|
Дали фрлањето по крстот е христијански чи |
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Автор | |||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Библијата пишува: "Славете го Господовото име"!
Изменето од izvoren - 20.Јануари.2009 во 23:13 |
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Божји благослов во твоите проучувања Polzavce.
Таков дел во Библијата нема. Во Библијата Исус рекол да Му се поклонуваме на Бог во Дух и Вистина (Јован 4то поглавје), а не пред икона, со свеќа во рацете или слично.
Во Библијата Исус не учи во нашите молитви да му се обраќаме дирекно на Бог, а не да бркаме врски преку светци посредници.
Никој во Библијта не се помолил на светец, туку сите се молеле дирекно на Бог. Мислам дека тоа е добар аргумент на кој вреди да се обрне малку внимание.
Во Библијата никаде не се вели дека среќата ја добива оној на кој ќе му се падне некакво си париче при вртење на леб или пак оној кој ќе фати некое дрво во форма на крст. Таквото поимање на "среќата" е непознато во Библијата. Во Библијата среќата е Божјата благонаклоност, Божјиот благослов, а тој го добиваат не оние што играат лотарија со парички у лепчиња и не оние што скокаат по дрвени фигури во форми на крст, туку оние кои ги учат Божјите заповеди И ГИ ИЗВРШУВААТ. Исус тоа јасно го кажал: "Блажени сте вие кои ги слушате Божјите заповеди и ги извршувате."
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што значи тоа името на Бог да му се слави? |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Псалм: 105:1 Славете Го Господа, повикувајте Го Неговото име, навестувајте ги Неговите дела меѓу народите!
Можеби погоре лошо напишав, целта ми беше да кажам дека Библијата кажува дека само Бог треба да се слави, односно да го повикуваме Него т.е. Неговото име. |
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Хм, ... критизирам (Спирос), обвинувам (Зидарски) ...
Не, тоа не ми беше намерата. Јас само сакав да воочам на неправилностите кои се присутни. Но, ајде, еве да прифатам дека е така. Ги критикувам и ги обвинувам тие кои се изјаснуваат како верници, но не ги почитуваат заповедите дадени од бог (да се крштева со дух), туку прават такви дела кои не се дадени од бог, кои не се пишани во библијата, односно прават обичаи кои самиот човек, со тек на време, ги востановил и модифицирал, ги прилагодил на „современите“ услови (да не речам ги „похристијанизирал“!). Која е намерата на сето ова не сакам да пишувам, бидејќи сигурно ќе се најде некој кој ќе најде „објаснување“ и ќе ме критикува поради тоа, ќе ме негира ...! Затоа секој сам нека си даде одговор.
Браво Полжавче Би бил среќен ако мојот совет (или подобро речено предлог) има ронка влијание врз начинот на кој „влегуваш“ во разгледување на оваа проблематика. Продолжи така и понатаму. Немој да чувствуваш било каква несигурност или страв од нешто! Р.Ѕ. Спиросе, извини, но не разбрав што сакаш да кажеш со ова?!?!?
Изменето од Zlatnik - 21.Јануари.2009 во 09:21 |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не сакам да забегувам од темата, но и ја би сакал да те искритикувам тебе бидејќи се дрзнуваш да "критикуваш и обвинуваш" за нешто што очигледно не го познаваш.
Во Библијата нема заповед дадено до верниците да крштеваат во дух. Кажано е дека Исус ќе крштева со дух, но никаде не е кажано тоа за верниците. Никаде не е дадена таква заповед на верниците.
А дека крштевањето треба да биде во вода тоа е јасно објаснето во случајот со покрстувањето на етиопјанецот (Дела 8,36) и од симболиката која ја користи апостол Петар (1 Петрово 3,20-21).
Поздрав.
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Точно така. Исус е Тој кој што крштава со Дух Свети. Едните со Дух Свети, а другите со Оган(ватрено крштевање), да не даде Господ да бидеме од овие вторите. |
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Би било убаво да се даде целата смисла на реченицата:
Од болдираното недвосмислено може да се заклучи дека јас мојот „критизерски“ став го земав условно Гледаш и на почетокот што велам „ Не, тоа не ми беше намерата...“ Во спротивно, ако не ја прифатав таа условност, ќе требаше посебно да објаснувам, а со самото тоа сметав дека ќе биде покомплицирано. Работава испаѓа дека сега е покомплицирано. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa toa e toa se nesto si sfakjate ognjevite bile sfateni paganski frlanjeto krst vo voda ne bile sfateni cela ova religija e kup sfakjanja i nesfakjanja, za nekoja cel ili osuda KOREOGRAFIJA E TOA NA RELIGIJATA ni cekor ponapred ni cekor ponazad Изменето од anakin - 21.Јануари.2009 во 13:30 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Se soglasuvam Anakin... |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
izvoren
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А тие што се крстени како бебиња несвесни што да прават? |
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дај БОЖЕ сите свестно да го сторат тоа на овој (или друг) светол ден та во љубов и мир да живеат со сите а посебно со оние кои веруваат на Името на Милоста БОЖЈА (Исус) како што доликува на вистинскиот верник! АМИН |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
spiros, а тие што се крстени како бебиња несвесни што да прават? |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |