IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој е најисправниот календар?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој е најисправниот календар?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 10>
Автор
Порака
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 17:57
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Julijanskiata godina e za celi 11 min. 14 sek podolga od tropskata godina.
Gregorijanskata e samo za 26 sekundi podolga od tropskata godina.

Zaklucok:
Gregorijanskiot kalendar e za okolu 26 pati potocen od Julijanskiot.
I obrtano...
Julijanskiot kalendar e za okolu 26 pati ponetocen od Gregorijanskiot.

Toa se faktite, a makarios i opiten i ponatamu neka filozofiraat "koj kalendar e poispraven" среќа

Изменето од Pravoslaven - 27.Декември.2008 во 17:57
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 20:12

makarios, gledam inatsh terash naogled seta svetska nauka koja tvrdi sosema sprotivno

Една секунда е времетраење од 9 192 631 770 периоди на радијација, која соодветствува на преминот помеѓу двете хиперфини нивоа на основната состојба на атомот на цезиум-133.

Во 1997 на оваа дефиниција е додадено дека атомот на цезиум треба да биде на температура од нула Келвини.

Што сакам да кажам со ова? Мерењето на времето е востановено по пат на договор. Слично на ова, кој календар е денеска општоприфатен е договор.

Секуларниот свет се има договорено да се раководат според Грегоријанскиот календар, кој е хелиоцентричен.
Православната Црква се има договорено да се раководи според Јулијанскиот календар, кој е космоцентричен.

Во поглед на тропската година, грегоријанскиот календар е попрецизен, но веќе реков, јулијанскиот календар во поглед на сидералната година е попрецизен од грегоријанскиот.

Во книгата Кратка историја на астрономијата, сидералната година претставува лак од 360 степени, додека тропската година претставува лак од 359 степени, 59 минути и 10 арк секунди. Ова се добива кога се мери положбата на Земјата  релативно на останатите ѕвезди. Ако пак се земе положбата на Земјата во однос на Сонцето, тогаш тропската година опишува лак од 360 степени, додека сидералната година е 360 степени и 50 арк секунди.

Значи, се работи за перцепција, а главната разлика настанува што тропската година користи статички (неподвижен) Сончев систем, додека сидералната година користи динамички (подвижен) Сончев систем.

Во физиката најчесто законите и правилата важат во затворен систем, кадешто нема надворешни влијанија. На пр. се занемарува силата на триење, состојбата на некој гас се разгледува во вакуум, или пак се одбира референтен координатен почеток врз чија основа ќе се врши мерењето.

Така е и со овие два календари. Грегоријанскиот календар е затворен систем, додека јулијанскиот календар е отворен систем (се земаат предвид и надворешните влијанија - движењето на самото Сонце во просторот).

Овие два календари не може да се споредат, како што не може да се спореди тежината на човекот на различно небеско тело. Што е поисправно:
- тело со маса од 100 kg тежи 981 N (њутни)
- тело со маса од 100 kg тежи 163 N?

Одговорот е: не може да се спореди. Зависи каква е перцепцијата. Првиот случај е исправен, ако телото се постави на екваторот на Земјата, а вториот случај е ако телото се постави на Месечината. Дури телото да се постави на еден од Земјините полови, неговата тежина ќе биде различна од 981 N.

Да претпоставиме дека човештвото ќе живее уште 1000 години и ќе биде во состојба да го насели Марс. Таму јулијанскиот календар ќе биде многу поисправен отколку грегоријанскиот календар. А ако пак човекот успее да постигне брзини поголеми од брзината на светлината, и двата календари нема да се прецизни, затоа што тогаш времето добива друго значење.

Интернационалното астрономско здружение се раководи според јулијанскиот календар, и го смета за посиправен од грегоријанскиот. Во астрономијата, а и во некои други науки, основна мерка за времето е Јулијанската година, која изнесува 365.25 дена (исто како и сидералната година).  Временски интервал од една јулијанска година е начин прецизно да се пресметаат бројот на денови за големи временски интервали, кадешто бројот на денови ќе биде објективен и неинтуитивен. Според астрономската светска конвенција, за пресметка на оддалеченоста на небесните тела, изразена преку светлосни години, се користи Јулијанската година.

Е сега, многу поставувано прашање е зошто пак православните се инатат со целиот свет? Вие сте биле ли во Кина за време на кинеската нова година? Цел месец ништо не работи, и сите празнуваат. Таму Божиќ воопшто не го ни празнуваат. А Кинезите се 1/6 од светот. Исти по број како и христијаните, со проекција дека до 2050 христијаните ќе станат сразмерно помалку. Тогаш ќе треба ли сите да го славиме Божиќ според кинескиот календар?

Drugo, Makarie, gledam posochuvash na tochnosta na julijanskiot vs gregorijanskiot...?, kakva logika ima da gi stavash vo zaemen soodnos eden naspram drug koj kolku greshi sprema drugiuot. Bitno e, kolku se tochni prema prosechnata tropska- realna godina, capisco ?

Кој вели дека пресуден фактор за точноста на еден календар е тропската година?

И на крај, не заборавајте дека со грегоријанскиот календар се прекршуваат неколку канони, па затоа православните помесни Цркви никогаш во целост не го напуштија јулијанскиот календар.

А што се однесува до инатењето, Опитен одговори: доколку нашата Црква донесе одлука делумно да се прифати грегоријанскиот календар, тогаш верните смирено ќе ја прифатат таа одлука. Но тоа нема да го негира фактот за сето она што погоре го реков.

Изменето од makarios - 27.Декември.2008 во 20:18
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 21:08
Makarios,
se vkljuchiv vo diskusijava samo da posocham na slednovo:

1.   Kada je papa 1582. godine promenio kalendar, prolećna ravnodnevica (21. mart) je padala čitavih 10 dana posle ovog astronomskog događaja. Zato je odlučeno da se briše (izostavi) 10 dana iz kalendara, tako što iza četvrtka 4. oktobra 1582. godine odmah dolazi petak 15. oktobra 1582. godine (umesto 5. oktobra!)

E sega, site ostanati komentari mislam se deplasirani zashto samata priroda, so promenite na sezonite kje gi demantira stavovite na starokalendarcite.

A za toa shto kj se prekrshele kanonite dokolku se prifatel Gregorijanskiot kalendar, veruvaj toa ne me zasega voopshto. Mislam deka me razbirash....vporochem, moite diskusii na forumov za religija ne se so cel da razgovaram za samata verska - teoloshko - religiozna doktrina, ili kazhano so jazikot na analit.geometrija, za vertikalnata proekcija, za patot kon spasenieto, tuku za hortizontalnata proekcija, taa e povekje interesantna, zashto e vidliva.
Znachi za vlijanieto na religija vo gradenjeto na vrednosnite sistemi, koncepti, nejzinata interakcija so svetot, crkovno - teloshkite kontroleri kako svoevidni filteri izrazeni vo forma na sovest i svest - individualna i kolektivna, progresivnata uloga na crkavata vo opshtestvoto, dali voopshto ja ima taa uloga i t.n.
Toa e korpusot na prashjanja koi za mene drzhat voda, a ne beskarani diskusii dali trebalko svekji da se palat ili dali se postelo so zejtin, ili sme se krstele pred ikona , ili vo biblijata pishuvalo vaka, ili nekoj sveti otec rekol onaka, pa kolklu chesto da se odelo vo crkva, kolku da se posti i t.n....a mnogu ste mi interesantni site vie - vernicive koga velite: crkavata ne e od svetov, taa e bozhja i ne ja tangira mnogu interakcijata so okolinata,( demek, okolinava ne e Bozhja kreacija) se razbira svatena vo najshiroka smisla na zborot, i ok, toa go prifakam, i....the show must go on !

Изменето од Marko sk - 27.Декември.2008 во 21:20
Кон врв
makarios Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај makarios Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 21:21

Makarios,
se vkljuchiv vo diskusijava samo da posocham na slednovo:

1.   Kada je papa 1582. godine promenio kalendar, prolećna ravnodnevica (21. mart) je padala čitavih 10 dana posle ovog astronomskog događaja. Zato je odlučeno da se briše (izostavi) 10 dana iz kalendara, tako što iza četvrtka 4. oktobra 1582. godine odmah dolazi petak 15. oktobra 1582. godine (umesto 5. oktobra!)

E sega, site ostanati komentari mislam se deplasirani zashto samata priroda, so promenite na sezonite kje gi demantira stavovite na starokalendarcite.

Во Австралија пак, сезоните се обратни отколку во Македонија.
Во Црквата календарот не се користи за означување на годишни времиња.

A za toa shto kj se prekrshele kanonite dokolku se prifatel Gregorijanskiot kalendar, veruvaj toa ne me zasega voopshto. Mislam deka me razbirash....vporochem, moite diskusii na forumov za religija ne se so cel da razgovaram za samata verska - teoloshko - religiozna doktrina, ili kazhano so matematichki jazik, za vertikalnata proekcija, za patot kon spasenieto, tuku za hortizontalnata proekcija, taa e povekje interesantna, zashto e vidliva.

Овдека си грешка, хоризонталата и вертикалата се во целосна взаемност, и не може да се разгледуваат како засебни. Делувањето треба да биде по вертикалата (возљуби го Бог), и по хоризонталата (возљуби го својот ближен).
Не може да го сакаш ближниот (во суштина секоја личност), а да не го љубиш Бог (затоа што Бог е личносен). И обратно, не може да го сакаш Бог, без да го сакаш својот ближен, затоа што љубовта спрема Бог се манифестира и со љубовта кон ближните.

Мистиката на постоењето најдлабоко се разбира, ако се обидеме да допреме до Господ (а мислам дека тоа е и единствениот начин за разбирање на постоењето).

Изменето од makarios - 27.Декември.2008 во 21:21
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2008 во 21:56
Makarios, gledam ne me razbra ? Prochitaj gi povtorno poslednite dva pasusa od mojot post !
Znachi , ne gi dvojam proekciite i ne rekov deka vertikalata ne ja zemam vo predvid, duri naprotiv. No sepak, da se debatira non stop za ovoj uslovno kazhano vertiklen pat, a se misli na nasheto spasenie za koe mislam deka pretstavuva pred se eden svoeviden lichen odnos kon Boga, sekoja individua intimno si znae kolku gi pochituva Bozhjite zapovedi, dali se ispoveda, se prichestuva, posti, kolku navistina veruva , kolku toa go pravi deklarativno i t.n.. Se dobiva vpechatok deka samo toa gi interesira vernicive i nishto drugo, shto po mene e dosta nevkusno i relativno povrshno.

Horizonatalnata proekcija, od druga strana, e jasno vidliva i daj Bozhe da e taka kako shto velish ?
No realnosta kazhuva neshto drugo, crkavta e taka indiferentna sperma okolinata,i dosega nevidov nieden post koj ja tangira ovaa proekcija... i da ne dolzham, ajde odi na topicot Samo Ljubovrta e Vistina, prochitaj gi tamu moite postovi, mislam deka se 5-6, samo Messenger odgovori na eden, Asya i Opiten dadoa svoi komentari koi ja tangiraa samo vertikalnata proekcija i tolku ! Voopshto ne se otvori debata po taa sushtestvena horizontalna proekcija ili komponenta ?
Zoshto ne se vkljuchi vo diskusijata shto na najubav nachin kje pokazheshe deka crkvata ja tangira i te kako taa proekcija , tamu jas celo vreme nagpovestuvam bash na taa horizontalna "komponenta" posochuvam ma opshtestvenite vrednosti, opshtestvenata svest, ja nagovestuvam polozhbata na individuata vo sovremeniot svet, srekjata koja e zagubena, seto toa preku religioznata- crkovna prizma i t.n....ama nishto od debata, a kamo li da se posochi konkrtetna aktivnost, stav ili koncept na crkavta voopshto kako subjekt.... i t.n. i t.n.

Изменето од Marko sk - 27.Декември.2008 во 22:50
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:23
Lugje, drzhete se za objavenata tema..
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:35
Dobro Asya, znaeme deka kalendarot ne ti e tolku vazhen, oti spored tebe ne e sushtestven za Crkvata i verata i deka ima mnogu drugi posushtestveni raboti koi shto se bitni za spasenieto na dushata.

No, dali mozhesh da razberesh deka nekoi lugje SE INTERESIRAAT I SAKAAT DA ZBORUVAAT ZA NEVAZHNI RABOTI i deka tuka nikoj ne mozhe da im diktira spored svoite merila kakva tema da otvorat i za sto da diskutiraat?

Ako tebe ne ti interesira, togash ne doagjaj na ovaa tema, ne ja spamiraj i ne im go rasipuvaj muabetot na drugite zatoa sto za tebe toj ne e vazhen.

Se razbravme?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:45
imam edno navidum glupavo prasanje
na koj datum e Bozik
ajde majstori

Изменето од anakin - 28.Декември.2008 во 00:46
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Земјотрес Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Земјотрес Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:51
Мислиш кога се празнува или кога е рождеството Христово
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:51
da koga se rodil na koj datum????

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Земјотрес Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Земјотрес Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:53
Не е се уште точно потврдено.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Dobro Asya, znaeme deka kalendarot ne ti e tolku vazhen, oti spored tebe ne e sushtestven za Crkvata i verata i deka ima mnogu drugi posushtestveni raboti koi shto se bitni za spasenieto na dushata.

No, dali mozhesh da razberesh deka nekoi lugje SE INTERESIRAAT I SAKAAT DA ZBORUVAAT ZA NEVAZHNI RABOTI i deka tuka nikoj ne mozhe da im diktira spored svoite merila kakva tema da otvorat i za sto da diskutiraat?

Ako tebe ne ti interesira, togash ne doagjaj na ovaa tema, ne ja spamiraj i ne im go rasipuvaj muabetot na drugite zatoa sto za tebe toj ne e vazhen.

Se razbravme?

Se razbira, lugjeto mozhat da zboruvaat za shto sakaat, no ako nekoj svoeto mislenje go pretstavuva lazhno, kako stav na Pravoslavnata Crkva, sekoj nejzin aktiven chlen, ne samo shto ima pravo, ami e dolzhen da istapi, i da ja kazhe vistinata. Nie - pravoslavnite hristijani, pokraj prava vo Crkvata, imame i hristijanski dolzhnosti. A jas, samo ja izvrshuvam mojata hristijanska dolzhnost. Patem, site treba da znaat, deka nikoj nema pravo da se mesha vo crkovnite raboti, vo koi spagja i crkovniot kalendar, ako sam ne aktiven chlen na Pravoslavnata Crkva. Spored staroto apostolsko pravilo, sekoj hristijanin, koj tripati edno po drugo otsustvuva neopravdano na Liturgija, otpagja od Crkvata i nema nikakvo pravo na glas vo nea, se dodeka ne se pokae i prichesti.

Изменето од Asya - 28.Декември.2008 во 01:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 00:57
oki Asya togas ti odgovori na doj datum se rodil Isus

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 01:03
Asja, samo ostavi gi lugjeto slobodno da si diskutiraat na temi sto gi interesiraat i popravaj gi samo po ednash, bez postojano da gi bombardirash so korekcii za ista rabota

Eve, anakin vednash ti dava shansa da ja prakticirash svojata hristijanska dolzhnost.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,656 секунди.