IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МПЦ и спорот со СПЦ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МПЦ и спорот со СПЦ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 20>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 08:17
Originally posted by Ludata Ludata напиша:

... kod mog duhovnika...

Хм, another one!размислување
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 09:43
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ubavo rece brate spiros, uste samo so tebe da se soglasat i nasite Srpski i Grcki Pravoslavni braka i nema da ima nikakvi problemi.

Mozebi e podobro toj problem da se resi kako sto e vo Katolicizmot, sekade da postoi Pravoslavna crkva(ORTHODOX CHURCH) a ne pred imeto na crkvata da stoi i imeto na drzavata.

Taka lugeto od Pravoslavna veroispoved ke se cuvstvuvaat doma vo sekoja zemja kade sto ima Pravoslaven hram.

Jas toj predlog odamna go imam na um, ama tesko koj da slusne i da go sprovede. Treba da se napravi taa reforma vo Pravoslavniot svet.

No samo nekolku crkvi imaat problem so priznavanjeto,zatoa Carigradskata Patrijarsija ne se zamara , a problemot na priznavanjeto e bas zaradi nacionalizmot , koe e navistina golemo zlo, gavolska rabota... znaeme sto se sluci so SFRJ i drugi zemji zaradi nacionalizmot. Toa e alatka na Gavolot.

Те молам ова немој многу гласно да го викаш – во твојата околина – бидејќи дури и луѓето со кои си во иста вода крстен може да ти направат голема штета, мислејќи дека му прават служба на БОГА!
   Брате Давиде, решението не е нити во возвишените национални цркви, нити во самовозвишените ненационални цркви – кои се прогласуваат за единствената вистинска црква – туку во прерождбата од БОГА!
Кој е вака роден тој не се воздигнува над другите, туку и душата (ако е потребно) ја дава за заедницата на преродените Чеда БОЖЈИ, насекаде во светот.   

И самиот ГОСПОД ИСУС вели: “ ... кој ќе се понижи, тој ќе биде воздигнат! “

АМИН

п.с. Чувајсе од тие што се воздигнуваат над другите
поради својата национална или конфесионална припадност!

Изменето од spiros - 30.Декември.2008 во 09:51
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 13:47
Originally posted by spiros spiros напиша:

Македон, со појавувањето на ВИСТИНСКИОТ ЦАР ИСУС всушност завршуваат националностите и нивните царства!

За жал тоа сеуште не го сватиле ниедни националисти бидејќи не се ПРЕРОДЕНИ!

Со БОЖЈИОТ ПРЕПОРОД се разјаснува сё и се расчистуваат сите причини за конфликти и војни бидејќи ХРИСТОС е ВИСТИНА а се друго илузија!

Се надевам дека ќе ме сватиш и ќе имаш доверба во ова што го пишувам, бидејќи и јас бев националист и бев спремен сё да дадам за земјината татковина додека не ме додирна НЕБЕСНИОТ ТАТКО!

Брате Спиросе не се работи за национализам, меѓутоа не сакам кога историјата ( која е нешто што многу го сакам и истражувам ) се искривува и се адаптира на нечии интереси. Така е и во случајо со МПЦ и СПЦ. Сите не обвинуват за етнофилетизам, а историјата покажува нешто сосем друго. Затоа и сакама ако веќе на овој форум ја отвара оваа тема, малку да се вратиме и историски да го погледнеме истиот, за да може да се увериме дали ние боледуваме од етнофилетизам или некој друг.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 15:06
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Брате Спиросе не се работи за национализам, меѓутоа не сакам кога историјата ( која е нешто што многу го сакам и истражувам ) се искривува и се адаптира на нечии интереси. Така е и во случајо со МПЦ и СПЦ. Сите не обвинуват за етнофилетизам, а историјата покажува нешто сосем друго. Затоа и сакама ако веќе на овој форум ја отвара оваа тема, малку да се вратиме и историски да го погледнеме истиот, за да може да се увериме дали ние боледуваме од етнофилетизам или некој друг.

Брате macedon_alex, секој човек кој сеуште е роб на националноста, боледува oд тој етнофулетизам! Секој!

Јане Сандански тоа прекрасно (бидејќи и самокритично) го кажува со зборовите кои вака му се запишани на гробната плоча:

Робот се бори за слобода а слободниот за совршенство!    

Овие зборови се – за мене – најубавите кои сум ги слушнал од еден македонски револуционер. Тие истовремено содржат и признание на својата грешност и истовремено упатуваат на Оној кој без да се фати за оружје, без да се колне на нож и пиштол кои биле ставени над библијата , Го дал својот Небесен Живот за спасение на сите!

поздрав

п.с.Чедата на ЉУБОВТА и МИРОТ Божји немаат потреба никому да се правдаат за својата здравствена состојба и да се препираат околу националната припадност која и припаѓа на стариот човек!

(Види те молам во Епистел до Колосјаните, глава 3 а посебно стих 11 )

Изменето од spiros - 30.Декември.2008 во 15:09
in Time & Eternity!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 15:34

Брате macedon_alex, секој човек кој сеуште е роб на националноста, боледува oд тој етнофулетизам! Секој!

Јане Сандански тоа прекрасно (бидејќи и самокритично) го кажува со зборовите кои вака му се запишани на гробната плоча:

Робот се бори за слобода а слободниот за совршенство!    

Овие зборови се – за мене – најубавите кои сум ги слушнал од еден македонски револуционер. Тие истовремено содржат и признание на својата грешност и истовремено упатуваат на Оној кој без да се фати за оружје, без да се колне на нож и пиштол кои биле ставени над библијата , Го дал својот Небесен Живот за спасение на сите!

поздрав

п.с.Чедата на ЉУБОВТА и МИРОТ Божји немаат потреба никому да се правдаат за својата здравствена состојба и да се препираат околу националната припадност која и припаѓа на стариот човек!

(Види те молам во Епистел до Колосјаните, глава 3 а посебно стих 11 )

Брате Спиросе, убаво е некои работи од историски аспект да се објаснат. Мислам дека така и ќе се реши проблемот со СПЦ и сите други цркви, а тоа би било добро поради заедништво со другите Православни Цркви. Јас сакам да сум во заедништво со сите, но сепак сакам и да се знае вистината.Зар не дојде Господ Исус за да ни ја покаже вистината?

Сепак те подржувам и сметам дека си во право дека јас или ти никому нема потреба да му се правдаме за нашата национална припадност, иако секогаш сум отвирен за разговор со сите оние кои сакаат да зборуваме за тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2008 во 16:05

Брате Спиросе, убаво е некои работи од историски аспект да се објаснат. Мислам дека така и ќе се реши проблемот со СПЦ и сите други цркви, а тоа би било добро поради заедништво со другите Православни Цркви. Јас сакам да сум во заедништво со сите, но сепак сакам и да се знае вистината.Зар не дојде Господ Исус за да ни ја покаже вистината?

Сепак те подржувам и сметам дека си во право дека јас или ти никому нема потреба да му се правдаме за нашата национална припадност, иако секогаш сум отвирен за разговор со сите оние кои сакаат да зборуваме за тоа.

ХРИСТОС е ВИСТИНАТА    а не александар македонски!

Тоа за жал многу не го разбрале.
Јас неможам никому да гарантирам дека во моите вени не тече и крв на античките македонци и илирска крв и славјанска крв, ...!
Но со таа крв не се поносам туку со ХРИСТОВАТА!     

За неверниците и непреродените е тоа несватлива разлика, роде.
Таквите се сеуште чеда на нацијата и спремни за неа да пролеваат крв (бранејќија се разбира ). Такви се тие национални (телесни) вистини – крвопролевни – додека на човекот не му засвети Небесната ВИСТИНА!     

Што треба сега со српските христијани на кои им е поважен свети Сава од ХРИСТОС или со македонските на кои им е поважен Свети Климент од ХРИСТОС , со бугарските, грчките, ... да се прави?

Да се сака и да им се сведочи за ВИСТИНАТА , брате мој!
Притоа тие ќе нè мразат и некои од ними ќе бидат спремни - за нивната национална или конфесионална “вистина“ – дури и да нè убијат!

Но кој е спремен да ја следи Небесната ВИСТИНА - ХРИСТОС , тој и тогаш нема да ги мрази, како ИСУС што не ги мразеше неговите еврејски браќа и сестри (по мајка)!

Се надевам ќе ме разбереш онака како е редно.

АМИН!     

Изменето од spiros - 30.Декември.2008 во 16:10
in Time & Eternity!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2008 во 03:23
Originally posted by Ludata Ludata напиша:

Postovani braco I sestre,

Evo da I ja kazem koju rec..
Ovaj 'problem' o kome pricate utice na mene licno, jer ja sam krstena u srpskoj crkvi a ucestvujem na liturgijama u makedonskoj, takodje moj duhovni Otac je makedonac. Jako je nezgodno, kada moja mati nema blagoslov da se pricesti u makedonskoj crkvi, pa kada smo u istom gradu, malte ne i ne mozemo zajedno da idemo na liturgijama.. takve gluposti…

No, odem ja u spc pre koji dan i da vam kazem pravo, malo sam bila zacudjena koliko se nacionalnost spominjala na liturgiji, da se i meni smucilo. Dok na primer u mpc retko kada cujem tako nesto, pogotovo u manastiru kod mog duhovnika. Pa se ponekad dohvatim sa mojim zemljacima, koji i ne znaju zasto je sve to tako…

Onda se zamislim, ko vodi pravu 'Nebesnu' politiku, oni koji se dice nacionalnoscu i zele da se odvajaju ili oni koji skrusenih scra mole se Bogu za sve pravoslavne Hriscane i zele da svi budemo skupa?

No, nadajmo se i molimo se Svevisnjemu da se opametimo i pocnemo da stvarno verujemo u Boga, i shvatimo da je sve ovo prolazno..

S'verom u Hrista

Pozdrav i do tebe sestro vo Hrista. Politikata i nacionalizmot se opasna rabota, a koga ke se zamesa i religijata toa e tempirana bomba. Bog da ne cuva od sekoe zlo, AMIN!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2008 во 03:37

Ubavo rece brate spiros, uste samo so tebe da se soglasat i nasite Srpski i Grcki Pravoslavni braka i nema da ima nikakvi problemi.

Mozebi e podobro toj problem da se resi kako sto e vo Katolicizmot, sekade da postoi Pravoslavna crkva(ORTHODOX CHURCH) a ne pred imeto na crkvata da stoi i imeto na drzavata.

Taka lugeto od Pravoslavna veroispoved ke se cuvstvuvaat doma vo sekoja zemja kade sto ima Pravoslaven hram.

Jas toj predlog odamna go imam na um, ama tesko koj da slusne i da go sprovede. Treba da se napravi taa reforma vo Pravoslavniot svet.

No samo nekolku crkvi imaat problem so priznavanjeto,zatoa Carigradskata Patrijarsija ne se zamara , a problemot na priznavanjeto e bas zaradi nacionalizmot , koe e navistina golemo zlo, gavolska rabota... znaeme sto se sluci so SFRJ i drugi zemji zaradi nacionalizmot. Toa e alatka na Gavolot.

Те молам ова немој многу гласно да го викаш – во твојата околина – бидејќи дури и луѓето со кои си во иста вода крстен може да ти направат голема штета, мислејќи дека му прават служба на БОГА!
   Брате Давиде, решението не е нити во возвишените национални цркви, нити во самовозвишените ненационални цркви – кои се прогласуваат за единствената вистинска црква – туку во прерождбата од БОГА!
Кој е вака роден тој не се воздигнува над другите, туку и душата (ако е потребно) ја дава за заедницата на преродените Чеда БОЖЈИ, насекаде во светот.   

И самиот ГОСПОД ИСУС вели: “ ... кој ќе се понижи, тој ќе биде воздигнат! “

АМИН

п.с. Чувајсе од тие што се воздигнуваат над другите
поради својата национална или конфесионална припадност!

Ti blagodaram za predupreduvanjeto brate spiros, ama jas imam strav samo pred BOG .

Dva citata od Svetoto Pismo mi davaat hrabrost i sila da ne se plasam od nieden covek ili bilo koja druga rabota vo ovoj zivot.

Isus rece vo Luka 12:4,5 " A vam, na Moite prijateli, Vi velam: ne bojte se od onie, sto go ubivaat teloto i potoa nisto ne mozat da vi napravat;

no ke vi kazam od kogo da se boite:bojte se od Onoj, Koj po ubivanjeto ima vlast da frli vo pekolot; da, vi velam. od Nego bojte se!"

Evreite 13:6. "Taka sto slobodno da velime: 'Gospod mi e pomosnik,i nema da se uplasam: sto moze da mi napravi covek?"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2008 во 15:55

Во ред тие размислувањето!
ГОСПОД да ја умножи храброста тебе и на сите луѓе, за да можеме да ги надминеме сите колективни (национални,конфесионални, расни, класни,...) егоизми - кои се всушност само една тргична илузија на егото - и така потполно да ја препознаеме ВИСТИНАТА !

АМИН   

Изменето од spiros - 31.Декември.2008 во 15:55
in Time & Eternity!

Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2008 во 21:42
Ако човек подлабоко размисли ќе свати дека спорот кој моменталмо постои помегу МПЦ и СПЦ е асурден и безмислен. Спорот помегу МПЦ и СПС е чисто нецрковен истовремено и за чудење.

За чудење е и како може сеуште да не е решен? Кој сега овде воде инает? И ќе потенцирам. Ова не е спор на две Цркви, туку на една Црква наспроти неколку србски владици.Но ако има се време и трпение понатаму се по ред.

Многу ми е тешко кога ги пишувам овие работи но за поблиско информирање на оние го побараа ова со тешко срце ке проговорам.

Македон Алекс спомнуваше историја. Историја , да. Но од каде и што да се опфати? Но и за тоа може да проговориме.

Најпрво би почнал со чуствата.

Срцето ми се кине кога ке видам како ние кои го преставуваме едното Тело Христово, односно Црквата, да се делеме и не само да се делиме туку и да се напаѓаме.

Дали некој се запрашал кој овде добива?

А нецрковен е затоа што не е спор за никаква догма на Црквата, за никаков канон, туку за називот на една Црква. Како таа да се вика. Нешто што е надворешно и апсолутно нецрковно туку национално и политички, а јас ќе додадам и до суетата на поединци. Тоа владиката Наум , во неговата книга „ Соочување со апсурдот“ убаво го потенцира и самот чудејќи се како политичарите на двете држави ,па дури и грците, можат да се сложуваат и соработуваат на полички и деловен план, а епископите на двете Цркви да неможат да го надминат тоа и барем да сослужуваат ефхариски, Литургиски!?

И пак владиката Наум, решението на проблемот го наога само во и преку умносрдечната исусова молитва заради кое наиде на многу остри и навредувачки критики.

а зошто?

Затоа што само на тој начин може спорот да се надмине, а не преку некакви измислени редови и правила кои, повторно ќе кажам, немаат ништо со догмите односно Црквата. Црковен проблем се решава со црковни решенија. Но на некои како да им одговара спорот да не се реши.

Искрено се надевам,а и знам, ако имаме вистинско покајани е и љубов спорот ќе биде зад нас. Верувам и убеден сум дека современите преподобни отци спорот и не го признаваат.

Господи Исусе Христе, помилуј не.

Господ Исусе Христе, по молитвите на Твојата света Мајка дај ни сила во срцаиа и просветление на умот да го надминеме овој непотребен спор.

Нека Господ Исус Христос ни даде во новата 2009 година заеднички да се сложиме и солужуваме и реално да се причестуваме од едната иста чаша.

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 05:58

Во ред тие размислувањето!
ГОСПОД да ја умножи храброста тебе и на сите луѓе, за да можеме да ги надминеме сите колективни (национални,конфесионални, расни, класни,...) егоизми - кои се всушност само една тргична илузија на егото - и така потполно да ја препознаеме ВИСТИНАТА !

АМИН   

AMIN , BRATE SPIROSE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 06:11
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

[SIZE=2]Ако човек подлабоко размисли ќе свати дека спорот кој моменталмо постои помегу МПЦ и СПЦ е асурден и безмислен. Спорот помегу МПЦ и СПС е чисто нецрковен истовремено и за чудење.

За чудење е и како може сеуште да не е решен? Кој сега овде воде инает? И ќе потенцирам. Ова не е спор на две Цркви, туку на една Црква наспроти неколку србски владици.Но ако има се време и трпение понатаму се по ред.

Многу ми е тешко кога ги пишувам овие работи но за поблиско информирање на оние го побараа ова со тешко срце ке проговорам.

Македон Алекс спомнуваше историја. Историја , да. Но од каде и што да се опфати? Но и за тоа може да проговориме.

Најпрво би почнал со чуствата.

Срцето ми се кине кога ке видам како ние кои го преставуваме едното Тело Христово, односно Црквата, да се делеме и не само да се делиме туку и да се напаѓаме.

Дали некој се запрашал кој овде добива?

А нецрковен е затоа што не е спор за никаква догма на Црквата, за никаков канон, туку за називот на една Црква. Како таа да се вика. Нешто што е надворешно и апсолутно нецрковно туку национално и политички, а јас ќе додадам и до суетата на поединци. Тоа владиката Наум , во неговата книга „ Соочување со апсурдот“ убаво го потенцира и самот чудејќи се како политичарите на двете држави ,па дури и грците, можат да се сложуваат и соработуваат на полички и деловен план, а епископите на двете Цркви да неможат да го надминат тоа и барем да сослужуваат ефхариски, Литургиски!?

И пак владиката Наум, решението на проблемот го наога само во и преку умносрдечната исусова молитва заради кое наиде на многу остри и навредувачки критики.

а зошто?

Затоа што само на тој начин може спорот да се надмине, а не преку некакви измислени редови и правила кои, повторно ќе кажам, немаат ништо со догмите односно Црквата. Црковен проблем се решава со црковни решенија. Но на некои како да им одговара спорот да не се реши.

Искрено се надевам,а и знам, ако имаме вистинско покајани е и љубов спорот ќе биде зад нас. Верувам и убеден сум дека современите преподобни отци спорот и не го признаваат.

Господи Исусе Христе, помилуј не.

Господ Исусе Христе, по молитвите на Твојата света Мајка дај ни сила во срцаиа и просветление на умот да го надминеме овој непотребен спор.

Нека Господ Исус Христос ни даде во новата 2009 година заеднички да се сложиме и солужуваме и реално да се причестуваме од едната иста чаша.

[/FONT]

Ovoj spor e apsurden i besmislen, i za cudenje....taka e brate Opiten

Isto kako sto e sporot za imeto na Makedonija aspurden, besmislen i istovremeno za cudenje.

Ne sum prorok, daleku od toa, ama prasanjeto za MPC ke se resi koga ke se resi i prasanjeto za imeto na drzavata .

Cista politika, i ne e spor na dve crkvi, tuku tretata crkva e onaa sto pravi problem, a taa crkva pripagja na nasiot juzen sosed, koj ni gi pravi i politickite problemi.

Apsurdno,besmisleno, no vistinito, isto kako i so sporot so imeto na drzavata [:(]

Sramota! Kaj se videlo na ovoj svet nekoja drzava da stava ime na druga drzava???

Najdete eden primer...Poradi istite pricini ne e priznaena i MPC. Pozdrav!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 06:34

[
Sramota! Kaj se videlo na ovoj svet nekoja drzava da stava ime na druga drzava???

Kade se videlo na ovoj svet nekoja drzhava da sedne i da pregovara so druga drzhava za svoeto ime?

P.S. Samo ova e za drug forum, a ne za Veroispoved.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2009 во 21:13
Vo pravo si brate messi, i za ednoto i za drugoto.

No dvete raboti se povrzani i taka e toa e koga politikata se mesa vo religijata...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.