со еден збор анархија...но нашиот Бог рекол-трпение,спасение...очигледно некој сака да ја провери нашата граница на трпението
и да,мамамд и јас сакам професори кои ќе го научат моето дете кои се вистинските морални норма
не сакам полтрони кои ќе му ја веднат главата и ќе му ја убиваат идејата,ќе го учат дека молчењето е злато
сакам здрав наставнички кадар полн со дух
неоптеретен од секојдневиево
(но и такви родители)
само така ќе излеземе од лавиринтов на лудило кој ни го наметнаа незрелите политичарчиња
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:53

Се е ок тоа што го напиша мамамд. Апсолутно се сложувам со идејата сите да земаме плата РЕДОВНО........па кој луд не би се сложил????

Но за жал тоа е како ТРЕБА ДА БИДЕ ........
А ние живееме во сегашноста, во реалноста, па мора да размислуваме како Е......

а ситуацијата Е каква што Е.....а тоа значи не земање плата редовно.....

Да се дигне гласот апсолутно сум ЗА....молчење никако.....
Но зборот ми е дека има места каде што треба да се дигне гласот........тоа сигурно не е во училницата.....изнадери им се на децата, биди нерасположен и раздразлив и ќе го решиш проблемот со нередовната плата.........МА ТРАГИКОМИЧНО.......страшно

Дигнете го гласот таму кај што треба........кај претпоставените.........ама не......вие таму молчите исплашени од фактот дека сте заменливи и дека секое кревање на глас може да значи загрозување и на таа нередовна плата што ја земате......

Народот убаво рекол.......НЕ МОЖЕШ НА МАГАРЕТО, ПА УДРИ ПО САМАРОТ.........

Немојте ве молам незаинтересираноста за учениците и неквалитетните знаења што ги пренесувате да ги правдате со непостоењето на стимуланс како платата..........стимуланс и во услови на нередовна плата треба да ви биде ВНАТРЕШНИОТ МОРАЛЕН СУДИЈА, СОВЕСТА..........какви генерации произведувате

секој чест на исклучоци..........а постојат доста......

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 09:52
Nashive debati za zal  izleguvaat kako razgovor megju gluviot i slepiot i odat vo prilog na ona shto go zboruvame.Nikoj nikogo ne slusha.
Vredi li da se ubeduvame deka nastavnikot e natcovek...Supermen..koj do portata na shkoloto kje se nervira deka nema plata...ama shtom vleze vo shkolo kje zaboravi... ????
...nikade...ama nikade..jas ne rekov deka treba da se odmazduva na decata,...deka decata mu se krivi... ama takov bez volja...optereten so problemite kutriot toj/taa verojatno mu se gleda na liceto...se odrazuva vo rabotata kako shto na decata im se odrazuva vrz ucenjeto makata i tezinata shto ja nosat od doma od makite i tezinata na bezrabotnite roditeli...
..nema nacin kako nastavnikot da gi motivira...pa ne se decata debilni...ja znaat realnosta...deka ucenjeto vo poslednive 17 godini ne vredi ni 3 pari... Poslednive 17 godini vredi partiskata knishka...i zatoa decata ne ucat...si zemaat partiska knishka...

a nie vozrasnite kje fantazirame kakov obrazoven sitem sakame...samo toa i ni ostana...da fantazirame...
Кон врв
KSENIJAN Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 08.Декември.2008
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KSENIJAN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 22:28
Opravduvanje nema za nikoj. Do pred izvesen period mislev deka site nastavnici se isti. Si ja gledaat rabotata kako sto treba, se grizat za decata (ucenicite), sorabotuvaat so roditelite. Mislev deka site si ja znaat rabotata. Ama ne bilo taka. Sega ne sum samo nastavnik, tuku i roditel. I eve ti gi problemite. Ima dosta nastaven kadar koj sto misli deka imaat grb i nikoj nisto ne im moze. Ustite im se do usinjata. Rabotat dve-tri godini i ti drzat predavanja. Nemaat nikakva kultura, a sorabotkata so roditelite im e "spansko selo". Problemite doagaat od eden del na nastavnici koi "letaat vo oblaci". E sega da ne gi zaboravam i roditelite. Znaci imam pari i moeto dete moze da go obrne ucilisteto naopaku. Gresna parola. Vospituvanjeto na decata momentalno e nula. Toa prvo doaga od doma. Roditelite treba da znaat deka nastavnicite nemaat volsebni stapcinja. Op i deteto e izgradeno kako licnost. Treba da svatime deka vo ova vreme na transformacii site treba da imame trezni glavi. Za dobroto na decata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 14:03

Сакам образовен систем кој ќе ми понуди да учествувам во проекти за време на студиите. Да видам како се прават истражувањата практично а не само да бубам теорија вака и вака се прави истражување.

Сакам праксааааааа!!!!!!!!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 15:34
shto tolku palamudenje  ,..ne znam,...obrazovniot sistem treba da bide samo,...efikasen!,....a, shto se podrazbira pod toa?,...pa,sigurno ne,... se shto sega vazi vo nego,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:02
PRVO: Sakam obrazoven sistem vo koj ke se uci kako i dosega no so daleku pomal materijal, ( ne sum optimist deka ke se smeni nesto mnogu, ova e dovolno). Na pr. od tolkavi knigi po fizika jas go znam edinstveno prviot Njutnov zakon , a od hemija H2O

VTORO: Toa sto na daskalicata ne i odgovara platata ic ne me interesira, zasto idi kaj mene na dukan i kupuva roba na 2-3 pati, i ne me prasuva od kaj jas ke najdam pari, ama jas sum tolku fina i kulturna sto so nasmevka ja docekuvam i ja isprakam a na primer i mene pred oci ne mi se gleda od trosoci.

TRETO: Zaklucok: Sekoj neka si ja brka rabotata tamu kaj sto e staven a za problemite neka si razmisluva vo slobodnoto vreme.

P.S. Ako nekoj ne e zadovolen od platata vo gradinka, neka mi go otstapi mestoto, jas cekam veke 7 godini.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2009 во 23:20

Nashive debati za zal  izleguvaat kako razgovor megju gluviot i slepiot i odat vo prilog na ona shto go zboruvame.Nikoj nikogo ne slusha.
Vredi li da se ubeduvame deka nastavnikot e natcovek...Supermen..koj do portata na shkoloto kje se nervira deka nema plata...ama shtom vleze vo shkolo kje zaboravi... ????
...nikade...ama nikade..jas ne rekov deka treba da se odmazduva na decata,...deka decata mu se krivi... ama takov bez volja...optereten so problemite kutriot toj/taa verojatno mu se gleda na liceto...se odrazuva vo rabotata kako shto na decata im se odrazuva vrz ucenjeto makata i tezinata shto ja nosat od doma od makite i tezinata na bezrabotnite roditeli...
..nema nacin kako nastavnikot da gi motivira...pa ne se decata debilni...ja znaat realnosta...deka ucenjeto vo poslednive 17 godini ne vredi ni 3 pari... Poslednive 17 godini vredi partiskata knishka...i zatoa decata ne ucat...si zemaat partiska knishka...

a nie vozrasnite kje fantazirame kakov obrazoven sitem sakame...samo toa i ni ostana...da fantazirame...

знаеш што...на крај ќе не убедиш дека сепак си во право

Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 21:48
Ете што се жалата за платата ,излезе и нов правилник за казнување на просветниот кадар,така со отстапување на оцената во негатива се наградува платата за 15% наредната година или се намалува за 10%,тоа е и за основните и за средните училишта.
Е сега со тоа излегоа и нови стандарди и критериуми за оценување по кои ќе се тестираат сите ученици и во основните училишта,а за да биде Хаосот поголем оценувањето е по некаква Блумова теорија(која е словенска,значи препишана од страна на бабите и дедовците во бирото за уназадување на образованието)и е дополнителен експеримент,исто за да биде законитоста поголема овој правилник се донесува на 30 декември 2008 година,што ќе рече на половина учебна година,и сега на кој материјал и по која метода ќе се оценуваат децата,за на крај да прашам каде се сега просветарите да се збунат ,да штрајкуваат образованието да го подигнат на некое друго ниво или покасно ќе сфатат дека и тоа што им го дадоа сега ќе им гп земат.!!!
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,236 секунди.