IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали фрлањето по крстот е христијански чи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали фрлањето по крстот е христијански чи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 23:06
    Библијата пишува: "Славете го Господовото име"!

Изменето од izvoren - 20.Јануари.2009 во 23:13
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 23:19
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Ме интересира дали некаде во библијата има стих кој би рекол нешто како: Славете Ме на сите можни начини....или нешто слично..........со тоа би можело да се оправда фрлањето на крстот и некои други обичаи.........

Дури сега навлегувам во религиските прашања, ги проучувам, анализирам........па ако има некој таков дел.......кажете ми.......

Божји благослов во твоите проучувања Polzavce.

Таков дел во Библијата нема. Во Библијата Исус рекол да Му се поклонуваме на Бог во Дух и Вистина (Јован 4то поглавје), а не пред икона, со свеќа во рацете или слично.
Во Библијата Исус не учи во нашите молитви да му се обраќаме дирекно на Бог, а не да бркаме врски преку светци посредници.
Никој во Библијта не се помолил на светец, туку сите се молеле дирекно на Бог. Мислам дека тоа е добар аргумент на кој вреди да се обрне малку внимание.
Во Библијата никаде не се вели дека среќата ја добива оној на кој ќе му се падне некакво си париче при вртење на леб или пак оној кој ќе фати некое дрво во форма на крст. Таквото поимање на "среќата" е непознато во Библијата. Во Библијата среќата е Божјата благонаклоност, Божјиот благослов, а тој го добиваат не оние што играат лотарија со парички у лепчиња и не оние што скокаат по дрвени фигури во форми на крст, туку оние кои ги учат Божјите заповеди И ГИ ИЗВРШУВААТ. Исус тоа јасно го кажал: "Блажени сте вие кои ги слушате Божјите заповеди и ги извршувате."

Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 23:37
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Библијата пишува: "Славете го Господовото име"!

Што значи тоа името на Бог да му се слави?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јануари.2009 во 23:49
Псалм: 105:1 Славете Го Господа, повикувајте Го Неговото име, навестувајте ги Неговите дела меѓу народите!

Можеби погоре лошо напишав, целта ми беше да кажам дека Библијата кажува дека само Бог треба да се слави, односно да го повикуваме Него т.е. Неговото име.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 09:19
Хм, ... критизирам (Спирос), обвинувам (Зидарски) ... размислување
Не, тоа не ми беше намерата. Јас само сакав да воочам на неправилностите кои се присутни. Но, ајде, еве да прифатам дека е така. Ги критикувам и ги обвинувам тие кои се изјаснуваат како верници, но не ги почитуваат заповедите дадени од бог (да се крштева со дух), туку прават такви дела кои не се дадени од бог, кои не се пишани во библијата, односно прават обичаи кои самиот човек, со тек на време, ги востановил и модифицирал, ги прилагодил на „современите“ услови (да не речам ги „похристијанизирал“!). Која е намерата на сето ова не сакам да пишувам, бидејќи сигурно ќе се најде некој кој ќе најде „објаснување“ и ќе ме критикува поради тоа, ќе ме негира ...! Затоа секој сам нека си даде одговор.
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

... Дури сега навлегувам во религиските прашања, ги проучувам, анализирам...

Браво Полжавчеаплаузне%20вреден
Би бил среќен ако мојот совет (или подобро речено предлог) има ронка влијание врз начинот на кој „влегуваш“ во разгледување на оваа проблематика. Продолжи така и понатаму. Немој да чувствуваш било каква несигурност или страв од нешто!големо%20гушкање

Р.Ѕ. Спиросе, извини, но не разбрав што сакаш да кажеш со ова?!?!?
Originally posted by spiros spiros напиша:

... Златник, дали со твојата искрена вера и крштавање би ја подржал правата суштина на овој светол ден?  

збунетост
изненадување

Изменето од Zlatnik - 21.Јануари.2009 во 09:21
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 10:11
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Ги критикувам и ги обвинувам тие кои се изјаснуваат како верници, но не ги почитуваат заповедите дадени од бог (да се крштева со дух),

Не сакам да забегувам од темата, но и ја би сакал да те искритикувам тебе бидејќи се дрзнуваш да "критикуваш и обвинуваш" за нешто што очигледно не го познаваш.
Во Библијата нема заповед дадено до верниците да крштеваат во дух. Кажано е дека Исус ќе крштева со дух, но никаде не е кажано тоа за верниците. Никаде не е дадена таква заповед на верниците.
А дека крштевањето треба да биде во вода тоа е јасно објаснето во случајот со покрстувањето на етиопјанецот (Дела 8,36) и од симболиката која ја користи апостол Петар (1 Петрово 3,20-21).
Поздрав.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
gospel Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Април.2008
Поени: 405
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gospel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 12:01
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Ги критикувам и ги обвинувам тие кои се изјаснуваат како верници, но не ги почитуваат заповедите дадени од бог (да се крштева со дух),

Не сакам да забегувам од темата, но и ја би сакал да те искритикувам тебе бидејќи се дрзнуваш да "критикуваш и обвинуваш" за нешто што очигледно не го познаваш.

Во Библијата нема заповед дадено до верниците да крштеваат во дух. Кажано е дека Исус ќе крштева со дух, но никаде не е кажано тоа за верниците. Никаде не е дадена таква заповед на верниците.

А дека крштевањето треба да биде во вода тоа е јасно објаснето во случајот со покрстувањето на етиопјанецот (Дела 8,36) и од симболиката која ја користи апостол Петар (1 Петрово 3,20-21).

Поздрав.

Точно така. Исус е Тој кој што крштава со Дух Свети.
Едните со Дух Свети, а другите со Оган(ватрено крштевање), да не даде Господ да бидеме од овие вторите.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 13:19
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

... Ги критикувам и ги обвинувам тие кои се изјаснуваат како верници, но не ги почитуваат заповедите дадени од бог (да се крштева со дух),

Не сакам да забегувам од темата, но и ја би сакал да те искритикувам тебе бидејќи се дрзнуваш да "критикуваш и обвинуваш" за нешто што очигледно не го познаваш...

Не, воопшто не се дрзнувам. Ти се дрзнуваш што од една страна се обраќаш на таков начин, а од друга страна што правиш извртување на мојот пост. Така испаѓа кога се вадат одделни реченици од целиот контекст. Овој горецитиран дел од твојот пост е школски пример за тоа.
Би било убаво да се даде целата смисла на реченицата:

Хм, ... критизирам (Спирос), обвинувам (Зидарски) ... размислување
Не, тоа не ми беше намерата. Јас само сакав да воочам на неправилностите кои се присутни. Но, ајде, еве да прифатам дека е така. Ги критикувам и ги обвинувам тие кои се изјаснуваат како верници, но не ги почитуваат заповедите ..

Од болдираното недвосмислено може да се заклучи дека јас мојот „критизерски“ став го земав условно Гледаш и на почетокот што велам „ Не, тоа не ми беше намерата...“ Во спротивно, ако не ја прифатав таа условност, ќе требаше посебно да објаснувам, а со самото тоа сметав дека ќе биде покомплицирано. Работава испаѓа дека сега е покомплицирано.голема%20насмевкаплазење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 13:29
Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Nejkam da sudam samo sakam da go kazam mojto mislenje okolu ovaa tema...Frlajeto na krstot ne go svkjam kako paganska rabota tuku go svkjam kako blagoslov od BOG zosto toj so kje eteni na BOG itn...

pa toa e toa
se nesto si sfakjate
ognjevite bile sfateni paganski
frlanjeto krst vo voda ne bile sfateni

cela ova religija e kup sfakjanja i nesfakjanja, za nekoja cel ili osuda
KOREOGRAFIJA E TOA NA RELIGIJATA ni cekor ponapred ni cekor ponazad

Изменето од anakin - 21.Јануари.2009 во 13:30
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 19:43
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by Pentakostalec Pentakostalec напиша:

Nejkam da sudam samo sakam da go kazam mojto mislenje okolu ovaa tema...Frlajeto na krstot ne go svkjam kako paganska rabota tuku go svkjam kako blagoslov od BOG zosto toj so kje eteni na BOG itn...
pa toa e toase nesto si sfakjateognjevite bile sfateni paganskifrlanjeto krst vo voda ne bile sfatenicela ova religija e kup sfakjanja i nesfakjanja, za nekoja cel ili osudaKOREOGRAFIJA E TOA NA RELIGIJATA ni cekor ponapred ni cekor ponazad

Se soglasuvam Anakin...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 20:51

... на тој ден ги покануваме сите што сакаат да му ја вратат правата намена на денот да се (како возрастни и свестни) крстат, според примерот ИСУСОВ!

Златник, дали со твојата искрена вера и крштавање би ја подржал правата суштина на овој светол ден?

поздрав

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 21:33

... на тој ден ги покануваме сите што сакаат да му ја вратат правата намена на денот да се (како возрастни и свестни) крстат, според примерот ИСУСОВ!

А тие што се крстени како бебиња несвесни што да прават?
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2009 во 21:59
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

А тие што се крстени како бебиња несвесни што да прават?

Дај БОЖЕ сите свестно да го сторат тоа на овој (или друг) светол ден та во љубов и мир да живеат со сите а посебно со оние кои веруваат на Името на Милоста БОЖЈА (Исус) како што доликува на вистинскиот верник!

АМИН
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јануари.2009 во 00:09

spiros, а тие што се крстени како бебиња несвесни што да прават?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.