IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - неверникот ќе постане ли верник?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

неверникот ќе постане ли верник?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 18>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 11:31
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Само го потврди тоа што го реков во претходниот пост. Братче Kingdavid  ти не си бил Атеист туку неопределен.

Jas go rekov svoeto, deka bev ATEIST , na momenti i ANTITEIST, ne veruvav deka ima Nekoj gore , razbiras?

No, ti kako go definiras zborot ateist, toa e tvoja rabota. Pozdrav!
Се е јасно, сам со своите коментари се побиваш. Оној кој не знае зошто е тоа за кое се декларира дека е, тогаш тоа и не е.

Ne znam kade se pobivam so moite komentari, no prosteno ti e, cedo Bozje Malku da se nasalime
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 11:43
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Originally posted by polzavce polzavce напиша:

... Накратко, моралните вредности во едно општество се променлива
категорија. Вредносниот систем се менува ( не толку брзо), но
континуирано. На пример денеска како една од врвните вредности во општеството е поседувањето пари, општествена моќ и влијание...
...
Историјата покажува дека порано
вредностите биле поинакви. Општеството било засновано на она што денес
го викаме -вистински вредности-.
..

А што, порано (пред 1000, 2000, 5000 години) не биле истите тие врвни вредности? изненадување
Кои се тие вистински вредности кои биле во поранешните општества,а кои ги нема денес
?збунетост

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

... Мислам дека Ateist не се налути, (а и не треба да се налути) на
мојот пост, затоа што употребив изрази што се наоѓаат во неговиот
потпис, па само малку ги разместив, за да се потврдат зборовите на
Спасителот Господ Исус Христос: „...со каква мерка мерите, со таква ќе ви се мери...“ (Свето Евангелие, според светиот апостол и евангелист Марко, 4 глава, 24 стих.

Значи му враќаш „мило за драго“, така?намигнување И, за тоа наоѓаш оправдување во наведените зборови на Исус „со каква мерка ...“!

Хм,размислување!
Нели оваа погоре цитирана христова изјава е иста со старозаветната „око
за око, заб за заб“? И нели е контрадикторна со онаа „ако тој тебе по
левиот образ, ти заврти му го десниот“?изненадувањезбунетост
Зошто не се однесуваш по оваа вторава, па да му го завртиш и другиот
образ, туку се фаќаш за „око за око ...“ уф, не, се фаќаш за „со каква
мера ...“голема%20насмевка

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

... Дали е тоа потврда дека тие (10 Божји заповеди) ти се допаѓаат,
дали ти се важни, и мили и дали би сакал да ти се патеводителка во
животот?

Да не ги анализираме сите 10 заповеди. Да ги споредиме само 6-та и
9-та. Шестата вели „Не убивај“. Не потенцира ниту ближен, ниту далечен.
Едноставно, не убивај и точка! Ова е сосема разбирливо и прифатливо и
за мене. Но, деветата вели: „Не сведочи лажно, против ближниот свој“.
Ова значи дека против тој што ти е далечен, можеш да сведочиш лажно. А,
под „ближен“ не се сметаат сите луѓе, како што некои објаснуваат, туку
и бог (таткото) и господ (Исус Христос) јасно кажуваат дека под поимот
ближен се мисли на евреите. Ако се мислело поинаку, тогаш заповедта би
била „Не сведочи лажно“ и точка! Ниту против ближен, ниту против
далечен.

1)Bratce Ateistu, ke ti kazam nesto... Do svoite 23
godini bev ATEIST.Pred toa jas ja nemav citano Biblijata, ... Dodusa,
ja imav citano Ilustriranata Biblija za deca ...

Тоа е исто како јас да кажам знам да свирам, а да имам само два пати
фатено инструмент во рака. На други теми имам пишано дека јас на сите
мои пријатели, со кои дискутираме за религијата, и кои се декларираат
за верници (а ја немаат воопшто прочитано библијата), им велам: „тој
што сака да не верува во бог, нека ја прочита библијата.“ Но, не како
романче и од таму да прифаќа се здраво за готово. Туку да мисли со
своја глава зошто е така, да анализира! Дури тогаш може да се осознае
вистинската вредност на библијата (религијата).

... Za mene religijata bese kako sto veli dragiot
prijatel Anakin, "Veronautika", se dodeka eden moj drugar ne stana
Jehovin svedok i jas sakav da go spasam da ne veruva vo gluposti, da mu
najdam dupki vo ucenjata, zasto bese dobar covek i bev zacuden kako
moze odednas da veruva vo takvi raboti i sakav da mu gi kazam
protivrecnostite sto "palea" kaj site vernici.No, toj na sekoe moe prasanje imase odgovor,taka da me zainteresira da gi proucuvam negovite knigi i Biblijata ...

Ете, ова е уште една потврда на она што погоре го реков. Претходно ти
лично да си ја имал прочитано библијата (а не само други книги кои ја
напаѓале) ќе си знаел што и како да го прашаш пријателот и да не
потпаѓаш под негово влијание. Овака, ти си бил неспремен кога си влегол
во дискусија со него и нормално е дека тој ќе те „преобрати“. Си се
запрашал ли како тоа, ти за 23 години „атеизам“ си дозволил тој за
толку кратко време, со само „неколку збора“ да те убеди? Хе, за тоа има
специјални методи, техники на „убедување“ на кои ти си подлегнал. Дури
после преобратувањето ти си почнал да ја читаш библијата, но тоа сега
веќе е читање со предубедување. Значи, ти прво во себе си прифатил
одредено учење и, сега ова читање на библијата всушност го подразбираш
како надградување на веќе прифатеното. На крај, дозволете ми една компарација на оваа тема (преминување од неверник во верник) со тема која навидум би изгледала оф топик.Колку пратите мода? Дали сакате да сте во „тренд“? Дали (секогаш) носите она што е „денес“ модерно? Дали ви се променливи вкусовите?Јас, уште од најрана младост не сум ја практикувал модата. Со текот на годините сум изградил еден свој стил на облекување, еден свој вкус за убаво, елегантно, практично ... и не отстапувам од тоа. Ова не значи дека не пратам што се случува во модата. Далеку од тоа. Можеби во тој нов бран ќе се појави нешто што ми се допаѓа, што е по мој вкус, но друга работа е дали ќе ја прифатам секоја модна новотарија. Еве, еден по пластичен пример. Лани на мода беше облека со на пр. портокалова боја и „сите“ купуваа и носеа таква облека. Оваа година модерна е на пр. дреч зелената. Повторно сите купуваат дреч зелена. Мене ниту на крај на памет не ми паѓа да купам облека со такви бои. Јас ги сакам пастелните бои. Ова е само за боите. Истото важи и за се друго.Мислам дека ја разбирте мојата алузија! Се додека човек нема изграден став за нешто, можно е да потпаѓа под секакви други влијанија. Меѓутоа, опасно е ако „скрос“ ја затвори вратата. Таа треба да биде малку „подотворена“ за нови работи. Р.Ѕ. Без навреда кон останатите, но мислам Меси најубаво ќе ме разбере!

Zlatnik, spored tvoeto zboruvanje izgleda deka ti ja imas procitano Biblijata dobro, taka li e?

No po tvoite pisuvanja vo postovite i razmisluvanjata gledam deka nemas nikakvo poznavanje od Biblijata.

Drugo, jas veke 10 i kusur godini ja citam Biblijata i vo mene nema tronka somnez dali Bog postoi ili ne.

E sega, jas sum spored tebe lekoveren ili glup koga i posle tolku vreme veruvam vo Bog
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 18:05

Макариосе, атеизмот не е „негативен однос кон бог“. Барем не во таа смисла на значењето на зборот „негативен“ (непријателски). За да имам негативен однос кон некого, пред се тој треба да постои и јас треба него да го познавам.

Доволно е да го посочам комунистичкиот атеизам на овие простори:
бог е системот, пророк е некоја личност, на пример Тито, или Сталин. Се прави култ кон таа личност. Наместо именден во спомен на светителот, се слави роденденот на лидерот.

Се прави пародија од се и сешто:
Наместо Рождество - нова година, наместо Влегување во Ерусалим - фестивал Цветници, наместо Воскресение - 1ви мај и така натаму. Наместо Литургија - паради по улиците, кои имаат строго утврден редослед (се држат за каноните).

На погребите, нема парастос, но сепак има - некоја еминентна личност чита текст, а се полагаат вештачки венци.

Сите плачат по култот - и кога е болен, и кога умира. Значи, наместо покајни солзи - солзи кон култот. Идолизација: Тито кафето го пиеше непровриено - и ние така го сакаме, Тито стануваше во 7 сабајле, и имаше задолжителна дремка во 3 попладне - па и ние така правиме!

Целата оваа пародија претставува негативен однос кон Бога. Бркањето и забраната на верски слободи претставува негативен однос кон Бога. И така натаму.

Еве, за да полесно бидам разбран, да речам на пр. дека јас и ти се познаваме и, дека поради твоите мислења, јас имам негативен став кон тебе. Тоа донекаде е разбирливо и прифатливо. Но, како можам да имам негативен однос кон твојот комшија, кого воопшто не го познавам? Пази, овој твој сосед дури и навистина постои, што значи дека поголема е веројатноста да имам негативен однос кон него, отколку кон бог, нешто што не постои! Значи, мојот атеистички однос кон бог повеќе би се рекол дека е индиферентен. Дури, се прашувам дали и овој термин е соодветен, бидејќи индиферентен може да се биде и кон неко работи кои реално постојат! Едноставно јас неможам да имам никаков однос кон бог, па според тоа и негативен, непријателски ...

Индеферентоста кон Бога претставува агностицизам. Агностиците сметаат дека стварноста не може да се спознае, и не се уверени во постоењето на Бог (но не значи дека го негираат, само не може да се уверат).

Догми во атеизмот? Пази која поврзаност на работите правиш! „Антитеизмот е неверие, тој е чист материјализам и има врска со нихилизмот“!
Од каде пак сега ја извади оваа поврзаност?
Ајде, еве да прифатам дека во основа антитеизмот е неверие, но биди конкретен. Тоа е неверие во бог.

Мала исправка: неверие во Бог (со големо Б).

Кој е тој Серафим Роуз на кој постојано се повикуваш?

Eвгениј Роуз, родум од Сан Диего, во протестантско семејство. Разочаран од плиткоста на протестантизмот, тој го напушта, и поминува низ многу филоЗофски учења и религии. Бил агностик, будист, и тн., и на крајот станал православие, како што самиот вели: Кога влегов во православен храм на Литургија, срцето ми затрепери, и во тој момент сфатив дека го пронајдов својот дом.

Се замонашил и формирал монашко братство во Платина, Калифорнија. Се претставил пред Господ во 1982, а по неговото упокојување, се имаат случено многу чудеса, и денеска во православието го сметаме за светител.

Ај што верувате во бог и во Исус и така и така, некако да имам разбирање за вас. Но, да веруваш во некои серафими или други „просветлени“ навистина ви се чудам. Толку ли лесно потпаѓате под нечие влијание? Некој малку попаметен да „склепа“ 2-3 добро поврзани мисли, со малку подлабока филозофска содржина (која тешко некој да ја разбере), вие веднаш „паѓате“. Но, и покрај тоа, не велам дека сте безумни, ниту дека сте без здрав разум, како што вие милувате да речете за нас, кои не веруваме во бог.

Јас само го изложувам неговото здраворазумско расудување, кое е математички и логички издржано, а сметам дека е и лесно разбирливо.

Е ајде де кажете, кој е тој друг светоглед кој ги нуди одговрите на сите прашања кои ги постави погоре. Што ни’ нуди побожниот живот?

Вечен живот.

Како настанал светот?

Бог го создаде, со Својата Премудрост.

Каде, во кој простор бог го сместил светот што го создал?

Бог, а не бог, ги создал и просторот и времето.

Каде, во кој простор бог престојувал пред да се реши да го прави светот?

Основните принципи на секој систем на знаење не може да се пристапи од самото знаење, туку тие мора да бидат дадени однапред; тие не се предмет на научна демонстрација, туку на вера.

Со други зборови, не можеш да докажеш некоја равенка, врз основа на самата таа равенка, или на последиците кои произлегуваат од равенката.

Исто така, не можеш да го врзуваш Бог со природните законитости, кои се создадени од Него.

И на крај, како неможе светот (според науката) да се создаде „ниодшто“ (како што велиш ти), а бог да може? Значи, како се создал бог од „ниодшто“?

Прочитај го претходниот одговор.

На крај, нели сите „заглавуваме“ на истото прашање - што било на почетокот?

Бог е беспочетен.

Разликата е во тоа што науката за тоа дава разни објаснувања, и она што денес го дава како теорија, утре (врз основа на согледувања, испитувања...) истата таа наука го негира. Значи се остава простор за разни можни одговори. За разлика од науката, теологијата вели дека бог го создал светот и точка. Нема што тука повеќе да му ја мислиш. А како „доказ“ за тоа се повикува на „несоборливата“ библија. Така пишува таму. Амин.

Исто како што не можеш да дефинираш некои аксиоматски поими, како што е точката на пример. Точка си е точка и крај. Амин.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 07:59
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Опитен, ednash napishav osvrt za onoa sto se podrazbira denes pod terminot "religiozen chovek" i togash rekov deka 90% od lugjeto se nekakvi vernici od nezanenje, strav ili interes. Strav od kazna i ultimativno posmrtno odenje vo pekolot i interes za dobivanje nagradi od Boga, a ultimativno posmrtno smestuvanje vo Rajot.

Ti so tvojov posleden komentar samo go potvrdi toa.    

Za mene lichno, ova e onoa sto ne treba da se narekuva religioznost, bidejki toa ne e pat na osoznavanje, tuku pazar za kalkuliranje i dobivanje na idealizirana vechna sekja i blagodat.

Izvini sto vo mojava replika go koristam tvojot komentar, no vo momentov toj e najprikladen za poentata sto sakam da ja napravam. Mozheshe istoto da bide kazhano od bilo koj drug chlen i ve molam moeto javno razmisluvanje da ne se prifati kako navreda upatena kon nikogo, tuku kako analiza i konstatacija za motivite na vernicite od SITE religii. Sledenjeto na teologii i dogmi od strav ili interes ne e religioznost.

така е Меси, се сложувам со тебе иако не треба да ги судиме и обвинуваме таквите кои сеуште не се издигнале над двата подолни и непотполни степени, зашто и ние самите сме дел од нив.

Вистина најубаво и од Бога е благословен синовскиот однос со Него но за да се постигне тој, заради нашата паднатата и од страстите заробена природа, тој однос треба да го градиме и се избориме за него.     
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 10:53
На почетокот сакам да напоменам дека иако овие постови изгледаат дека се оф топик, тие сепак не се, бидејќи преку нив всушност се изразуваат разликите меѓу неверниците и верниците, а соодветно на тоа и дали и зошто некој станува верник или не.
Originally posted by makarios makarios напиша:

Доволно е да го посочам комунистичкиот атеизам на овие простори: бог е системот, пророк е некоја личност, на пример Тито, или Сталин. Се прави култ кон таа личност...

Ете, и ти, како и многу други, атеизмот го мешаат со комунизмот, со Тито со ...

Комунизам
, според основната дефиниција, е едно бескласно општество во кое секој ќе работи според можностите, а ќе му се дава според потребите. Дали е тоа апсурдност, апстрактност или е некое хипотетично општество - во тоа не завлегувам. Тие земји кои се декларираа како „комунистички“ всушност никогаш и не беа тоа. И, тие земји не го измислија атеизмот! Тие само го прифатија секуларизмот, односно одвојување на државата од религијата. Воопшто не беше забрането религиското делување. Зарем постоењето и осамостојувањето (стекнувањето на автокефалност) на МПЦ не е доволен доказ за тоа? Дали беше забрането верското образование како во средно така и на факултет? Дали беше спречена верска активност во црквите и другите верски објекти на МПЦ и другите верски заедници? Зошто го критикувате „комунизмот“? Дека не дозволи мешање на свештеници во водењето политика? А зарем треба? Ами, нели и бог заповеда (во книгата на Јов) „тие кои ќе се оддадат на духовниот живот, да немаат мешание со световниот“? Значи бог е тој кој брани мешање на духовното и световното, а не „комунистите“.
     Атеизам, е неверување во бог. И тоа постои многу, многу пред да дојде „комунизмот“. Независно од политичка убеденост и припадност. Знаеш ли колку атеисти има во Германија, Франција, Америка ...? А тие не се комунистички земји. Или се, а?

... Мала исправка: неверие во Бог (со големо Б).

Како и секогаш, можеби си приметил, јас многу внимавам на граматиката и правописот. Секако, тоа не значи дека не правам грешки. Но, во овој случај строго се придржувам кон правилата, кои велат дека општите именки се пишуваат со мала буква, а личните со голема. Ако е така, тогаш верувам дека општиве именки: река(и), планина(и), град(ови), бог(ови) ... се пишуваат со мала буква. А доколку се работи за Вардар, Кожуф, Велес, Аллах (Јехова, Исус Христос, Вишну, Зевс, Мардук) се разбира дека се пишува со голема. Во твојот случај за кој бог се работи? Има ли име тој бог? Погледни во сите мои постови ќе видиш дека секаде Исус (и други имиња на богови) го пишувам со голема буква.
Сосема друга работа е ако ти (и тие како тебе) сакаш да му придадеш некое поголемо значење Нему, по голема почит на Тој во кој веруваш. Незнам, веројатно мислиш дека така, со тоа субјективно рассудување, ќе стекнеш по голема милост кај Него ...?ма%20ајде

Кој е тој Серафим Роуз на кој постојано се повикуваш?

Eвгениј Роуз, родум од Сан Диего, во протестантско семејство. Разочаран од плиткоста на протестантизмот, тој го напушта, и поминува низ многу филоЗофски учења и религии. Бил агностик, будист, и тн., и на крајот станал православие,

Абе, види сеА! Ме остави во мисла! размислување
Дали снемало веќе религии, за да се приклучи кон некоја друга, или човеков немал повеќе време т.е. умрел? збунетостне%20знам
Ах, да! И уште една (нејасна) работа!

...како што самиот вели: Кога влегов во православен храм на Литургија, срцето ми затрепери, и во тој момент сфатив дека го пронајдов својот дом...

Ме интересира, дали и што велел кога влегувал во претходните вери?

Е ајде де кажете, кој е тој друг светоглед кој ги нуди одговрите на сите прашања кои ги постави погоре. Што ни’ нуди побожниот живот?

Вечен живот.

Како што вие постојано се повикувате на библијата кога нешто сакате да потврдите, докажете, така и јас во вакви прилики сакам да докажам дека навистина сум бил во право кога во мојот текст „Еуфорија на догмата“ сум го воочил и сум го пишал следново:

...
3. Желбите на луЃето се третиот принцип.

Нормално е секој човек да посакува да живее убав, мирен, среден живот, живот во изобилие и благосостојба, живот исполнет со љубов и разбирање. И, како најголема желба на сите луѓе во минатото и денес е желбата за подолг, односно вечен живот. Знаејќи ја психологијата на народните маси, умните свештеници ги искористуваат овие нивни желби за своја корист. Особено за оваа последна желба. Имено, им проповедаат на луѓето: живејте и правете како што ви велиме НИЕ, оти тоа е по божја воља, бидејќи после вашата смрт, кога ќе дојде судниот ден, а тоа е многу скоро, вие ќе воскреснете и ќе живеете вечно. Арно ама, тој „скорешен” ден веќе неколку илјади години никако да дојде. И нема да дојде. Бидејќи ако дојде тоа би значело пропѓање на религијата, затоа што ќе нема што повеќа да се очекува и со што да се заплашува народот! А тој треба да се држи во покорност!

Како настанал светот?

Бог го создаде, со Својата Премудрост. ...
Бог е беспочетен.

Ете, повторно истото за кое претходно зборував. Од нас (т.е. од науката) барате се до танчина да ви се објасни, до најмалиот атом како настанал, какви реакции се случувале, дури и што ќе биде после милион години ... а вие само „бог го создаде светот“, „тој е беспочетен“! Бог може да биде беспочетен, од „ниодшто“, а праатомот неможе?!
Туку, аЈ, нека ви биде! Ве разбирам.доста%20есреќа
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
nelson Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Регистриран: 11.Октомври.2008
Поени: 6313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 10:54
nevernikot vernik?...moze i vernikot nevernik!
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 11:36
Да де! Се подразбира!голема%20насмевка
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 13:54
KINGDAVID edno pisano delo kaj site ne ostava ist vpecatok , biblijata e sepak pisano delo od covecka raka ...

ili Gospod navistina se simna vo Makedonija    , pa i im se obrati na makedoncite

Makarios, ete poradi edna takva molitva na MRT vo sekoj slucaj mnogu podobro e sto crkvenite raboti si bea odvoeni od drzavnite ... koj si saka da se moli ke si pojde vo crkva, pa i neka vo mislite si komunicira so Bog, no nekoj da ne zamajuva na TV i da ni pusta necij glas koj im se obraka na zaspanite makedonci koi sega se osvestile .... mnogu nevkusno
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 17:11
hahha...reklamata seuste e nemam videno(ne bev tuka)...ama mozam da zamislam od komentarive...ah ke moram da ja najdam izbrisanata MTV....zatoa grujo naplatuva od firmite 7500 den godisno za radiodifuzna taksa....lele so napravi OSTVARUVAME !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 17:36
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

... koj si saka da se moli ke si pojde vo crkva, pa i neka vo mislite si komunicira so Bog, no nekoj da ne zamajuva na TV i da ni pusta necij glas koj im se obraka na zaspanite makedonci koi sega se osvestile .... mnogu nevkusno

Што? И такво нешто даваат на ТВ? И, велат дека сме биле „заспани“? лутина
Абе тие навистина не се нормални! лутина 
Ма велам јас, во најскоро време атеистите ќе бидат спалени на клада од страна на овие кои самите себеси се сметаат за будни!
Како да излезам и да гласам за овие „моралниве“, овие блажени дегенерици, кои својата интелектуална ограниченост, својата бедност (блажени се бедните по дух) сакаат да ја наметнат и на другите.
Како тргнала работава, Македонија не само што била прва земја во која се проширило христијанството, туку, по се изгледа, ќе биде и последна која ќе го практикува. Насекаде луѓето стануваат се посвесни и посвесни, само ние (тек сега) се „освестуваме“!

Некои велат, господ нека ни’ е напомош. Но, јас велам, бидејќи нема господ, значи нема кој да ни’ помогне!тага
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 18:19
Originally posted by nelson nelson напиша:

nevernikot vernik?...moze i vernikot nevernik!
Дедо ми покоен на пр. кој си го окрка како мал од свештенството, или од баба ми сестрата која после масовниот масакр кој во втората светска војна го спроведоа фашистите врз нејзиното село(она се спаси бегајќи)само затоа што беа од друга етничка припадност, станаа атеисти, а по политичко убедување огнени комунисти.

Но во разговорите со нив, можеше да се забележи дека тие всушност се повеќе разочарани од црковните догми и свештенството, но некако тоа си го поврзале со Бог. Во смисла ако имало Бог, не ќе дозволеше да се случи тоа и тоа... но тоа е последица одново на недоволна информираност. Имено дека постоеле и други кои зборувале и зборуваат за Бога и невидливите светови но на драстично поинаков начин, со многу поконкретни објаснувања отколку оној кој ним им бил презентиран во младоста од институционалните цркви, дури и наметнуван со закани.

И една интересна вистинска анегдота, за тетката од баба ми(покојна):
Тргнала од балканов со авион за Дубаи, кај ќерка си и зетот. Но линијата не беше директна(појма немала-т.е. не разбрала кога и објаснувале) и пристигна во Јордан, не забележувајќи дека се наоѓа на погрешен аеродром. Таа не знае ниту еден странски јазик, припроста жена е. Кога се свестила каде е, исплашено и разочарано изустила:
- „Е, Боже мој, боже мој, каде ли си сега да ми помогнеш?„
во истиот момент и пријде една жена, југословенка, и ја запраша:
- „Бабо, да не имате некој проблем? Можам ли да ви помогнам!„ - и и помогна материјално да стигне до целта, Дубаи.

Коинциденција? За нејзе незнам, не ја прашав... За атеистите секако да. За мене НЕ! Тоа беше водство, импулс од дневната енергија како велиме ние прахристијаните. Секому меѓутоа божествениот свет му остава на слобода да ги препознава истите и по нив се раководи или не.

Изменето од Majkl - 23.Јануари.2009 во 18:26
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2009 во 18:45

Но во разговорите со нив, можеше да се забележи дека тие всушност се повеќе разочарани од црковните догми и свештенството, но некако тоа си го поврзале со Бог.

Па и денес е ваква иста ситуацијата....
Луѓето велат види го попот си јаде пржени колбаси и јајца во петок.....

Го поврзуваат однесувањето на еден свештеник кое не е во согласност со религиските норми со непостоењето на Бог......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
НАИВЕН НА МАЈКА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nelson Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 01:35
pa so e toa cudno...sekogas i segde ljugeto se ogledaat na nekogo...od sekogas postoelo idolopoklonstvo ..i ke postoi...poradi odnesuvanjeto na politicarite postoi izreka politika e k*rva!...sprema toa odnesuvanjeto na politicarite se povrzuva so odbojnost sprema politikata...znaci koj kako gleda...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2009 во 02:15

Комунизам, според основната дефиниција, е едно бескласно општество во кое секој ќе работи според можностите, а ќе му се дава според потребите.

Tokmu kumunizmot e opshtestvo koe e najdosledno po zhivotnite principi na Hristijanstvoto. Ako po nekoja sluchanost vo kumunizmot Crkvata bshe postavena na piedestal, togash kje mu peeja najdlaboki religiozni hvalopojki... kje se veleshe deka Carstvoto Bozhje od nebesata na krajot pristigna i na zemjata, onaka kako sto beshe odeskogash proreknuvano.

Ama bidejki Crkvata so teologijata beshe shutnata nastrana...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.