|
Исусова молитва - исцелител |
Внеси реплика | страница <1 34567 29> |
Автор | ||||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Далеку е ова од тебе брате. Нели е човек малку да се запраша: Кој повеке знае за молитвата, јас или свети Григориј Палама? Искрено се надевам дека еден ден ке научиш. |
||||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Бог Отец и Бог Син се едно по суштина, а различни по ипостас. Христос тоа на многу места го има потврдено: Јован: 10:30 Јас и Отецот сме едно. Јован: 10:38 а ако, пак, ги вршам, макар што Мене не Ми верувате, на делата Мои поверувајте, за да разберете и поверувате дека Отецот е во Мене и Јас сум во Него. Јован: 14:10-11 Не веруваш ли дека Јас сум во Отецот, и дека Отецот е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, од Себе не ги зборувам; туку од Отецот, Кој е секогаш во Мене, Тој ги врши делата. Верувајте Ми дека Јас сум во Отецот и Отецот е во Мене. Ако ли, пак, не - тогаш верувајте во Мене заради делата. Јован: 14:9 Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел Отецот, па како ти велиш: ,Покажи ни Го Отецот?‘ Значи, моќта на спосување е моќ и на двете ипостаси, односно и на Отецот и на Синот, затоа што тоа е дел од суштината на Света Троица – да можат да ги спаси луѓето од лукавиот.
Тоа е само ако се гледа Библијата еднострано. Целата Библија е проткаена со Божјата љубов помеѓу трите ипостаси, но и кон луѓето. На многу места ќе се забележи дека Синот се понизува и го става Отецот на повисоко место, но тоа е само поради Неговата љубов кон Отецот. Тие толку многу се љубат што Едниот се става на пониско скалило од Другиот. Господ Исус Христос дојде на земјата за да не научи како да живееме според образот на Света Троица. Затоа на многу места вели дека треба да се понизуваме, другите да ги сметаме за погорни од себе, кој сака да биде прв треба да застане на последното место итн. Сите зборови кои ги кажал Христос за наша поука, пред се, ги извршил на дело. Така е и во случакот со молитвата Оче наш.
Низ целата Библија се спомнува дека треба да се молиме еден за друг. Јаков: 5:16 … молете се еден за друг за да се исцелите. Тоа е заповед од Бога преку која се изразува нашата љубов. А нашата љубов треба да биде насочена и кон нашите непријатели, па затоа Господ вели дека треба да се молиме и за нив. Матеј: 5:44 А јас, пак, ви велам: љубете ги непријателите свои, (благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат) и молете се за оние што ве (навредуваат и) гонат, Лука: 6:28 благословувајте ги оние што ве колнат, молете се за оние што ве навредуваат! Со оглед на тоа што молитвата на праведникот е далеку посилна од обична молитва на номинален верник, ние ги молиме Богородица и светиите да го молат Бог за нас, затао што сигурни сме дека Тој ќе ги услиша нивните молитви, но тоа не значи дека ние не треба да Му се молиме и директно Нему. Дека молитвата на осветениот човек кој живее само за Бога е посилна од мојата, јасно е по сите случувања во Библијата – на пример кога Eвреите во пустината згрешиле, Мојсеј Го молел Бог да не ги погубува (значи праведник се моли за грешници), исто така е и со Илија кога измолил од Бог да не дава дожд, а потоа со молитва побарал да има дожд и тоа му било услишано, и многу многу други примери кои можат да се најдат во Библијата. А апостолот вели: Јаков: 5:16 Голема сила има усрдната молитва на праведникот. Со оглед на тоа што светиите и Богородица се праведници, ние ги молиме тие да се молат за нас на Бога со надеж дека нивните молитви ќе бидат услишани. Некој ќе приговори дека тие веќе се умрени и нема што да им се молиме, ама од следниве стихови гледаме дека тие се само телесно мртви, но не и духовно, а молитвата спаѓа во духовна категорија. Марко 9:4 И им се јави Илија со Мојсеј, и разговараа со Исус. Матеј 22:32 Јас сум Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов. „Бог не е Бог на мртвите, туку на живите.“ Дури и во самата Библија има случка кога обичен грешник ги моли светиите (во случајот – светите апостоли) да го молат Бога за него затао што погрешил. А зарем самиот не можел да се помоли? Можел, ама знаел дека нивната молитва е сигурна и силна пред Бога. Дела Ап.: 8:24 А Симон одговори: „Помолете Му се за мене на Господ вие, да не ме стигне ништо од она што рековте.”
Најчесто протестантите заглавуваат на овој стих и го користат дека не треба да се молиме на светиите за тие да се молат за нас пред Бога, затоа што Тој е единствен посредник меѓу луѓето и Бог. 1 Тимотеј: 2:5 Зашто еден е Бог и еден е Посредник меѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус, Но овде сака да каже нешто сосема друго. За ад се види смислата на овие зборови, треба да се прочита цела главата. После овој стих следуваат следниве стихови: 1 Тимотеј: 2:6 Кој се даде Себе како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време; Значи, сака да каже дека еден е посредникот помеѓу луѓето и Бога во смисла дека само Христос не избавил од гревот и смртта. Односно, пред да пострада Христос, бидејќи со отпаѓањето на нашите прародители од рајот, рајските врати биле затворени, сите грешници, но и праведници оделе во пеколот. Откако Господ ја пролеа Својата Крв за нас и не откупи од смртта, рајските врати се отворија, а тоа се посведочи со Неговите зборови дека разбојникот ќе биде првиот што ќе влезе во рајот со Него. Значи тоа е посредништвото – никој друг не можел тоа да го направи освен Господ. Но никаде не забранува дека треба да се молиме на светиите, туку напротив. Во истата глава, првите неколку стихови гласат 1 Тимотеј: 2:1-4 Молам, пред се, да се прават просби, молитви, молби и благодаренија за сите луѓе: за царевите и за сите што се на власт, та да поживееме тих и мирен живот во потполна побожност и достоинство. Тоа е добро и угодно пред нашиот Спасител Бог, Кој сака сите луѓе да се спасат и да ја познаат вистината. Тука се наметнува прашањето – зошто да правиме молитви и просби за оние кои самите можат да се молат на Бог? А ако го прочитаме цел Нов Завет, ќе видиме дека апостолите со молитва кон Бога лечеле многу луѓе и воскреснувале мртви. Дела 9:40 Петар, откако ги истера сите надвор, падна на колена, се помоли, па се сврте кон мртвото тело и рече: „Тавита, стани!” И таа ги отвори очите свои, го погледна Петар и седна. Дела 9:17 А Ананија отиде и влезе во куќата и, откако ги положи рацете свои над него, рече: „Брате Савле, Господ Исус, Кој ти се јави по патот, по кој доаѓаше, ме прати за да прогледаш и да се исполниш со Дух Свети.” Дела 28: 8 А таткото на Поплиј се разболе и лежеше, страдајќи од треска и болки во стомакот. Павле влезе кај него, се помоли и, положувајќи ги рацете свои врз него, го исцели. Тука пак се наметнуваат реторички прашања – зошто тие луѓе самите не се молеле на Бога за да бидат исцелени? Зарем им требало „посредник“ за тоа? Зарем во тие случаи и апостолите не „изиграваат посредници“? п.с. Златинк, инбокост подизбриши го. Изменето од makarios - 24.Декември.2008 во 14:30 |
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Средено. „СкроС“го исчистив. ПишВај! Е, ама ај ако го видиш ова, и „ти“ да си подзачистиш! Изменето од Zlatnik - 24.Декември.2008 во 16:56 |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Maran Ata:
Не можам да ди испратам лп, можеби имаш проблем со inboxot? Поздрав. |
||||
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Koga Isus veli "koj ke se moli vo moe ime" vsushnot veli vo ime na onoa sto propoveda toj, a ne vo negovo ime kako lichnost. Toa znachi vo ime na onoa sto gi uchel apostolite. I toa e golema razlika vo odnos na onoa sto denes si pretpostavuvaat vernicite. Samoto povikuvanje na Isusovito ime ne znachi nishto, kako sto ne znachi deka dokolku toa se pravi Bog SE ke dade.
Aman bre lugje, ako vekje ne sakate da se diskutira za teologijata smetajki deka taa e apsolutna vistina i deka bi bilo eres toa da se pravi, togash barem poglednete go sekojdnevniot zhivot... ... kolku vernici koi se i vo katastrofalni uslovi, se molat so imeto na Isus na usnite, pa nivnata molba ne se uslishuva i ne se ispolnuva. ... izlagaat dva bokseri na ring i dvata mu se molat na Isus vo nivnite kjoshinja pred prvata runda, i dvata go imaat istetovirano negovoto ime nasekade po svoite tela i... edniot ke izede kjotek, a mozhe i da zagine. ... sekojdnevno milioni lugje vo bolnici lezhat bolni od sekakvi bolesti ili infekcii i postojano go spomnuvaat Isusovoto ime bez nekakov rezultat. ... dve armii se sretnuvaat na frontot i vojnicite od dvete strani mu se molat na Isus i na siot glas se povikuvaat na Boga, pa ke izginat i ednite i drugite... a definitivno eden od niv ke ja izgubi bitkata. I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? Se izvinuvam sto ne gi prifakjam nechiite interpretacii na Svetoto Pismo i ne gi razbiram rabotite onaka kako sto sakaat toa da go prikazhat teolozite. Изменето од Messenger - 24.Декември.2008 во 18:28 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Го зачистив и јас. |
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Eden moj prijatel monah mi dade edno kamence na koe prekrasno nacrta grancinja , izboeno e vo zelena boja i na nego se napisani zborovite ` Gospodi Isuse Hriste pomiluj me mene gresniot. Ova kamence mi stoi pokraj televizorot i koga da go vidam si gi povtoruvam ovie zborovi vo mene i se molam za mojot drag prijatel monah koj se naogja na drug kontinent Bog da go blagoslovi. |
||||
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
OCE NAS KOJ SI NA NEBESA DA SE SVETI IME TVOE
DA BIDE CARSTVO TVOE, KAKO NANEBOTO TAKA I NA ZEMJATA...... |
||||
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
||||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
se odnesuva na delot so bokserot da znaes ako ja koristis isusovata molitva nikogas nema da ja prifatis osobinata agresivnost sto znaci tie bokseri ne bile hristijani nego bile demonizirani..................... Изменето од dejanpp - 25.Декември.2008 во 17:36 |
||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
[QUOTE=Messenger] Koga Isus veli "koj ke se moli vo moe ime" vsushnot veli vo ime na onoa sto propoveda toj, a ne vo negovo ime kako lichnost.
Тоа е само твој став,а не е (и немора да е) како ти што мислиш.ако веќе сме субјективни до крај. Инаку тоа Bog SE ke dade,т.с дека ние бараме а он ни извршува желби и честитки повеќе одговара за Дедо Мраз. Верниците не се молат на Бог зашто: 1.ќе ги скрши од ќотек ако прават спротивно. 2.за да добијат нешто материјално и само материјано. Верниците му се молат на Бог затоа што го сакаат Оној кој нив бескрајно ги сака знаејќи дека тие самите не ја заслужуваат таа љубов. [QUOTE=Messenger]Toa znachi vo ime na onoa sto gi uchel apostolite. I toa e golema razlika vo odnos na onoa sto denes si pretpostavuvaat vernicite. Samoto povikuvanje na Isusovito ime ne znachi nishto, kako sto ne znachi deka dokolku toa se pravi Bog SE ke dade. Знам сега дека ако ти напишам што мислам за овој твој став ќе ми речеш дека така мислат теолозите. епа ја сметам дека вака мислат тие што се наклонети кон солипцизам. [QUOTE=Messenger]I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? Епа сега ќе ти кажам едена православна шега која ќе ги опфати сите твои примери. отишол некој отец на бокс натрпревар. пријателот со него рекол:Оче еден од боксерите носи крст и трипати се прекрсти кога влезе во рингот ,ќе победи ли сигурно сега? а Отецот: ако не знае да боксува..тешко!! а еве во прилог и една молитва за тоа како се молат(т.с би требало) да се молат верниците: МОЛИТВА НА СВЕТИ ФИЛАРЕТ МОСКОВСКИ Господи, не знам што да побарам од Тебе. Само Ти знаеш што ми е потребно. Ти повеќе ме сакаш, отколку што сам знам и умеам да се сакам себе си. Отче, дај му на Твојот слуга она што ни сам не умее да побара. Не се осмелувам да барам ни крст ни утеха, а само стојам пред Тебе и срцето мое е отворено заТебе. Ти ги согледуваш потребите што јас не ги знам, па затоа гледај и постапи со мене според Својата милост. Порази, но и излечи; собори, но и подигни; ништожен и нем сум пред Твојата света волја и пред недостижните за мене Твои судови. Себе си се принесувам жртва за Тебе и Ти се предавам. Немам друга желба, освен таа да ја исполнувам волјата Твоја. Научи ме да се молам. Самиот Ти моли се во мене. Амин! Изменето од ahmar1 - 25.Декември.2008 во 15:10 |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Прости ми Меси што ќе ти кажам, но апсолутно не си во право и се сложувам со Ахмар и Дејан. Гледаш дека светот Писмо си го толкуваш како што сакаш. Од една страна знаеш да кажеш дека треба буквално да се разбираат зборовите на Исусус(како што милуваш да го нарекуваш Господ Исус Христос)и во последно време, како еден наш поранешен форумџија бараш цитати,сега пак кога овие зборови се однесуваат конкретно за повикувањето на Името Исусово, ќе знаеш да ги толкуваш и тоа за жал, погрешно. И друго сум забележал кај тебе брате. Секогаш работите ги гледаш од црната, лошата страна што ми дава до заклучок дека, се надевам несвесно, енергијата во тебе е негативна. Или пак може да ова се однесува само на Православното Христијанство, и секогаш за критериум според кој доаѓаш до заклучоците ти се погрешно избрани. те молам прости ми за овој пост, не е јавна осуда, туку само ти посочувам едно мое гледиште на состојбите и одбрана на моето, Православно, мислење. со почит |
||||
|
||||
Опитен
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Светите Отци за Исусовата молитва велат дека е скратено евангелие и ако би требало Евангелието да се скрати тоагаш Исусовата молитва би било доволна.
Господи Исусе Христе Сине Божји, помилуј ме(не) оваа молитва во себе содржи славословување, исповедување, умилкување и барање. Подигање до небесните широчини и спуштање до адските бездни. |
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ednostavno ve prashav:
I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? Vmesto odgovor so fakti jas dobivam evaluiranje na mojata lichnost, moraliziranje, novi molitvi i mislenja deka moeto razbiranje na Isusovite zborovi ne e tochno. Ako vakvite otvoreni diskusii za Isusovoto propovedanje gi sfakjate kako nekakov napad na vashata religija i se chuvstvuvate povikani da ja branite po sekoja cena, togash definitivno ne ste me razbrale, nitu ke najdete sogovornik vo mene. Stavot so koj site koi ne se slozhuvaat so nas se gledaat kako greshni, negativni, crni i loshi, a svoite mislenje sekogash pozitivni, svetli i dobri e edna od najgolemite zabludi na chovekoviot um. Zatvoranjeto vo tvrdina so dogmi koi onevozmozhuvaat soochuvanje so drugi misli ne e nishto drugo tuku sednuvanje vo soba so zakluchena vrata i zatemneti prozorci. Sekako deka na toj nachin ke se garantira mirot i spokojstvoto vo ogranicheniot prostor bez da se dovede vo somnenie takviot nachin na zhiveenje... Na krajot ve ostavam na ovaa tema so iskrena zhelba na sekoe molenje vo imeto na Isus, Bog se da vi dade. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
[QUOTE=Messenger]Ednostavno ve prashav:
I kade vie gledate potvrda na takvoto interpretiranje na Isusovite zborovi vo sekojdnevniot zhivot? Kade gledate deka dokolku nekoj se moli so negovoto ime Bog SE KE MU DADE? da potvrdata se gleda nasekade" i onoj koj bara ke dobie duplo a onaj koj ne bara ke muse odzeme i toa sto go ima. toa e napisano i vo biblijata i znaci deka on koj znae da cuva nesto toj {poseduva nesto} znaci se grizi za toa i ke mu se dade triduplo a onaj koj nema toj ne se grizi za nisto pa ke mu se odzeme i ona sto go ima. a sto se odnesuva do toa kolku covek saka da bide ponastrana od negativniot svet gospod ke mi izgeadi rajska gradina i toj ke e tamu smesten a onaj sto saka negativni raboti gospod ke mu izgradi pekol i toj tamu ke gori pa taka site so ISUSOVATA MOLITVA POSAKUVAME DA SNE PONASTRANA OD NEGATIVNIOT SVET I SO SEKOE POVTORUVAJNE NIE SNE PODALEKU OD TOJ NEGATIVEN SVET A POBLISKU DO ................................................ |
||||
Внеси реплика | страница <1 34567 29> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |