|
Условите во студенските домови во МК |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Декември.2008 во 13:39 |
Gi prelistav site temi i gledam deka nema tama za Uslovite vo studentskite domovi vo Makedonija
Epa dragi moi studenti pisete nesto okolu toa. Jas ne sum vo tek so studentskite domovi so Skopje,,,ama za vo Tetovo pokonkretno internatot vo Stul mozam da kazam deka se na evropsko nivo. Se plakja po 70 evra mesecno + depozit od 4000 denari vo slucaj ako se skrsi nesto da se plati od tie pari + trosoci za jadenje. Se e sredeno , maximalna higiena , postojat paricni kazni dokolku se vrla gjubre kade sto ne treba , postoi zabrana za vnesuvanje gosti posle 21:00h i zabrana za pustanje muzika posle 22:00h Podeleni se zenskite i maskite vo posebni zgradi. 4 studenti delat 2 sobi( znaci po 2 spijat vo edna soba ) + kujna + wc. Vo sobite ima besplaten internet 24h , parno greenje , topla voda i struja vo sekoe vreme . Bibliotekata i citalnata se otvoreni do 23:00h. Vo sklop so fakultetot i internatot ima igraliste za sportuvanje + restoran za jadenje + posebno mesto ko kafic kade sto studentite idat na caj , kafe ili da igraat biljard. Pa toa e vo kratki crti ....A kako e vo drugite studentski domovi ??? Ima li dobri uslovi za studentite ???? Изменето од Mona Liza - 17.Декември.2008 во 13:40 |
|
|
|
Evenstar
Сениор Вечен оптимист Регистриран: 09.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 3388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мона, ова е утопија во споредба со условите во студентските домови во Скопје, барем она што јас го знам... не сум живеела во студентски дом, ама имав колеги што седеа таму, и тие си знаеја како им е...
|
|
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
|
|
defma
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 716 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Страшни се условите во студентските домови во Скопје, имав колеги сместени во скоро секој од домовите и освен дружбата друго ништо не вредеше.
|
|
Eli
Сениор Регистриран: 30.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1968 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga za prv pat u mojot zivot stapnav u studentski dom u Skopje,iskreno mi dojdoa solzi na ocite koga ja vidov situacijata..se osetiv kako da sum vo nekoja napustena zgrada so bezdomnici,opkruzeni so kartoni i skinat mebel,vlaga i sl..zalosno
|
|
Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zarem vo site studentski internati situacijata e zagrozena ?
znaci se sramite da kazete vo koj studentski dom spiete poradi nikakvite uslovi ??? zalosno i zosto togas vladata izdvoila pari za vaucheri , namesto da gi sredi studentskite domovi i da obezbedi uslovi za segasnite i idnite studenti ?? |
|
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
-Нема веце во секоја соба, а заедничките вециња се преполни со фекалии, употребен тоалет на сите страни. Понекогаш се затнуваат и настанува поплава.... -На исто место во тоалетот се мијат нозе, се перат алишта, се мијат садови........уффффф...... -Мензите каде што се јаде се преполни со бубашваби и други суштества слични на нив... -Храната е ладна, постојано една иста, воопшто не е здрава и ако сакаш да се храниш здраво таму едноставно е НЕВОЗМОЖНО.... -Ѕидовите се толку тенки што им го слушаш целиот муабет на комшиите во соседните соби па макар тие и шепотеле... -Читалните се премали за големиот број студенти,непроветрени се и смрди на немиени нозе. Може да влезе било кој и да прави неред, да вреви и да им смета на студентите во учењето, а нема кој да го ограничи тоа..... -Не постојат никакви правила, а ако воопшто постојат ни едно не се почитува. Се урла до раните утрински часови и не можеш навечер ни да спиеш, ниту пак да учиш..... Значи основните потреби не можеш саглам да ги задоволиш: исхрана, вршење нужда, учење....... Наведеното е само милионити дел од стварноста во студентскиот дом Стив Наумов во Автокоманда........И во останатите не е ни малку поинаку.......... |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Airlija...po tolku godini neshto arno...
Студентите добија современа зграда Владата навлезе во темелни реформи и инвестиции во образованието, за што се отворија нови факултети и дисперзирани студии, се воведе електронско аплицирање за место во студентските домови, се делат ваучери за компјутери, а реконструкцијата на оваа зграда чинеше 20 милиони денари, а пет милиони денари се потрошија за нејзиниот инвентар и уредувањето на пристапни патеки до неа, истакна премиерот Никола Груевски на свеченото пуштање во употреба на реконструираната машка зграда во Студентскиот дом "Стив Наумов". - Образованието има цел да го подобри нашиот живот и животот на другите. Нашата крајна цел е да ја оставиме Македонија подобра од онаа што ја затекнавме - изјави премиерот Груевски. Министерот за образование Перо Стојановски, напомена дека осовременувањето на образовниот процес на сите нивоа на образование, започнувајќи од основно до последипломски и докторски студии, претставува една од основните цели на Министерството за образование. - Многуте години негрижа придонесоа студентите да ја живеат својата секојдневна егзистенција во услови непоимливи за 21 век. Оценувајќи ги ваквите состојби за неприфатливи, решивме реконструкцијата на студенстските домови да ја одреди како приоритетна и со тоа директно да им помогне на студентите во обезбедувањето на подостоинствено место на живеење, а со тоа и во подигнувањето на студентскиот стандард - потенцираше Стојановски, додавајќи дека оваа година Владата и Министерството активно ќе пристапат кон реконструкција на старите и отворање на нови студентски домови. Во обновениот објект со капацитет од 278 легла ќе бидат префрлени студентите кои сега се сместени во руинираните бараки стари 45 години. Од останатите студентски домови, лани беше интервенирано и во женската зграда на "Стив Наумов", но таму се обновени само санитарните јазли. |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Utrinski vesnik, deneshen broj ubavo opishuva deka... Na ednite im se "razdeni" ama na drugi seushte im e crna temnica. Nash*te idni doktori...
Студентите вежбаат издржливост на студено На температури под нулата, кои ноќе се спуштаат и до минус петнаесет степени, студентите од Домот „Невена Георгиева-Дуња“ ја вежбаат својата издржливост. Поради расипаните бојлери, тие шетаат од една во друга барака барајќи топла вода за да се истушираат набрзина во тоалетите кои се без врати. Нивната авантура потоа продолжува по смрзнатите патеки по кои трчаат назад, завиткани во бањарки, во страв дека ќе добијат некоја тешка настинка ако не се вратат веднаш во собите каде што се топлат со греалки. Во условите во кои живеат од септември до мај за студентите не е проблематична само топлата вода. Во бараките изградени уште во времето на земјотресот често се случува воопшто да нема вода. Чешмите често не функционираат и затоа студентите со страв пијат од водата. Za zal i ovaa godina ne se na spisokot za renoviranje. Realno na tie ne im treba renoviranje tuku rushenje. Tolkav prostor na koj bi izniknal ubav studentski grad ama koj da vlozi a i zoshto da vlozi- Zarem na ovaa drzava i trebaatatudenti... lekari |
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас идев таму да си учам во тоа читалната...
ако некој помисли дека е заради тогашните-идни убави докторки.. Не е така...блиску ми беше..ете затоа... што сакав да кажам...уствари..хм...а да.. можеби идеа (или идеја беше...???) на владата е да создаде доктори без граници... кои ќе знаат да работат и делуваат во сите можни услови...и временски непогоди...на топло..на жешко..на пекол...на ладно... на грч.. на северен пол... ее.... што ти се вика квалитетно образование... а бе домот е постар од мене..ееее...море од дедо ми... и сега они ќе градат нови домови...??? а овие стариве...??? ред има или не... ама како тргнале ... со толку нови факултети... нема никогаш да стигнат да направат за сите студентски домови... |
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во студентски дом живеат само студентите кои немаат можност да си дозволат приватно сместување......тоа кажува се....... |
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
gluposti na kvadrat nema sansi privatno smestuvanje ....da be koj pameten bi patuval sekoj den so taxi do Stul treba da si lud ili glup za da odbies da spies vo kampusot na Stul sto e vo sklop na fakultetot i se e vo istiot krug,,,, i profesorite se dostapni i se sto e potrebno. ( steta sto nemaat pravo da spijat studenti od tetovo, gostivar i skopje , posto vazi za studentite od podalecnite gradovi) |
|
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Незнам каде живееш ти Мона ама... кампусот на Штул е само еден од многуте... а си ги видела ти многуте..???? или само Штул...??? и се согласувам со polzavce... само оние кои немаат друга опција спијат во студентските домови... знам дека е така... моите колеги од другите градови кои студираа во Скопје тоа ми го кажале... не гледам причина зошто би ме лажеле...???!!!! Изменето од којсумјас - 16.Јануари.2009 во 17:54 |
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
site moi postovi se vo vrska so Stul i samo za toj univerzitet
inaku celo vreme zboreme za internatite vo Makedonija neli ? epa bogami glupo e smesno da se smestis na privatno koga mozes da zivees ko car vo kampusot i se da ti bide pod nos se nadevam sega gi razbravte moite postovi |
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo red, ti zboruvas za studiranje vo Skopje , jas za studiranje vo Tetovo |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |