|
Исусова молитва - исцелител |
Внеси реплика | страница <1 1617181920 29> |
Автор | |
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не знам дали го пречитуваш тоа што го пишуваш??? Каков Лутер, какви бакрачи, какви нововерци - таквите барај ги на друго место, можеби уште вечерва ќе ти се јават и ќе те „охрабрат“ да се „бориш“ до крај. Чувај, Господи. Изменето од Miki_P - 12.Јануари.2009 во 20:13 |
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|
AlDra
Сениор Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Go odrabotija svoeto spasenie? Bravo be! Cccccc tuku ajde... ke ti preporacam edna Kniga, se vika Biblija a mozes da ja najdes i kako Sveto Pismo ili Bozja Rec. Ako ne mozes da ja najdes, kazi mi ke se potrudam da ti najdam Edna. Procitaj nesto od Bozjoto Slovo pa ke razgovarame. Moze?
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божјото Слово - Светото Писмо, потпомогнато со тоа што е постаро од Него и следува по Него - Светото Предание, се секојдневна моја храна, од светиот апостол Јаков кој вели „верата без добри дела е мртва“. Дали „нешто“ те „блокира“ за ова да неможеш да го сфатиш. Верувам, а и гледам, дека со јазикот наш Македонски, немаш проблем, тогаш каде да се обидам да го најдам изворот во твоето криво верување!?
Изменето од Miki_P - 17.Јануари.2009 во 21:44 |
|
|
|
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aha , znaci imas Sveto Pismo. Togas pocni da go citas. Ona sto te lazat sveto predanie, ova-ona, ne postoi. Ne znam jas sto e toa a i ne veruvam deka postoi nekoj koj znae sto e toa. Kade e toa sobrano? Kade e toa kodificirano?
Ona sto go citiras, da ne bese od Jakov? I procitaj go Efesjanite 2:8,9. Potoa procitaj go psalmot 103. Veruvam deka nekoi raboti ke ti se razjasnat. |
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„ И така, браќа, стојте и држете ги преданијата, што ги научивте било преку нашето слово, било преку нашето послание“ (2 Сол. 2, 15.)
Значи, апостолот јасно вели дека Христовото Евангелие го проповедал не само преку писмен пат, пишувајќи посланија што влегоа во канонот на Светото Писмо, туку и „со збор“, со усно предание. |
|
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„О, Тимотеје, пази го она што ти е предадено“ (1 Ти. 6,20).
И не само тоа да го чува, туку уште му порачува: „и се што си чул од мене пред многу сведоци, предај го на верни луѓе, кои се способни и други да научат“ („ Тим. 2, 2). Има ли живот во „отпаднати суви гранки“??? |
|
|
|
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aj ako postoi takvoto predanie nadvor od Svetoto Pismo, dajte da go vidime. Vaka samo se zboruva. Ona sto ni e dovolno za Bogougoden zivot e zapisano vo Biblijata. Vie gledam ,,odlicno" go poznavate Pismoto i toa ne vi e dovolno pa dodavate uste. Naucete go prvin ova sustinskoto i pocnete taka da ziveete pa posle zboruvajte za ,,dodatoci" od koi patem i nema nikakva potreba.
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вие зборувате за „додатоци“, а ние зборуваме за „синергија“ на Постарото - Светото Предание и, помладото - Светото Писмо.
Изменето од Miki_P - 12.Јануари.2009 во 21:28 |
|
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како бе, брате (сестро - не знам што си), велиш: ... „dodatoci“ od koi patem i nema nikakva potreba. Како можеш да кажеш такво нешто. Па кој ги санкционираше ересите во првите векови, ако не „Светите Собори“, под раководство на Светиот Дух??? Кој го очисти „каколот“ (читај, ѓубрето) ако не Светите Отци на Црквата Христова, под раководство на Светиот Дух? Кој се „потруди“ да не дојде до нас изопачено учењето Христово низ вековите, ако не Црквата Христова со оние што правилно ја бранеа, страдаа и губеа живот за Христа, под раководство на Светиот Дух? Ние ли ја крепиме Црквата Христова, кој не живееме под раководство на Светиот Дух? |
|
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
AldRa брате, истотака не заборавај дека Светите Отци, водени од Св. Дух одлучија кои Евангелија да влезат во Новиот Завет. Ако не верувате дека Светите Отци биле водени од Светиот Дух, како тогаш ги читате Евангелијата кои токму тие определиле дека се автентични и во согласност со Христовото учење? И знаете ли врз база на што одлучиле тие Евангелија да влезат во Новиот Завет? Од каде знаете дека не грешат? Зошто не ги читате останатите 28 или колку и да се и не ги сметате за дел Свето Писмо? Зошто тогаш сметате дека биле во право за овие Евангелија, а на другите Собори ја искривиле верата?
Одговори си на овие прашања и ќе ти стане јасно. Поздрав! |
|
AlDra
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Najprvin, samonarecenite sveti otci ne ja sozdadoa Biblijata. Svetiot Duh odredi koi ke bidat knigite na obata zaveta, a ne nekoi dedovci. Ako vasite otci ja napravija Biblijata, togas toa ne e Sveta Bozja Rec tuku kniga na otcite.
Sto se odnesuva do Crkvata Hrsitova- mnogu go pocituvam toj termin i sum pripadnik bas na taa Crkva. No nemojte da si go prisvojuvate toj naziv. |
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Старец Клеопа: Немојте да се залажувате со идеите на секташите кои доаѓаат од прегратката на протестантската ерес, кои велат дека самата вера, односно „Sola Fide“ е доволна за спасение и дека можат да прават што сакаат, дека не им е потребен совет. Или „Sola Fide“, што значи спасение по благодат. Тоа не е вистина! Дали апостолот рекол: „Преку благодатта сте спасени“ (спореди со Ефес. 2, 8).) Да. Но истиот апостол кој тоа го рекол, го кажал и следното: „сите ќе се претставиме на судот Христов, секој да прими според она што правел, според своите дела“ (спореди со 2. Кор. 5, 10). Слушнавте ли дека бара и дела? И Спасителот вели во Евангелието: „Кога Синот Човечки ќе седне на престолот на славата Своја... и ќе врати на секој според делата негови“ (спореди со Мат. 16, 27); и во 61 псалм вели: „Оти Ти ќе возвратиш на секому според делата негови“. Слушаш ли што им кажува Христос? „Секое дело, добро или зло, ќе го доведе Бог на суд.“ значи, само вистинската вера е спасоносна, ако е соединета со делата. |
|
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Старец Клеопа:
Слушате ли што вели светиот апостол Јаков: „Ако дојдат некои при вас голи и без насушна храна и ви побараат помош, па им речеш: Оди брату! Оди си со мир! Бог нека те храни; Бог да те направи здрав, Бог да те прими, а не му дадеш ништо, каква ќе биде користа“ (Јак. 2, 14-17)? Ќе му речете: Пријателу, немам ништо со тебе, ти не си предмет на мојата грижа, тоа Бог од мене не го бара - јас сум спасен(а) по благодат, тоа не ми е потребно, а тоа што ми е потребно (секојдневно) го правам - читам Свето Писмо и Му се молам на Бога! Да чува Господ!!! Бог можел да го помилува и да не го прати при тебе. Но, го праќа кај тебе за да ја види твојата љубов, за да ја види твојата вера, да види дали си подготвен да правиш дела што спасуваат, да види дали ќе сакаш (во името на Христа Господа) да му помогнеш, да го нахраниш, да го примиш како странец во својот дом и да го напоиш. Ваквите дела предизвикуваат радост на Небесата; ваквите, и слични, дела Му се угодни на Бога, ама не и на секташите! Изменето од Miki_P - 17.Јануари.2009 во 21:49 |
|
|
|
Miki_P
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Старец Клеопа: Православната (Христова) вера, соединета со молитва и добри дела е спасоносната вера. А онаа вера, пак, во која немаш грижа за болката на својот ближен претставува јалова, недејствена вера и не донесува спасение, „бидејќи верата без добри дела е мртва“ (Јак. 2, 20). А бидејќи таквата вера не донесува спасение, таа е лажна вера, или, како што вели апостолот, „таа е мртва“. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1617181920 29> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |