IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7273747576 97>
Автор
Порака
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 01:35
Originally posted by ana_t ana_t напиша:

Asya, stvarno bez pricina i dokazi govorish raboti , koi mene me zacuduvaat.
Od dosega se shto imam prochitano za primenuvanje na Isusovata molitva, shto e priznavam malku, bidejki nikogash onaka ne sum bila skoncentrirana samo na nejze, ama sum sretnuvala niz pravoslavnata literatura shto sum ja chitala, nikogash ne sum sretnala deka nemoze da ja primenuvaat hristijani koi se vo brak, naprotiv treba da se obidat, a dali ke se zdobijat so darot na umnosrdecnata molitva, toa sepak e Bozja rabota.
Konkretno vo knigata na otec Tadej, e daden primer kako eden hristijanin vo brak se zdobil so toj dar.Isto imam sretnato deka mnogu duhovnici(monasi) vo pismenata korespodencija so svoite duhovni cheda gi upatuvaat da ja primenuvaat Isusovata molitva vo svojot zivot.
Isto i jas, poznavam moi bliski luge bracen par koi se duhovni cheda na Dedo Naum, i koi se trudat da zhiveat hristijanski zivot so svoeto semejstvo, po nivniot zhivot gledam deka se polni so radost i so verba deka so ljubov ke najdat spasenie. Eve i jas i mojot soprug sme duhovni cheda na monah od Strumichkata Eparhija, i mozham lichno da posvedocham so koja ljubov nashiot duhoven otec ne vodi i ne sovetuva, i se pravi so ljubov, i jas t.e. moeto srce ja chustvuva taa ljubov, i bez da bara toj od mene jas samata sakam da se trudom da bidam poslushna na sekoj sovet shto od nego go pobaruvam.
Sekoe dobro,lesni posti, i sakam da ostaneme vo kontakt i da si spodeluvavme iskustva.....

so ljubov

Obrazlozhi, shto jas govoram bez prichina i dokazi? I sama dokazhi (ako mozhesh) so realni argumenti i fakti, sprotivno na moeto tvrdenje. Vistinata se dokazhuva so realni fakti, a ne so chovechki mislenja.

Jas, nikade i nikogash ne sum rekla deka brachnite hristijani ne treba da ja primenuvaat Isusovata moltva. Naprotiv, smetam deka e mnogu polezna. Vprochem, ne postojaat molitvi za monasi, koishto ne vazhat za mirjani, no se raboti za nachinot na zhivot. A isihazmot e monashko dvizhenje, koe poteknuva od IV vek, i go praktikuvale monasite hermiti (pustinici, otshelnici), koishto zhiveele oddelno vo kolibi ili peshteri. Zborot "isihija" znachi "molchanie", t.e. vnatreshna ili srdechna molitva. Znachi, isihastite se podvizhuvale molchejki vo samotija (ne se odnesuva na osamenost), oddalecheni od svetot, kade vo molitva, potpolno se zatvarale vo svoeto srce, i celosno mu se posvetuvale na Boga. Megjutoa, hristijanite mu sluzhele na Boga i do pojavata na isihazmot, i naogjale spasenie. Zatoa, pogreshno e svakjanjeto deka vo otsustvo na darot na t.n. umnosredechna (postojana) molitva, chovekot ne mozhe da najde spasenie, ili deka toj (patot na isihazmot), e edinstven, kako shto poropoveda vladikata Naum. Jas, iskreno gi zhalam negovite duhovni cheda, bidejki neznaat poinakva i podobra duhovnost, i sami se zhrtvi na negovoto samovolie i prelest. Vie pogreshno mislite deka jas ja napagjam lichnosta na vladikata Naum, zatoa shto go razoblichuvam samo negovoto uchenje.

Изменето од Asya - 12.Декември.2008 во 01:46
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 01:41
Драга Ана,

не труди се. Ти ништо не знаеш. Ти живееш во мракот на расколот и ќе го наследиш пеколот, но нашата многу многуценета просветлена Асја е „член “ на призната Црква и таа се знае.

Ах, ја читам и срцето ме боли. Сакав многу да напишам, но постојано ги пишувам и бришам зборовите и ненаогам, зборови со кое можам да го изразам моето чуство, за кое, предвреме знам, таа, ќе го нарече лицемерие.

Некој кој себе се смета за првооделенец или полошата варијанта, учел ама недоучил, а застанал на расксрсниците(форумите) и проповеда за она што доволно не го знае па дури и се осмелува да суди и пресудува за духовата состоја на докажани старци, на еден Владика и не само еден владика туку и за цела Црква, според мене е крајна дрскост или според теолошкиот речник, гордост и самодоволност до таа мера што премиува во безумие.

Јас и ти и сите овде во Македонија и кои лично го знаме и сме го случале о.Наум и неговите монаси, не знаеме ништо и сме во мрак и прелест и сето тоа што сме го научиле од нашите духовници е прелест, а таа од Америка, која кога и да го отвориш компјутерот ќе ја видеш онлајн знае се. Некоја чудна духовност

Затоа те молам, не се труди, и не си го троши времето бадијала, поарно фати ја бројаницата и моли се за нејзината жална душичка.

Но ми е мака за недоволно упатените кои мора (а се надевам и дека меѓу нив има разумни правилно да пресудат)да ги слушаат овие озлобувања и полувистини упатени кон нашиот Владика Наум и нашата света Црква која со вековите не чувала од духовното и световното ропство. Незнам како би можел да покажам колку не е во право за тоа што го говори и ако би можел срцето да го раскинам би го раскинал за да го покажам спротивното.

И за крај, знам пак дека ќе имам реплика, зашто нејзиното смирение не ќе и даде да не одговори, но го молам семилостивиот Господ да ми даде смирение и љубов да издржам и премолчам и место да се правдам со љубов да се молам за неа.

Христос помегу нас.

простете ми и помолете се за мене.

Изменето од Опитен - 12.Декември.2008 во 01:44
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 02:02
Asya, posleden pat si opomenata da prestanesh so kritikuvanje na konkretni lichnosti samo zato sto ne go delish nivnoto veruvanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ana_t Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana_t Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 02:26
E i ke bide.......
Pomolete se i za mene
Кон врв
ana_t Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ana_t Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 02:35
Za Asya
Forumot ne go sfakam kako mesto sa dokazuvanje, tuku sa onaka chovecko mislenje i so ljubov spodeluvanje na iskustvo i stavovi, i sum zbuneta bidejki za Isusovata molitva, mene mi izgleda deka i dvete ja odobruvame, ja sakame i tuka sme na ista strana zatoa i sakav da spodelime iskustvo.
Vo tebe ne gledam neprijatel, ti posakuvam sekoe dobro vo Boga i moli se za mene

Pozdrav
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:04
Св. Григориј Палама во својата прекрасна проповед за Воведение на Пресвета Богородица во храмот, објаснува како Богородица живеејќи долги години во Светињата на светињите, живеела во осама, оддалечена од луѓето, во длабока исихастичка молитва кон Бога. Таму, Таа се припремила за својата идна задача - да посредува за човечкиот род и да ги носи на земјата плодовите од тоа посредништво. Преку својата осаменост и постојано созерцавање на Бога, Пресветата стана најкомуникативната личност во Црквата.

Повлекувањето на монахот од светот не значи несоцијалност, исто како што ни световноста не значи комуникативност. Навистина е прекрасно како несветовните монаси се отворени кон сите, како тие го примаат секој човек како икона Божја и свој брат. Навистина, духовно понапредните и облагодатени монаси можат да го успокојат секој човек, па колку и да е тој збунет и вознемирен.

Архимандрит Георгиј Капсанис
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:18

Повлекување на монахот од светот значи бегање од Христовата заповед да ОДИМЕ во светот и да го проповедаме евангелието. Не велам дека прават грев, но далеку од тоа дека тие треба да бидат некој пример, некаков репер за добри верници, или ангели на земјата како што некои православни ги нарекуваат.

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:24
Тие во Света Гора. Кој ги разбрал што прават?

Со што допринесуваат за ширење на вистината?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:36
Еве како проповедаат монасите од Света Гора (тука и тука)

Дури и принцот чарлс својот мир го наоѓа таму. А како проповедате вие седејќи во фотелја на интернет????

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:39
Ауфф па ти се утепа од проповедање за светлината (за која и самиот рече дека си слеп хи,%20хи...)
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:41
Јас не се фалам дека проповедам. Ниеден христијанин за себе не се фали. Фалбите водат до високоумие и себељубие, која е основна пречка за духовниот раст.

Монаштвото го презира патот на себељубие. Монасите се одрекуваат од својата волја, и со својот преобразен и просветлен ум, дури и од пештерата, му проповедаат на светот.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:45
Да, ти не се фалиш дека проповедаш, ама сепак проповедаш за светлината која не ја гледаш т.е. за која си слеп. А затоа пак се дрзнуваш и да судиш кој колку проповеда и кој седи на фотеља а кон не.
Монасите во пештера проповедаат на лилјаците, а христијаните идат во светот и им проповедаат на луѓето - онака како што Христос им заповеда!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 23:49
Братче, те молам не ги испревртувај моите зборови. Еве, дури и BBC зборува за проповедта на светогорците.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 00:08
Originally posted by makarios makarios напиша:

Еве како проповедаат монасите од Света Гора (тука и тука)Дури и принцот чарлс својот мир го наоѓа таму. А како проповедате вие седејќи во фотелја на интернет????

Принцот Чарлс се прошетал, другиве направиле атракција од тоа да го афирмираат туристичкото место, и така.

Макариос, голем дел од верниците немаат финансиска можност да ја посетат Света Гора. Како тие да дојдат до овие монаси специјалисти?

Тоа ти е како апостолите кога проповедале во градовите и селата, во секое место кога ке пристигнат да си отворат едно канцеларииче за верски прашања надвор од градот на некое тешко достапно место.И кој е заинтересиран од лугето да оди во канцеларијата на апостолот.

Или уште подобро за нив да не шетаат многу сето тоа да било во околината на Ерусалим , па лугето од цел свет што ги интересира нешто за новата вера (христијанството) трк во Ерусалим на едукација.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7273747576 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,570 секунди.