|
Дали боли срце? |
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Автор | |
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....da,mnogu boli ..!!!srce me boli za nea....
|
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам Бачиос
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
you'r welcome
|
|
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
|
Дак
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е,си го уништив срцето со Опструктивниот бронхитис,но и со пушење од кое неможам да се откажам и сум на пумпички за да слободно дишам,ги избегавам,но кога ме стегне и ми свири
ставам по два пафа...тогаш срцето ми чука ли чука. |
|
Љубов и само љубов
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дак татко ми во живот цигара не запалил и пак е со пумпици. Така да немој да мислиш дека се е од цигарите.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Srceto ne moze da boli ......moze da stega , moze da preskoknuva , moze da gusi , moze da koci .....ama da boli ne ........... i da vi go ukradat srceto pak nema da boli
zs nema da postoite ako ne vi go vratat |
|
Дак
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па,да во право си.Но пушењето е само додатна тешкотија,но морам да признам и од мало проширување на срцето,пред две години правев ехо на срцето,но тука е и нервозата,стресот во животот. |
|
Љубов и само љубов
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
значи дојдовме до заклучок-и да не пушиш и да не јадеш мрсно и да не пиеш алкохол-нервирај се и пак ке те фати срце. абе денес не е тоа шо било порано. баба ми и дедо ми у планина живееле поздрави биле бре. ја ако дочекам 85 срекна ке сум.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Дак
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ехехе,со оваа модерно,стресно време и 60 години да поживеам доволно е.
Прв пат кога почувствував проблем со срцето е од пред три години,почувствував нелагодност првин во плексус соларис,нешто како кога се доживее упла,страв,а потоа силно лупаше срце.Се јавив на лекар и ми препиша лек кој не ми одговараше,од лекот ми се снижи притисокот(а јас и воопшто си имам низок притисок)па срцето беше успорено и го чувствував како јадното едвај пумпаше.Се јавив кај истиот лекар кој ми велеше дека така треба-шипки,се јавив кај приватен лекар кој ми препиша друг лек,кој не делува на крвниот притисок и ми беше каде каде по добро,да останов кај предходниот лекар досега црвите ќе ме изгрицкаа |
|
Љубов и само љубов
|
|
Goldi
Сениор ЗЛАТНО МОМЧЕ Регистриран: 10.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7729 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Срцето е лоцирано во градниот кош, на левата страна од градната коска(стернум) помеѓу двете белодробни крила. Срцето е неверојатен орган. Со изглед на круша наопаку поставена, големина колку тупаница, овој орган пумпа 5 l крв секоја минута во сите делови на човечкото тело.
Надворешен изглед на срцето Внатрешен изглед на срцето Срцето е шуплив орган, составен од четири комори, две помали,поставени горе, преткомори (atria), и две поголеми, поставени долу во однос на претходните, комори (ventriculae).
Трикусшидалната и митралната валвула се наоѓаат меѓу преткоморите и коморите, додека аорталната и пулмоналната валвула се наоѓаат меѓу коморите и главните крвни садови на телото.Валвулите функционираат на тој начин да го спречуваат протекувањето на крвта во погрешен правец. Нормална аортална валвула Нормална митрална валвула Секоја валвула има кусписи (ливчиња), митралната валвула има два, трикуспидалната три. Ливчињата се споени со еден круг од цврсто фиброзно ткиво, анулус. Анулусот ја оддржува нормалната форма и функција на сaмата влавула. Покрај анулусот, трикуспидалниот и митралниот залисток имаат потпора и од цврсти фиброзни врски, хорди (chordae tendinae). Тие делуваат слично на јажиња кои го затегаат падобранот. Хордите продолжуваат од валвулите во мали мускули наречени папиларни мускули (musculae papillares). Папиларните мускули се дел од внатрешниот ѕид на коморите. Факти за срцето
|
|
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SRCETO NE BOLI TOA DIREKNO UDIRA
|
|
Goldi
Сениор ЗЛАТНО МОМЧЕ Регистриран: 10.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7729 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Godishno od srce umiraat po 10.000 Makedonci
Od srcevi zaboluvanja vo Makedonija godishno umiraat po povekje od 10.000 lugje. Ova beshe soopshteno na pres-konferencijata po povod Svetskiot den na srceto 30 septemvri. Zgolemeniot broj kardiovaskularni zaboluvanja e rezultat na neizbalansiranata ishrana, pushenjeto, konsumiranjeto alkohol i fizichkata neaktivnost. Za 2007 godina e udvoen budzhetot za programite za prevencija na 600 milioni denari vo odnos na 300 milioni shto bile potrosheni vo 2006 godina i se prezemeni nekolku aktivnosti, vkluchuvajkji ja i akcijata Zdravje za site. Dosega so taa akcija se izvrsheni besplatni preventivni pregledi na nad 27 iljadi lica. Spored direktorot na Klinikata za kardiologija d-r Sashko Kedev, na trendot na zgolemuvanje na ovie bolesti vo Makedonija mozhe da se vlijae najmnogu so educiranje na najmladata populacija za vodenje zdrav nachin na zhiveenje, zdrava ishrana i redovna fizichka aktivnost.
|
|
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.
|
|
paris25
Сениор Регистриран: 16.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 969 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas imav bolki pozadi na grbot i koga otidov na lekar srceto mi lupase
150 vo min i mi prepisa Atenanol posle nekolu dena uste imav bolki i lupanje do 130 i vo bolnica duri doprev edna nok so 2 infuzi bev i na kardiolog i na ekg i na exo na srce i mi vikat tahikardija i prolaps na miteralna valvula ama toa taka mi bilo od rogenje i ne stvaralo problemi vo funkcijata na srceto i sega poslednata kontrola 108 mi bese pulsot a veke pomina eden mesec pijam apcinja i imam teskoti pri odenje custvuvav kako nedostatok na vozduh i bolki vo grbot a si go meram doma pulsot 60 do 70 a pak imam bolki vo grbot imal li nekoj vakvi slicni problemi ? |
|
SRNA_
Нов член Регистриран: 27.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 20 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mi prepisaa atenolol od 100mg 1x1/4 ,znaci edna cetvrtina na utro.Srceto mi otcukuuva sega i pod 60/min.A i prtisokot kako da mi opaga.Go pijam 3-4 dena.Znae li nekoj dali e vaka samo na pocetok i ke se stabilizira poniskoiot krven pritisok(koj i onaka od sekogas go imav)i normalnoto otcikuvanje na srceto od 60-90/min?
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |